Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2980, Did:0, useCase: 3

Ar ierastajiem favorītiem un jaunām sejām sākas Nacionālās līgas sezona

Emils Ozerinskis

Ar ierastajiem favorītiem un jaunām sejām sākas Nacionālās līgas sezona
"Ķekavas" centrs Jānis Gertners. Foto: Māris Greidāns

Ar divām spēlēm otrdienas vakarā tiks dots starts jaunajai sezonai Latvijas basketbola klubu piramīdas otrajā līmenī - "Ramirent" Nacionālajā basketbola līgā. Kopumā turnīrā startēs 22 komandas. Šī raksta ietvaros izkristalizēsim galvenos favorītus cīņā par turnīra godalgām.

Pirmie divi dueļi norisināsies Rīgas apriņķī. Pagājušajā sezonā neizteiksmīgi spēlējusī "Ķekava" pie sevis uzņems vienmēr lielu līdzjutēju atbalstu saņēmušos "Saldus" basketbolistus. Savukārt jauns nosaukumu apvienojums - "Mārupe/Latvijas Universitāte" - turnīra pirmajā dienā sacentīsies ar jaunajiem liepājniekiem. Turnīra pirmās nedēļas gaitā savu pirmo spēli aizvadīs 19 komandas.

Tāpat kā iepriekšējās sezonās turnīrs tiks aizvadīts divos apļos, komandām izspēlējot pa divām reizēm katrai ar katru divīzijas ietvaros. Katras divīzijas astoņas labākās komandas iekļūs izslēgšanas spēlēs.

"Ramirent" NBL pirmās nedēļas spēles

Dat.SpēleLaiks
01.10.Ķekava - Saldus20.00
Mārupe/LU - Liepāja/LSSS20.00
02.10.Spars/VeA - Jelgava19.00
Tukums - Kandava/Turība19.30
Salaspils - Rīgas Juniori19.30
03.10.Bertānu VBS - Sigulda/Elvi19.00
04.10.Grobiņa - Saldus19.30
BS Ogre - Rīgas Zeļļi II19.45
Talsi - Bauska20.00
Līvāni - Gulbenes Buki20.00
05.10.Liepāja/LSSS - Spars/VeA14.00

Ar 22 dažādām komandām ir ļoti plašs spektrs ar uzdevumiem, kādus attiecīgās komandas turnīrā risina. Ir vienības, kas ar savulaik profesionālā līmenī spēlējušiem basketbolistiem tēmē uz zelta medaļu izcīnīšanu, kā arī ir jauniešu komandas, kuras galvenokārt krāj pieredzi un rūdās pret večiem. Nacionālās līgas šarms noteikti nāk no reģioniem, kur komandas saņem nedalītu savu skatītāju mīlestību.

Galvenie favorīti

"Jelgavas" basketbolists Mārtiņš Šteinbergs. Foto: Raimonds Subatovičs

BK "Jelgava": Aktuālie Nacionālās līgas čempioni, kuri spēlējuši finālā pēdējos trīs gadus, divos no tiem uzvarot, saglabā mērķi uz savas muguras. Tieši "Jelgava" būs komanda, kurai būs jātiek pāri jebkurai citai čempiontitula tīkotājai. Pirms pagājušās sezonas Česlavs Mateikovičs stājās pie Zemgales komandas stūres, jau savā debijas sezonā iekožoties zelta medaļā. No komandas sastāva visi galvenie spēki ir palikuši ierindā. Saspēli vadīs Kristaps Pļavnieks, pēc kura diriģētajām notīm spēlēs Armands Ginters, Mārtiņš Šteinbergs, Jānis Bērziņš un Andris Justovičs. Ja jelgavnieku garais gals ar Andreju Šeļakovu un Armandu Seņkānu jau iepriekš sagādāja pretiniekiem problēmas, tad starpsezonā piesaistītais Mārcis Saulītis dzīs konkurentus pavisam lielā izmisumā.

