Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Ainars Bagatskis: "Basketbols ir gudrākā komandu sporta spēle"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ainars Bagatskis: "Basketbols ir gudrākā komandu sporta spēle"
Ainars Bagatskis preses konferencē 2014. gada 30. jūnijā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

Ukrainas izdevums Gazeta.ua ir apkopojis Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska izteikumus. Bagatskis divas sezonas trenēja deviņkārtējos Ukrainas čempionus "Budivelnik", palīdzot klubam izcīnīt trīs titulus.

"Kā visi padomju bērni, gribēju kļūt par milici vai kosmonautu. Vēlāk kādā brīdī sagribēju kļūt par skolotāju. Man šķita, ka tas būtu vareni.

Kad pirmo reizi nokļuvu Latvijas izlasē, kolēģis man teica: “Tu esi tāds ātrs, skrien bez apstājas, turklāt uzvārds sākas ar “Ba”, tāpēc sauksim tevi par Bagiju.” Toreiz biju 16 vai 17 gadus vecs.

Man ir draugi un kolēģi, kuri man zvana un saka “Sveiks, Bagij”. Tiesa, neatceros, ka mani tā nosauktu kāds no maniem spēlētājiem. Lai pamēģina. Viņiem par to nekas nebūs. Vienkārši komanda noskries 8 vai 16 apļus. Atkarībā no mana garastāvokļa.

Basketbols ir pati gudrākā komandu sporta spēle. Spēlētāji apzinās, cik tālu var ielaisties attiecībās ar treneri un, kad jāievēro subordinācija. Tagad citi sporta veidi ļoti apvainosies un metīs uz mani lielus akmeņus. Lūdzu, lai met.

Naudu jānopelna, nevis jāsaņem. Tādā gadījumā tev ir pavisam cita attieksme pret to.

Vienlaikus spēlēju augstākajā līmenī Eiropā un studēju doktorantūrā. Vārdu sakot, biju ļoti skaists un gudrs, taču vienmēr pietrūka kāds sīkums. Ar pašreizējo pieredzi daudzas lietas darītu savādāk. Nesaku, ka klājās slikti. Gāja lieliski, taču atbilstoši manai tābrīža pieredzei, izpratnei, izglītībai un videi.

Kad biju spēlētājs, dusmojos uz pieredzējušiem treneriem. Daži man ieteica nomierināties, jo tā var izdarīt vairāk, nekā ar spēku un nežēlību. Tagad saviem spēlētājiem no pirmās dienas stāstu, ka mūsdienu sportā svarīgākais ir pacietība un miers. Nekur nevajag steigties. Ne velti ir paruna – pasteigsies un ļaudis sasmīdināsi.

Cenšos izdzēst no atmiņas pateikto laikā, kad biju spēlētājs. Tagad man basketbolā ir cita nostāja. Spēlētāja un trenera redzējums dažreiz nonāk pretrunā viens ar otru. Tāpēc cenšos distancēties.

Ainars Zvirgzdiņš, Artūrs Štālbergs un Ainars Bagatskis pirmajā vīriešu izlases treniņā. Foto: Romāns Kokšarovs

Zaudējumi mēdz būt dažādi. Ja, liekot roku uz sirds, varam teikt, ka izdarījām visu, bet pretinieks izrādījās labāks, viss kārtībā. Tur neko neizdarīsi.

Basketbolā nav neizšķirtu. Tas nav futbols, kur komanda ne reizi nevarēja pāriet viduslīniju, taču neļāva iesist savos vārtos. Rezultāts 0:0, deviņdesmit minūšu laikā neviens pat neiesvīda, tomēr visi apmierināti. It kā labi nospēlējām.

Ja basketbolists nav gatavs cīnīties līdz galam un skatās uz pretinieku no piektā stāva, viņš spēlēs slikti. Tas ietekmēs visu komandu un mēs zaudēsim. Un man ar to jābūt apmierinātam?

Saku basketbolistiem: “Puiši, jūs nākat šurp vienu vai divas reizes dienā. Vienkārši izdariet visu ar maksimālu pašatdevi. Pārējā laikā varat darīt, ko gribat.”

Vēlos dzīvos tā, lai pašam nebūtu kauns, ka esmu izdarījis kaut ko nepareizi. Morālu paģiru man nav bijis jau ilgu laiku. Nosacīti dzīvoju ar savu sirdsapziņu. Un tas nemaz nav viegli.

