Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2979, Did:0, useCase: 3

U18 izlases vadīs Šlesers un Steļmahs, Galvanovskis turpinās darbu ar U16

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

U18 izlases vadīs Šlesers un Steļmahs, Galvanovskis turpinās darbu ar U16
Agris Galvanovskis. Foto: FIBA

Latvijas Basketbola savienība šodien paziņojusi nākamā gada jaunatnes izlašu trenerus. U18 junioru izlasi trenēs Edijs Šlesers, bet juniores vadīs Andris Steļmahs. Agris Galvanovskis turpinās darbu ar U16 kadetu izlasi.

Nākamajā gadā Latvijas U16 meiteņu izlases virsvadība tiks uzticēta Matīsam Rožlapam, kurš ar jaunatnes izlasēm strādājis kopš 2016. gada, bet kopš 2019. gada ir arī sieviešu valstsvienības galvenā trenera asistents. Šīs vecuma grupas Eiropas čempionāts no 11. līdz 19. augustam notiks Turcijā.

U16 kadetu izlases galvenā trenera pienākumus pildīs Agris Galvanovskis, kurš šo amatu ieņēmis no 2019. līdz 2021. gadam, bet aizvadītajā vasarā bija asistenta lomā. Eiropas čempionāts tiks aizvadīts no 5. līdz 13. augustam.

U18 juniores vadīs Andris Steļmahs. Viņš pagājšvasar vadījis U16 izlasi un iepriekš strādājis arī kā galvenā trenera asistents dažādu vecumu meiteņu izlasēs. Eiropas čempionāts tiks aizvadīts 1.-9. jūlijā.

Puišu U18 valstsvienības treneris nākamvasar būs Edijs Šlesers, kurš treneru kolektīvā 2019. un 2020. gadā bijis U16 kadetu izlasē. Eiropas čempionāts B divīzijā no 22. līdz 30. jūlijam norisināsies Portugālē.

Aigars Nerips būs U20 sieviešu izlases galvenais treneris. Pieredzējušais speciālists dažāda vecuma jaunatnes izlases trenējis 14 Eiropas čempionātos. U20 turnīrs nākamajā vasarā paredzēts no 29. jūlija līdz 6. augustam.

U20 vīriešu izlases galvenais stūrmanis būs Dāvis Čoders, kuram šie pienākumi tika uzticēti arī pagājšvasar. B divīzijas turnīrs U20 vecuma grupā norisināsies no 8. līdz 16. jūlijam.

LBS Treneru komisijas vadītājs Agris Galvanovskis: ''Meiteņu izlasēm pēdējos gados rezultāti bijuši stabili, un tas saistīts ar stabilitāti treneru korpusā. Izveidojusies laba mijiedarbība starp pieredzējušajiem un jaunajiem treneriem, veidojot kvalitatīvas speciālistu brigādes. Jaunie var gan mācīties no pieredzējušajiem galvenajiem treneriem, gan viņiem tiek dotas iespējas pašiem vadīt komandas, piesaistot rūdītus palīgus.

Šī prakse tiks turpināta arī 2023. gadā. Andrim Steļmaham būs iespēja turpināt darbu, ko ar šo gadugājumu viņš sāka 2021. gadā U16 Challenger turnīrā. Jau pirms vairākiem gadiem pats redzēju viņa vadītos treniņus, un tāds darba stils, viņa mācītais basketbols man šķiet ļoti perspektīvas.

Matīss Rožlapa ar 2002./2003. gadā dzimušajām meitenēm izgājis pilnu ciklu no U14 līdz U20 izlasei un šajā laikā ļoti audzis kā treneris, kā personība. Tas izpaužas gan viņa vadīto komandu spēlē, gan veidā un kvalitātē, kā Matīss uzstājas semināros. Manuprāt ir ļoti labi, ka šosezon labākās sieviešu komandas (RSU) treneris strādās ar U16 izlasi. Varbūt vīriešiem ir vērts pārņemt šādu praksi.

Savukārt U20 izlasē Treneru komisijas absolūtais vairākums deva priekšroku Aigara Neripa pieredzei, tai skaitā darbā ar konkrētā gadugājuma spēlētājām. Pagājusī sezona viņam bijusi viena no veiksmīgākajām karjerā – tas bija papildus arguments.