"Salaspils SS/API Mobile": Pērn salaspilieši debitēja Nacionālās līgas turnīrā un sagādāja arī vienu no lielākajiem pārsteigumiem "Užavas" kausa izcīņā, izsitot no kausa spēlēm "Jelgavu". Salaspiliešu aizcīnīšanās līdz Nacionālās līgas finālam pagājušajā pavasarī nāca kā zināms pārsteigums, bet šogad nenovērtēt šo komandu vairs neviens nevarēs. Valdim Razumovskim pārceļoties uz "VEF Rīga" treneru štābu, salaspiliešu galvenā stūrmaņa postenī stājies Reinis Osis. Ierindā palikuši pagājušās sezonas komandas zīmējumu veidojušie Jānis Antrops, Dāvis Klegeris un Jānis Pozņaks. Perimetra dziļumu papildinājis LBL 2. divīzijas līmenī medaļām bagātais Sandis Bēts, bet groza tuvumā spēku dos Artūrs Vītiņš.

Nekas mazāks par medaļām

RSU līderis Rihards Ginters. Foto: Mārtiņš Goldbergs

"Gulbenes Buki": Leģendārs nosaukums Latvijas basketbolā, kas katru sezonu nes arī pienākumu pretendēt uz cīņu par turnīra godalgām. Galvenajam trenerim Raimondam Gabrānam šī būs ceturtā sezona pie buku ragiem, tomēr nepārāk ilgi pirms sezonas notika izmaiņas izmaiņas gulbeniešu treneru štābā, jo uz citu novadu pārcēlās līdzšinējais Gabrāna palīgs Pāvels Veselovs. No aizvadītās sezonas bronzas vīriem atpakaļ ierindā ir Ingars Aizpurs, Jānis Engers un Rihards Bērziņš. Ja garais gals saglabājis savus vaibstus, tad perimetrā ir ļoti daudz izmaiņu. Perimetra spēli veidos visu laiku rezultatīvākais Valmieras basketbolists Jānis Kaufmanis, no "Siguldas" pārnākušais Kārlis Večens un ar "Madonu" par reģionālās līgas čempionu kļuvušais Edijs Skuja.

"RSU/VEF Rīga": Talanta un meistarības, lai cīnītos par Nacionālās līgas medaļām, Krista Pīternieka trenētajai komandai pietiek. Taču abās pēdējās sezonās Rīgas Stradiņa Universitātes studenti bronzas sērijā uzdūrās uz buku ragiem. Jaunajā basketbola gadā sāncensība starp šīm divām Austrumu zonā spēlējošajām komandām nav gaidāma ne mazāka. Pa priekšu ar augsti paceltu RSU karogu vienībai turpina soļot Rihards Ginters, kura pēdās iet Pēteris Salmiņš, Dāvis Žilde un Elvis Šukteris. Saspēles vadītāja pozīcijā RSU rindas papildinājis Nikolajs Zotovs, bet savu pienesumu basketbolam "VEF Rīga" fiziskās sagatavotības treneris nolēmis dot Alberts Putāns, kurš spēlētāja statusā pieteikts RSU vienībai.

