Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Sākas izšķirošās cīņas par četrām ceļazīmēm uz Tokijas olimpiskajām spēlēm

Emils Ozerinskis

Sākas izšķirošās cīņas par četrām ceļazīmēm uz Tokijas olimpiskajām spēlēm
Dvaits Povels, Jons Valančūns, Bobans Marjanovičs, Mario Hezonja. Foto: FIBA

Šodien četrās pilsētās un divos kontinentos sākas Tokijas olimpisko spēļu atlases turnīri vīriešu basketbola izlasēm. Tepat aiz dienvidu robežas kaimiņi lietuvieši sāks cīņu par savām astotajām olimpiskajām spēlēm pēc kārtas.

Četros olimpisko spēļu atlases turnīros dalību ņems 23 komandas. 24. vienību no trases noņēma Covid-19 saslimšanas, kas lika sapni par četrgades nozīmīgākajām spēlēm izsapņot Senegālas izlasei. Iepriekšējā olimpiskās kvalifikācijas turnīrā uz Rio olimpiskajām spēlēm piedalījās arī Latvijas vīru izlase, taču šoreiz FIBA ieviestās izmaiņas turnīru izspēles sistēmā neļāva latviešiem aizcīnīties līdz olimpiskajai kvalifikācijai. Kvalifikācijas turnīru formāts gan kopš 2016. gada, kad latvieši cīnījās Belgradā, nav mainījies. No sešām katra turnīra dalībniecēm pie ceļazīmes uz Tokiju tiks viena. Komandas grupās pa trīs izspēlēs vienu apli, katras grupas divām labākajām turpinājumā spēlējot "krustu". Kvalifikācijas turnīra fināla uzvarētāja dosies uz olimpiskajām spēlēm.

Kauņas grupa

Latvijā vislielākā interese būs par kvalifikācijas grupu, kas cīnīsies tepat Kauņā. Kaimiņi lietuvieši centīsies turpināt savu kopš neatkarības atgūšanas uzsākto sēriju - spēlēt olimpisko spēļu basketbola turnīrā astoto reizi pēc kārtas. Lietuvai ierindā ir abas lielākās zvaigznes NBA komandu spēlētāji Jons Valančūns un Domants Sabonis. Savukārt spēle ar bumbu tiks uzticēta izlasē vienmēr spēlēt gatavajam Mantam Kalnietim. Grupu pārvarēt lietuviešiem nevajadzētu būt problēmām, jo pretī nāks samērā eksotiski pretinieki Venecuēla un Dienvidkoreja.

Otrā grupā kopā ar Poliju un Angolu spēlēs lietuviešu īstais bieds cīņā par olimpisko ceļazīmi - Eiropas čempione Slovēnija. Uz Kauņu ar savu izlasi devies Slovēnijas superzvaigzen Luka Dončičs. Viņam gan neasistēs Eiropas čempiontitulu izcīnīt palīdzējušie Gorans Dragičs un Entonijs Rendolfs, kuru šajā turnīrā izlasē nav, taču slovēņiem netrūkst labu izpildītāju. Tostarp tādi vīri kā Vladki Čančars un Zorans Dragičs. Slovēņi šodien spēles noraudzīsies no malas, bet turnīru iesāks rītvakar.

Kauņas grupas kalendārs

Dat.LaiksSpēle
29.06.16:30Polija - Angola
19:30Lietuva - Venecuēla
30.06.16:30Angola - Slovēnija
19:30Venecuēla - Dienvidkoreja
01.07.16:30Slovēnija - Polija
19:30Dienvidkoreja - Lietuva
03.07.pusfināls
pusfināls
04.07.19:30fināls

Splitas grupa

Vienu no četriem kvalifikācijas turnīriem uzņems Horvātijas pilsēta Splita. Mājinieki horvāti cīņā sūtīs Bojanu Bogdanoviču, Anti Ziziču un Mario Hezonju. Grupas ietvaros horvātiem pretī stāsies Brazīlija ar veterāniem Andersonu Varežao un Marselinju Huertasu priekšgalā, kā arī potenciālā grupas pastarīte Tunisija.

