Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Lietuvas klasikā ''Rytas'' pēdējā sekundē sarūgtina ''Žalgiri''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Lietuvas klasikā ''Rytas'' pēdējā sekundē sarūgtina ''Žalgiri''
''Rytas'' basketbolisti atzīmē uzvaru derbijā. Foto: BNS

Lietuvas Basketbola līgas (LKL) lielākajā derbijā Viļņas ''Rytas'' izbraukumā, pateicoties Dovja Bičkauska precīzajam soda metienam sekundi līdz mača beigām, uzveica savu lielāko sāncensi Kauņas ''Žalgiris'' ar 86:85 (23:21, 19:19, 25:21, 19:24). Viļņas komanda pārtrauca ''Žalgiris'' 11 uzvaru sēriju Lietuvas klasikā.

Sezonas pirmajā derbijā Lietuvas čempionātā 2020. gada 25. oktobrī Kauņas vienība uzvarēja ar 84:72, bet otrajā mačā 6. decembrī sagādāja lielāko zaudējumu ''Rytas'' komandai sāncensības vēsturē - ''Žalgiris'' savā laukumā triumfēja ar 47 punktu pārsvaru (92:45). Tiesa, Viļņas komandai decembra spēlē nevarēja palīdzēt vairāki leģionāri un ierindā bija vien igaunis Kristians Kitsings. ''Rytas'' komanda sezonas gaitā piedzīvoja vairākas sastāva izmaiņas, taču šovakar no leģionāriem ierindā bija horvātu garā gala spēlētājs Ivans Buva un rezultatīvais Endrjū Gaudloks. ''Žalgiris'' pieteikumā nebija redzams Naidžela Heiza vārds, kuram konstatēts pozitīvs Covid-19 tests.

Kauņas komanda jau no mača pirmajām minūtēm diktēja notikumus laukumā, ceturkšņa vidū sasniedzot desmit punktu pārsvaru. Viesi atguvās un pirmās desmitminūtes izskaņā pat pārņēma vadības grožus. Teju visu otro ceturtdaļu priekšā atradās ''Rytas'' un punktu pirmajam puslaikam ar sirēnlauzni pielika Endrjū Gaudloks.

Pēc pārtraukuma viesi panāca lielāko pārsvaru savā labā plus seši, bet Kauņas komanda pretiniekus tālāk rezultātā neatlaida. Turpinājās līdzīga cīņa, bet trešās desmitminūtes izskaņā lielisks bija ''Rytas'' horvātu basketbolists Ivans Buva, kurš guva sešus punktus pēc kārtas, atjaunojot lielāko vadību spēlē savai komandai. Mača izšķirošajā ceturtdaļā mājinieki metās atspēlēties. Pēdējās piecās minūtēs ''Žalgiris'' vairākkārt panāca neizšķirtu un divas minūtes līdz ceturtdaļas beigām izvirzījās vadībā, bet ''Rytas'' duets Gaudloks un Buva turpināja vest savu vienību pretī panākumam. Sekundi pirms spēles pamatlaika noslēgumam Augustīns Rubits pārkāpa noteikumus pret viesu saspēles vadītāju Dovi Bičkauski, kurš iemeta pirmo soda metienu, bet otro apzināti netrāpīja. Pauļa Jankūna metiens pāri visam laukumam bija nesekmīgs un ''Rytas'' uzvarēja ar 86:85.

Uzvarētāju rindās neapturams bija Ivans Buva, kurš sameta 32 punktus (2p. 8/10, 3p. 3/4, s.m. 7/8) un izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas, bet Endrjū Gaudloks pievienoja 14 punktus. ULEB Eirolīgas komandas sastāvā 21 punkts Tomasam Valkapam, 14 sameta Marjus Grigonis.

Tas bija Lietuvas galvaspilsētas komandas pirmais panākums pret ''Žalgiri'' kopš 2019. gada 17. februāra, kad izdevās triumfēt Karaļa Mindauga kausa izcīņas finālā. Pēc tā Kauņas komanda uzvarēja 11 savstarpējās spēlēs pēc kārtas.

''Žalgiris'' piedzīvoja trešo zaudējumu Lietuvas čempionātā, taču ar 21 uzvaru joprojām ieņem pirmo vietu turnīra tabulā. Savukārt ''Rytas'' ar 22 uzvarām un sešiem zaudējumiem ir otrie.

Izmantotie resursi:
https://www.fibalivestats.com/u/LKL...