Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Eiropas jauniešu basketbola vasara

Eiropas jauniešu basketbola vasara
Lietuvas junioru izlases triumfa brīdis.
Foto: fibaeurope.com

Ar Horvātijas kadetu triumfu Melnkalnē noslēgusies jauniešu basketbolas vasara, kurā ietila U20, U18 un U16 Eiropas čempionāti, kā arī U17 pasaules meistersacīkstes. Tagad var salikt visu pa plauktiņiem, kura valsts ko ir parādījusi šajā vasaras kampaņā.

LIETUVA

U20 – 9.vieta, A divīzija
U18 – čempioni
U17PČ – 4.vieta
U16 – sudrabs

Ja pie medaļām būtu tikuši 17. gadīgie jaunekļi, tad leišiem varētu likt atzīmi teicami. Juniori sagādāja svētkus valsts galvaspilsētā un ne tikai. Turpretī kadeti neiztika bez veiksmes palīdzības. Ar divām uzvarām pārvarēt divus grupu turnīra posmus bez veiksmes nu nekādi nevar. Varētu piešķirt šī gada Eiropas jauniešu basketbola galvaspilsētas titulu.

HORVĀTIJA

U20 – 4.vieta, A divīzija
U18 – 5.vieta, A divīzija
U16 – čempioni

Ļoti stabili rezultati. Pašiem noteikti gribētos tik pie vēl kāda cēlmetāla. Latvijas juniori neļāva kļūt par vienīgo valsti, kurai visas komandas iekļuvušas četriniekā. Izcīnīja vietu pasaules U19 čempionātā.

FRANCIJA

U20 – čempioni
U18 – 7.vieta, A divīzija
U16 – 6.vieta, A divīzija

Ja nebūtu U20 zelta, tad šo gadu varētu norakstīt. Gan juniori, gan kadeti piedzīvoja ļoti sāpīgus zaudējumus ceturtdaļfinālā. Turklāt juniori palika arī bez mierinājuma balvas – ceļazīmes uz pasaules čempionātu Latvijā.

POLIJA

U20 – 3.vieta, B divīzija
U18 – 6.vieta, A divīzija
U17 – PČ sudrabs
U16 – 11.vieta, A divīzija

Poļi pamazītiņām rāpjas āra no bedres, kurā vēl bija nokļuvuši pirms aptuveni pieciem gadiem. Pateicoties lieliskajai 1993. gadā dzimušo komandai Polija arī tikusi pie pirmajām medaļām. Turklāt pasaules čempionātā. Šie paši puiši arī izcīnīja vietu pasaules čempionātā, startējot kopā ar gadu vecākiem puišiem. Pilnai laimei pietrūka U20 iekļūšana A divīzijā.

KRIEVIJA

U20 – 5.vieta, A divīzijas
U18 – sudrabs
U16 – 7.vieta, A divīzija

Krievijas jaunajiem censoņiem neslikti rezultāti. Pamazām sāk pietuvoties meiteņu līmenim, kur neizcīnītās medaļas ir liela neveiksme. Nākamgad krievi spēlēs U19 pasaules čempionāta.

GRIEĶIJA

U20 – sudrabs
U18 – 8.vieta, A divīzija
U20 – 10.vieta, A divīzija

Ja nebūtu lieliskās 1990. gadā dzimušās paaudzes, tad grieķu kopējo bilance nevarētu uzskatīt par sevišķi labu esam. Redzēs, kas notiks pēc gada, kad talantīgā komanda būs pāraugusi jauniešu vecumu.

SPĀNIJA

U20 – bronza
U18 – 11.vieta, A divīzija
U17PČ – 10.vieta
U16 – 4.vieta, A divīzija

Tikai viena medaļa četros turnīros. Īpaši acīs krīt 17 un 18 gadus veco jaunekļu neveiksmīgais starts. Pireneju pussalas pārstāvjiem būs viela pārdomām.

TURCIJA

U20 – 13.vieta, A divīzija
U18 – 9.vieta, A divīzija
U16 – bronza

Izlaižot šo vasaras sesiju vienai no lielakajām turku jaunajām zvaigznēm Enesam Kanteram, arī rezultāti nav bijuši tādi kā cerēts. Kadeti pēdējā brīdī glāba Turcijas basketbola godu.

LATVIJA

U20 – 11.vieta, A divīzija
U18 – bronza
U16 – 14.vieta, A divīzija

No triumfam līdz katastrofai ir viens solis. Junioru ļoti veiksmīgo sniegumu aizēnoja kadetu pieticīgais sniegums, kurš gan beigās noslēdzās uz labvēlīgas nots. Viena no deviņām Eiropas valstīm, kuras jaunieši mājās atgriezušies ar medaļām.