Otrā Splitas apakšgrupā spēlēs Meksikas izlase ar centra spēlētāju Gustavo Ajonu priekšgalā. Tāpat meksikāņiem palīdzēs Latvijā savulaik spēlējušais aizsargs Pako Krūzs. Meksikāņiem, lai izkļūtu no apakšgrupas būs jācīnās ar divām Eiropas izlasēm. Vācijas izlases rindās cīnīsies divi NBA basketbolisti Morics Vāgners un Aizeks Bonga. Savukārt Krievijas valstsvienībā par olimpisko ceļazīmi spēlēs no Vienotās līgas spēlētājiem nokomplektēta komanda ar Timofeju Mozgovu kā skaļāko uzvārdu krievu sastāvā.

Splitas grupas kalendārs

Dat.LaiksSpēle
29.06.17:30Vācija - Meksika
21:00Tunisija - Brazīlija
30.06.17:30Meksika - Krievija
21:00Brazīlija - Horvātija
01.07.17:30Krievija - Vācija
21:00Horvātija - Tunisija
03.07.pusfināls
pusfināls
04.07.20:30fināls

Belgradas grupa

Serbijā notiekošajā kvalifikācijas turnīrā spēlēt bija paredzēts Covid-19 skartajiem senegāliešiem. Līdz ar āfrikāņu izstāšanos no turnīra, Itālijas un Puertoriko izlases spēlēšanu pusfinālā jau ir nodrošinājušas. Tām atliek vien izspsēlēt savstarpējo maču, lai noskaidrotu kura pretī saņems otras grupas uzvarētāju un kura spēlēs pret otro vietu ieņēmušo komandu. Starp Itālijas komandas basketbolistiem ir Kristapa Porziņģa komandas biedrs Nikolo Meli un virkne ar Itālijas čempionāta spēlētājiem. Tikmēr Puertoriko rindās par vietu olimpiskajās spēlēs cīnīsies par Latvijas čempionu kļuvušais Aizeja Pinjero.

Neapstrīdama Belgradas grupas favorīte ir mājiniece Serbija, kuras rindās spēlēs Eirolīgas vērtīgākais spēlētājs Vasilje Mičičs, Eirokausa vērtīgākais spēlētājs Milošs Teodošičs. Serbiem iztrūkst vien NBA vērtīgākais spēlētājs Nikola Jokičs. Taču ierindā ir tādi NBA basketbolisti kā Bobans Marjanovičs un Nemaņa Bjelica. Ne Dominikānas, ne Filipīnu basketbolistiem nebūtu jābūt nopietnam šķērslim serbiem ceļā uz uzvaru Belgradas turnīrā.

Belgradas grupas kalendārs

Dat.LaiksSpēle
29.06.21:15Dominikāna - Serbija
29.06.21:15Serbija - Filipīnas
01.07.17:30Itālija - Puertoriko
21:30Filipīnas - Dominikāna
03.07.pusfināls
pusfināls
04.07.21:30fināls

Viktorijas grupa

Ja trīs olimpiskie kvalifikācijas turnīri norisināsies Vecajā kontinentā, tad ceturtā ceļazīme uz Tokiju tiks izcīnīta Kanādas pilsētā Viktorijā. Potenciāli tieši šī kvalifikācijas turnīra rezultātus paredzēt ir grūtāk un var notikt pārsteigumi. Mājinieki kanādieši gan ir nokomplektējuši ļoti cīņasspējīgu komandu. Kanādai ir astoņi NBA basketbolisti ar Ārdžeju Beretu, Endrū Viginsu un Porziņģa komandas biedru Dvaitu Povelu priekšgalā. Pakausi gan liek pakasīt savulaik ar pirmo numuru NBA draftā izvēlētā Entonija Beneta iekļaušana izlasē. Kanādiešu pretinieki grupā būs vienmēr bīstamā Ķīnas izlase, kā arī Grieķija, kurus pretī uzvarai centīsies vest Niks Kalatess. Grieķiem gan, pašsaprotami, būs jāiztiek bez Jaņņa Adetokunbo palīdzības, jo "Bucks" līderis turpina cīņu par NBA čempiontitulu. Otrā Viktorijas grupā sacentīsies Čehijas, Turcijas un Uriguvajas valstsvienības.

