Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Renārs Birkāns: "Jautāju Kārlim – kā būs, ko sagaidīt izlasē?"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Renārs Birkāns: "Jautāju Kārlim – kā būs, ko sagaidīt izlasē?"
Renārs Birkāns Latvijas kausa finālā 2023. gada 19. februārī. Foto: Renārs Koris

"Pirmais uzaicinājums uz izlasi ir atskaites punkts un liels notikums katra spēlētāja karjerā. Esmu priecīgs par to," pēc pirmā treniņa Latvijas vīriešu valstsvienībā teica basketbola kluba "Liepāja" aizsargs Renārs Birkāns.

Nodarbības beigās daudzi puiši paliek laukumā, lai pamētātu pa grozu. Citi lēnām atstāj zāli un dodas uz ģērbtuvi. Liepājas saspēles vadītājam vispirms jāsniedz intervijas – nedaudz jāpagaida, kamēr Birkāns beigs sarunāties ar kolēģi Andri Auziņu no Latvijas Televīzijas.

Renārs ir noguris, taču priecīgs. “Vakar spēlējām Užavas kausa finālā. Pēc spēlēm nevaru izgulēties, tāpēc nekas nebūtu mainījies (dienas režīmā). Piecēlos desmitos un visu lēnām izdarīju. Ceļš līdz Rīgai bija nedaudz slikts (gandrīz visu dienu sniga – Sportacentrs.com), taču tas netraucēja.”

Treneris Banki preses konferencē uzsvēra, ka Birkāns bijis iekļauts paplašinātajā kandidātu sarakstā, tiesa, tas negarantēja izsaukšanu. “Pēc spēles galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis pateica, ka es, Kārlis Šiliņš un Ričards Daniels Vanags – visi trīs – esam uzaicināti uz izlasi. Man tā bija pirmā dzirdēšana. Sāku gatavot prātu un ķermeni, kā arī kārtot somas.”

Pirmās dienas uztraukumu palīdzēja pārvarēt pazīstamu cilvēku klātbūtne. “Jautāju Kārlim – kā būs, ko sagaidīt? Viņš padalījās pieredzē, jo izlases nometnē piedalījies vairākas reizes. Treneris (Artūrs Visockis-Rubenis) aicināja būt drošam. Vairākas reizes pačukstēja (priekšā) treniņa laikā.”

Birkānam laukumā netrūka arī citu “ieroču brāļu”. Pirmdienas treniņā piedalījās vai nodarbību no malas vēroja pieci “Daugavas sporta nama” absolventi – aizsargi Renārs Birkāns, Artūrs Žagars un Kristers Zoriks, uzbrucējs Artūrs Strautiņš un garais spēlētājs Krišs Helmanis.

“Sāku trenēties Ādažos pie Aigara Neripa. Trenējos ar divus gadus vecākiem zēniem, jo nebija atbilstošas vecuma grupas,” Renārs atskatījās uz savām gaitām sporta skolā. “Ar sava vecuma puišiem sāku spēlēt “Rīdzenē” pie Aleksandra Feldmaņa. Vēlāk pārgāju uz Daugavas sporta namu pie Mārtiņa Fomina.”

Sekoja četri gadi Latvijas Universitātē. Renārs studēja vadības zinības, ceturtajā kursā iegūstot Amerikas latvieša Andreja Jurgena (1939-2010) testamentārā novēlējuma rezultātā dibināto sporta “Ceļamaizes” stipendiju. Viņa sauklis: “Domām ir spēks – veido pozitīvu vidi sev apkārt, pats esi pozitīvs, un būs vieglāk dzīvot.”

Studentu rindās Renārs piedzīvoja spilgtu notikumu, Gunta Endzela trenētajā komandā izcīnot bronzas medaļu 29. Universiādes basketbola turnīrā Taivānā. Ķīnas Republikā 2017. gada augustā ieradās 7639 sportisti no 145 valstīm, lai sadalītu 271 medaļu komplektu 21 sporta veidā.

Vīriešu turnīrā piedalījās 24 komandas. Latvieši kāpa uz goda pjedestāla, finišējot tikai aiz čempiones Lietuvas un Amerikas Savienotajām Valstīm, kuras pārstāvēja pazīstamās “Purdue” universitātes komanda. “Tās ir lieliskas atmiņas. Sauktu to par augstāko panākumu savā basketbola karjerā. Universiāde ir liels pasākums.”

Svētdien bija vēl viena virsotne – Liepāja pirmo reizi spēlēja Užavas kausa finālā. Duelis pret Rīgas VEF piepildīja Liepājas Olimpiskā centra tribīnes. “Treneris teica, ka tā ir mūsu vaina – atvedām uz Liepāju lielus basketbola svētkus. Bijām to pelnījuši, jo izcīnījām uzvaras vairākās kausa kārtās.”

Televīzijas skatītājiem beidzot nebija jālūkojas uz neglīto aizkaru, tā vietā ieraugot jau piemirsto izvelkamo tribīni ar krāsainajiem krēsliem. “Otrā tribīne tika izvilkta pēc ilga pārtraukuma. Iepriekšējo reizi tā notika manā pirmajā sezonā Liepājā, kad atklāšanas dienā spēlējām pret Ventspili. Abas puses bija pilnas – tas bija ļoti patīkami. Fantastiski.”