Mana pati lielākā uzvara ir mani bērni.

Vecākais jau ir pats par sevi. Viņš saņēma stipendiju un trīs gadus mācījās ASV. Pabeidza tur vidusskolu. Saprata, ka basketbols nav domāts viņam. Viņš ir pārāk pareizs. Tagad mācās universitātē. Jaunākais dzīvo basketbolā. Viņš zina vairāk NBA spēlētāju nekā es.

Man ir svarīgi, lai bērni nodarbotos ar sportu, jo tā ir disciplīna un rakstura rūdīšana. Uzskatu, ka cilvēkam nepieciešama vismaz kāda aizraušanās.

Ainars Bagatskis preses konferencē

Darbā nemeloju. Man jāsaka, kā ir. Ļoti bieži cilvēkiem nepatīk patiesība un kritika. Man arī. Taču, ja mani kritizēs speciālists, es viņu uzklausīšu.

Šajā pasaulē viss ir subjektīvi. Nav absolūtās patiesības, kas ir labāks.

Trīsdesmit deviņu gadu vecumā izdarīju nepareizu izvēli. “Žalgirī” man piedāvāja pašam ierakstīt līgumā, cik ilgi vēl varu spēlēt. Tobrīd jau septiņus gadus biju projām no mājām. Man šķita, ka es, mana pieredze un zināšanas būs pieprasītas. Pat sieva man teica: “Nebrauc šurp, tev nebūs interesanti.” Kā vienmēr – neklausies sievietē un kļūdīsies.

Divdesmit deviņu gadu vecumā dažas Latvijas komandas man piedāvāja kļūt par treneri. Labi spēlēju, taču visiem šķita, ka jau esmu “miris” basketbolists. Savukārt es tieši sapratu, ka manas kājas un galvas strādā sinhroni – ko gribu, to varu izdarīt. Man nav nekas jāizdomā.

Divdesmit astoņu gadu vecumā sapratu, ka vēlos kļūt par treneri. Man kļuva garlaicīgi dienā neko nedarīt. No malas šķiet, ka sportista-profesionāļa dzīve ir ļoti daudzveidīga. Protams, spēlētāji paši sev piemeklē dažādas problēmas. Parasti mums dienā ir divi treniņi vai spēle. Pārējā laikā ēdi un guli. Un tā katru dienu. Es sāku mācīties. Mani interesēja psiholoģijas teorija un pedagoģija.

Mācījos trīs gadus. Katru rītu septiņos biju zālē, stundu trenējos un braucu uz universitāti, kur apmeklēju četras lekcijas. Pēc atpūtas devos uz vakara treniņu. Vienlaikus spēlēju eirokausos un Latvijas izlasē.

Pēdējos desmit karjeras gados dažreiz izdzēru glāzi vīna. Neēdu kartupeļus, nedzēru kokakolu.

Karjeras pēdējā mēnesī pamanījos iegūt visas Baltijas līgas balvas un kļuvu par zvaigžņu spēles labāko spēlētāju.

Poļu kolēģis man teica: “Spēlē, cik ilgi vari. Tas ir kaifs. Treneris – tas ir pavisam kaut kas cits.” Nekad neuzskatīju, ka strādāju. Tā ir izklaide, ar kuru pelnīju naudu.

LBS prezidents Valdis Voins un Ainars Bagatskis

Visi spēlētāji ir lieli bērni. Pats tāds biju. Basketbolists nekad neuzskata sevi par vainīgu. Ir spēlētāji, kuri jūtas atbildīgi par nepareizi izdarīto un saka: “Trener, atvainojiet”. Parasti – basketbolists atnāk, it kā cenšas, nesanāk, nākamreiz būs labāk. Nekādas vainas. Tā notiek visā pasaulē.

Kolēģis, bijušais Krievijas valstsvienības spēlētājs, teica: “Kad spēlē – nav labu treneru, kad kļūsti par treneri, nav labu spēlētāju.” Es tam nepiekrītu.

Krievijas treneris Staņislavs Jerjomins teica, ka par treneri kļūsti pēc 10 gadu darba. Es strādāju astoto gadu, tā kā man viss vēl priekšā.