SERBIJA

U20 – 7.vieta, A divīzija
U18 – 4.vieta, A divīzija
U17PČ – 5.vieta
U16 – 5.vieta, A divīzija

Īsti nelaimes putni. Serbi un bez medaļām – gandrīz vai katastrofa. Turklāt veids kā serbi zaudēja iespēju tikt pie medaļām bija sāpīguma kalngals. Vispirms U20 ceturtdaļfinālā no +3 pēdējās sekundēs pret mājniekiem horvātiem divu sekunžu laikā nonāca zaudētajos. U18 pusfinālā pret Lietuvu beidza spēli ar 0:14 un -1, kam sekoja zaudējums par bronzu Latvijai. Visbeidzot kadeti ceturtdaļfinālā ar diviem punktiem pēdējā sekundē zaudēja turkiem.

MELNKALNE

U20 – 6.vieta, A divīzija
U18 – 3.vieta, B divīzija
U16 – 8.vieta, A divīzija

Kļūst par ar vien nopietnāku spēku Eiropas basketbolā. Juniori atkal nespēja izkļūt no B grupas, kur viņiem ceļu negaidīti pusfinālā aizšķērsoja čehi. Tāpat pēc pirmajām spēlēm kadetu 8. vieta beigās pašu mājas nebija tas uz ko tika liktas cerības. Ar Melnkalnes komandam nerēķināties vienārši vairs nedrīkst.

UKRAINA

U20 – 8.vieta, A divīzija
U18 – 14.vieta, A divīzija
U16 – 2.vieta, B divīzija

Nevar žēloties. Ukraiņi un astotniekā nav bieža parādība. 18-nieki ar milzu pūlēm saglabāja vietu A grupā, bet kadeti tur atgriezās pēc gada pārtraukuma.

ITĀLIJA

U20 – 10.vieta, A divīzija
U18 – 12.vieta, A divīzija
U16 – 9.vieta, A divīzija

Sāk pamazām šķirties no Eiropas basketbola lielvalsts goda. Ir spilgti individuālie kadri (Barnjani, Bellineli lielajiem, Džentille jauniešiem), bet kopējie rezultāti vismaz šajā vasarā ir bijuši pieticīgi (pēc itāļu mērauklas). Neviena komanda neiekļuva pat labāko astotniekā.

SLOVĒNIJA

U20 – 12.vieta, A divīzija
U18 – 10.vieta, A divīzija
U16 – 3.vieta, B divīzija

Kamēr pieaugušo izlase plūc jaunatnes izlašu pēdējās desmitgades ražojuma laurus, tikmēr pašreizejās jauniešu izlases zaudē pozīcijas Eiropā. Kadetiem neizdevās atgriezties spēcīgako sabiedrībā, bet U20 un U18 neiekļuva astotniekā.

BULGĀRIJA

U20 – 4.vieta, B divīzija
U18 – 16.vieta, A divīzija
U16 – 12.vieta, A divīzija

Rezultātu izpausmē novērojama lejupejoša līkne. Šobrīd jau divas komandas ir B divīzijā. Kadetu sniegums bija nedauz cerīgāks.

VĀCIJA

U20 – 14.vieta, A divīzija
U18 – 13.vieta, A divīzija
U17PČ – 8.vieta
U16 – 13.vieta, A divīzija

Absolūtie čempioni „izdzīvošanas” grupas cīņās. Visās vecuma grupās iekļuva šajā neapskaužamajā padarīšanā un visās izkļuva caurā ar paceltu galvu. Nākmgad vācieši visās vecuma grupās varēs spēlēt A līgā. Cienīgs starts arī pasaules čempionātā, kas gan notika pašu mājās.

ČEHIJA

U20 – 16.vieta, A divīzija
U18 – 1.vieta, B divīzija
U16 – 1.vieta, B divīzija

Nav joka lieta vienā gadā ar divam komandam uzvarēt B divīzijā. Apsveicams sasniegums, kuru aizēnoja U20 komandas pavājais starts. Čehiem turpinās ļoti aktīva staigāšana no vienas divīzijas uz otru.

ZVIEDRIJA

U20 – 2.vieta, B divīzija
U18 – 15.vieta, A divīzija
U16 – 14.vieta, B divīzija

Arī nākamgad zviedri būs pārstāvēti ar vienu komandu A divīzijā. U20 to izkaroja caur B grupu, bet U18 junioriem noturēties A līgā neizdevās. Kadetu sniegums pavājaks.

