Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Lomažs par sezonas sākumu Turcijā un nonākšanu pie Banki Boloņā

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Lomažs par sezonas sākumu Turcijā un nonākšanu pie Banki Boloņā
Rihards Lomažs (aizmugurē Luka Banki). Foto: FIBA

Piektdien, 29. decembrī, oficiāli tika vēstīts, ka līdz 2023./2024. gada sezonas beigām Rihards Lomažs pastiprinājis Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki trenēto Boloņas ''Virtus'', tādējādi atgriežoties Eirolīgā. Sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' Lomažs vairāk stāstīja par sezonas sākumu Turcijā, citu klubu interesi un kā nonācis vienā no Eirolīgas līderēm.

Rihards Lomažs 2023. gadu sāka nepatīkami – janvāra ievadā, vēl pārstāvot Oldenburgas ‘’EWE Baskets’’ viņš iedzīvojās ceļgala krustenisko saišu plīsumā. Tas lika viņam izlaist Pasaules kausa finālturnīru, taču ļāva izārstēt savainojumu līdz 2023./2024. gada sezonas sākumam. To viņš iesāka Turcijas ‘’Merkzefendi’’ sastāvā, pēc 12 spēlēm atgriežoties ULEB Eirolīgā – Lukas Banki trenētajā Boloņas ‘’Virtus’’, kas šobrīd ar 12 uzvarām 17 spēlēs ir Eirolīgas vicelīdere, bet Itālijas čempionātā ar deviņiem panākumiem 13 mačos ir trešie.

Gandrīz sācis sezonu ‘’Ventspilī’’, tomēr atgriezies Turcijā
Šajā vasarā Lomažs uz brīdi deva cerību stariņu par potenciālo spēlēšanu Latvijas izlasē Pasaules kausā, kurā tika izcīnīta vēsturiskā piektā vieta, taču vēlāk deva priekšroku līdz galam izveseļoties no krustenisko saišu traumas, kurā viņš iedzīvojās otro reizi karjeras laikā. Pirms sezonas sākuma viņš vienu pārbaudes spēli aizvadīja savā bijušajā klubā, ‘’Ventspils’’, pret Palangas ‘’Olimpas’’ iemetot deviņus punktus. ‘’Aģents strādāja, bet es turpināju trenēties. Principā biju sarunājis, ka sezonu sākšu Ventspilī, taču īsi pirms pirmās spēles man rakstīja gan aģents, gan ‘’Merkezefendi’’ galvenais treneris, lai braucu turp,’’ notikumus, kā atgriezies Turcijas augstākās līgas vienībā, atceras Lomažs.

Viss noticis strauji. Pēc tam, kad vienas dienas laikā puses vienojušās par sadarbību, viņš kāpis lidmašīnā, lai pievienotos kluba spēlei izbraukumā. Nākamās dienas vakarā viņš aizvadījis pirmo sezonas spēli, pret ‘’Samsunsport’’ iemetot 15 punktus. ‘’Pirmā spēle bija dīvaina. Tajā rītā man bija medicīniskās pārbaudes un nokavēju pirmsspēles metienu treniņu. Spēle bija tādā kā peldējumā, taču zināju, ka būšu gatavs,’’ par atgriešanās maču bilda basketbolists, kurš straujās pārcelšanās uz Turciju dēļ uzreiz pēc spēles lidojis atpakaļ uz Latviju pēc pārējām mantām.

‘’Viss ir ļoti labi,’’ par savu ceļgalu pēc atveseļošanās teica aizsargs. ‘’Ar katru spēli jutos arvien labāk un labāk. Atkal jāslavē, taču paldies Ivaram Ikstenam. Zināju, ka būšu gatavs. Par to vispār nebija uztraukuma,’’ viņš turpināja, paužot arī savu galveno mērķi pirms atgriešanās ‘’Merkezefendi’’. ‘’Vēlējos parādīt, ka esmu vesels un atgriezies tajā pašā līmenī, kādā biju pirms traumas.’’ To tik tiešām Lomažam izdevās pierādīt – 12 spēlēs viņam liels spēles laiks (34.7 minūtes), kā arī laba līmeņa rezultativitāte (14.7 punkti).

