Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

"Ķeizarmežs" cīnās par izdzīvošanu

Andrejs Siliņš

"Ķeizarmežs" cīnās par izdzīvošanu
Viens no "Ķeizarmeža" līderiem Mārtiņš Berķis
Foto: Mārtiņš Sīlis

Pēc vakar pieņemtā Latvijas Basketbola Savienības (LBS) lēmuma Rīgas basketbola kluba "Ķeizarmežs" jautājumā atklāts jautājums kļuvis, vai Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas pastarīte pabeigs šo sezonu. Sportacentrs.com nolēma aplūkot situāciju un, jāteic, viens ir skaidrs – kluba vadība darīs visu, lai darbību nepārtrauktu. Vai izdosies? Tas būs atkarīgs no vairākiem apstākļiem.

Parāds LBS – vairāk nekā 7000 Ls

Vakar parādījās informācija, ka LBS nolēmusi Latvijas Basketbola līgas (LBL) klubam "Ķeizarmežs" dot pēdējo iespēju samaksāt parādus, pretējā gadījumā, ja tas netiks izdarīts līdz 8. februārim, klubs tiks diskvalificēts no šīs sezonas sacensībām. LBL direktors Jānis Janševics portālam Sportacentrs.com atklāja, ka parādu summa ir lielāka nekā 7000 Ls un to nesastāda tikai dalības maksas. "Precīzi līdz santīmam nevarēšu šobrīd pateikt," Janševicam pie rokas nebija attiecīgo dokumentu. "Bet skaidrs, ka tās nav tikai dalības maksas. Parādu sastāda arī tiesnešu apmaksa, piespriestie sodi un citas lietas."

Saldais sākums...

Jau pagājušajā sezonā parādījās informācija par "Ķeizarmeža" parādu LBS. Toreiz laipni roku pasniedza "Barons", kura prezidenta Ivo Zonnes dēls trenējas "Ķeizarmeža" sporta skolā. Šobrīd esošajā situācijā Zonne diezin vai būs ieinteresēt izpestīt "Ķeizarmežu" no likstām, jo basketbola klubs vairs nav saistīts ar sporta skolu. Kluba vadītājs Aivars Trops uzskata, ka sporta skola tikusi atņemta nelikumīgi, taču šobrīd ir daudz citu aktuālāku lietu, par ko satraukties. Neilgi pirms šīs sezonas viens otru kā meklējuši atrada Trops un Basketbola Attīstības aģentūra (BAA)"Rīga". Pirmais meklēja atbalstītāju jaunajai sezonai, otrajiem, savukārt, bija nepieciešama komanda, kurā tiktu spēlēt tās klienti (Bertāns, Timma, Mediss, Meļņiks, Šteinbergs, Butjankovs un Laksa). Tad nu 8. septembrī tika slēgts sadarbības līgums uz trim lapām, kas pa lielam no kluba puses paredzēja BAA spēlētāju iesaistīšanu komandā, bet no BAA puses – 5000 Ls materiālu atbalstu.

...ieskāba

Veiksmīgās darbības liecināja, ka klubam varētu izdoties laba sezona un, ja ne gluži cīņa par kādām vietām, tad tās pamatdomas izpildīšana gan – jauno spēlētāju progresa strauja veicināšana. Tomēr saldais sākums ar katru mirkli arvien sāka ieskābt. "Kādā brīdī tā brīža "Ķeizarmeža" menedžeris Leonīds [Deineka] mums zvanīja un teica, ka klubā viss iet grīstē," portālam Sportacentrs.com sacīja BAA "Rīga" valdes loceklis Valdis Muižnieks. "Nolēmām neieskaitīt pirmo maksājumu līdz biedru kopsapulcei, ko bija sasaucis bijušais galvenais treneris Guntis Endzels." Līdz sapulcei gan "Ķeizarmežs" jau paspēja pirmie saraut draudzības saites ar BAA – ar 2. oktobri datētajā iesniegumā klubs paziņo par vienpusēju atkāpšanos no sadarbības līguma, pamatojoties ar to, ka BAA nav izpildījusi nevienu no saviem pienākumiem.

