Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Roberts Bērziņš: "Pēc diviem zaudējumiem visi bija nereāli dusmīgi"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Roberts Bērziņš: "Pēc diviem zaudējumiem visi bija nereāli dusmīgi"
Roberts Bērziņš VEF rindās debitēja Krastu mačā. Foto: Mikus Kļaviņš

"Patīkami beidzot tikt pie pirmās uzvaras. Pirmās divas spēles... Liepāja mūs vienkārši pārsteidza. Pret Lisabonas "Benfica" – izlaidām uzvaru cauri pirkstu galiem," pēc panākuma Latvijas klasikā teica basketbola kluba "VEF Rīga" uzbrūkošais aizsargs Roberts Bērziņš.

VEF un Ventspils tikās 108. reizi. Kurzemes komanda ir vienīgā, kura spējusi rīdziniekiem sagādāt 46 zaudējumus, taču pēdējos gados līkne straujāk aug “vīru melnā” labā. Jāņa Gailīša trenētā vienība piektdien izcīnīja 62. panākumu, kas vienlaikus kļuva par pirmo uzvaru sezonā.

Ventspils rotācija atkal bija sarukusi. Īpaši ārējā līnijā – uz soliņa palika gan Kristaps Mediss, gan Rodrigo Būmeisters. VEF izmantoja situāciju pēc pilnas programmas – rīdzinieku rezervisti ar Māri Gulbi priekšgalā uzvarēja savu mikromaču 47-18.

“Uzvarētājs kļuva skaidrs pēc pirmās ceturtdaļas – uzvarēt gribējām vairāk nekā ventspilnieki,” teica Bērziņš. “Parādījām raksturu. Pieklibo cīņa par atlēkušajām bumbām, taču kopumā varam būt priecīgi par visu spēlētāju sniegumu – parādījām, kas mēs esam.”

Jaunais aizsargs izcēlās ar trīs pārķertām bumbām, trīs izprovocētām piezīmēm un sešiem punktiem. Salīdzinoši lielais spēles laiks rezervistiem nav bijis garantēts. “Treneris neko nesolīja, bet realitātē izspēlēties varēja visi. Degsme bija – katrs varēja pateikt, ka piedalījies uzvarā.”

Pērn Liepājā un pirmajā Čempionu līgas spēlē Bērziņam bija vēl kāda atšķirības zīme – garie mati, saņemti “copē” virs galvas. “Jā, līdzīga frizūra ir Kasparam Bērziņam, taču stilu neaizguvu no viņa. Agrāk mati bija īsi – kad sākās vīruss, nogriezu uz “nullīti”. Kādu dienu pamodos un sapratu, ka vēlos garus matus. Draugi iesaukuši par “nindzju”. No manis var visu ko sagaidīt!”

Basketbols nav puiša pirmais sporta veids. “Četrus vai piecus gadus nodarbojos ar džudo – kamēr dabūju smadzeņu satricinājumu. Nākamajā gadā paaugos. Mammas tuvākā draudzene pateica, ka esmu diezgan garš – varbūt varu pamēģināt trenēties basketbolā pie Daugavas sporta nama (DSN) trenera Raivo Otersona? Tā arī viss sākās.”

Bērziņa treneru vidū ir divi sieviešu valstsvienības bijušie galvenie treneri, kā arī abi Lukas Banki asistenti. “Raivo Otersons ielika pamatus. Daudz darba manī ieguldīja arī nākamie treneri – esmu priecīgs par piedzīvoto dažādību. Jūrmalā spēru pirmo karjeras soli lielajā līgā. Mani uzņēma ļoti labi – Mārtiņš Gulbis lieliski saliedēja komandu. Artūrs Visockis-Rubenis iemācīja tempa maiņas – otrajā gadā Liepājā izjutu, kā ir vadīt saspēli. Tagad mācos pie Jāņa Gailīša.”

Pirmajās divās LBL komandās Bērziņam bija vairāki solīdi partneri, Edgaru Jeromanovu un Uģi Pineti ieskaitot. “Liepājā varēju (treniņos) labi pacīnīties ar Renāru Birkānu un Dāvi Geku. Joprojām sarakstos un uzturu kontaktus ar Jūrmalas leģionāru Džordanu Grantu – tā bija pirmā reize, kad trenējos kopā ar pieredzējušu ārzemju džeku.”

Grantam Latvijā bija “romāns” ar TTT spēlētāju Marinu Meibriju, taču viņa spēlētāja pieredzē bija ne mazāk spilgti brīži. Aizsarga pārstāvētā “University of Maryland at Baltimore County” vienība 2018. gada 16. martā sarūpēja lielāko pārsteigumu NCAA vīriešu čempionāta vēsturē. Ar #16 izsētie “Retrievers” kļuva par pirmo komandu, kura uzvarēja ar pirmo numuru izlikto “Virginia”.

“Savs čalis” Bērziņam ir arī galvaspilsētas komandā. “Ar Emīlu Krūmiņu spēlēju kopš 12 gadu vecuma. Prieks, ka komandā ir “savējais”. Uzreiz vieglāk – pastāsta, kas un kā, kas nepatīk trenerim. Kas trenerim nepatīk? Zaudēt! Pēc pirmajiem diviem zaudējumiem pret Liepāju un Lisabonas “Benfica” visi bija nereāli dusmīgi.”

Vēl būdams juniors, Bērziņš uz gadu nokļuva ACB līgas kluba Badalonas “Joventut” sistēmā. Barselonas piepilsētā izveidojies latviešu grupējums. “Uzturējos tur vienlaikus ar Artūru Žagaru, Kristapu Gludīti un Krišu Helmani. Kvartets gan nesanāca, jo Helmani aizsūtīja uz citu komandu – sanāca uzspēlēt kopā ar Žagaru un Gludīti.”

Badalonā bijušas pat četras nodarbības dienā. Kā ir Rīgā? “VEF ir diezgan gari rīta treniņi. Ļoti forši – vari atnākt ātrāk un trenēties ērtā laikā. Treniņprocess ir labi pārdomāts – viss veidots tā, lai varētu augt un progresēt. Rimi Olimpiskais sporta centrs kļuvis par pirmajām mājām.”