Par viņa rezultatīvāko spēli kļuva 13. oktobra mačs pret ‘’Tofas Bursa’’, kad Lomažs pretinieku grozā salādēja 31 punktu. Tieši to viņš spilgti atcerējās joprojām. ‘’Tajā spēlē labi jutos laukumā. Vēl bija labas spēles, turklāt pret lielajām Turcijas komandām vienmēr patīkami spēlēt.’’ Īsajā pieturvietā Turcijā viņam vēl divi spilgti mači ar 26 puntiem pret ‘’Bursaspor’’ un 24 punktiem pret ‘’Turk Telekom’’. Viņa sniegums licis par Lomažu interesēties citām Eiropas komandām, un tādam scenārijam puses bijušas gatavas. ‘’Līgums bija noslēgts līdz sezonas beigām, taču tajā bija iestrādāts punkts par Eirolīgas ‘’buy-out’’. Precīzu izpirkuma summu gan nezinu.’’

Gandrīz nonācis pie Strautiņa, beigās atgriezies Eirolīgas apritē un pie trenera Banki
Vēl decembra vidū tika ziņots, ka par 27 gadus veco aizsargu interesējas Artūra Strautiņa pārstāvētā ‘’Tortona’’ un, par spīti līgumā iestrādātajai Eirolīgas izpirkuma iespējai, puses bijušas ļoti tuvu, lai Lomažs tik tiešām karjeru turpinātu šajā Itālijas komandā. ‘’Gandrīz parakstīju tur. Principā vienošanās jau bija panākta, taču tad viņiem satraumējās saspēles vadītājs (Kriss Dovs - aut.), kas mainīja situāciju. Viņi atrada citu (Kolbiju Rosu - aut.), un tāpat vēlējās mani pievienot, taču tikai uz trīs mēnešiem, pēc kā lemtu par paturēšanu. Uz tādiem noteikumiem negribēju vairs piekrist.’’

Sakritība beigās gan, iespējams, nākusi Lomažam tikai par labu. Boloņas ‘’Virtus’’ pameta Dželīns Smits, kurš karjeru turpinājis citā Eirolīgas komandā ‘’Partizan’’. Tas lika klubam veikt meklējumus aizsargu rindās, nonākot pie Lomaža kandidatūras, kuru no darba Latvijas izlasē ļoti labi pazīst galvenais treneris Luka Banki. Arī šajā gadījumā viss noticis strauji, turklāt Ziemassvētku laikā, kad Lomažam Turcijas klubs ļāvis atbraukt uz Latviju un pavadīt laiku ar ģimeni.

‘’Bija kaut kādas baumas pirms tam, taču esmu jau tik ļoti norūdījies, ka to laižu garām. Latvijā nolaidos 24. decembrī, braucu mājās un man zvanīja aģents, sakot, ka Boloņa mani izpērk. Tā arī uzzināju,’’ notikumu secību atminējās Rihards. Lai arī ticis ievērots līgums, un klubi vienojušies par tā izpirkšanu, sākotnēji ne pārāk priecīgs par notikumu attīstību bijis ‘’Merkezefendi’’ galvenais treneris. ‘’Bija interesanti teksti, taču tā vienkārši notika. Pret līgumu neko nedarīju.’’ Dodoties uz Latviju, visas mantas palikušas Turcijā, kuras vēlāk sūtītas uz Itāliju.

Lai arī Lomaža nonākšanas Boloņā pārrunas veica spēlētāja aģents ar ‘’Virtus’’ ģenerālmenedžeri, pirms viņa došanās uz Itāliju bijusi saruna arī ar treneri Banki. ‘’Viņš zina mani, bet es – viņu. Tā nebija tipiska saruna ar jauno treneri. Viņš izklāstīja situāciju un sarunājām, ka tiksimies Itālijā.’’ Pēc oficiālā paziņojuma par Lomaža karjeras turpinājumu Boloņā, sekojis arī video ar abu dalību, kurā Luka savam padotajam māca pāris lietas itāļu valodā. Iespējams, jau zināmais treneris varēs palīdzēt Lomažam vieglāk iejusties jaunajā komandā, turklāt var manīt atsevišķas paralēles spēlētajā stilā ar Latvijas izlasi.