AUSTRIJA

U20 – 1.vieta, B dīvīzija
U18 – 10.vieta, B divīzija
U16 – 20.vieta, B divīzija

Austrieši pārsteidza, uzvarot U20 B divīzijas turnīru. Lai arī tas notika viņu laukumā, tomēr aiz muguras tika atstātas tādas komandas kā Bulgārija, Polija un Izraēla. Skaidrs, ka specīgāko grupā gaida smagas dienas. Turpretī juniori un, jo īpaši, kadeti neiepriecinaja, paliekot turnīra viducī vai pašās beigās.

SOMIJA

U20 – 9.vieta, B divīzija
U18 – 2.vieta, B divīzija
U16 – 9.vieta, B divīzija

Kļūst par ar vien nopietnāku spēku Eiropas basketbolā. Lūk, arī pirmais panākums. Juniori izlauzuši ceļu uz eliti, izšķirošajā mačā atstājot ar garu degunu turnīra saimniekus Izraēlu.

NĪDERLANDE

U20 – 15.vieta, A divīzija
U18 – 12.vieta, B divīzija
U16 – 4.vieta, B divīzija

Pirmais A divīzijas kucēns U20 izlases izskatā neizķepurojās. Jāgaida nākamie. Kadeti bija tuvu, bet 2011.gadā A grupā tomēr bez oranžajiem.

IZRAĒLA

U20 – 5.vieta, B divīzija
U18 – 4.vieta, B divīzija
U16 – 15.vieta, A divīzija

Pilnīga izgāšanās. „Nokomplektēja” pilnu B divīzijas sastāvu. Īpaši sāpīgi noteikti ir junioru komandas tikai 4.vieta pašu mājās B grupā. Savu roku kadetu izkrišanā no A līgas pielika arī latvieši.

DĀNIJA

U20 – 15.vieta, B divīzija
U18 – 15.vieta, B divīzija
U16 – 16.vieta, A divīzija

Dāņu kadeti pārsteidza pērn, tiekot specīgako grupā. Turklāt debija tur izdevās veiksmīga, jo izdevās pārspēt grieķus. Tomēr tas arī bija viss. Beigās likumsakarīga atgriešanās otrajā līmenī. Arī pārējās vecuma grupās rezultati pavāji.

GRUZIJA

U20 – 13.vieta, B divīzija
U18 – 19.vieta, B divīzija
U16 – 5.vieta, B divīzija

Lai arī gruzīni neapšaubami nobriest ātrāk par ziemeļniekiem, ar to vien labu rezultātu sasniegšanai nepietiek. Izņemot kadetus, nepiedalījas cīņā par tikšanu uz A grupu. Savukārt kadetiem ļoti nepaveicās, jo tikai ar vienu zaudējumu komanda palika 5.vietā,

IGAUNIJA

U20 – nestartēja
U18 – 5.vieta, B divīzija
U16 – 16.vieta, B divīzija

Junioru 5. vietu nevarētu uzskatīt par sliktu rezultātu. Tomēr atstarpe starp A divīzijas kārotājiem bija ļoti milzīga. Turpretī kadeti savās mājās izgāzās pēc pilnas programmas, bet U20 izlase otro gadu pēc kārtas nemaz netika pieteikta turnīram.

LIELBRITĀNIJA / ANGLIJA

U20 – 6.vieta, B divīzija (Lielbritanija)
U18 – 6.vieta, B divīzija (Anglija)
U16 – 11.vieta, B divīzija (Anglija)

Britu-angļu komandas vairākkārt bijušas tuvu iekļūšanai spēcīgāko grupā, taču vismaz šogad aizspēlēties līdz izšķirošajam pusfinālmačam neizdevās.

UNGĀRIJA

U20 – 11.vieta, B divīzija
U18 – 13.vieta, B divīzija
U16 – 6.vieta, B divīzija

Arī ungāri pēdejos gados nevar lepoties ar ievērības cienīgiem rezultātiem. Vairs pat šīs valsts pārstāvji netiek minēti starp B divīzijas favorītkomandām.

BEĻĢIJA

U20 – 8.vieta, B divīzija
U18 – 7.vieta, B divīzija
U16 – 13.vieta, B divīzija

Beļģi ir B divīzijas komandu pulkā, kuras var pieskaitīt pie pretendentiem uz cīņu par ceļazīmi uz augšu. Šogad gan līdz svarīgākajiem mačiem netika.