Nosirmot sāku, vēl būdams spēlētājs. 26-27 gadu vecumā ļoti jūtīgi uzņēmu visu, kas notika apkārt. Man gribējās būt labam visiem, lai par mani nepadomātu sliktu. Kādā dienā sieva pajautāja – vai man nav apnicis būt par korķi visām pudelēm. Kāda starpība, ko kāds domā un runā? Man ir svarīgs dažu cilvēku viedoklis, taču visiem mīļš nebūsi.

Tā nav mana īstā balss. Tā bija savādāka. Jau aizmirsu, kāda. Man ir tāds darbs – kliegt uz cilvēkiem un censties pārkliegt citus. Kad spēlējam lielās zālēs, kliedzu un pats nedzirdu, ko kliedzu. Ir situācijas, kurās jāpaaugstina balss. Trenerim jāsaglabā miers, taču ar žestiem jāparāda, ka neesi vienaldzīgs. Profesionālajā sportā nevari būt labs speciālists, ja spēlē bez emocijām.

Dažreiz spēļu laikā provocēju. Skatos pēc situācijas. Ir spēlētāji, kurus nepieciešams iekustināt. Citiem tas nav nepieciešams. Viņi paši zina, kas jādara. Nevaru un necentīšos visus izklaidēt. Neko nedaru tāpat vien, Ja kaut ko izdarīju, tā vajadzēja.

Mani ir grūti apmānīt, jo pats ilgu laiku biju spēlētājs. Redzu, kad basketbolists nedara savu darbu par 100%. Tādos brīžos jārīkojas. Dažreiz viena cilvēka dēļ nākas sodīt visu komandu. To es saucu par mēreno diktatūru.

Krievu un angļu valodas ir ļoti bagātas ar lamuvārdiem. Visi tos saprot. Dažreiz šajā ziņa riebjos pats sev. Kamēr nestrādāju Krievijā, aizrādīju basketbolistiem, taču korekti. Kāds ļoti labs manas komandas spēlētājs pienāca man klāt un teica: “Trener, jūs tik labi visu paskaidrojat, taču vai nevarētu mani kārtīgi nolamāt?” Atbildēju, ka bez problēmām. Lai cik tas nebūtu dīvaini, viņš sāka spēlēt labāk.

Latvijas hokeja treneris Oļegs Znaroks man teica, ka normāli ļaudis bez lamuvārdiem nesaprot. Tā nav mana būtība, taču saprotu, ka tā vajag. Cenšos to neizmantot ļaunprātīgi, tāpēc brīžiem tas kļūst smieklīgi. Dažreiz savlaiciga nolamāšanās var ļoti daudz palīdzēt.

Basketbolistiem, kuri kļūst par treneriem, ir jācenšas sevī apglabāt spēlētāju.

Nekad nedalu komandu ārzemniekos un vietējos spēlētājos. Visi darām vienu darbu. Sākumā varu paskatīties caur pirkstiem, ja leģionārs emocijās rīkojies nepareizi vai nokavējis sastrēguma dēļ. Iesaku no mājām izbraukt 15 minūtes ātrāk.

Katra spēle man ir svētki. Nespēju iedomāties, ka varētu būt savādāk.

Apmeklēju Ukrainas Nacionālo operu. Man patika ēka. Vienkārši wow. Tu vari tajā labi justies. Pati opera neatstāja iespaidu.

Latvijā un Lietuvā mani bieži atpazīst uz ielām. Tā noticis arī Kijevā. Ukrainā sports numur viens ir futbols.

Jūtos smieklīgi un nedaudz kaunos, kad mani sauc par leģendu. Nepievēršu tam uzmanību. Jā, spēlēju ilgi un samērā labi. Man bija liels gods 12 gadus pārstāvēt Latvijas valstsvienību. Ar to tiešām lepojos. Nav daudz cilvēku, kuriem ir tāda iespēja kaut ko izdarīt savai valstij un zemei.

Garam būt ir labi. Meitenēm tādi patīk. Kad stāvi blakus Arvīdam Sabonim (augums 221 centimetrs), saproti, ka 198 centimetri ir maz. Esmu viņam līdz plecam. Kad man blakus atrodas kāds, kurš man ir līdz plecam, saproti, ka tas ir daudz.

Mans vectēvs ir polis. Jau pēc mēneša Polijā biju tulks starp treneri un amerikāņiem. Lietuvā jūtos kā mājās. Francijā man nebija laika izbaudīt kultūru, nedaudz izņemot vīna baudīšanu. Tur universitātē aizstāvēju savu diplomdarbu. Krievija un Ukraina man ir ļoti tuvas. Saprotu cilvēku mentalitāti.