"Ļoti nepatika arī tas, ka septembrī "Vakara Ziņu" žurnālā [BAA "Rīga" īpašnieks] Mārtiņš Lauva izteicās, ka iegādājies "Ķeizarmeža" klubu. Sākumā uzskatīju to par nejaušību, bet tad, kad saskaņā ar līgumu netika samaksāta nauda, kas bija vajadzīga un sākās vaimanāšana no viņu puses, nolēmām pārtraukt sadarbību pirmie," savu viedokli skaidro Trops. Sava darvas muca tikusi arī Dineikam: "Viņš man teica, ka izsūtījis 200 piedāvājumus iespējamajiem sponsoriem, 100 atbildēja, ka nevēlas sadarboties, 50 – ka padomās un vēl 50 neatbildēja vispār. Viņš, acīmredzot, redzēja, ka Trops vairs netaisās investēt savu naudu un budžets nepildās, nolēma pāriet Lauvas pusē." To, kas un kā notika sapulcē, labi varēja redzēt arī ikviens Sportacentrs.com lietotājs (video redzams arī mirklis, kad Muižnieks atstāj sapulci).

Neskatoties uz sadarbības pārtraukšanu, aģentūras spēlētāji turpināja trenēties un spēlēt "Ķeizarmežā". "Process turpinājās, spēlētāji nāca, Otersons viņus trenēja, braucām izbraukumos pa Lietuvu ar viņiem," stāsta Trops. Tiesa, pa vienam arī Lauvas spēlētāji atbira. "Guntis Šēnhofs mums piedāvāja DSN variantu, ko arī nolēmām izmantot," skaidro Muižnieks, kurš uzsver, ka pirms pirmās LBL spēles "Ķeizarmeža" menedžeris Edgars Suraks zvanījis ar lūgumu nomaksāt visu komandas spēlētāju (arī to, kas nav BAA "Rīga" klienti) licences, kas arī izdarīts. Mārtiņš Laksa gan nepaspēja nospēlēt "Ķeizarmežā" nevienu spēli, jo pievienojās Rīgas VEF, bet Dāvis Bertāns, Jānis Timma un Artjoms Butjankovs pirmie tika aizsūtīti uz DSN. Vēlāk pievienojās arī citi, ko Muižnieks skaidro ar pašu basketbolistu sūdzībām: "Spēlētāji teica, ka treniņi notiek kaut kādā boksa zālē, uz nepareiza seguma un dažiem tāpēc sākās veselības problēmas."

"Patiesībā jau tur nekas nav – ar šā brīža sastāvu mēs būtu dabūjuši daudz labākus rezultātus nekā toreiz ar Lauvas spēlētājiem sastāvā. Latvijā visi spēlē basketbolu un ir pilns ar labiem jaunajiem, bet izcili ir tikai daži. Normālā, sistemātiskā un plānveidīgā treniņdarbā tos labos var izveidot par ļoti labiem īsā laika periodā," Trops izsaka savu atziņu. "Žēl Šteinberga, kurš tagad nevar spēlēt, bet arī mēs nevaram piekāpties. Izsūtījām Lauvam vēstuli, lai samaksā mums kaut kādu naudiņu par ieguldīto darbu, un mēs dosim brīvlaišanas vēstuli." Muižnieks atklāj, ka "Ķeizarmežs" pieprasījis samaksāt visu sākotnējā sadarbības līguma summu (5000 Ls), lai brīvlaišanas vēstules nodotu visiem, kam vajag. To apliecina arī Sportacentrs.com rīcībā nonākusī vēstule ar pielikumā iekļautu rēķinu par 5000 Ls.