Vīriešiem tādas stabilitātes un pēctecības trūkst, katru gadu eksperimentējam, un tas ietekmē rezultātus.

Varbūt savā starpā kaut ko neesam līdz galam izrunājuši, sapratuši. Treneru komisijā jau septembrī runājām, ka nav normāli, ja uz izlases galvenā trenera amatu piesakās tikai viens kandidāts. Iemesli var būt dažādi – kāds varbūt negrib riskēt ar savu reputāciju, kritiski novērtējot konkrētā gadugājuma potenciālu, kāds varbūt vasarā dod priekšroku pienākumiem sporta skolā vai klubā, kāds varbūt apvainojies par iepriekš saņemtu atteikumu. Tāpēc vienojāmies aktīvāk uzrunāt speciālistus, kuri potenciāli varētu vadīt izlases. Atsaucība bija dažāda.

Vēlmi vadīt U20 izlasi apstiprināja tikai viens kandidāts – Dāvis Čoders. Pēc viņa pagājušās sezonas pieredzes palika pretrunīgs iespaids. Bieži tiek diskutēts, kas jaunatnes izlasē ir svarīgāk – ilgtermiņa ieguvumi spēlētāju izaugsmei vai komandas rezultāti. Manuprāt, svarīgi ir abi aspekti, tos nevar pretstatīt. Čodera vadībā bija mērķtiecīgs treniņdarbs, pašā svarīgākajā B divīzijas spēlē komanda demonstrēja labu basketbolu un kā līdzīgs ar līdzīgu cīnījās pret Serbiju, bet – tika piedzīvots zaudējums un netika sasniegts mērķis atgriezties A divīzijā. Treneris Čoders bija labi sagatavojies, izanalizējis savas kļūdas, viņam ir profesionāls skatījums uz darāmo. Arī profesionāla drosme, jo 2003./2004. gadā dzimušajiem puišiem iepriekš Eiropas čempionātos klājies grūti. Būs jāiegulda liels darbs, lai sasniegtu labu rezultātu. Žēl, ka nebija konkurences, alternatīva piedāvājuma. Katrā ziņā esmu pārliecināts, ka Dāvim vajadzīgs pieredzējis asistents.

Uz U18 izlases galvenā trenera posteni bija trīs cienījami kandidāti. Šādā situācijā loģiski, ka Treneru komisijā domas dalījās arī pēc tam, kad Ediju Šleseru un Pēteri Ozoliņu bijām uzklausījuši pa divām reizēm. Kolēģiem katram bija savs motīvs. Es atbalstīju treneri Šleseru, izvērtējot viņa darba augļus – vadītās komandas spēles stilu. LU/BS “Rīga” komanda Ramirent Nacionālajā līgā spēlē ātru un agresīvu basketbolu, tajā trenējas un spēlē pieci seši izlases kandidāti, kuriem laukumā tiek dota iespēja izpausties, neaizraujoties ar ļoti sarežģītām taktiskajām shēmām. Šajā gadījumā uzņēmos iniciatīvu izvirzīt šo kandidātu un atbildēšu par savu izvēli, neslēpjoties aiz balsojuma.

Gan U20, gan U18 izlasei uzdevums – jāatgriežas A divīzijā.

U16 izlases treneru kandidātu izvērtēšanā nepiedalījos, jo pats strādāju ar šī vecuma spēlētājiem un kandidēju uz šo posteni. Šoreiz Treneru komisija vienbalsīgi atbalstīja manu kandidatūru, bet man ļoti simpatizē otrā kandidāta Krista Pīternieka aktivitāte gan ikdienas darbā Liepājas klubā, gan iesaistoties izlašu darbā un piesakoties konkursos uz galvenā trenera pozīciju. Veidojas labs treneris, kuram tiks dota iespēja strādāt kādā no nākamajām sezonām. Iespējams, sākumā ar uzstādījumu, ka jādarbojas tandēmā ar pieredzējušu palīgu.''

Jaunatnes izlašu treneri 2023.gadā

IzlaseTreneris
U16 kadetesMatīss Rožlapa
U16 kadetiAgris Galvanovskis
U18 junioresAndris Steļmahs
U18 junioriEdijs Šlesers
U20 sievietesAigars Nerips
U20 vīriešiDāvis Čoders

Izmantotie resursi:
https://u20v.basket.lv/apstiprinati...