Viktorijas grupas kalendārs

Dat.LaiksSpēle
30.06.2:05Grieķija - Kanāda
5:35Urugvaja - Turcija
01.07.2:05Kanāda - Ķīna
5:35Turcija - Čehija
02.06.2:05Ķīna - Grieķija
5:35Čehija - Urugvaja
04.07.pusfināls
pusfināls
05.07.2:05fināls

Olimpiskajās spēlēs Viktorijas turnīra uzvarētāja sacentīsies ar ASV, Francijas un Irānas izlasēm. Kopā nonāks Splitas un Belgradas kvalifikāciju uzvarētājas, kuras spēkosies arī ar Austrālijas un Nigērijas izlasēm. Savukārt Kauņas kvalifikācijas turnīra uzvarētājai Tokijā pretī stāsies mājiniece Japāna kā arī Argentīna un Spānija.

Vīriešu olimpiskais basketbola turnīrs

A grupaB grupaC grupa
IrānaAustrālijaArgentīna
FrancijaSplitas kval.Japāna
ASVBelgradas kval.Spānija
Viktorijas kval.NigērijaKauņas kval.

Izmantotie resursi:
International Basketball Federation (FIBA) -...

  +3 [+] [-]

, 2021-06-29 12:46, pirms 3 gadiem
Pēc raksta saprotu, ka latvieši nav turnīrā, jo FIBA vainīga

  +1 [+] [-]

, 2021-06-29 13:22, pirms 3 gadiem
Pakausi gan liek pakasīt savulaik ar pirmo numuru NBA draftā izvēlētā Entonija Beneta iekļaušana izlasē.

Ja godīgi Benets pie izlases parasti izskatās solīdi. Cita runa par NBA

     [+] [-]

, 2021-06-29 13:35, pirms 3 gadiem
A.Iverson 3# rakstīja: Pakausi gan liek pakasīt savulaik ar pirmo numuru NBA draftā izvēlētā Entonija Beneta iekļaušana izlasē.

Ja godīgi Benets pie izlases parasti izskatās solīdi. Cita runa par NBA
Uz Virdzhinu salu fona varbut, bet Fenerbache vins izskatijas svaki.

     [+] [-]

, 2021-06-29 13:40, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: Pēc raksta saprotu, ka latvieši nav turnīrā, jo FIBA vainīga
nu grūti iztēloties, ka Latvija nebūtu vismaz olimpiskajā kvalifikācijā, ja FIBA un ULEB Eirolīga nebūtu uztaisījusi šo visu izlašu basketbola izsmieklu un varētu spēlēt kaut vai tikai visi Eirolīga spēlētāji...
Tāpat kā jau pirms 5 gadiem, kad sastāvs vēl ne tuvu nebija tik spēcīgs...

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:05, pirms 3 gadiem
Latvis rakstīja: nu grūti iztēloties, ka Latvija nebūtu vismaz olimpiskajā kvalifikācijā, ja FIBA un ULEB Eirolīga nebūtu uztaisījusi šo visu izlašu basketbola izsmieklu un varētu spēlēt kaut vai tikai visi Eirolīga spēlētāji...
Tāpat kā jau pirms 5 gadiem, kad sastāvs vēl ne tuvu nebija tik spēcīgs...
Tas jau attiecas uz visām izlasēm, pretiniekiem jau arī netiek Eirolīgas spēlētāji ( viss protams attkarīgs, kā izlases ĢM sarunā ar klubiem).
Protams, mūsu izlase būtu spēcīgāka ar tiem, bet arī pretinieku izlase būtu attiecīgi spēcīgaka( izkonkurētu Eirokausu un Čempionlīgas spēlētājus no sastāva).
Varam protams runāt, ka tas paceļ mūsu vidējo līmeni krietni augstāk ņemot vērā mūsu spēlētāju resursus, bet es nedomāju, ka mums būtu tik ļoti vieglāka kvalifikācijā.

