Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Trīs uzvaras līdz Eirolīgai: Prometeju 1/4fināla duelis uz ''Arēnas Rīga'' parketa

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Trīs uzvaras līdz Eirolīgai: Prometeju 1/4fināla duelis uz ''Arēnas Rīga'' parketa
Iļja Sidorovs. Foto: Prometey BC

Šovakar ULEB Eirokausā ceturtdaļfinālā Slobožanskas ''Prometey'' uzņems Grieķijas klubu Patras ''Promitheas''. Mača likme ir liela – vieta pusfinālā un vēl viens solis tuvāk pretī kārotajai vietai ULEB Eirolīgā. Par Rīgā spēlējošā Ukrainas kluba gaidāmo pretinieci plašāk šajā rakstā. Mača sākums ''Arēnā Rīga'' pulksten 19.00. Spēles translācija ''TV3 Sport'' kanālā.

Līdzīgi kā pati Slobožanskas ''Prometey'' un tās pagājušās nedēļas pretiniece Hamburgas ''Towers'', arī grieķu ''Promitheas'' ar ilgu un spilgtu kluba vēsturi lepoties nevar.

Grieķijas trešajā lielākajā pilsētā Patrā bāzētais basketbola klubs dibināts pirms 37 gadiem – 1986. gadā. Līdz pat 2013. gadam vienība spēlēja reģionālas nozīmes turnīros. Togad ''Promitheas'' pirmo reizi startēja pēc spēka ceturtajā līgā, kas ir zemākais nacionālas nozīmes čempionāts Grieķijā.

2015. gadā ''Promitheas'' kļuva par pilnībā profesionālu klubu, sasniedzot Grieķijas pēc spēka otro līgu jeb A2. Debijas sezonā starp profesionāļiem Patras komanda izcīnīja trešo vietu A2 čempionātā, pēc sezonas arī izpelnoties ceļazīmi uz spēcīgāko komandu pulku.

Kopš nonākšanas Grieķijas meistarsacīkstēs ''Promitheas'' apliecinājusi sevi kā vienu no vadošajām Balkānu pussalas valsts komandām aiz Atēnu grandiem ''Panathinaikos'' un ''Olympiacos''.

Pirmajā sezonā (2016./2017.) Grieķijas čempionātā Patras basketbolistiem neizdevās sasniegt izslēgšanas spēles, sezonu noslēdzot devītajā pozīcijā starp 14 klubiem. Nākamajās četrās sezonās ''Promitheas'' vietējā čempionāta pamatturnīru pabeidza labāko četriniekā. Izslēgšanas mačos Grieķijā klubam sekmīga gan padevusies tikai viena sezona, pārējos centienus izslēgšanas spēlēs iztraucējot kovidam vai arī klubam zaudējot bronzas sērijās.

Par līdz šim labāko sezonu kluba vēsturē vietējā čempionātā uzskatāma 2018./2019. gada kampaņa, kad ''Promitheas'' kļuva par Grieķijas vicečempioniem. Taisnības labad jāpiezīmē, ka tosezon ''Olympiacos'' protesta dēļ atteicās no ceturtdaļfināla sērijas pret ''Panathinaikos'', un no tālākas dalības čempionātā tika izslēgta. Tobrīd viens no Patras komandas vadošajiem spēlētājiem bija pašreizējais ''Prometey'' uzbrucējs Oleksandrs Lipovijs, kurš grieķu vienībā karjeras laikā aizvadīja trīs sezonas, pēc kurām pievienojās savai pašreizējai komandai.

2018./2019. gada sezonā ''Promitheas'' arī pirmo reizi parādījās uz Eiropas skatuves, piedaloties FIBA Čempionu līgā un darot to gana sekmīgi. Patras basketbolisti aizcīnījās līdz astotdaļfinālam, kurā tikai neveiksmīga atbildes spēle liedza uzveikt nākamo vicečempioni ''Tenerife''.