‘’Šodien aizvadīju pirmo treniņu. Daudzas sadarbības jau zināju un kustības nebija svešas,’’ par pazīstamām izspēlēm teica Lomažs. ‘’Tā ir trenera sistēma. Kā viņš grib, tā būs visās viņa trenētajās vietās. Iejusties šeit ir trīs reizes vieglāk – nav tā, ka viss ir kā no jauna. Komandas biedri ir izcili, tāpat kā organizācija. Var just, ka puišiem ir augsts basketbola intelekts,’’ jaunos komandus biedrus paspēja paslavēt jaunais ‘’Virtus’’ basketbolists.

Debija gaidāma janvāra sākumā
2019./2020. gada un daļēji 2020./2021. gada sezonu Lomažs pavadīja Francijā, citā Eirolīgas komandā (ASVEL). Tā toreiz kļuva par viņa pirmo pieredzi leģionāra gaitās, pusēm otrās sezonas laikā priekšlaicīgi vienojoties par sadarbības pārtraukšanu. ‘’Konkrētā pieredze man ir palīdzējusi visā turpmākajā karjerā. Sajutu, kā ir būt ārzemēs, arī apdedzinājos. Tur aizbraucu kā zaļš gurķis. Visi stāstīja, kā būs, bet, kad nonāc realitātē, tad arī to saproti. Debija nebija slikta, tikai spēles laiks nebija tāds,’’ par atziņām no laika ASVEL teica Lomažs, pie reizes sakot, ka šoreiz ir pavisam cita situācija. ‘’Ir pavisam citādākas sajūtas. Esmu pārliecināts pār sevi, turklāt – zinu, ko no manis gaida. Esmu iekrājis vērtīgu pieredzi un gluži vienkārši jūtos gatavāks.’’

Un tomēr – pēc laika ASVEL Lomažs pārsvarā nonācis komandās, kurās viņam bijusi nozīmīga loma. ‘’Gottingen’’ viņš vidēji spēlēja 27.8 minūtes, abos piegājienos ‘’Merkezefendi’’ vairāk nekā 34 minūtes spēlē, ‘’Zaragoza’’ piecās spēlēs 20.6 minūtes, bet deviņos mačos Oldenburgā 19.9 minūtes. Lomažs apzinās, ka nonācis komandā, kurā visdrīzāk viņam būs jāiesaistās no rezervistu soliņa, turklāt pirmajās spēlēs jāatrod veids, kā tai būt noderīgam. ‘’Luka minēja, ka man jāsaprot, kur varu atrast situācijas. Viņam svarīgi, lai spēlēju kā izlasē, esmu pozitīvs un tamlīdzīgi. Šī nav komanda, kur man kaut kas ir jāglābj. Te nevienam nekas nav apsolīts. Ir trīs spēles nedēļā un es pilnībā saprotu, ka vienā mačā varētu spēlēt vairāk, bet citā mazāk. Tas ir pilnīgi normāli un ar to rēķinos. Ja tagad domāšu, ka spēlēšu 30 minūtes, tad būšu idiots,’’ nedaudz paškritiski un tajā pašā laikā godīgi saka Lomažs. ‘’Te ir 13 līdz 14 džeki, kuri ir gatavi spēlēt.’’

Sestdien jeb rīt ‘’Virtus’’ gaidāma kalendārā gada pēdējā spēle, vietējā čempionātā tiekoties pret ‘’Pesaro’’, kuru Banki trenēja pirms divām sezonām. ‘’Rīt vēl nespēlēšu,’’ saka Lomažs, ieskicējot, kad varētu debitēt ‘’Virtus’’ krāsās. ‘’Nav vēl līdz galam nokārtotas papīru lietas. Pret ‘’Bayern’’ 3. janvārī gan spēlēšu.’’ Puses līgumu noslēgušas līdz sezonas beigām un šobrīd viss ir paša Riharda rokās, lai viņš vienā no Itālijas spēcīgākajām basketbola komandām noturētos ilgāk. ‘’Mēģināšu šeit palikt pēc iespējas ilgāk. Jāspēlē labi. Viss ir atkarīgs tikai un vienīgi no manis paša.’’

     [+] [-]

, 2023-12-30 11:51, pirms 4 mēnešiem
Lai izdodas Lomik!!