40 000 Ls no "Ventspils"

Stāsts par Lauvas BAA "Rīga" varbūt ir interesants, taču tā ne tuvu nav lielākā summa, ko "Ķeizarmežs" vēlas saņemt kā parādu. Astoņas reizes lielāku summu (40 000 Ls) klubs vēlas no Latvijas čempionvienības "Ventspils". Pēc Endzeļa kļūšanas par ventspilnieku otro treneri uz Kurzemes pilsētu pārcēlās vairāki pagājušās sezonas "Ķeizarmeža" spēlētāji – Artūrs Strēlnieks, Lauris Blaus un Harijs Rubenis (jau ir atpakaļ Rīgā). "Ventspils" kluba valdes priekšsēdētājam Uldim Boitmanim adresētajā vēstulē, kas datēta ar 14. oktobri, par Rubeņa pāreju uz Ventspils klubu "Ķeizarmežs" vēlas saņemt 12 000 Ls. Boitmanis savā atbildē 18. decembrī norāda, ka visi minētie spēlētāji (arī Blaus un Strēlnieks) šīs sezonas licences saņemšanas brīdī bijuši brīvi no jebkādām saistībām ar citiem basketbola klubiem, tāpēc neuzskata kompensācijas izmaksu par situācijai atbilstošu. Trops gan apliecināja pats savus vārdus par cīnītāja raksturu un nepadevās pēc šādas atbildes.

"Boitmaņa un [ģenerālmenedžera Mārtiņa] Rībena līmenī tur nekas nenotiek, tāpēc nolēmu vērsties pie augstākās kluba varas Lemberga kunga," "Ķeizarmeža" vadītājs norāda, ka sākotnēji vērsies pie LBS, lai tā palīdzētu situācijas risināšanā (vēstule 23. decembrī), bet pēcāk rakstīta vēstule arī pašam Lembergam (šī gada 27. janvāris). Janševics norāda, ka situācija nav vienkārša: "Šobrīd vairāk pārraugām, kā tas viss notiek, ko arī lūdza "Ķeizarmežs". Situācija nav viennozīmīga. Vairāk kompensācija it kā pienāktos sporta skolai, nevis klubam, ar ko attiecīgajiem spēlētājiem līgumi bija beigušies. Tas ir sarežģīts jautājums." Pagājušajā nedēļā Trops arī pats devies uz Ventspili, lai runātu ar domes priekšsēdētāja vietnieku Gunti Blumbergu. "Jau tuvākajā laikā visam vajadzētu notikt, un nauda tiks pārskaitīta," Trops apliecina, ka saruna bijusi ļoti konstruktīva un kluba kasē pavisam drīz jāienāk zināmai naudas summai. "Ar to summu mēs varētu pieklājīgi pabeigt šo sezonu un ielikt pamatus nākamajai."

Plānotais sezonas budžets – 50 000 Ls

"Daļa no Bērziņa naudas aizgāja sporta bāzes apmaksai, daļa – ar basketbola klubu saistītos izdevumos: transports, zāle, ēšana un citi," Trops skaidro savu nostāju par Artūru Bērziņu saņemtās kompensācijas izlietošanu pagājušajā sezonā. "Ļoti meistarīgas komunikācijas rezultātā par Bērziņu dabūjām izcilu naudu, jo divas nedēļas iepriekš par viņu "Zemgale" piedāvāja 2000 Ls." Trops rāda tabulu, kurā uzrādīts, kā veidojas kluba budžets, kas mērāms 50 000 Ls apmērā. Izdevumiem no tiem paredzēti 32 000, neskaitot parādu atmaksu (25 000) par iepriekšējo sezonu.

Šobrīd esot savākta nedaudz vairāk kā piektā daļa, ko veidojot divu sponsoru un fizisko personu ieguldījumi. Kluba vadītājs norāda, ka arī pats savu naudu ieguldījis kluba darbības nodrošināšanai. "Šajos ekonomiskajos apstākļos to vairs nevar darīt ar tik vieglu roku kā iepriekš," saka Trops. Vasarā esot uzsāktas sarunas par atbalstīšanu ar vienu no totalizatoru uzņēmumiem, taču tās pajukušas, bet tagad esot parādījies cits variants par lielu investīciju piesaisti, kaut gan pats Trops uz to pagaidām skatoties visai rezervēti, pamatojot to ar iepriekšējo pieredzi līdzīgos gadījumos. Ideālajā gadījumā shēmās sazīmēti 58 000 Ls plusos pēc sezonas. Tas pie nosacījuma, ja ienāk 70 000 Ls transfēros...