Nākamajās sezonās kluba ambīcijas mainījās, pārceļoties uz ULEB Eirokausu un izvēloties cīnīties par ceļazīmi uz Eirolīgu. Sekmīgākais mēģinājums bijis 2019./2020. gadā, kad izdevās sasniegt labāko astotnieku. Arī šeit tālāku ceļu turnīrā apturēja kovids.

Divās iepriekšējās sezonās, kas aizvadītas ar dažādiem formātiem, ''Promitheas'' grupu turnīra kārtu nepārvarēja. Šajā periodā Patras kluba rindās nodarbināts bija vēl viens pašreizējās ''Prometey'' basketbolists Džians Klavels, kurš Grieķijas vienību pastiprināja 2020./2021. gada sezonas izskaņā.

Jaunajā Eirokausa formātā, kas tika ieviests pagājušajā gadā, ''Promitheas'' bija pēdējā B apakšgrupā ar četrām uzvarām 18 mačos. Starpsezonā veiktās pārmaiņas nesušas augļus – 11 uzvaras 18 spēlēs un ceturtā vieta Eirokausa B apakšgrupā.

''Šajā sezonā komandas sastāvs ir uzlabots. Svarīgi spēlētāji, kā Dastins Hogs un Džo Tomasons, pievienojušies sezonas laikā. Organizācija kopumā Eirokausu šosezon uztvērusi nopietnāk un tas ļāvis aizvadīt sekmīgu sezonu,'' stāsta grieķu portāla SDNA žurnālists Kristoss Caltass.

Spēka uzbrucējs Hogs sezonu sāka ''Prometey'' rindās, Latvijas-Igaunijas līgā 11 mačos izceļoties ar 5,9 punktiem un 3,3 atlēkušajām bumbām. Grieķijas komandā viņš aizstāja citu amerikāni Džerikolu Helemsu, kurš uz sevi liktās cerības neattaisnoja un pārcēlās uz NBA Attīstības līgu.

Džo Tomasons, kurš komandu papildināja sezonas laikā, pagājušajā gadā bija Mārča Šteinberga komandas biedrs Manresā, esot viens no galvenajiem vaininiekiem Katalonijas kluba teicamajā Čempionu līgas kampaņā. Starpsezonā amerikāņu aizsargs izvēlējās okupantu naudas žūksni un pievienojās ''Zenit'', kur sevi neapliecināja.

Grieķijā Tomasons ieradās kā Džo Janga aizstājējs. 30 gadus vecais aizsargs ar NBA pieredzi bija visa Eirokausa rezultatīvākais basketbolists ar 23,4 punktiem caurmērā, tomēr viņa raksturs un izdarības ārpus laukuma sagādāja pārāk daudz problēmu Patras vienībai, viņam klubu ātri pametot.

Tāpat svarīgu lomu Patras kluba panākumos spēlējis arī galvenais treneris Janis Kristopuloss, kurš Eiropā atgriezies pēc desmit gadu darba Āzijā, tur strādājot par Ķīnas izlases galvenā stratēģa asistentu un Pekinas ''Ducks'' stūrmani. ''Organizācijas mērķi ir galvenais iemesls, kāpēc Kristopuloss atgriezās Eiropā. Viņš iepriekš Patrā strādājis vairākus gadus un labi pārzina ne tikai pilsētu, bet arī visu, kas saistīts ar ''Promitheas'' projektu,'' par iemesliem, kāpēc treneris atgriezies Vecajā kontinentā, saka Caltass.

Eirokausa pirmajā izslēgšans turnīra cīņā ''Promitheas'' ar 89:75 savā laukumā pārspēja Francijas ''Pro A'' čempionāta klubu ''JL Bourg''. Teicamu spēli aizvadīja grieķu kluba saspēlnieks Entonijs Kovens, kuram 20 punkti un desmit piespēles, un lietuvietis Arnolds Kulboks, kura kontā 20 punkti un piecas bumbas zem groziem.
25 gadus vecajam Kovenam šī ir otrā sezona profesionāļa karjerā, kamēr lietuvietis Eiropā atgriezies pēc pārsvarā nesekmīgiem mēģinājumiem iekļūt Nacionālajā basketbola asociācijā, šosezon aizvadot labāko sezonu profesionāļu rindās.