Melnais zirdziņš

"Kandava/Turība" basketbolists Eduards Avotiņš. Foto: Māris Greidāns

"Kandava/Turība": Aizpērnās sezonas čempionvienība "Kandava/Anzāģe" pagājušajā sezonā ne tikai nenosargāja savu titulu, bet pat netika pāri ceturtdaļfināla slieksnim. Kurzemes mazpilsētas komanda starpsezonā piedzīvojusi vērienīgas izmaiņas. Komanda piesaistījusi augstskolas resursus un kļuvusi par "Kandava/Turība" ar Raimondu Feldmani pie vienības stūres. Komandas pēdējo gadu kapteiņi Guntars Strāķis un Arvis Savčenko ir ierindā, bet kā viena no atslēgas figūrām būs Eduards Avotiņš, kurš uz Kandavu pārcēlās pagājušās sezonas gaitā. Klāt nākuši vairāki spēlētāji ar iepriekšēju pierakstu "Turības" rindās, kā, piemēram, Kristofers Šepte un Raimonds Stašāns. Tāpat nozīmīgs segments "Kandavai/Turībai" būs spēlētāju gatavošana 3x3 basketbolam, Nacionālās līgas ex-čempionus papildinot 3x3 U-23 izlases dalībniekiem Mārcim Osim, Markusam Mamajam, Kristeram Mauram un Mārtiņam Zviedrim.

Gatavas ieķerties iespējā

Saldenieks Roberts Šmīdriņš. Foto: Jānis Riņķis

BK "Saldus": Pēdējoreiz pie LBL 2. divīzijas medaļām "Saldus" basketbolisti tika 2016. gadā, triumfējot visā turnīrā. Lai gan medaļu cīņas allaž ir saldenieku redzes lokā, tomēr pēdējos gados nācies izlidot agrās izslēgšanas spēļu turnīra fāzēs. Pērnajā sezonā patraucēja dažu vadošo spēlētāju iedzīvošanās savainojumos. Šogad "Saldus" vaibsti ir palikuši līdzīgi iepriekšējās sezonas izskatam ar Jāni Dumburu, Lauri Bērziņu un Robertu Šmīdriņu starp atslēgas zobratiem. Tāpat savu iepriekšējās sezonās rādīto sniegumu centīsies atgūt Kaspars Baumanis.

OC "Limbaži" Limbažnieki noteikti ir tie, kurus savā ceļā pavisam noteikti nevēlētos jaunās sezonas laikā redzēt "Saldus" basketbolisti. "Limbaži" ir komanda, kura var mētāties kā pa amerikāņu kalniņiem. Snieguma nestabilitāti ietekmē spēja regulāri pulcēt labāko sastāvu. Dzirkstelīti komandas spēlei dod komandas līderis Vents Veinbergs, bet nozīmīgākie spēles zobratu griezēji bez Veinberga ir Inguss Immers, Valdis Seņkāns un Kristaps Kalniņš. "Limbaži" medaļu cīņās vēl līdz šim nav iesaistījušies, bet, uzņemot formu, komanda var iespert jebkuram pretiniekam.

BS "Tukums": Lielā mērā to, cik tālu var aiziet tukumnieki izšķir saspēles vadītāja Artūra Grīnberga sniegums. Komanda saglabājusi pagājušās sezonas kodolu ar Grīnberga galvenajiem ieroču nesējiem Kristapu Čavaru un Ričardu Pinni priekšgalā. No jaunpienācējiem intriģējošākais ir Aksels Skaistlauks, kuram ir pieredze Vācijas Pro B līgā.

Pārējie?

"Grobiņas" basketbolists Viesturs Brisāns. Foto: Elīna Zvaigzne

Par dažām no potenciālā vidusslāņa komandām informācija ir pārāk skopa. Arī LBS mājas lapā sezonas priekšvakarā vairāku vienību sastāvi nav publicēti. Par "Līvāniem" ir skaidrs tas, ka notikušas milzu pārmaiņas. Komandu atstājuši vismaz pieci no pagājušās sezonas pamatsastāva vīriem. Renārs Magone un Edijs Stiebriņš pārcēlušies uz Reģionālās līgas vienību BA "Jēkabpils", bet Raimonds Pabrieža un Toms Liepiņš devušies palīgā BS "Ogre" basketbolistiem. Savai otrajai sezonai Nacionālajā līgā gatavojas "Sigulda/Elvi", kuras līdera lomu vajadzētu turpināt pildīt Tomam Ķēdim, kamēr Siguldas basketbola dzīvi iekustinājušais Kārlis Večens kopsaucēju ar vienības vadību nav atradis.