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:08, pirms 3 gadiem
Ceru, ka Bestforsport parādīs Lietuvas un Slovēnijas spēles?

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:13, pirms 3 gadiem
vf rakstīja: Ceru, ka Bestforsport parādīs Lietuvas un Slovēnijas spēles?
Go3/3sport rādīs.

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:19, pirms 3 gadiem
Mo'MoneyMo'Problems rakstīja: Tas jau attiecas uz visām izlasēm, pretiniekiem jau arī netiek Eirolīgas spēlētāji ( viss protams attkarīgs, kā izlases ĢM sarunā ar klubiem).
Protams, mūsu izlase būtu spēcīgāka ar tiem, bet arī pretinieku izlase būtu attiecīgi spēcīgaka( izkonkurētu Eirokausu un Čempionlīgas spēlētājus no sastāva).
Varam protams runāt, ka tas paceļ mūsu vidējo līmeni krietni augstāk ņemot vērā mūsu spēlētāju resursus, bet es nedomāju, ka mums būtu tik ļoti vieglāka kvalifikācijā.
Melnkalnei būtu tie paši spēlētāji. Vēl virkne citu komandu, ja nekļūdos, arī mauca praktiski spēcīgākajā sastāvā.

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:20, pirms 3 gadiem
Kanādā ,Lietuva,Horvātija un Serbija varbūt vēl Vācija ar Brazīliju var pacīnīties ,pārējiem maz variantu

     [+] [-]

, 2021-06-29 14:31, pirms 3 gadiem
Olimpiskais basketbola turnīrs ir pilnīga hu*ņa...Pēc mana Olimpiskajās spēlēs jāspēlē Pasaules labākajām komandām, tāpat arī individuālajiem sportistiem, līdzīgi kā hokejā. Kāda jēga tur no Jāpānas un Irānas piemēram? Un skatīties kā ASV tādiem pārbrauc pāri ar +60...

     [+] [-]

, 2021-06-29 15:07, pirms 3 gadiem
Kanada uzskata ka viniem sobrid vislabaka paaudze vesture

  +1 [+] [-]

, 2021-06-29 16:01, pirms 3 gadiem
Latvis rakstīja: nu grūti iztēloties, ka Latvija nebūtu vismaz olimpiskajā kvalifikācijā, ja FIBA un ULEB Eirolīga nebūtu uztaisījusi šo visu izlašu basketbola izsmieklu un varētu spēlēt kaut vai tikai visi Eirolīga spēlētāji...
Tāpat kā jau pirms 5 gadiem, kad sastāvs vēl ne tuvu nebija tik spēcīgs...
Protams, bet noteikumi visiem ir vienādi, un nav tā, ka mums nav bijušas iespējas sevi pietiekami apliecināt, gan lai būtu kvalifikācijā, gan lai kvalificētos automātiski.
Vienkārši ir jāpieņem tas mūsu līmenis un kādā vietā esam, nav ko dzīvot nepamatotās ilūzijās, ka esam top 10 komanda pasualē
Viss ir mūsu pašu rokās, ja pietrūkst talanta, tad ir iespējas būt fiziski pārākiem, taktiski gudrākiem, treneru pieejamībai mūsdienās nevajadzētu būt problēmai... Ja tas mums nav pa kodienam, tad esam kur esam, un ne ULEB ne FIBA ne kas pie tā nav vainīgs, tikai mēs paši un mūsu līmenis uz citu fona. Un jāsāk ir ar pašiem spēlētājiem, vēlmi, attieksmi, cieņu un intelektu (lai nav jāzaudē divreiz pēc kārtas "zemniekiem" utt).