Ja no sezonas laikā parakstīto spēlētāju vidus Hogs pilda svarīgu lomu rotācijā, tomēr starp līderiem nav pieskaitāms, tad tā gluži nevarētu teikt par Tomasonu, kurš pieteicies kā ''Promitheas'' vadošais basketbolists. Spēlē pret Francijas klubu viņš bija trešais rezultatīvākais aiz Kovena un Kulboka ar 13 punktiem.

Kovena, Tomasona un Kulboka (kā metēja) nozīmi grieķu panākumos izceļ arī Ukrainas kluba galvenā trenera asistents lietuvietis Mants Šerniuss: ''''Promitheas'' spēle balstīta uz aizsargiem. Mums viņi jāaptur. Grieķijas klubs ir metēju komanda. Vairāki spēlētāji attiecīgajā dienā var būt līderi, bet visbīstamākie ir Kovens un Tomasons, kuri ir spēles veidotāji. Uzmanība jāpievērš arī grieķu aizsargiem Nikosam Gikasam un Vasilim Muratosam, kuri ļoti palīdz spēles veidošanā un kontrolē uzbrukumu. ''Promitheas'' spēlē agresīvu pick&roll aizsardzību un mums tai jābūt gatavai.''

Gikass pirms astoņām sezonām spēlēja Latvijā, pārstāvēdams ''Ventspils'' klubu, bet Muratoss Rīgā viesojās pirms nepilniem diviem mēnešiem, kad kopā ar ''Promitheas'' centru Jorgosu Tanuli Grieķijas izlases rindās cieta zaudējumu pret Latviju FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas noslēdzošajā mačā. Abi ''Arēnā Rīga'' būs arī šovakar. Vai arī šoreiz grieķi mājās dosies ar zaudējumu?

Pēc publiski pieejamās informācijas ''Promitheas'' rindās iztrūkumu gaidāmajā Eirokausa ceturtdaļfināla spēlē nebūs. Ko tādu gan nevar attiecināt uz mājinieci ''Prometey'', kurai traumu dēļ nevarēs palīdzēt Dīdžejs Kenedijs un Deniss Lukašovs. Abiem sezona ir noslēgusies. Kenedija sakarā jāmin, ka viņam pirms pāris dienām Lietuva tika veiksmīgi veikta ceļgala operācija. Spēlētājs bija traumējis priekšējās krusteniskās saites un menisku. Pēc operācijas viņš atgriezies Rīgā, lai saktu rehabilitāciju. Neskaidrība joprojām apvij arī Keileba Agadas statusu.

''Agada otrdien piedalījās komandas treniņā, taču nepilnvērtīgi. Viņš vēl nav simtprocentīgi gatavs, tomēr, zinot, cik mums šī spēle ir svarīga, ārsti darīs visu, lai Agada pret ''Promitheas'' spēlētu,'' portālam ''Sportacentrs.com'' atklāja Mants Šerniuss.

''Šajā turnīra fāzē nav vieglu pretinieku un vieglu spēļu. Svarīgi ir tas, kā sagatavosimies mačam un cik gatavi būsim psiholoģiski. Lielās spēlēs vienmēr uzvarētāja likteni izšķir sīkumi. Jābūt augstam koncentrešānās līmenim aizsardzībā. Mūsu uzbrukums ir atkarīgs no aizsardzības un aizsardzība ir atkarīga no uzbrukuma. Visā mačā smagi jācīnās un tikai tad varēsim cīnīties par uzvaru,'' saka Šerniuss.

Pusfinālā Prometeju dueļa uzvarētājai pretī stāsies Turcijas Superlīgas līdervienības Ankaras ''Turk Telekom'' un Vācijas Bundeslīgas kluba Ulmas ''ratiopharm'' pāra spēcīgākā komanda. Pusfinālu mačus plānots aizvadīt pēc nedēļas. Ukrainas kluba uzvaras gadījumā arī pusfināls tiks aizvadīts Rīgā.