"Ja mēs būtu sūda brāļi un mūsu projekts nevienam nebūtu vajadzīgs, neviens arī pie mums nenāktu. Šāds projekts vienkārši pēc definīcijas Latvijas basketbola tirgum ir vajadzīgs," Trops norāda, ka, ja nebūtu "Ķeizarmežs", tad šobrīd no aktīvo spēlētāju aprites būtu izkrituši vairāki basketbolisti – Mārtiņš Berķis, Agris Kazāks, Sandis Silavs, Agnis Čavars, Reinis Strupovičs. "Izlašnieki un leģionāri aiziet lielajiem klubiem, bet ir neskaitāmi daudz spēlētāju, kuriem nav kur spēlēt. Mēs viņiem dodam iespēju. BAA "Rīga" funkciju šobrīd aizpildām ar Daugavas Sporta nama (DSN) sporta skolas jaunajiem spēlētājiem. Plus iesaistījām Rihardu Pāži no "Rīgas". Ja projektam būs nākotne un, es ticu, ka būs, tad DSN varētu būt mūsu kluba piramīdas struktūrā, no kuras katru gadu pa diviem trim varētu ienākt lielajā komandā. Ir visi ideoloģiskie priekšnoteikumi, lai startētu arī nākamajā sezonā."

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 17:16, pirms 14 gadiem
Te nu bīja medaļas...

  -1 [+] [-]

, 2010-02-04 17:16, pirms 14 gadiem
žēl
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2010-02-04 17:23, pirms 14 gadiem
Saules Dārza Republikai ir jadod TRIECIENS pa LFS ......

  -3 [+] [-]

, 2010-02-04 17:25, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Diezgan skumji, ka tāds cilvēks kā tas Trops uzvāra sev naudiņu uz kluba rēķina. Šādu cilvēku vajag pēc iespējas ātrāk patriekt, diskvalificēt uz mūžu no LV basketbola, lai nerādās pat tuvumā.
Ķeizarmežs kā klubs jau konkrēti ir izbeidzies - atliek tikai salikt punktus uz i.
nestreso...ja Tu tur speeleeji , tad katru vakaru muuli pieleeji!

Ja grib vēl kaut ko glābt - jānomet nost tas Tops un jāieceļ sakarīgi domājošs, nesavtīgs cilvēks, kam interesē tas basis. Redz, Tropam nepatīk, ka Lauva sacīja, ka "nopircis klubu".
Vienkārši baidījās, ka vecās šeptes vairs neies cauri, ja būs īsts īpašnieks, tas arī viss.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 17:27, pirms 14 gadiem
katru vakaru puiši mūli pielietu gāžas trambajā!

  +3 [+] [-]

, 2010-02-04 17:39, pirms 14 gadiem
Nu kas man tagad pieaugusi cilveeki jamaaca kaa rikoties?!Uzliekat uz savu komandu(Keizarmezs)totalizatora ka zaudesiet un viss!Bet man skiet ka tas jau regulaari notiek-taa komandas speleetaji sarupee sev algu.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 17:39, pirms 14 gadiem
Kārtējais šēmotājs un solītājs. No tādiem jāturās pa gabalu jo agri vai vēlu pārmetīs.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 17:43, pirms 14 gadiem
nu stāstiņš ne pa jokam! Mūsu basketbola virtuve!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 17:59, pirms 14 gadiem
ja uzspēlētu DSN pret Ķeizermežu,domāju,ka DSN uzvarētu,tapēc neredzu jēgu nošīs organizācijas,jo tur spēlē tie,kas citur nevienam nav vajadzīgi

