Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: cik nozīmīgas ir Latvijas izlases spēles priekškvalifikācijā?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Latvijas basketbola izlase šajās dienās aizvada spēles 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijā. Tā kā šī sporta veida vīriešu valstsvienībā šādā kvalifikācijas fāzē piedalās pirmo reizi, tas radījis neizpratni, cik nozīmīgas ir spēles pret Rumānijas un Baltkrievijas izlasēm. Portāls ''Sportacentrs.com'' skaidro kvalificēšanās kārtību uz Pasaules kausu, kas tikusi ieviesta pirms pāris gadiem un pirmo reizi īstenota uz kvalificēšanos 2019. gada Pasaules kausam.

Latvijas basketbola izlase no 7. augusta līdz 13. augustam ''Arēnā Rīga'' piedalās 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijas D grupas izspēlē, spēkojoties pret Baltkrievijas un Rumānijas izlasēm. Pirmajās divās spēlēs latvieši svinējuši panākumus ar 108:72 pār Rumāniju un 92:83 Baltkrieviju, tuvojoties iekļūšanai kvalifikācijā par iekļūšanu 2023. gada Pasaules kausā, kurš notiks Filipīnās, Japānā un Indonēzijā.

Lai arī atsevišķiem līdzjutējiem varētu šķist, ka šīs ir pārbaudes spēles, tā nebūt nav. Tā kā Latvija neiekļuva 2022. gada Eiropas čempionātā, tad cīņa par vietu 2023. gada Pasaules kausa izcīņā bija jāsāk gandrīz no paša pagraba. FIBA rangā zemāk esošajām izlasēm un tām, kuras nav kvalificējušās Eiropas čempionātam, organizē priekškvalifikāciju divās kārtās, kurās noskaidrojās tās astoņas komandas, kuras pievienosies 24 kvalifikācijā vietu nodrošinājušām izlasēm. Tā kā iepriekš esam bijuši bieži Eiropas čempionātu dalībnieki, tad līdz šim visas kvalifikācijas esam sākuši no pamatkārtas. Tāpat FIBA veica izmaiņas kvalificēšanās kārtībā, ar kvalifikāciju uz 2019. gada Pasaules kausu organizējot to noteiktos logos pārsvarā sezonas laikā.

Cīņa par iekļūšanu 2023. gada Pasaules kausā notiek četrās kārtās. Tā sākās ar pirmo priekškvalifikācijas kārtu, kurā no 2020. gada februāra līdz šī gada februārim piedalījās astoņas komandas - Portugāle, Baltkrievija, Kipra, Albānija, Islande, Slovākija, Luksemburga un Kosova. No šīs kārtas priekškvalifikācijas otrajā fāzē iekļuva Portugāle, Baltkrievija, Islande un Slovākija.

Priekškvalifikācijas otrajā kārtā piedalās jau 12 komandas, kuras sadalītas četrās grupās par trim komandām - Melnkalne, Latvija, Ziemeļmaķedonija, Zviedrija, Rumānija, Dānija, Austrija, Šveice, Baltkrievija, Islande, Portugāle un Slovākija. Austrija atteicās no dalības un tās vietu ieņēma Luksemburga. Visu grupu izspēles notiks līdz 18. augustam četros burbuļos - Latvijā, Melnkalnē, Portugālē un Ziemeļmaķedonijā. Divas labākās no katras grupas iekļūs kvalifikācijā.
Nopietnākās cīņas sākas ar kvalifikācijas pirmo kārtu, kura arīdzan notiek divos posmos. Vispirms 32 izlases tiks sadalītas astoņās grupās par četrām komandām. Starp šīm izlasēm ir arī Lietuvas un Igaunijas valstsvienības, kurām nebija jāpiedalās priekškvalifikācijā izcīnītās vietas 2022. gada Eiropas čempionātā dēļ. Pirmajā kvalifikācijas riņķī katra ar katru spēlēs divas reizes trīs logos - no šī gada 22. līdz 30. novembrim, no 2022. gada 21. februāra līdz 1. martam un no 2022. gada 27. jūnijam līdz 5. jūlijam. Katras grupas trīs labākās komandas iekļūs izšķirošajā kvalifikācijas posmā, kur cīnīsies par 12 Eiropai iedalītajām vietām Pasaules kausā.

