Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Vatutins: "Krievijai nav jāpērk "wild-card" uz Pasaules kausu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Vatutins: "Krievijai nav jāpērk "wild-card" uz Pasaules kausu"
CSKA prezidents Andrejs Vatutins (centrā) kopā ar Krievijas Drošības padomes sekretāru Nikolaju Patruševu, Krievijas prezidenta administrācijas vadītāju Sergeju Ivanovu un "Noriļskas...

"Galvenais treneris Vasilijs Karasjovs pirms Eiropas čempionāta nokļuva ugunsdzēsēja lomā. Finālturnīrā izrādījās, ka viņš nav gatavs šim darbam, taču nevajag viņu uzskatīt par grēkāzi. Tā ir Karasjova nelaime, nevis vaina, ka viņš netika galā. Par vainīgiem uzskatāmi cilvēki, kuri viņu uzmeta uz ambrazūras," pēc Krievijas valstsvienības izgāšanās neveiksmes cēloņus analizē un uz mācībām norāda Maskavas basketbola kluba CSKA prezidents Andrejs Vatutins.

Par lēmumu nomainīt galveno treneri

“Foča Kacikara atlaišana (tieši atlaišana, nevis brīvprātīga atkāpšanās) Eiropas čempionāta priekšvakarā neizskatījās vienkārši pēc Krievijas basketbola tēla diskreditācijas. Parādījās elementāra nesapratne un necieņa pret valstsvienības gatavošanās stratēģiju. Par federācijas saistību izpildi ar galveno treneri atbildīgs bija nevis Kacikari atvedušais pilsonis Krasņenkovs, bet pati Federācija. Īpaši pārsteidz, ka tik nopietnu lēmumu pieņēma pagaidu administrācijas vadītāja (pašreizējā prezidente Jūlija Aņikejeva).

Man zvanīja krietns desmits Eiropas treneru un aģentu, lai dalītos neizpratnē, kā var uzspļaujoši izturēties pret profesionālu treneru līgumiem, mazgāt netīro veļu un izpaust konfidenciālus skaitļus. Tas bojāja gan Federācijas, gan klubu tēlu. Domāju, RFB vajadzēja godīgi pateikt – cienījamie kolēģi, mums vienkārši nav naudas līguma izpildei un necensties vienā vai otrā formā padarīt par vainīgo Kacikari, izdarot uz viņu nemitīgu morālo spiedienu un ieviešot mākslīgus ierobežojumus. Jaunās administrācijas darbs sākās ar skandālu, kurš nevarēja neietekmēt valsts galvenās komandas sniegumu. Federācija beigās izrādījās Gogoļa aprakstītās apakšvirsnieka atraitnes lomā, kura pati sevi padarīja par apsmieklu. Pat basketbolisti atzīstas: juceklis un pārmaiņas nekādi nesekmē kaujas gara nostiprināšanu sastāva ziņā tāpat novājinātā komandā.”

Par Vasilija Karasjova uzaicināšanu

“Krievijas valstsvienības galvenā trenera uzaicināšanai nav jāizskatās pēc pagaidu lēmuma un nav jānotiek militārās mobilizācijas režīmā. Stāsti par to, ka sabiedrība pieprasa šajā amatā redzēt Krievijas treneri, ir vienkārši absurdi. Valstsvienību jāvada labākajam trenerim, nav svarīgi, kuras valsts pase viņam ir. Kad izpildkomitejā pirms pusgada notika balsojums par Kacikari, balsoju par Bazareviču nevis kā tautieti, bet kā labāko treneri.

Ļoti žēl, ka federācija uztver krievu trenerus kā ugunsdzēsēju komandu, kura gatava mesties ugunī bez gatavošanās plāna, paliekot bez laika sastāva atlasei un iespējai īstenot treniņnometņu stratēģiju un sparingpartneru izvēli. Man ir milzīga cieņa pret mūsu treneru patriotiskajām īpašībām, taču man grūti iedomāties, ka Mesina vai Obradovičs līdzīgā situācijā piekristu uzaicinājumam. Ne tāpēc, ka viņi būtu mazāki patrioti. Vienkārši tā nav pieņemts strādāt, tā ir haltūra, pieņemot, ka viss notiks pats no sevis.