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 17:59, pirms 14 gadiem
"Ja mēs būtu sūda brāļi neviens pie mums nenāktu..." Precīza diagnoze no Tropa puses. Cik tad nav bijuši un cik nav aizgājuši. Varbūt jēga ir vienīgi Jaunatnes līgas gurķiem uzspēlēt pret večiem, bet tad jāspēlē LBL 2.divīzijā, nevis kā tagad, visiem pakāst ar 40-60 punktiem. Tas tikai nozīmē to, ka šāds "projekts" tiešām nav nevienam vajadzīgs. Par parādiem: LBS it kā parāds virs 7000Ls, bet cik tad Trops ir parādā spēlētājiem par pagājušo sezonu?! Liekas, ka LBS pati ir nelikumīgi atļāvusi "Ķeizarmežam" piedalīties šās sezonas LBL mačos, ja jau pirms sezonas bija parādi gan LBS, gan spēlētājiem par iepriekšējo sezonu. Pareizākais būtu piedzīt parādus un patriekt Tropu tālu, tālu prom no basketbola.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 18:07, pirms 14 gadiem
Vispar nav te daudz ko komenteet,skataties- Komanda U Z %
1. VEF 5 0 100
2. Barons 14 3 82
3. Liepājas Lauvas 10 6 62
4. Valmiera 10 6 62
5. Ventspils 4 3 57
6. Zemgale 5 12 29
7. Ķeizarmežs 0 18 0

  +6 [+] [-]

, 2010-02-04 18:12, pirms 14 gadiem
Trop atdod naudu spēlētājiem par pagājušo sezonu, tur nav neviena tāda,kam Ķeizarmežs nebūtu palicis parādā..... Strēlniekam un Blausam alga nav maksāta vismaz par pēdējiem četriem mēnešiem, un vēl Tropam netrūkst nekaunības prasīt komepnsāciju par viņiem

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 18:14, pirms 14 gadiem
un ja dabūtu, tad kompensācīja 100% aizietu, lai vismaz daļēji segtu savus personīgos parādus, kāds tur vēl basketbola klubs, beidz vienreiz liekuļot un vācies labi tālu no basketbola prom uz visiem laikiem

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 18:42, pirms 14 gadiem
trijniekaa jatiek

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 19:03, pirms 14 gadiem
būs, būs medaļas

     [+] [-]

, 2010-02-04 19:23, pirms 14 gadiem
kada jega DSN iesaistities Keizarmeza sistema, ja vini pashi var shodad ieklut pirmaja divizija?

     [+] [-]

, 2010-02-04 19:24, pirms 14 gadiem
archa rakstīja: Trop atdod naudu spēlētājiem par pagājušo sezonu, tur nav neviena tāda,kam Ķeizarmežs nebūtu palicis parādā..... Strēlniekam un Blausam alga nav maksāta vismaz par pēdējiem četriem mēnešiem, un vēl Tropam netrūkst nekaunības prasīt komepnsāciju par viņiem
Labāk būtu jāprasa Tropam par cik mēnešiem ir samaksāts... Varu pateikt priekšā, ka tas skaitlis ir mazāks nekā Tevis nosauktais, par ko pēc Tavām domām nav samaksāts! Tas ir smieklīgi, ka viņš (Trops) vēl atļaujas kaut ko runāt, būtu labāk klusītiņām nolīdis malā un nerādījies nevienam acīs!

     [+] [-]

, 2010-02-04 19:30, pirms 14 gadiem
es neticu ka ķeizītis samaksās tās naudas LBSam un neticu ka LBS izslēgs viņus no sacensībām ....janševics ir par mīkstu .....

  +2 [+] [-]

, 2010-02-04 20:08, pirms 14 gadiem
mrdeeds rakstīja: es neticu ka ķeizītis samaksās tās naudas LBSam un neticu ka LBS izslēgs viņus no sacensībām ....janševics ir par mīkstu .....
Pietam tiks piemesti teksti, ka ir izstrādāts atmaksas plāns 3 gadu garumā, ka klubs saglabāts nākotnes un jauno talantu audzināšanas vārdā utt. Kaut gan tur vispār nekas netiks atrisināts.