PORTUGĀLE

U20 – 7.vieta, B divīzija
U18 – 18.vieta, B divīzija
U16 – 10.vieta, B divīzija

Nepārsteidza. Nebūtu junioru gaužām neveiksmīgā starta, varētu teikt, ka attaisnoja stabilas B divīzijas vidusmēra komandas statusu, kura lielas veiksmes gadījumā var pacīnīties par tikšanu četriniekā.

ŠVEICE

U20 – 16.vieta, B divīzija
U18 – 11.vieta, B divīzija
U16 – 7.vieta, B divīzija

Labākais sasniegums kadetu vecumā, kur astotniekā iekļuva ne bez veiksmes palīdzības. Pieskaitāma stabilai B divīzijas vidusmēra komandai.

SLOVĀKIJA

U20 – 12.vieta, B divīzija
U18 – 17.vieta, B divīzija
U16 – 8.vieta, B divīzija

Kadetu vecumā bija ļoti tuvu iekļūšanai pusfinālā. Beigās nepaveicās ar +/- koeficientu un cīņām par zemākām vietām laikam vairs nebija stimula. Pārējās vecuma grupās nekas iepriecinošs.

BOSNIJA/HERCEGOVINA

U20 – nestartēja
U18 – 8.vieta, B divīzija
U16 – nestartēja

Acīmredzot finasiālā rocība neļauj izlikt komandas visās vecuma grupās. Atšķirībā no lielās izlases ar iekļūsānu EČ jeb A divīzijā nevar lepoties.

BALTKRIEVIJA

U20 – 17.vieta, B divīzija
U18 – 9.vieta, B divīzija
U16 – 18.vieta, B divīzija

Baltkrievij jau kuro gadu kuļās pa B divīzijas lejasgalu, U20 paliekot pat pēdejie. Vienīgi junioru startu varētu nosaukt par puslīdz apmierinošu.

NORVĒĢIJA

U20 – 10.vieta, B divīzija
U18 – nespēlēja
U16 – 19.vieta, B divīzija

Nekādi diži pārsteigumi skandināviem nebija pa spēkam. Eiropas čempionāti ir šīs valsts jauniešiem labs vasaras pavadīšanas veids. Pat Norvēģijas lielā izlases nepiedalās Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā.

LUKSEMBURGA

U20 – nestartēja
U18 – 16.vieta, B divīzija
U16 – 12.vieta, B divīzija

Pundurvalstiņas pārstāvji nekļuva par peramajiem zēniem. Neuzlēca augstāk par sēžamvietu, bet arī kaunā nekrita.

RUMĀNIJA

U20 – 14.vieta, B divīzija
U18 – 20.vieta, B divīzija
U16 – 17.vieta, B divīzija

Rumānijas jaunajai vīriešu basketbolistu paaudzei gaužam pieticīgs starts. Kļuva par uzvaru „donoriem” , cīnoties par nepalikšanu pēdējā vietā. U18 grupā pat neizdevas apsteigt vienu sāncensi.

SKOTIJA

U20 – spēlē Lielbritanijas sastāvā
U18 – 14.vieta, B divīzija
U16 – spēlēja C divīzijā

Ja ir iespēja, tad piedalās C divīzijā (turnīri notiek ik pēc 2 gadiem), kur sapulcējas pārsvarā pundurvalstiņu komandas. Sak, labāk pirmie ciemā, nevis pēdējie pilsetā.

ĪRIJA

U20 – nestratēja
U18 – nestartēja
U16 – 15.vieta, B divīzija

Acīmredzot Īrijas Basketbola federāciju ir skārusi krīze. Agrāk īri startēja visās vecuma grupās, bet šogad tikai tikai kadeti, neizceļoties ar sevišķi cerīgu sniegumu.

MAĶEDONIJA, ĪSLANDE

Nestartēja.

Visticamāk, ka nestartēšanas iemesls ir finansiālais faktors. Interesanti cik gadus vēl pieaugušo Maķedonijas izlases spēs noturēties līdzšinēja līmenī, liekot uzsvaru uz veterāniem un naturalizētajiem amerikāņiem.

Izmantotie resursi:
Fibaeurope.com

Kā vērtējat Latvijas jauniešu (puišu) izlašu startus kopumā 2010. gadā?

  • 5

  • 18

  • 81

  • 2

  • 15


  +3 [+] [-]

, 2010-08-16 10:28, pirms 14 gadiem
labs raksts.