Par nākotni un Pasaules kausa izcīņu

“Nav izslēgts, ka drīz basketbola cienītājiem stāstīs par Krievijas Basketbola federācijas lielo autoritāti, kura palīdzējusi iegūt “wild-card” uz 2014. gada Pasaules kausa izcīņu. Labi zinu, cik izmaksāja tāda ceļazīme pirms četriem gadiem. Tās cenu, atbilstoši modei, var salīdzināt ar Deivida Blata gada algu. Turklāt, atgādināšu, Krievija 2009. gada Eiropas čempionātā finišēja septītā un vismaz lika manīt, ka pieder pasaules elitei.

Toreizējais federācijas prezidents Černovs to lieliski zina, savukārt tagad, paša vārdiem runājot, nodarbojas ar to pašu “aizbildniecību”. Pēc minētā notikuma viņa pēctecis Aleksandrs Krasņenkovs ne vienu vien gadu maksāja iepriekšējās vadības parādus. Lūk, vajag vai nevajag mums tērēt līdzīgas summas? Esmu pārliecināts, ka problēmas būtība neslēpjas izlases pašreizējā sniegumā, tās ir dažādu apstākļu sekas. Patiesība meklējama dziļāk – valstī nav basketbola attīstības plāna, programmas. Skumjākais – kvalificētu bērnu treneru trūkums. Nav, kas viņus apmāca, bet algas ir izsmiekls. Pūles un finanses vajadzīgas tieši tur, mērķprogrammai bērnu treneru atbalstam un apmācībai. Jāfinansē nākotni, reālus projektus, nevis mītiskus čempionātus.”

Pasaules kausa kvalifikācija

Finālturnīrā spēlēs 24 komandas. Eiropu pārstāvēs septiņas komandas – rīkotāja Spānija un sešas komandas, kuras sasniegs labākos rezultātus kontinenta čempionātā. Ja spāņi finišēs “Top 6”, ceļazīmi nopelnīs arī septītās vietas ieguvēji.

Atlases sacensības

TurnīrsLaiksVietaCeļazīmesIeguvēji
Rīkotāji--1Spānija
Londona 2012Augusts 2012Londona1ASV
AfroBasket 201320.-31. augustsZiloņkaula Krasts3Angola/Ēģipte/Senegāla
Ameriku čempionāts30. augusts-11. septembrisVenecuēla4Puertoriko/Meksika/Dominikānas Republika/Argentīna
Āzijas čempionāts1.-11. augustsFilipīnas3Irāna/Filipīnas/Koreja
EuroBasket 20134.-22. septembrisSlovēnija6-
Okeānijas čempionāts14.-18. augustsJaunzēlande/Austrālija2Austrālija/Jaunzēlande
Wild-card--4-

Wild-card

2009. gadā četrpadsmit federācijas samaksāja 500 tūkstošus eiro, lai pieteiktos “wild-card”. Pusfinālā tika atlasītas astoņas komandas: Kamerūna, Vācija, Lielbritānija, Koreja, Libāna, Lietuva, Nigērija un Krievija. FIBA “wild-card” piešķīra Vācijai, Libānai, Lietuvai un Krievijai.

Vienai kontinentālajai zonai nevar piešķirt vairāk par trīs “wild-card”. FIBA parasti dod priekšroku ietekmīgajām Eiropas federācijām, tādējādi pārējām pasaules daļām var nākties samierināties ar vienu “wild-card”.

Eiropas komandas 2010. gada Pasaules čempionātā: Horvātija, Francija, Vācija, Grieķija, Lietuva, Krievija, Serbija, Slovēnija, Spānija, Turcija (rīkotāja).

Izmantotie resursi:
Футбол, хоккей, баскетбол, теннис, бокс,...

  +4 [+] [-]

, 2013-09-12 17:04, pirms 11 gadiem
Lai jau krievi tērējas, kamēr letiņi par brīvu iekļūs PČ jau ar šajā EČ sasniegtajiem rezultātiem! Par lielu Latviju, par Latviju TOP 6!