Domāju, ka spēlētājiem sen jāaizmirst par nesamaksātajām algām. Visnormālākais variants visiem kopā ierosināt Ķeizīša maksātnespēju, lai vienreiz aiztaisa ciet to bodīti, nevis uz solījumiem tik audzē parādu sarakstu!!!

Bet runājot par Tropu - viņs ir k-kāds talants uz vētuļu rakstīšanu. Iekļauj arī epitetus, un visādus izdomājumus. Par to Endzeļa nomelnošanu un Ķeizīša likvidācijas kampaņu... Cilvēk mīļais - kur vēl lielākus murgus var izgudrot!!??? Var manīt, ka čelis grib sev ādu glābt, bet viņš ir bezcerīgs...

  -2 [+] [-]

, 2010-02-04 21:43, pirms 14 gadiem
Bricis ar Muižnieku jūtami zog naudu no Ķeizīša!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 22:12, pirms 14 gadiem
Kurš klubs Berķim būs nākamais ceļā uz Eirolīgu ?

     [+] [-]

, 2010-02-04 22:41, pirms 14 gadiem
Nesaprotu kā var vispār kaut ko runāt pie bilances 0-18,tas ir izsmiekls Latvijas basketbolam,jāpašķirsta vēsture vai vispār kādam lbl klubam jeb kad ir bijusi tik pazemojoša bilance.Šī bija komanda kas nosprauda mērķi tikt trijniekā?!?,pēc definīcijas nevajadzētu pieļaut ka šādi klubi tiek pie spēlēšanas lbl

  -1 [+] [-]

, 2010-02-04 23:03, pirms 14 gadiem
Baronietis rakstīja: Bricis ar Muižnieku jūtami zog naudu no Ķeizīša!
Bricis zog, lai uzspeletu toto OPTIBETA un padraiskotos OLIMPYCa. Latvija jauno basketbolistu nākotne! Bez gribasspeka un apņēmibas nekur netikt!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-04 23:35, pirms 14 gadiem
Njaa.. tur tas raksts, kad menedžeris izsūtījis 200 vēstule sponsoriem! Heh, nez kāpēc visiem nav likusies īpaši pievilcīga komanda, kurai:

1) bilance ir 0-18...
2) Nesamaksātas algas spēlētājiem par pagājušo sezonu
3) Draud izslēgšana no LBL
4) Vadība apmelo citus (Endzeli)
5) Spēlētāji no tās bēg kā žurkas no grimstoša kluba
6) klubu vada - Trops, kurš raksta liriskas vēstules

Secinājumi???

     [+] [-]

, 2010-02-05 09:17, pirms 14 gadiem
AunuPiere_08 rakstīja: Pietam tiks piemesti teksti, ka ir izstrādāts atmaksas plāns 3 gadu garumā, ka klubs saglabāts nākotnes un jauno talantu audzināšanas vārdā utt. Kaut gan tur vispār nekas netiks atrisināts.

Domāju, ka spēlētājiem sen jāaizmirst par nesamaksātajām algām. Visnormālākais variants visiem kopā ierosināt Ķeizīša maksātnespēju, lai vienreiz aiztaisa ciet to bodīti, nevis uz solījumiem tik audzē parādu sarakstu!!!

Bet runājot par Tropu - viņs ir k-kāds talants uz vētuļu rakstīšanu. Iekļauj arī epitetus, un visādus izdomājumus. Par to Endzeļa nomelnošanu un Ķeizīša likvidācijas kampaņu... Cilvēk mīļais - kur vēl lielākus murgus var izgudrot!!??? Var manīt, ka čelis grib sev ādu glābt, bet viņš ir bezcerīgs...
tropam laba sekretāre kas māk tādus texstus skaisti sabīdīt.