Ukraiņi ir emocionālāki par latviešiem. Iespējams, pat agresīvāki. Mēs esam ļoti mierīgi. Kādreiz pat teica “latviešus nedrīkst saniknot, ja tā izdarīsi, viss, cauri”. Tā arī ir. Jūs emociju iespaidā esat gatavi visu noslaucīt savā ceļā. Mēs padomāsim un darīsim pēc tam.

Ja satiktu Dievu, palūgtu piedošanu par visu slikto, ko izdarīju. Tiesa, pats nezinu, ko tieši esmu izdarījis. Neviens nav bez grēka. Viņš zina visu. Galvenais, lai tu pats to saprastu, dzīvotu saskaņā ar sevi un vispārpieņemtajām normām. Dievu neapmānīsi.

Kādreiz ļoti daudz lasīju. Francijā mani sauca par “profesoru”. Lai kur braucām, man vienmēr līdzi bija grāmatas, žurnāli un laikraksti.

Jebkura savienība jebkurai valstij nesola neko labu. Valstij jābūt neatkarīgai ar saviem likumiem, kurus visi ievēro un lepojas, ka ir savas valsts pilsoņi."

Izmantotie resursi:
"В России игрок попросил кричать на него матом....

  +7 [+] [-]

, 2014-06-30 21:16, pirms 10 gadiem
Kāpēc krievu žurnālisti var nointervēt latviešu trenerus , bet latviesu žurnaļugas tikai var pārtulkot kādu rakstu! Kāpēc neviens žurnālists nevar aiziet un pats nointervēt ?

  +4 [+] [-]

, 2014-06-30 21:24, pirms 10 gadiem
Wow, šis ir reāli labs, paldies, Māri!

  -1 [+] [-]

, 2014-06-30 21:33, pirms 10 gadiem
Jā jā, gudrākā, melnie tik puļī pa grozu, neko citu nesaprot.

  -4 [+] [-]

, 2014-06-30 21:40, pirms 10 gadiem
nepiekrītu

  +2 [+] [-]

, 2014-06-30 21:40, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Jā jā, gudrākā, melnie tik puļī pa grozu, neko citu nesaprot.
Visu laiku labākais sportists ir Maikls Džordans- viņam ir augstākā izglītība.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-30 21:45, pirms 10 gadiem
objektiivais rakstīja: Kāpēc krievu žurnālisti var nointervēt latviešu trenerus , bet latviesu žurnaļugas tikai var pārtulkot kādu rakstu! Kāpēc neviens žurnālists nevar aiziet un pats nointervēt ?
Darīts jau kādu laiciņu iepriekš!

Latvijas Radio / Raksts / LR1 / Sports kā...
Slēpts komentārs: varenais_eksperts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-06-30 22:06, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: mo6 labākais basketbolists.... Citiem sportistiem tip nav augstākā izglītība
Cik tad ir to futbolistu un hokejistu ar augstāko izglītību, kas spēlē pašlaik?

  +1 [+] [-]

, 2014-06-30 22:22, pirms 10 gadiem
bbol2 rakstīja: Un kurs nesen rakstija, ka Bagatskis nekad netrenes Krievija, jo ta ir sapuvusi zeme! Pareizi teikts, gan Krievija, gan Ukraina ir dveselei tuvas valstis, bet diemzel Ukraina pardeva sis ciesas attiecibas...
Nav nevienas Krievijai dvēselē tuvas valsts, jo Krievijas valstij nav dvēseles, tā joprojām ir dzimtcilvēku valsts.
Par Ukrainu - noklausies 'Nē, mēs neesam brāļi'

  -1 [+] [-]

, 2014-06-30 22:26, pirms 10 gadiem
Sharps rakstīja: Cik tad ir to futbolistu un hokejistu ar augstāko izglītību, kas spēlē pašlaik?
Es tev pēc statistikas uzziņas biroja izskatos ? Un M.Džordanam tā izglītība bija jau aktīvās karjeras laikā ? Pieņemsim, J.Mata pašlaik studē vesaliem diviem diplomiem.

     [+] [-]

, 2014-06-30 22:31, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Es tev pēc statistikas uzziņas biroja izskatos ? Un M.Džordanam tā izglītība bija jau aktīvās karjeras laikā ? Pieņemsim, J.Mata pašlaik studē vesaliem diviem diplomiem.
Attiecība starp profesionāliem futbolistiem un basketbolistiem ir vienkārši kosmoss, ja ņem vērā cik spēlētāji no NCAA pārceļas uz Eiropu vai tiek draftēti NBA.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-30 22:39, pirms 10 gadiem
Sharps rakstīja: Attiecība starp profesionāliem futbolistiem un basketbolistiem ir vienkārši kosmoss, ja ņem vērā cik spēlētāji no NCAA pārceļas uz Eiropu vai tiek draftēti NBA.
Eiropā nav tāda iespēja, apvienot kvalitatīvus treniņus un +/- diezgan augsta līmeņa regularām spēlēm ar izglītību/studēšanu. Tā koledžu izglītība ASV ,ko iegūst sportisti ir pufelis, viņus tur reāli velk cauri tām mācībām, lai tik spēlē. + Vai augstskolas diploms ir k-kāds etalons tam, cik gudrs ir konkrētais cilvēks ? Ir daudz novirzienu, daudz un dažādu univerisitāšu un visbeidzot katrs cilvēks ieliek atšķirīgu darba apjomu savā diplomā.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-30 23:00, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Eiropā nav tāda iespēja, apvienot kvalitatīvus treniņus un +/- diezgan augsta līmeņa regularām spēlēm ar izglītību/studēšanu. Tā koledžu izglītība ASV ,ko iegūst sportisti ir pufelis, viņus tur reāli velk cauri tām mācībām, lai tik spēlē. + Vai augstskolas diploms ir k-kāds etalons tam, cik gudrs ir konkrētais cilvēks ? Ir daudz novirzienu, daudz un dažādu univerisitāšu un visbeidzot katrs cilvēks ieliek atšķirīgu darba apjomu savā diplomā.
Gandrīz visam tevis teiktajam piekrītu, taču apvienot mācības un kvalitatīvus treniņus ir iespējams, ja cilvēks to grib. Uzskatāms piemērs ir pats Bagatskis. Anglijā daži futbolisti un tagadējie treneri spēja iegūt izglītību spēlējot futbolu. Par to fufeli nesaki viss, jo ne katra universitātē tā dara. Nesen pieķēra Ziemeļkarolīnas amerikāņu futbolu "vilkšanu aiz ausīm" un tagad itkā skatīsies uz visu striktāk. Protams, ka diploma esamība nenosaka cik katrs cilvēks ir gudrs, taču tas ir kaut kāds rādītājs, jo cilvēks ir gudrs, taču ir bezgala slinks, lai mācītos un vienīgais, ko dara brīvajā laikā spēlē XBOX vai PS4. Taču viņš itkā esot gudrs. Tad ir jautājums, kā definēt "gudrs"?

  -1 [+] [-]

, 2014-06-30 23:22, pirms 10 gadiem
Ko Bagatskis saprot ar vārdu - gudrākā spēle?

Tāpat jau sen ir pierādīts un parādīts, ka amerikāņu futbols ir sarežģītākā spēle kā no treneru skatu punkta, tā arī no spēlētāju puses.

Protams, tagad no tiem kas spēli saprot (tie kas nesaprot - tie bļaus savas dumības tāpa) var sākties kritika, ka domā spēlētāju vietā koordinatori un uz laukuma visu pasaka priekšā QB, bet tā ne tuvu nav spēlētājiem savu pienākumu un uzdevumu ietvaros ir jāprot noorientēties un pieņemt pareizos lēmumus. Arī, aizsardzībā, ja nu kas.

Tas nav 24 sekunžu laikā izmest vienu zilo metienu un priecāties, ja tas iekrīt...

  -2 [+] [-]

, 2014-07-01 00:08, pirms 10 gadiem
Šaha komandsacensības viennozīmīgi ir gudrāka spēle par pūšļa mešanu grozā. Casino Black Jack guru - bagijs varēja paklusēt, gudrāks izklausītos

  +2 [+] [-]

, 2014-07-01 02:46, pirms 10 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Ko Bagatskis saprot ar vārdu - gudrākā spēle?

Tāpat jau sen ir pierādīts un parādīts, ka amerikāņu futbols ir sarežģītākā spēle kā no treneru skatu punkta, tā arī no spēlētāju puses.
ko Tu te runaa? piemini sporta viedu, kuru spēlē tieši vienā valstī visā pasaulē?