  +3 [+] [-]

, 2013-09-12 17:07, pirms 11 gadiem
Blats maksāja tikai 500k gadā? Un tie muļķi viņu palaida?

P.S.
stapo, mums jāiekļūst top7

  +3 [+] [-]

, 2013-09-12 17:09, pirms 11 gadiem
To pat muļķis saprastu ,ka Krievija un Turcija aizbrauks uz PČ.

  +9 [+] [-]

, 2013-09-12 17:27, pirms 11 gadiem
Tādi "Wild-card" paši par sevi ir stulbi. Sportā tādas lietas būtu jāizšķir pēc sportiskā principa jeb rezultātiem, nevis "diplomātiskajām" prasmēm.

  +4 [+] [-]

, 2013-09-12 17:37, pirms 11 gadiem
Maneejs rakstīja: Tādi "Wild-card" paši par sevi ir stulbi. Sportā tādas lietas būtu jāizšķir pēc sportiskā principa jeb rezultātiem, nevis "diplomātiskajām" prasmēm.
Lai arī cik tas negodīgi būtu, Krieviju paņems, princips ļoti vienkāršs - Krievu fani vienmēr atbrauc diezgan kuplā skaitā, tas nozīmē vairāk ieņēmumu organizatoriem, viss vienmēr atduras pret naudu.

  +3 [+] [-]

, 2013-09-12 17:39, pirms 11 gadiem
stapo rakstīja: Lai jau krievi tērējas, kamēr letiņi par brīvu iekļūs PČ jau ar šajā EČ sasniegtajiem rezultātiem! Par lielu Latviju, par Latviju TOP 6!
Visticamāk pietiks arī ar septīto vietu, jo Spāņi ir čempionāta rīkotāji, un gan jau viņi tiks šajā eiropas čempī top4.

  +2 [+] [-]

, 2013-09-12 17:40, pirms 11 gadiem
Baigi jau gribētos, lai mūsējie tiek uz PČ un nākamgad sapulcināt vēl labāku sastāvu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-09-12 17:47, pirms 11 gadiem
Justifiable rakstīja: Visticamāk pietiks arī ar septīto vietu, jo Spāņi ir čempionāta rīkotāji, un gan jau viņi tiks šajā eiropas čempī top4.
ja tiks top4, ļoti iespējams, ka uz Latvijas rēķina. labāk jau, lai netiek.

  -1 [+] [-]

, 2013-09-12 18:07, pirms 11 gadiem
Turcija/Krievija/Grieķija vai Slovēnija , atkarībā no tā kura netiks arā no F grupas ,dabūs wild-card.

  +1 [+] [-]

, 2013-09-12 18:18, pirms 11 gadiem
Ingman rakstīja: Turcija/Krievija/Grieķija vai Slovēnija , atkarībā no tā kura netiks arā no F grupas ,dabūs wild-card.
ko nozīmē vēl labāku sastāvu? (fool) tikai sportiskie rezultāti nosaka kurš ir labākais. ja šis sastāvs izcīnīs vietu PČ, tad viņiem arī jāspēlē! tas būtu absurdi, ka šie izkapā un viņu vietā nosūta tos klaunus, kas jau paspēja 2 čempjus izgāzt

  +1 [+] [-]

, 2013-09-12 18:18, pirms 11 gadiem
Ingman rakstīja: Turcija/Krievija/Grieķija vai Slovēnija , atkarībā no tā kura netiks arā no F grupas ,dabūs wild-card.
Tjurkiem un ivanuškiem tā karte noteikti nepienākas.

  +1 [+] [-]

, 2013-09-12 18:19, pirms 11 gadiem
sory Ingman, šitas bij domāts raivim77

     [+] [-]

, 2013-09-12 18:51, pirms 11 gadiem
Patruševs nav Drošības padomes priekšsēdētājs, bet gan tikai sekretārs, Priekšsedētājs ir prezidents V Putins....

  +1 [+] [-]

, 2013-09-12 21:55, pirms 11 gadiem
Nu reāli ir skaidrs ka wild-card būs Ķīnai un Brazīlijai, tāpat vajadzētu būt Nigērijai, takā uz visām Eiropas valstīm tik viena paliek.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja