Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: vai U18 izlase var nonākt basketbola pagrabā jeb C divīzijā?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Skaidrojam: vai U18 izlase var nonākt basketbola pagrabā jeb C divīzijā?
U18 izlase. Foto: FIBA

Latvijas U18 puišu izlase ar trim neveiksmēm sākusi Eiropas čempionāta B divīzijas turnīru savā vecuma grupā. Pēc zaudējuma galotnē pret Šveici, turpinājumā piedzīvotas likumsakarīgas neveiksmes pret Portugāli un Rumāniju, bet grupu turnīrā atlikušas vēl divas spēles. Lai arī agrāk bijusi prakse, ka B divīzijas vājāko komandu nomaina C divīzijas uzvarētāja, šogad neviena izlase uz vājāko divīziju neizkritīs.

2004./2005. gadā dzimušie puiši aizvada pirmo Eiropas čempionāta turnīru. Pirms diviem gadiem Covid-19 dēļ nenotika turnīrs U16 līmenī. Izlase uz Rumāniju devās bez viena būtiska spēlētāja – Ventspilī prasmes slīpējošā Dāvja Ozera, kurš tai nevar palīdzēt savainojuma dēļ. Tikmēr īsi pirms turnīra daļa no spēlētājiem inficējās ar Covid-19, kas atstājis iespaidu redzētajā sniegumā laukumā. Ar visu to grupu turnīru, kurā latvieši ielozēti vienā apakšgrupā ar Portugāles, Šveices, Rumānijas, Ungārijas un Slovākijas izlasēm, valstsvienība sāka ar trim zaudējumiem un bēdīgu ainu laukumā. Vispirms galotnē zaudēts Šveicei, bet vēlāk pārliecinoši arī Portugālei un Rumānijai.

Redzētais laukumā neviļus licis uzdot jautājumu: vai maz iespējams krist vēl zemāk? Jauniešu līmenī ir trīs divīzijas: A, B un C. A jeb spēcīgākajā divīzijā piedalās 16 komandas. Katru gadu trīs pēdējo vietu īpašnieces izkrīt uz B divīziju. U18 izlašu līmenī Latvija no A divīzijas izkrita 2019. gadā, kad neizcīnīja nevienu panākumu (bilance 0-7). Toreiz izlasē spēlēja tādi zināmi spēlētāji kā Mārcis Šteinbergs, Emīls Krūmiņš un Kristaps Ķilps, bet tās treneris bija nu jau 3x3 olimpisko čempionu treneris Raimonds Feldmanis.

B divīzijā piedalās 22 valstu izlases. Uz A divīziju paceļas labākās trīs. No katras grupas divas labākās turpina cīņu ceturtdaļfinālā, trešās un ceturtās vietas ieguvējas turpina turnīrā spēlēt par devīto līdz 16. vietu, bet B un C piektās un sestās vietas īpašnieces, kā arī A un D piektās vietas īpašnieces sadala 17. līdz 22. vietu. Pieejamajā FIBA turnīra mājaslapā nav pieejams reglaments, taču iepriekšējo čempionātu prakse norādījusi uz sekojošo: B divīzijas pēdējās jeb 22. vietas īpašnieci nomaina C divīzijas uzvarētāja. Kā zināms portālam ''Sportacentrs.com'', tad šogad šāda prakse piekopta netiks un neviena komanda uz tā saukto basketbola pagrabu neizkritīs.

Kas šogad spēlēja C divīzijā? Zemākajā jauniešu basketbola līmenī 2022. gadā starp U18 izlasēm startēja Albānija, Andora, Armēnija, Azerbaidžāna, Gibraltārs, Luksemburga, Malta, Moldova, Monako un Sanmarīno. Izlases turnīru izspēlēja no 24. līdz 31. jūlijam un tajā uzvarēja Albānija, kas finālā ar 93:78 pārspēja Monako.

‘’Nav par ko priecāties, bet nav arī jābur milzīga drāma. Katram jāizdara secinājumus un jāstrādā,’’ tā pēc trim zaudējumiem teica izlases galvenais treneris Juris Umbraško. Gadījumā, ja Latvija spēlēs par 17. līdz 22. vietu, tad teorētiski pretī var nākt tādas komandas kā Īrija, Kosova, Nīderlande, Norvēģija, Kipra vai Austrija. Jau šodien izlase turpinās turnīru pret Ungāriju.

C grupa

VIzlaseUZ+/-
1.Portugāle30+56
2.Slovākija21+14
3.Rumānija21+15
4.Ungārija12-2
5.Šveice12-48
6.Latvija03-35

  +3 [+] [-]

, 2022-08-02 12:09, pirms 2 gadiem
Vai varētu, kādu oficiālu ziņu, linku, ka neizkritīs? Savādāk sanāk, kā Buļa aprēķini 2009. ? Un kā ar albāņiem, kas uzvarēja Divc? Paliek turpat, vai nāk klāt divb? Vismaz Fiba u18 divb čempionāta lapā neko par šo neatrod.

     [+] [-]

, 2022-08-02 12:23, pirms 2 gadiem
Geralt of Rivia rakstīja: Vai varētu, kādu oficiālu ziņu, linku, ka neizkritīs? Savādāk sanāk, kā Buļa aprēķini 2009. ? Un kā ar albāņiem, kas uzvarēja Divc? Paliek turpat, vai nāk klāt divb? Vismaz Fiba u18 divb čempionāta lapā neko par šo neatrod.
Vai nav vienalga? Ja izkritis uz C, tur varbut kadu uzvares

     [+] [-]

, 2022-08-02 12:28, pirms 2 gadiem
arī C grupā raudātu par vājo fizisko sagatavotību?

  +1 [+] [-]

, 2022-08-02 12:56, pirms 2 gadiem
Geralt of Rivia rakstīja: Vai varētu, kādu oficiālu ziņu, linku, ka neizkritīs? Savādāk sanāk, kā Buļa aprēķini 2009. ? Un kā ar albāņiem, kas uzvarēja Divc? Paliek turpat, vai nāk klāt divb? Vismaz Fiba u18 divb čempionāta lapā neko par šo neatrod.
Reglamenti nav pieejami nedz B, nedz C divīzijai. FIBA publiski pieejamajā informācijā nav sniegusi informāciju par C divīzijas čempionu nonākšanu B divīzijā. Tika lūgta informācija no Latvijas Basketbola savienības, kas apstiprināja aprakstīto un iepriekšējo praksi. Pie reizes, nosūtīts lūgums skaidrot esošo kārtību FIBA, taču šī organizācija ar atbildes sniegšanas ātrumu nesteidzas.
Lai vai kā, U18 izlasei tik tālu nemaz nebūtu jānonāk.

     [+] [-]

, 2022-08-02 12:58, pirms 2 gadiem
Valters varēs taisīt revolūciju pēc izkrišanas uz C divīziju atverot atkal Valtera basketbola skolu

     [+] [-]

, 2022-08-02 13:01, pirms 2 gadiem
Toms Mālmeisters rakstīja: Reglamenti nav pieejami nedz B, nedz C divīzijai. FIBA publiski pieejamajā informācijā nav sniegusi informāciju par C divīzijas čempionu nonākšanu B divīzijā. Tika lūgta informācija no Latvijas Basketbola savienības, kas apstiprināja aprakstīto un iepriekšējo praksi. Pie reizes, nosūtīts lūgums skaidrot esošo kārtību FIBA, taču šī organizācija ar atbildes sniegšanas ātrumu nesteidzas.
Lai vai kā, U18 izlasei tik tālu nemaz nebūtu jānonāk.
Paldies par informāciju. Šo gan varēja pievienot pie raksta, tā teikt, lai ir informācijas avots nevis, jau pieminētā situācija ar Buļa aprēķiniem.
Par nonākšanu/nenonākšanu - nu ar tādu spēli, kā pirmajos 3 mačos versiju - cīņa par neizkrišanu nevar izslēgt.

     [+] [-]

, 2022-08-02 20:48, pirms 2 gadiem
Nu sviests! Tad trenè 3x3, tad cits dvieļu padevèjs, blatņiks no LBS, kam neesot nekāda traģēdija...Kas par šo bardaku atbild? Kāpēc komandu nevada vai nav vismaz asistents no LJBL čempionu komandas vai DSN, kas visvairàk pārstāvēta? Normāli, fināla labāko slētāju vispār nepaņem komandā, MVP sēž uz soliņa...Kas par ākstiem, kas pat B divīzijai nemàk komandu sagatavot??? Kāpēc kaimiņi lietuvieši A divīzijā var cīnīties bez zaudèjumiem? Ar ko mès sliktāki?

     [+] [-]

, 2022-08-03 05:21, pirms 2 gadiem
Kā ar pārējo paaudzi, cerams kadeti nav tik vāji ka u18 un u 20 izlases?