  -2 [+] [-]

, 2014-07-01 03:55, pirms 10 gadiem
Kas sunim asti cels, ja ne pats. "Gudrākā komandu spēle"
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-01 09:44, pirms 10 gadiem
Nju bagijs var atlauties ta runat.ir sevi diezgan labi sewi pieradijis ka speletajs(zelta roka) vel atceros kad speleja bij mans elks,tagad ka treneris ari augstu klasi paradijis .super.lai veicas ari turpmak!

  +1 [+] [-]

, 2014-07-01 10:55, pirms 10 gadiem
Lieliska intervija! Cik sapratu,tad viņš studē psiholoģiju ?

  -1 [+] [-]

, 2014-07-01 11:16, pirms 10 gadiem
kungs rakstīja: ko Tu te runaa? piemini sporta viedu, kuru spēlē tieši vienā valstī visā pasaulē?
Kad cilvēks guļ, parasti dators jātur izslēgts, savādāk viņš sapņo un saraksta visādas muļķības.

IFAF (starptautiskā šī sporta veida federācija) uz šo brīdi ir 64 BIEDRI!
Pasaulē uz šo brīdi ir 119 dažāda līmeņa čempionāti 47 Z-Amerikā (ASV, Kanāda un Meksika), 72 - pārējā pasaulē.

Tāpat vēl klāt ir 6 sieviešu līgas.

Taču tie ir tikai oficiālie dati, jo vēl ir valstis, Latvija tai skaitā, kur sporta veids ir samērā zaļs, tikko attīstās, čempionātu nav, izlases un federācijas ar, taču komandas ir, spēles notiek ar citu valstu pārstāvjiem.
Kāds, varbūt, teiks, ka tas ir amatieru līmenis, ko nevar skaitīt, bet ja Latvijas komanda spēlē ar poļiem, kas Eiropā ir ļoti labā līmenī, tad nu, gluži tā vis nav.

  -1 [+] [-]

, 2014-07-01 12:10, pirms 10 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Kad cilvēks guļ, parasti dators jātur izslēgts, savādāk viņš sapņo un saraksta visādas muļķības.

IFAF (starptautiskā šī sporta veida federācija) uz šo brīdi ir 64 BIEDRI!
Pasaulē uz šo brīdi ir 119 dažāda līmeņa čempionāti 47 Z-Amerikā (ASV, Kanāda un Meksika), 72 - pārējā pasaulē.

Tāpat vēl klāt ir 6 sieviešu līgas.

Taču tie ir tikai oficiālie dati, jo vēl ir valstis, Latvija tai skaitā, kur sporta veids ir samērā zaļs, tikko attīstās, čempionātu nav, izlases un federācijas ar, taču komandas ir, spēles notiek ar citu valstu pārstāvjiem.
Kāds, varbūt, teiks, ka tas ir amatieru līmenis, ko nevar skaitīt, bet ja Latvijas komanda spēlē ar poļiem, kas Eiropā ir ļoti labā līmenī, tad nu, gluži tā vis nav.
vecīt, Tu esi galīgi nojūdzies? nespēji tomēr uztvert ko es teicu? Latvijā ar'beisbolu kāds ir uzspēlējis, bet tas neskaitās, ka to spēlē

kad atīstīsies, tad arī runāsi! cik komandu pārstāv šo sportu pasaules čempī un cik sen? nu sūds tas amerikāņu futbols! saskaiti cik spēlētēju ārpus amerikas pasaulē to spēlē un cik spēlē basīti

vienkārši domā! - tas noder

     [+] [-]

, 2014-07-01 12:13, pirms 10 gadiem
poļi labi spēlē? pat eiropas čempī to amerikāņu futbolu nespēlē! ja es no tiem 50 cilvēkiem LV, kurš spēlē šo spēli, tad nedomā, ka citi to spēlē

     [+] [-]

