Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Gailītis: ''Gruzijas spēle parādīs, kādā stāvoklī esam paši''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Gailītis: ''Gruzijas spēle parādīs, kādā stāvoklī esam paši''
Jānis Gailītis (pa kreisi) un Artūrs Visockis-Rubenis. Foto: LBS

''11TV'' ar Valdi Valteru pirms mača pret Gruziju sarunājās Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki asistents Jānis Gailītis, kurš ieskicēja spēles pret Gruzijas nozīmi, skaidroja Anžeja Pasečņika atstāšanu ārpus sastāva, un komentēja Artūra Žagara, Dāvja Bertāna un Rolanda Šmita situācijas.

''Gruzija spēle nozīmēs saprast, kādā stāvoklī esam paši. Ir vieta kļūdai – nav do or die spēle. Gruzija varētu būt viena no galvenajām favorītēm. Spēle daudz ko nozīmē. Mums nav līdz galam skaidra izpratne par savu komandas stāvokli. Piektā vieta bija pagājušajā gadā. Tas ir viss, tagad ir jauns gads. Ir atbraukuši spēlētāji kurš no kurienes, kāda kuram sezona, viens par maz atpūties, viens par daudz atpūties. Es uz šo skatos kā uz kvalifikācijas logu. Šis nav turnīrs, kuram visi mērķtiecīgi gatavojas un ir vienādā kondīcijā. Sastāvs atkal ir izmainījies. Atslēgas spēlētājs Gražulis nav. Gruzijas daudz ko parādīs, vismaz virzienu. Tā arī uz to skatāmies,'' pirms gaidāmās cīņas teica Gailītis.

Kā pēdējais no izlases divpadsmitnieka tika atskaitīts centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks. Treneris Gailītis skaidroja centra atstāšanu ārpus sastāva: ''Anžejam viss ir kārtībā. Godīgi sakot, [vietu sastāvā] pelnījuši bija visi 15 basketbolisti. Nav tā, ka kāds bija kreisais. Neko oriģinālu nepateikšu – mūs vainos vienmēr un spekulēs, tas ir normāli. Nevis Banki, bet mūs visus. Mēs visi izvēlamies. Mūsu vienīgā iespēja parādīt, ka izdarījām pareizi, ir ar uzvarām, kaut gan tas neko nenozīmē. Ir jāsaprot, ka veidojam komandu, nevis vienu labāko spēlētāju. Anžejam bija laba sezona, tas ir skaidrs. Nevis 12 labākie spēlētāji komandā, bet ir labākā komanda. Ja skatāmies uz rotācijām, iespējām mainīt spēles stilu un visiem pretiniekiem, tad šoreiz kaut kādā ziņā varbūt riskējam un Anžeju atstājam malā. Nevar pateikt, ka tā ir viņa vaina. Vienkārši tā mums komanda izskatās savādāk – labāk vai sliktāk, grūti pateikt.''

''Tas, ko es zinu, ka tādā fiziskā kondīcijā viņš ir par 90% tāds, kā bija. Tas ir diezgan okei. Tas, ka viņš ir salīdzinoši nesen sācis – viņam būtu jābūt izsalkušam spēlētājam. Pagājušajā gadā atceros, ka viņš pašā sākumā neizskatījās izcili. Ar katru spēli viņš palika labāks un labāks. Domāju kaut kā līdzīgi. Spēlētāji kaut kur nedaudz pieslīpējas – viņi ir 15, katram desmit minūtes sanāk, nevar iespēlēties. Saspēles vadītājam ir baigi svarīgi, ka viņš iespēlējas. Tas viss kopā ir novedis pie tā, ka tu man uzdod tādu jautājumu. Artūrs viennozīmīgi ir līmeņa spēlētājs,'' par Artūru Žagaru un viņa veselības stāvokli un fizisko kondīciju izteicās Gailītis.

Pārbaudes mačos vāji no distances uzbruka Latvijas labākais snaiperis Dāvis Bertāns. Gailītis nomierināja, sakot, ka ar Lāzeri viss ir un būs kārtībā: ''Viņš ir ļoti labā formā. Labākā nekā pagājušajā gadā. Viņš aizmeta garām metienus. Kā mēs mērām metējus? Trāpīja vai netrāpīja. Tajā dienā netrāpīja – otrais mačs, pēc lidojuma. Nav, par ko satraukties. Man liekas, ka šis viņam būs labākais turnīrs, kādu esam redzējuši. Man tāda sajūta ir.''

Kā pēdējais valstsvienībai pievienojās Rolands Šmits, kurš aizvadīja ļoti garu sezonu Lietuvas čempionātā un pēc tās devās uz Stambulu, lai iepazītos ar savu jauno komandu ''Anadolu Efes''. ''Man izskatās, ka mentāli viņam ir jāsaņemas. Skaidrs, ka notiek cīņa par olimpiskajām spēlēm un viss apkārtējais kopumā, viņam automātiski tas klikšķis būs. Uz doto mirkli skaidrs, ka basketbols viņam ir apnicis – pa taisno no Pasaules kausa, visa Eirolīga, vairāk par 80 spēlēm. Pa vidu atnāk Trinkjēri, čakarē viņu, godīgi sakot. Daudz kam viņš izgāja cauri un beigās vēl dabūja iekšā no ''Rytas''. Skaidrs, ka emocijas. Viņš arī ir patiess cilvēks, neliekuļo. Viņš mums pievienojās kā pēdējais, iedevām dažas dienas brīvas. Redzēs. Protams, loma šajā izlasē ir, es teiktu, lielāka nekā pagājušajā gadā, tomēr Gražulis nav. Viņš ir vienīgais starpposms starp ceturtā un piektā numura pozīciju, kas mums vienmēr bijis trumpis, ka mums ir piektais numurs, kas var arī iemest un iedot ātrumu. Viņam būs ļoti liela loma. Cerams, ka Rolis tik galā ar to visu un partneri arī varēs viņu izmantot, jo viņš ir spēlētājs, ko partneriem ir daudz jāizmanto. Ja viņi neizmanto Roli, tad viņa klātesamība ir diezgan nelietderīga tajā mirklī,'' teica Lukas Banki asistents.

Latvijas basketbola valstsvienība 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru sāks šovakar ar spēli ''Arēnā Rīga'' pret Gruzijas izlasi. Spēles sākums pulksten 19.00.

Pilns sarunas ieraksts

     [+] [-]

, 2024-07-02 13:29, aizvakar
kurš tad tur ir stāvoklī

     [+] [-]

, 2024-07-02 17:24, aizvakar
Vai pareizi saprotu doma gājienu, kā pret Gruziju mums turpinās pārbaužu spēļu cikls?