Formāts

ULEB Eirokauss šādā formātā norisinās otro sezonu. 20 klubi sākotnēji sadalīti divās grupās un regulārajā sezonā aizvada 18 mačus, pēc kurām tiek noskaidrotas astotdaļfinālistes. Ar pagājušajā sezonā ieviesto izslēgšanas spēļu formāta maiņu turnīrs kļuvis ļoti neprognozējams un pat nežēlīgs – par čempioni kļūst komanda, kas uzvarēs četras spēles pēc kārtas, sākot no astotdaļfināla. Uzvaras likme ir ļoti augsta – vieta nākamās sezonas prestižākajā Eiropas klubu turnīrā ULEB Eirolīgā.

Pirmajā jaunā formāta sezonā uz čempiontitulu bija trīs galvenās kandidātes – Boloņas ''Virtus'', ''Valencia'' un Belgradas ''Partizan''. Visas trīs šajā sezonā spēlē ULEB Eirolīgā, bet ar sportiskiem sasniegumiem vietu tajā nopelnīja tikai ''Virtus'', kas triumfēja pagājušajā Eirokausa sezonā.

Valensijas klubs kā otrās vietas ieguvēja pirmajā kārtā apspēlēja tieši Hamburgu, bet pusfinālā zaudēja ''Virtus''. Belgradas ''Partizan'', savukārt, arī ierindojās otrajā vietā apakšgrupā, taču jau pirmajā kārtā piekāpās turku ''Bursaspor'', kas turpinājumā pārsteidzoši sasniedza finālu, tajā zaudējot jau minētajiem itāļiem.

Šajā sezonā bez Rīgā bāzētās ''Prometey'' starp galvenajām favorītēm uz čempiontitulu ir divas Spānijas komandas ''Gran Canaria'' un Badalonas ''Joventut'', Ankaras ''Turk Telekom'' un Telavivas ''Hapoel'' – visas joprojām piedalās izslēgšanas spēļu turnīrā.

ULEB Eirokausa ceturtdaļfināli

PārisLaiks
Prometey – Promitheas19.00
Turk Telekom – ratiopharm18.30
Gran Canaria – Paris Basketball22.45
Joventut – Hapoel21.00

Patras ''Promitheas'' turnīra pieteikums un statistika Eirokausā

PozīcijaSpēlētājsAugumsDz. gadsValstsStatistika
AizsargsEntonijs Kovens185 cm1997.ASV12.5p+1.9ab+5.1rp
Nikoss Plotass195 cm2004.Grieķija0.6p+0.0ab+0.0rp
Vasilis Muratoss193 cm1997.Grieķija3.4p+1.3ab+1.8rp
Nikoss Gikass185 cm1990.Grieķija5.4p+1.8ab+2.5rp
Treviss Simpsons193 cm1991.ASV8.3p+2.2ab+0.9rp
Džo Tomasons193 cm1993.ASV14.0p+2.9ab+2.9rp
Nikoss Vasileo198 cm2005.Grieķija
UzbrucējiNemaņa Dangubičs204 cm1993.Serbija5.7p+2.3ab+0.8rp
Angeloss Lagioss202 cm2003.Grieķija0.5p+0.0ab+0.0rp
Arnolds Kulboks208 cm1998.Lietuva15.1p+5.9ab+1.0rp
Dastins Hogs198 cm1992.ASV7.2p+4.2ab+0.5rp
CentriDžordžs Kondits212 cm2000.ASV7.6p+4.2ab+0.6rp
Mihalis Cairelis206 cm1988.Grieķija4.5p+1.5ab+0.3rp
Jorgoss Tanulis210 cm2002.Grieķija4.4p+1.3ab+0.8rp

Komandu statistika regulārajā sezonā

RādītājsPrometeyPromitheas
Punkti88.5 (2)83.1 (9)
Atlēkušās bumbas37.1 (5)30.1 (20)
Rezultatīvās piespēles17.9 (9)16.4 (16)
Bloki2.9 (7)1.5 (20)
Pārtvertās bumbas9.7 (1)7.8 (3)
Kļūdas12.5 (3)13.3 (7)

Iekavās norādīta vieta līgā attiecīgajā statistikas rādītājā

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 09:31, pirms gada
Kādi nosacījumi Eirolīgai par spēļu zālēm? Arēna "Rīga" der?