, 2014-07-01 14:07, pirms 10 gadiem
Vēlos dzīvos tā, lai pašam nebūtu kauns, ka esmu izdarījis kaut ko nepareizi. Morālu paģiru man nav bijis jau ilgu laiku. Nosacīti dzīvoju ar savu sirdsapziņu....te nu gan Bagijs smagi liekuljo.what happens in Kiev stays in kiev?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-07-01 15:25, pirms 10 gadiem
kungs rakstīja: vecīt, Tu esi galīgi nojūdzies? nespēji tomēr uztvert ko es teicu? Latvijā ar'beisbolu kāds ir uzspēlējis, bet tas neskaitās, ka to spēlē

kad atīstīsies, tad arī runāsi! cik komandu pārstāv šo sportu pasaules čempī un cik sen? nu sūds tas amerikāņu futbols! saskaiti cik spēlētēju ārpus amerikas pasaulē to spēlē un cik spēlē basīti

vienkārši domā! - tas noder
Pirmkārt, Slavenais rokmūziķis jau pateica apmēram to ko domāju globāli (t.i., runa ir par sporta veida sarežģītības pakāpi, nevis popularitāti, ko parasti sāk piesaukt tie, kas neko nejēdz no šī sporta, bet arī tad aplaužas), bet nu vēl nedaudz izvērstāk par tavējām tēzēm.

Latvijā beisbolu spēlē jau vairāk kā 10 gadus no vietas (neskaitot mēģinājumus 90-tajos gados, kas bija pa visu Latviju), ir savs čempionāts, ir federācija, ir izlase, kas piedalās kvalifikācijas turnīros uz lielajiem sporta veida turnīriem.
Tas, ka tavā izpratnē "skaitās" tikai tad, kad komandas vai izlases ir sasniegušas jau ļoti labu līmeni... piedodiet, bet te ar domāšanas biežumu ne man ir problēmas.
Jā, Latvijas izlase spēlē ļoti švaki, taču valstī ir savs čempionāts, komandas spēlē arī starptautiskos mačus, piedalās izlašu turnīros... nu nez, ja neskaitās... kā teiksi... .

Ja nu kas, arī futbolā Latvijas izlasei tie panākumi ir visai viļņveidīgi un šaubīgi... tātad Latvijā futbolu nespēlē?

Par starptautiskiem turnīriem - amfutbols vairāk ir klubu, nevis izlašu sporta veids un arī sporta veida specifika kā tāda (spēlētājiem ir salīdzinoši ļoti garš atjaunošanās laiks nepieciešams, tb 1 spēle nedēļā ir max ko var aizvadīt katra komanda) ļoti ierobežo īstermiņa turnīru aizvadīšanu.

T.i., te izlašu spēles kā tādas ir ieviestas salīdzinoši nesen, lai gan klubu līmenī sporta veids ir daudz augstākā līmenī. Ja nu kāds nezina vai ir aizmirsis, kā arī tie kas nezina UN ir aizmirsuši - Eiropā bija pat NFL sankcionēts turnīrs. Vācijā, Austrijā, Zviedrijā, Somijā, Polijā, Francijā, Itālijā , arī Krievijā šis sports ir gana populārs (Eiropas mērogā).

Par Poliju runājot - ja uz finālu vidēji atnāk ap 20 tūkstoši skatītāju (tb no tā laika kad mačus sāka aizvadīt arēnās, kur tik daudz ietilpst), nu nez... laikam nav tā, ka tas ir tikai dīvainīšu pasākums.

Atgriezīšos pie līmeņa, popularitātes utml. jautājumiem. Ja tev "skaitās" tikai NFL, lai pateiktu, ka tur šo sportu spēlē, tad, lūdzu, piemēro šādus kritērijus arī pārējiem sportiem un tad jau vari sākt rakstīt sērīgu stāstu, ka Latvijā gandrīz vai sporta nav nemaz... .

     [+] [-]

, 2014-07-01 16:10, pirms 10 gadiem
tiešām cirvji esat.. ir 1000 dažādu komandas sporta spēļu, kuras zina tikaik paris cilvēku, jo paši tās izgudrojuši un gudrākas par visām - tāpēc arī ir svarīgi kur to spēlē un cik spēlē!

un svaŗigi ir nevis cik skatītāju atnāk, bet cik cilvēku trenējas tajā sporta veidā! cik ar to nodarbojas!

hokejs ar skrituļslidām ir lielsks piemērs - 200 cilvēku Latvijā? nē, nu it kā jau spēlē, bet vai tas skaitās?

