Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Balčūns: "FIBA akli kopē futbola modeli, neuzklausot Eiropu un NBA"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Balčūns: "FIBA akli kopē futbola modeli, neuzklausot Eiropu un NBA"
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Starptautiskā basketbola federācija nolīga bijušos FIFA un UEFA ekspertus, izvēloties akli kopēt futbola modeli, taču nav ņēmusi vērā Eirolīgas, ULEB un FIBA Eiropas nodaļas viedokli," Lietuvas basketbola federācijas ģenerālsekretārs Mindaugs Balčūns pirmdien, 12. novembrī, kritizēja FIBA centrālās valdes apstiprināto starptautisko sacensību modeli, norādot, ka turnīrs var palikt bez Eirolīgas un NBA spēlētājiem.

FIBA centrālā valde svētdien, 11. novembrī, Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā paziņoja, ka, sākot no 2017. gada, ieviesīs jaunu starptautisko sacensību formātu. Tas paredz samazināt kontinentālo sacensību, piemēram, Eiropas čempionāta, nozīmi, savukārt Pasaules kausa dalībnieku skaits tiks paplašināts no 24 līdz 32 komandām.

Atbilstoši iecerei, kontinentālie čempionāti turpmāk notiks reizi četros gados, bet Pasaules čempionāta kvalifikācijas spēles, līdzīgi kā futbolā, tiks izspēlētas ziemas mēnešos. Seši kvalifikācijas “logi” tiek plānoti 2017. gada novembrī, 2018. gada februārī, jūnijā, septembrī, novembrī un 2019. gada februārī.

Eiropā jau vairāk nekā gadu izskan kritiskas balsis par Ženēvas (tur atrodas FIBA galvenā mītne) iecerēm, norādot, ka reforma samazinās Eiropas čempionāta nozīmi un sacensību radītos ienākumus. Sacensību formāta reformu asi kritizē Lietuvas basketbola federācija, kura kopā ar Latvijas Basketbola savienību vēlas 2017. gadā rīkot Eiropas čempionātu vai pretendēt Pasaules kausa rīkošanai.

“Acīmredzams, ka nepieciešama sistēmas reforma. Vajadzīgas jaunas idejas, lai sacensības piesaistītu jaunus tirgus, skatītājus, televīziju. Tādās reizēs visu jāizanalizē ļoti rūpīgi,” paziņojumā uzsver Balčūns. “FIBA apgalvo, ka reformas mērķis ir stiprināt Pasaules basketbola čempionāta prestižu, nacionālajām komandām radīt iespēju vairāk spēlēt mājās, paplašināt finālturnīra dalībnieku loku.

Tas izklausās labi un jauki. Taču jāatzīmē, ka būs ļoti grūti īstenot šos plānus. Eirolīga un ULEB (Eiropas basketbola līgu apvienība ar galveno mītni Barselonā) pretojās reformai, FIBA Eiropas nodaļa vienbalsīgi nobalsoja, ka tāda reforma mūsu kontinentam ir nepieņemama. NBA šo jautājumu pat nav apspriedusi.

Vai kādam būs interese par turnīru, kurā spēlēs valstu otrās izlases, jo tajās nebūs pārstāvēti NBA un Eirolīgas spēlētāji?

Reforma veikta aizvērtām acīm. FIBA nolīga bijušos FIFA un UEFA ekspertus, tāpēc akli tiek kopēts futbola modelis. Neesmu pārliecināts, vai tādam ceļam ir nākotne. Lietuva un vairākas citas nozīmīgas basketbola valstis turpina cīņu, jo esam pārliecināti, ka reformas notiek, neiesaistot atslēgas dalībniekus un neņemot vērā viņu viedokli.”

Futbola pieredze

FIBA ierosinātais sacensību modelis ir līdzīgs starptautiskajā futbolā ieviestajai sistēmai. FIFA Pasaules kauss 1982. gadā tika paplašināts no 16 līdz 24 komandām, savukārt 1998. gadā notika nākamā paplašināšanās līdz 32 komandām.

Reforma atļāva turnīrā piedalīties lielākam skaitam Āfrikas, Āzijas un Ziemeļamerikas komandu. Pēdējo trīsdesmit gadu laikā turnīra ceturtdaļfinālā ir iekļuvušas sešas komandas no minētajiem reģioniem – Meksika (1986), Kamerūna (1990), Korejas Republika (2002), ASV (2002), Senegāla (2002) un Gana (2010). Tiesa, Eiropas un Dienvidamerikas komandu dominance nav beigusies, piemēram, 1994., 1998. un 2006. gadā spēcīgāko komandu astoņniekā bija tikai minēto pasaules daļu pārstāvji.

2010. gada Pasaules kausa kvalifikācijas sacensībās piedalījās 204 valstis. FIBA aplēses liecina, ka Pasaules kausa kvalifikācijas sacensībām sākumā pieteiktos 140 valstis, pirmajā turnīrā nodrošinot vairāk nekā 1200 spēles.

Kritiķi norāda, ka FIFA Pasaules kauss ir svarīgākās sacensības futbolā, savukārt basketbolā tās ir Olimpiskās spēles.

Pasaules kauss basketbolā 2014. gadā notiks Spānijā, savukārt Pasaules čempionāts basketbolā sievietēm notiks Turcijā.

Izmantotie resursi:
Lietuvos Krepšinio Federacija