     [+] [-]

, 2021-06-29 19:08, pirms 3 gadiem
Raitcha rakstīja: Protams, bet noteikumi visiem ir vienādi, un nav tā, ka mums nav bijušas iespējas sevi pietiekami apliecināt, gan lai būtu kvalifikācijā, gan lai kvalificētos automātiski.
Vienkārši ir jāpieņem tas mūsu līmenis un kādā vietā esam, nav ko dzīvot nepamatotās ilūzijās, ka esam top 10 komanda pasualē
Viss ir mūsu pašu rokās, ja pietrūkst talanta, tad ir iespējas būt fiziski pārākiem, taktiski gudrākiem, treneru pieejamībai mūsdienās nevajadzētu būt problēmai... Ja tas mums nav pa kodienam, tad esam kur esam, un ne ULEB ne FIBA ne kas pie tā nav vainīgs, tikai mēs paši un mūsu līmenis uz citu fona. Un jāsāk ir ar pašiem spēlētājiem, vēlmi, attieksmi, cieņu un intelektu (lai nav jāzaudē divreiz pēc kārtas "zemniekiem" utt).
Viss jau pareizi pateikts, Bet nu sava taisnība ir, ka Eiropas basketbola bīdītāji "palīdzēja" mums nekvalificēties. Tas ļoti skar tādas mazās valstiņas, kā Latvija, kur cilvēku resursi ir, tik cik nu ir. Mēs ar saviem resursiem tos Tevis nosauktos talantus, fiziski pārākos un taktiski gudrākos varam salasīt labi ja padsmit. Ja pusei no tiem liedz spēlēt, tad tās opcijas uz pusi arī samazinās...

     [+] [-]

, 2021-06-29 19:57, pirms 3 gadiem
DigitalLemon rakstīja: Viss jau pareizi pateikts, Bet nu sava taisnība ir, ka Eiropas basketbola bīdītāji "palīdzēja" mums nekvalificēties. Tas ļoti skar tādas mazās valstiņas, kā Latvija, kur cilvēku resursi ir, tik cik nu ir. Mēs ar saviem resursiem tos Tevis nosauktos talantus, fiziski pārākos un taktiski gudrākos varam salasīt labi ja padsmit. Ja pusei no tiem liedz spēlēt, tad tās opcijas uz pusi arī samazinās...
Nu ja nu ja, Slovēnija un Lietuva, protams, ir mega lielvalstis.
Sistēma un apstākļi visiem bija daaaudzmaz līdzīgi. Tā ka, viss bija mūsu pašu rokās. Pievīlām mēs sevi paši, trenera vājums, bezdibenis aiz izlases pamatkodola utt

     [+] [-]

, 2021-06-29 20:15, pirms 3 gadiem
Ja mēs skatāmies kritiski, tad pēdējie 3-4 gadi visu lieliski izskaidro, bija tīri labs kodols, bija arī jau saskatāma jaunā augošā maiņa, kura būtu gatava papildināt izlases rindas, radīt konkurenci utt. Tā vismaz tobrīd izskatījās, bet tagad skatāmies, kas patiesībā no tā iznāca? Izlases kodols pa šiem gadiem lielākoties piedzīvojis lejupslīdi, Timma, Dairis Bertāns, Strēlnieks, visiem kritums, tie jau ilgi laiku ir vieni no svarīgākajiem izlases kodolā, cienījami izskatās tikai Meiers un Mejeris, Žanis ir izgājis no aprites pavisam(cerams, ka tikai pagaidām), Blūms jau varētu teikt ir pavisam prom, paliek Lomažs, Šķēle, Ate, lai kā man patīk Lomažs, bet pavisam augstā līmenī viņš sevi vēl nav spējis parādīt, tad ir viens labais pozitīvais piemērs, Šmits, vēl varētu pieminēt Freimani, Atliek cerēt uz Strautiņu, jo pagaidām nav spējis sevi apliecināt tā pa nopietno. Kaut kur miglā ganās Anžejs, Kurucs, pat varētu teikt, abi Kuruci, Žagars, vēl tālāk aiz viniem, Miškas, Blumbergi un Kohi, vienmēr perspektīvie, bet pagaidām neko pieklājīgu nesasniegušie. Kur ir tie mūsu līderi klubos, kuro izšķir spēļu likteņus galotnēs?