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 09:35, pirms gada
Debīls formāts, nav objektīvi spēlēt vienu spēli, mājas komandai pārāk lielas priekšrocības

  +3 [+] [-]

, 2023-04-19 09:47, pirms gada
RayAllen rakstīja: Kādi nosacījumi Eirolīgai par spēļu zālēm? Arēna "Rīga" der?
jā, der. ja nederētu, tur nenotiktu Eirokausa spēles.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 10:16, pirms gada
RayAllen rakstīja: Kādi nosacījumi Eirolīgai par spēļu zālēm? Arēna "Rīga" der?
kā var kaut ko tādu pajautāt? pzd Tur pat NBA spēles varētu notikt.

     [+] [-]

, 2023-04-19 10:49, pirms gada
Pusfināli un fināls ir kā Eirolīgā ''Final four", iepriekš noteiktā pilsētā, vai turpina tāpat, ka mājās spēlē tie kam labāki rezultāti grupu spēlēs?
Wikipedia par iepriekšējo sezonu ir tabula kur Virtus finālā vienā spēlē apspēlējis Bursaspor, bet tekstā rakstīts, ka spēlē līdz divām uzvarām.
Neviens pāris sezonas neko tur nav labojis.

  +2 [+] [-]

, 2023-04-19 10:52, pirms gada
PRC89 rakstīja: Pusfināli un fināls ir kā Eirolīgā ''Final four", iepriekš noteiktā pilsētā, vai turpina tāpat, ka mājās spēlē tie kam labāki rezultāti grupu spēlēs?
Wikipedia par iepriekšējo sezonu ir tabula kur Virtus finālā vienā spēlē apspēlējis Bursaspor, bet tekstā rakstīts, ka spēlē līdz divām uzvarām.
Neviens pāris sezonas neko tur nav labojis.
Nē, Eirokausā izspēles formāts ir mainīts kopš pagājušās sezonas. katrā kārtā viss izšķiras vienā spēlē un katra fāzes spēle notiek tās komandas laukumā, kura pēc regulārā turnīra ir augstākā vietā. Pusfināls vēl notiks Rīgā, bet fināls gadījumā, ja tajā nespēlēs Gran Canaria. Tas pie scenārija, ja Prometey tik tālu aizspēlēsies.

     [+] [-]

, 2023-04-19 11:07, pirms gada
kāpēc tika daudz prometeju

     [+] [-]

, 2023-04-19 13:39, pirms gada
Toms Mālmeisters rakstīja: Nē, Eirokausā izspēles formāts ir mainīts kopš pagājušās sezonas. katrā kārtā viss izšķiras vienā spēlē un katra fāzes spēle notiek tās komandas laukumā, kura pēc regulārā turnīra ir augstākā vietā. Pusfināls vēl notiks Rīgā, bet fināls gadījumā, ja tajā nespēlēs Gran Canaria. Tas pie scenārija, ja Prometey tik tālu aizspēlēsies.
Kāpēc fināls nebūs Rīgā, ja Prometey bija labākā regulārās sezonas bilance?

     [+] [-]

, 2023-04-19 13:42, pirms gada
loook ploik! rakstīja: Kāpēc fināls nebūs Rīgā, ja Prometey bija labākā regulārās sezonas bilance?
Gran Canaria bija labākā. Ukraiņi bija otrie starp visiem.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 13:43, pirms gada
loook ploik! rakstīja: Kāpēc fināls nebūs Rīgā, ja Prometey bija labākā regulārās sezonas bilance?
Prometey bija labakā bilance savā grupā (14-4). Otrajā grupā uzvarēja Gran Canaria ar bilanci (15-3), kas ir augstāk nekā ukraiņu klubam. Ja abas tiksies finālā, tas notiks Spānijā.