Pēc ļoti būtiskām izmaiņām neož "Grobiņas" vienībā, kas pērn palika aiz izslēgšanas spēļu svītras. Pagājušās sezonas gaitā daudz jautājumu par savu piederību Nacionālās līgas līmenim lika izteikt "Talsi", kas zaudēja visās 18 spēlēs. Arī "Ķekava" no savulaik LBL 2. divīzijas stabilas medaļu kandidātes pagājušajā gadā nokrita līdz katra pretinieka "uzvaramajai spēlei" turnīra kalendārā. Šogad "Ķekavas" rindās turpinās spēlēt Ralfs Bensons, bet klāt nākuši Rihards Ozoliņš no RSU rindām un ex-saldenieks Roberts Smildzējs. Lai gan "Bauska" sāpīgā manierē pagājušajā sezonā palika uzreiz aiz play-off svītras, šogad kopā ar Zemgales komandas līderiem Ivaru Zemīti un Gundaru Bričku gatavojas raženais centra spēlētājs Viktors Iļjins.

Savi jaunatnes klubi Nacionālajā līgā ir arī katrai no Latvijas augstākās līgas komandām. To uzvaras ne reti ir atkarīgas no tā kādi palīgi no pirmās komandas nosūtīti stažēties pie jauniešiem. No Nacionālās līgas kartes šosezon nozudis DSN nosaukums, taču komandas galvenais treneris Mārtiņš Fomins vadīs "Rīgas Zeļļu" dublierus. Savukārt "Latvijas Universitātes" otrā komanda nu nesīs zaļo krāsu kopā ar "Mārupes" basketbolistiem. Divi jaunatnes projekti izveidojušies galvaspilsētā. Gundars Vētra trenēs "Rīgas Juniorus", kuros būs U-18 vecuma spēlētāji. Savukārt Edija Šlesera pārraudzībā darbosies "Ekselences centrs", kas gatavos U-16 izlases kandidātus.

Nacionālās līgas komandas

DivīzijaKomandas
Austrumi"Salaspils SS/API Mobile"; "Gulbenes Buki"; RSU; "Līvāni"; OC "Limbaži"; "Sigulda/Elvi"; BS "Ogre"; "Bertānu Valmieras BS"; "Rīgas Zeļļi II"; "Rīgas Juniori"; "Ekselences centrs"
Rietumi"Jelgava"; "Kandava/Turība"; "Spars/VeA"; "Liepāja/LSSS"; "Saldus"; "Tukums"; "Bauska"; "Grobiņa"; "Talsi"; "Ķekava"; "Mārupe/LU"

Latvijas basketbola līgas 2. divīzijas medaļnieces

GadsZeltsSudrabsRez.BronzaFināla MVPTreneris
2024.JelgavaSalaspils3-0Gulbenes BukiK. PļavnieksČ. Mateikovičs
2023.Kandava/AnzāģeJelgava3-1Gulbenes BukiG. StrāķisE. Priede
2022.JelgavaJēkabpils3-0Kandava/AnzāģeK. PļavnieksG.Justovičs
2019.Gulbenes BukiĶekava3-2JelgavaM. SokolovsA. Brūniņš
2018.ĶekavaRSU3-1Gulbenes BukiN. MiezisE. Teteris
2017.JelgavaValmiera Glass3-1ĶekavaE. KrūmiņšV. Krūmiņš
2016.SaldusMārupe3-2RSUE. BuiķisE. Buiķis
2015.OgreRSU3-2Pārdaugava/LUS. BētsP. Ozoliņš
2014.VeABTS3-0MārupeT. LeimanisG. Fogels
2013.SaldusVEF-LSPA3-2VeAJ. LīcītisM. Roga
2012.Barons kvartālsBK VEF3-0SaldusM. HlebovickisM. Gulbis
2011.BAA RīgaVeA3-2Gulbenes BukiJ. TimmaZ. Jansons