Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bertomeu: "Pamazām virzāmies slēgtas Eirolīgas virzienā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bertomeu: "Pamazām virzāmies slēgtas Eirolīgas virzienā"
Eirolīgas prezidents un izpilddirektors Hordi Bertomeu 2012. gada maijā Stambulā
Foto: AFP/Scanpix

"Mūsu televīzijas un komerciālie partneri priecājas par "Top 16" turnīra spēļu skaita palielinājumu no 6 līdz 14 spēlēm. Dažas komandas jau izrādījušas interesi par spēlēšanu Eiropas līgā un šosezon veiktās izmaiņas ir viens solis šajā virzienā. Tagad mums jāizvērtē, ko par pārmaiņām domā skatītāji," Eirolīgas izpilddirektors Hordi Bertomeu domā, ka basketbola Eirolīga nākotnē var kļūt par slēgtu turnīru ar fiksētu dalībnieku loku, taču tuvākajos pāris gados tas vēl nenotiks.

Vairāku Eiropas vadošo klubu īpašnieki arvien vairāk atbalsta ideju par slēgtas kontinentālās līgas izveidi, tuvinoties NBA izveidotajam paraugam. Vadītāji vēlas palielināt ienākumus, vairot līdzjutēju un sponsoru interesi, paplašināt Eirolīgas fanu loku.

Plāns turpina nobriest, jo daudzi klubi katru gadu cieš lielus zaudējumus un uzskata, ka ieņēmumi no nacionālajiem čempionātiem – sponsoru līdzekļi un TV tiesību pārdošana – turpinās samazināties. Bertomeu norāda, ka vispirms nepieciešams pierast pie jaunākajām izmaiņām, taču neizslēdz pāreju uz slēgtas Eiropas līgas izveidi.

“Pagājušas trīs sezonas, kopš Eirolīgas ģenerālā asambleja ierosināja jaunu licenču struktūru, kas veicināja atvērtu sacensību sistēmu, vienlaikus veicinot konkurenci un radot klubiem zināmu bāzi stabilitātei. Realitātē redzams, ka jaunais formāts turnīram sniedz meklēto stabilitāti. A licences atļauj, maksimums, 14 klubiem spēlēt katru sezonu, B licences atalgo komandas, kuras sasniedz labus rezultātus nacionālajos čempionātos, bet C licence nodrošina ceļazīmi Eiropas kausa ieguvējiem. Pieskaitot klāt 2009. gadā ieviesto kvalifikācijas sistēmu, esam sasnieguši perfektu līdzsvaru.

Spēļu skaita palielinājums “Top 16” kārtā no 6 līdz 14 sacensībām ir jauns solis slēgtas līgas izveidē. Būtu priekšlaicīgi domāt par nākamajiem soļiem, neizvērtējot līdzjutēju atsaucību. Pirmās iegūtās ziņas uzrāda intereses pieaugumu. Palielinājies skatītāju skaits arēnās, augusi TV un interneta auditorija. Pārmaiņas bija lielas, tāpēc nepieciešams vairāk laika ticamu datu ieguvei, kas pārādītu jaunumu radīto ietekmi.”

Par spēļu pārcelšanu uz piektdienu

“Mainot “Top 16” formātu, nolēmām, ka spēles notiks piektdienās, nevis trešdienās. Lai komandām un nacionālajiem čempionātiem atvieglotu pāreju, spēļu kalendāru un tiesnešu norīkojumus publicējām uzreiz pēc izlozes, tādējādi dodot viņiem vairāk laika darbībai. Vairāki čempionāti pielāgoja savus kalendārus, piemēram, Grieķijas, Francijas un VTB līgas daļu no spēlēm aizvada pirmdienās, kamēr dažas citas līgas saglabājušas pašreizējo formātu ar spēlēm sestdienās un svētdienās. Izvērtējot regulārās sezonas skaitļus, redzam, ka piektdiena samērā ātri pieņemta kā “Eirolīgas diena”. Desmit nedēļu laikā spēļu apmeklējums, salīdzinot ar pagājušā gada rādītājiem trešdienās, pieauga par deviņiem procentiem. Televīzijas auditorija palielinājusies vēl straujāk, turklāt “Turkish Airlines” Eirolīgas spēles tiek pārraidītas jau 187 valstīs, salīdzinot ar 173 valstīm pērn. Visbeidzot, mājas lapas Turkish Airlines Euroleague - Welcome to... apmeklējumu skaits pieaudzis par 16 procentiem.”

Par “Financial Fair Play” iniciatīvu

“Jauno programmu sākām pagājušajā gadā, lai ilgtermiņā rūpētos par līgas dalībnieku finanšu veselību. Šajā ziņā Vācijas klubi uzskatāmi par paraugu. Viens no projekta vadītājiem ir “Beko” Vācijas Bundeslīgas komisārs Jans Pommers.”

Par klubu izvēles tiesībām spēlēt nacionālajos čempionātos

“Stratēģiskie lēmumi izpildpadomēs un ģenerālajās asamblejās tiek pieņemti ar klubu tiešu līdzdalību, tāpēc vienmēr esam atvērti viņu ierosinājumiem. Lēmuma pamatā palielināt “Top 16” spēļu skaitu bija klubu vispārējās vajadzības aizvadīt vairāk cīņu pret kontinenta vadošajām komandām. No otras puses, domāju, klubi piekrīt, ka pašreizējā licenču sadales sistēma uzskatāma par taisnīgāko no sporta un biznesa viedokļa. Piemēram, četru gadu garantētie līgumi šobrīd nemainītu pašreizējo licenču sadalījumu, kur jau pastāv ilgtermiņa licences.”

Izmantotie resursi:
The “open” Jordi and the closed league

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-02-18 23:26, pirms 11 gadiem
īstenībā ideja ļoti laba - tik vajadzētu uztaisīt to iespēju, ka katru gadu kādas 3-4 sliktākās izkrīt uz eiropas kausu un kādas 3-4 paceļas uz Eirolīgu, jo Eiropā tomēr gadās tā, ka kāds krievu naftinieks vai arābu šeihs izdomā iegrūst kādā komandā miljonus un reāli jābūt vismaz kādai iespējai tikt tai Eirolīgā!

     [+] [-]

, 2013-02-19 00:38, pirms 11 gadiem
funkyz rakstīja: īstenībā ideja ļoti laba - tik vajadzētu uztaisīt to iespēju, ka katru gadu kādas 3-4 sliktākās izkrīt uz eiropas kausu un kādas 3-4 paceļas uz Eirolīgu, jo Eiropā tomēr gadās tā, ka kāds krievu naftinieks vai arābu šeihs izdomā iegrūst kādā komandā miljonus un reāli jābūt vismaz kādai iespējai tikt tai Eirolīgā!
Tad jāgaida, lai kāda cita komanda no Eirolīgas bankrotē, kā piemēram Žalgiris vai Himki. Katru gadu jau kāds stāsies ārā finansiālu problēmu dēļ tāpat.