     [+] [-]

, 2023-04-19 13:44, pirms gada
Toms Mālmeisters rakstīja: Prometey bija labakā bilance savā grupā (14-4). Otrajā grupā uzvarēja Gran Canaria ar bilanci (15-3), kas ir augstāk nekā ukraiņu klubam. Ja abas tiksies finālā, tas notiks Spānijā.
Paldies

     [+] [-]

, 2023-04-19 14:49, pirms gada
Vai tad eirolīgai nekvalificējas abas eirokausa finālistes ?

     [+] [-]

, 2023-04-19 15:41, pirms gada
Rimba rakstīja: Vai tad eirolīgai nekvalificējas abas eirokausa finālistes ?
Tikai uzvarētāja, jo Monako joprojām Eirolīgā skaitās kā no Eirokausa iekļuvusi komanda un šosezon sasniedza izslēgšanas spēles, tādējādi simtprocentīgi nosargājot savu vietu Eirolīgā nākamajā sezonā.

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 16:17, pirms gada
Latvijas izlasi futbolā rāda tik maksas kanāla, bet kaimiņu zemes komandu lielajā TV 3

     [+] [-]

, 2023-04-19 16:26, pirms gada
Grieķi jāņem, jo no visiem pāriem vājākā komanda. Tālāk jau gan 50/50. Eirolīga Rīgā būtu izcili. Cerams šodien Arēna būs kaut cik pilna.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 16:28, pirms gada
SmiekluReinis27 rakstīja: Latvijas izlasi futbolā rāda tik maksas kanāla, bet kaimiņu zemes komandu lielajā TV 3
Latvijas izlasi futbolā rāda viaplay pilnīgi bez maksas, bet TV3 gan ir maksas kanāls.

  +1 [+] [-]

, 2023-04-19 16:43, pirms gada
Būtu labi, ja Paris uzvarētu Gran Canaria, tad fināls Rīgā pret Juventut

     [+] [-]

, 2023-04-19 16:51, pirms gada
SmiekluReinis27 rakstīja: Latvijas izlasi futbolā rāda tik maksas kanāla, bet kaimiņu zemes komandu lielajā TV 3
Droši vien Ukrainas klubs pats apmaksā translācijas. Citādi tiešām būtu dīvaini.

     [+] [-]

, 2023-04-19 17:55, pirms gada
Biļetes vēl ir

  -1 [+] [-]

, 2023-04-19 18:11, pirms gada
R101 rakstīja: Grieķi jāņem, jo no visiem pāriem vājākā komanda. Tālāk jau gan 50/50. Eirolīga Rīgā būtu izcili. Cerams šodien Arēna būs kaut cik pilna.
Pokui arēna! Tai pašā laikā Ventspilī sākas pusfināls, kurš man ir saistošāks. Man personīgi neinteresē Eirolīgas klubs Latvijā, kurš jebkurā brīdī var pazust no mūsu basketbola kartes. Bet lai jau priecājās tie kurus tas saista, iespējams pirmais Eirolīgas klubs lv, kurš pat nav saistīts ar Latviju.

     [+] [-]

, 2023-04-19 18:34, pirms gada
MazaFaka5 rakstīja: Pokui arēna! Tai pašā laikā Ventspilī sākas pusfināls, kurš man ir saistošāks. Man personīgi neinteresē Eirolīgas klubs Latvijā, kurš jebkurā brīdī var pazust no mūsu basketbola kartes. Bet lai jau priecājās tie kurus tas saista, iespējams pirmais Eirolīgas klubs lv, kurš pat nav saistīts ar Latviju.
Sakarīgs komentārs. Varu tam pievienoties. Vietējās komandas cīņas tomēr saistošākas. Tomēr Prometey nav Latvijas klubs un tik tiešām tas var arī mainīt dislokācijas vietu