     [+] [-]

, 2014-07-01 16:53, pirms 10 gadiem
kungs rakstīja: tiešām cirvji esat.. ir 1000 dažādu komandas sporta spēļu, kuras zina tikaik paris cilvēku, jo paši tās izgudrojuši un gudrākas par visām - tāpēc arī ir svarīgi kur to spēlē un cik spēlē!

un svaŗigi ir nevis cik skatītāju atnāk, bet cik cilvēku trenējas tajā sporta veidā! cik ar to nodarbojas!

hokejs ar skrituļslidām ir lielsks piemērs - 200 cilvēku Latvijā? nē, nu it kā jau spēlē, bet vai tas skaitās?
Subjektīvismus vari paturēt pie sevis, vai arī censties vismaz mazliet saprast par ko ir runa.

IFAF ir 64 dalībvalstis (salīdzinājumam - IIHF ir tik nedaudz priekšā ar 73)... lai kļūtu par JEBKURA SPORTA VEIDA starptautiskās federācijas biedru ir jāiziet atzīšanas procedūra, vienkāršiem vārdiem runājot, katrai federācijai ir jāatbilst konkrētiem noteikumiem, nav tā, ka es šodien sataisu federāciju kaut kādu un rīt jau tieku starptautiskā līmenī, ar balsstiesībām utt.
TAČU, lai varētu vispār uz kko pretendēt vajag izveidot nacionālo federāciju, kas arī ir process ar saviem likumiem un noteikumiem.

Savukārt visas starptautiskās federācijas ar tiek kontrolētas no dažādu iestāžu puses (piemēram, SOK), lai tur viss notiktu pēc vienotiem principiem, cik jau nu tas ir iespējams.

Ja valstī ir izveidota federācija, kas ir starptutiskā federācijā atzīta, bet starptautisko federāciju atzīst tas pats SOK, tad ir pamats uzskatīt, ka konkrētajā valstī konkrēts sporta veids IR un pie tam ir pietiekošā līmenī, lai varētu spert soļus starptautiskā arēnā (spēlējot ar līdzīga līmeņa komandām).

Latvija, lai arī te ir 2 komandas un pamazām kkas virzās (tas ir tavs pārspīlēti sazīmētais gadījums) NAV IFAF biedri... tb nav pamata teikt, ka Latvijā šo sporta veidu baigi kultivē (to arī neteicu), taču nevar arī teikt, ka te tāda nav (to gan norādīju). Turklāt Latvija šādā situācijā nav vienīgā.

Par to, ka spēlētāji ir svarīgāki nekā skatītāji (tas ir arguments no sērijas - redzu, ka nav argumentu, vajag šito iepuļīt)... viss ir svarīgs... i spēlētāji, i skatītāji... pie tam, ir sporta veidi, kur pašu sportistu idejiski nevar būt daudz... piemēram kkādi motoru sporti. Tur sportistu-skatītāju attiecība vispār ir graujoša skatītāju labā. Pēc tava skatu punkta tad tas vispār nav sports?

Protams, ka lielākā daļa vēl aizvien dzīvo kkādās 80-to gadu tēzēs, ka amerikāņu futbols ir "kapitālistu sports", kuru tik ASV spēlē, nekur tas nav interesants utt. Patiesība ir pilnīgi cita. Un jo ātrāk to Latvijā sapratīs pēc iespējas vairāk ļaužu, jo lielākas iespējas, ka šajā sportā Latvijai būs kaut kādi panākumi, jo pēc spēles rakstura utt. tas tiešām ir sports, kurā varētu gūt panākumus (līdzīgi kā tas savulaik notika ar bobsleju).

P.S. Redz cik tālu mēs tikām no sporta veidu sarežģītības salīdzināšanas.

     [+] [-]

, 2014-07-01 20:22, pirms 10 gadiem
kungs ir saīsinājums no "kunga prātā"? Tev kaut mazākā nojausma ir, par ko Tu runā?

     [+] [-]

, 2014-07-02 00:19, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Eiropā nav tāda iespēja, apvienot kvalitatīvus treniņus un +/- diezgan augsta līmeņa regularām spēlēm ar izglītību/studēšanu. Tā koledžu izglītība ASV ,ko iegūst sportisti ir pufelis, viņus tur reāli velk cauri tām mācībām, lai tik spēlē. + Vai augstskolas diploms ir k-kāds etalons tam, cik gudrs ir konkrētais cilvēks ? Ir daudz novirzienu, daudz un dažādu univerisitāšu un visbeidzot katrs cilvēks ieliek atšķirīgu darba apjomu savā diplomā.
Stīvens Hokings studiju gados bija univerisitātes airēšanas komandā.