Noslēdzošajā posmā notiks cīņas četrās grupās par sešām komandām katrā. Katra izlase aizvadīs sešas spēles pret citas pirmās kvalifikācijas kārtas grupas trim labākajām komandām trīs logos. Tie notiks no 2022. gada 22. līdz 30. augustam, 2022. gada 7. līdz 15. novembrim un 2023. gada 20. līdz 28. februārim. Pirmās kārtas sasniegtie rezultāti tiks ņemti līdz. Katras grupas trīs labākās izlases izcīnīs ceļazīmi uz Pasaules kausu, kurš notiks no 2023. gada 25. augusta līdz 10. septembrim.

Kā portāls ''Sportacentrs.com'' noskaidroja Latvijas Basketbola savienībā (LBS), tad šobrīd nav zināms, kad varētu notikt pirmās kvalifikācijas kārtas grupu izloze, kā arī nav zināms, kāds būs sadalījums grozos. Līdzšinējā kārtība liecina, ka tiks ņemts vērā FIBA rangs, kurā Latvija atrodas visnotaļ augstu - 27. vietā. Tādā gadījumā Latvija neatrastos zemākajos grozos. Tāpat ir par agru vērtēt, kā tiks organizētas spēles logos - burbuļos vai pēc ierastās kārtības pirms Covid-19 ar spēlēm viesos un savā laukumā. Tiek lēsts, ka FIBA gaiteņos tiek apzināti abi varianti, pēc iespējas ilgāk cenšoties neieviest burbuļu principu, kā rezultātā noteikts skaits izlašu zaudē mājas spēļu priekšrocību.

Priekškvalifikācijas spēles ir nozīmīgas. Ar zaudējumu Bulgārijai un nekvalificēšanos 2022. gada Eiropas čempionātam Latvija, nospēlējot neveiksmīgi šajā fāzē, zaudētu jebkādas cerības kvalificēties 2023. gada Pasaules kausam un Latvijas basketbols nonāktu vēl lielākā pagrabā.

  +4 [+] [-]

, 2021-08-11 14:43, pirms 3 gadiem
Četras fāzes, sešas kārtas
Slēpts komentārs: huters
Slēpts komentārs: Raimonds Ļitviņenko

  +6 [+] [-]

, 2021-08-11 17:18, pirms 3 gadiem
Raimonds Ļitviņenko rakstīja: Kāds nu tur TOP6... Igaunija jau sen LV basketam priekšā. Neizdevies prezidents tagad dzen vēl lielākā bedrē basketbolu! Tāpēc arī esam tur, kur esam!!!!!
Cik tev maksā par latviešu pazemošanu visos rakstos? 30 rubeļus vai ļauj zābakus pabučot?

  -4 [+] [-]

, 2021-08-11 17:22, pirms 3 gadiem
tas gan izbrīnija,ka igauņi tiek,bet mums visādas priekšspēles...
pēc patreizējā FIBA ranga:
27.Latvija
47.Igaunija
absurds

     [+] [-]

, 2021-08-11 18:53, pirms 3 gadiem
Skatāmies : https://tv3play.skaties.lv/main/tv6...

  +1 [+] [-]

, 2021-08-11 19:08, pirms 3 gadiem
Štellmanis iedzina šitādos sūdos un nesodīts lielīgi pastaigājas pa Rīgas ielām un laukumiem, kā arī vīzdegunīgi sēž tribīnēs un vēro basīti, kuru iegrūda šajā dziļajā pagrabā, ai kā pēc rīkstītēm prasās.

     [+] [-]

, 2021-08-11 22:19, pirms 3 gadiem
12. CZE Czech Republic
13. POL Poland
Tas tā ir..nerunāsim par Balkānu izlasem

  +2 [+] [-]

, 2021-08-11 22:48, pirms 3 gadiem
artenio rakstīja: tas gan izbrīnija,ka igauņi tiek,bet mums visādas priekšspēles...
pēc patreizējā FIBA ranga:
27.Latvija
47.Igaunija
absurds
Kur absurds? Igaunija ir Eiropas čempī, Latvija netika...

     [+] [-]

, 2021-08-12 10:41, pirms 3 gadiem
balts rakstīja: Kur absurds? Igaunija ir Eiropas čempī, Latvija netika...
kopš vakardienas vakara esam turpat kur Igaunija - kvalifikācijā. Kāda problēma?