Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

FIBA piedāvā izveidot Čempionu līgu, sola klubiem 30 miljonus

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

FIBA piedāvā izveidot Čempionu līgu, sola klubiem 30 miljonus
Basketbola Čempionu līgas logo projekts
Foto: FIBA

Starptautiskā basketbola federācija otrdien, 3. novembrī, Šveices pilsētā Ženēvā rīkoja pārrunas ar vadošo Eiropas klubu un ULEB Eirolīgas pārstāvjiem. FIBA piedāvāja izveidot jaunas sacensības elites klubiem jeb "Basketbola Čempionu līgu".

FIBA viceprezidents un FIBA Europe prezidents Turgajs Demirels, kā arī FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans uzņēma Eiropas klubu pārstāvjus: Mauricio Džerardīni (Fenerbahče), Šimonu Micrahi, Dāvidu Federmanu (Maccabi Tel Aviv), Jorgu Skindiliasu (Olympiacos) un Huanu Karlosu Sančesu-Lasaro Karasko (Real Madrid).

Klubu pārstāvjus pavadīja Eirolīgas prezidents Hordi Bertomeu un viņa palīgs Edvards Skots. FIBA delegācijas sastāvā bija Grieķijas, Itālijas, Spānijas un Turcijas federāciju prezidenti, kā arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas loceklis Alekss Giladi un “FC Milano” īpašnieks Eriks Tohirs.

FIBA piedāvāja klubiem, sākot no 2016. gada vasaras, izveidot “Basketbola Čempionu līgu” (Basketball Champions league, pēc analoģijas ar UEFA Čempionu līgu). Priekšlikums paredz, ka jauno sacensību rīkošanas un pārvaldes tiesības kopīgi piederēs Eiropas elites klubiem (50%) un FIBA/investoriem (50%).

Piedāvājumā ietverti ikgadējie maksājumi klubiem 30 miljonu eiro apmērā (par sezonu). Klubi saglabātu lēmumu pieņemšanas tiesības svarīgos sacensību jautājumos, piemēram, nolikuma izveidē un “Financial fair play” noteikumu apspriešanā. FIBA piedāvāja arī pārejas plānu no Eirolīgas uz Basketbola Čempionu līgu.

Klubi secinājumos dalīsies divu nedēļu laikā, paturot prātā iespēju vēlreiz tikties pirms gada beigām. Iepriekšējā FIBA un ULEB pārstāvju tikšanās notika 12.-13. oktobrī.

FIBA modelis

Starptautiskā Basketbola federācija vēlas izveidot elites turnīru 16 spēcīgākajiem Eiropas klubiem. Jaunās sacensības plānots rīkot divu apļu formātā, katrai komandai divreiz tiekoties ar 15 pretiniekiem. Astoņi labākie klubi kvalificēsies izslēgšanas spēlēm.

FIBA rezervējusi astoņas vietas superklubiem. Ekskluzīvajā sarakstā ir divi Spānijas klubi (“FC Barcelona” un “Real Madrid”), abi Grieķijas milži “Panathinaikos” un “Olympiacos”, Turcijas grandi “Anadolu Efes” un “Fenerbahce”, kā arī “Maccabi Tel Aviv” no Izraēlas un Maskavas CSKA no Krievijas.

Vēl četras garantētās vietas rezervētas Francijas, Vācijas, Itālijas un Lietuvas čempioniem. Atlikušās četras vietas paredzēts sadalīt kvalifikācijas turnīrā, kurā piedalītos komandas no 28 valstīm, ieskaitot vismaz 23 nacionālos čempionus.

Izslēgšanas spēlēs uzvarētājus plānots noskaidrot sērijās līdz divām uzvarām, uzvarētājiem nodrošinot ceļazīmes uz “Četru finālu”.

FIBA turnīra principi

1) Stabilas un noturīgas ilgtermiņa sacensības, ar iespēju nākotnē paplašināties.
2) Vienkāršas un līdzjutējiem viegli saprotamas sacensības.
3) Formāts garantē neprognozējamus rezultātus.
4) Sportisko principu samērojamība ar komerciālajām interesēm.
5) Sacensības ir finansiāli dzīvotspējīgas, pateicoties FIBA un FIBA Europe piesaistītajiem resursiem.
6) Sacensībām ir iekļaujošs raksturs, jo tajās ļauts piedalīties jaunām komandām no augošām basketbola valstīm.
7) Tiek ievērota sacensību pārskatāmība un atklātība attiecībā uz visu basketbola daļu turētāju lomām un atbildības sadali.
8) Nacionālo līgu aizsardzība, garantējot Eiropas līgas spēļu norisi tikai darba dienās.

Turnīra rīkošanai un pārvaldei FIBA, FIBA Europe, ieguldītāji un klubi kopīgi izveidos jaunu uzņēmumu. Jaunais uzņēmums centralizēs TV tiesības un tiešraides, saglabājot tiesību radītos ienākumus. Tas gūs ienākumus arī no digitālās apraides un mārketinga tiesībām, katru sezonu Eiropas līgas klubiem sadalot 30 miljonus eiro.

Katram klubam būs garantēti ienākumi, bonusi par sniegumu un tiesības piedalīties peļņas sadalē. Klubi varēs izlemt, kā izmantot savu peļņas daļu atbilstoši “Financial Fair Play” principiem. Klubi varēs iesaistīties līgas valdes darbā.

Izmantotie resursi:
FIBA Offers Innovative Partnership To Top...

Basketbola Čempionu līga

  • 34

  • 81

  • 14


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2015-11-04 13:28, pirms 9 gadiem
Vefu uzaicinās, bet viņi atteiksies, jo VTB svarīgāks!

  -2 [+] [-]

, 2015-11-04 13:47, pirms 9 gadiem
Vajag pasaules līgu, kur pa īstam sacenšas NBA klubi ar Eiropas un citu līgu klubiem. Bet maz ticams, ka NBA piekristu, citādi vēl var gadīties "nelaimes gadījumi", kas liktu apšaubīt NBA prestižu.

  +1 [+] [-]

, 2015-11-04 13:54, pirms 9 gadiem
Un kas no tā mainīsies beigās. Tāpat visi labākie kas to ir pelnījuši jau spēlē eirolīgā. O ja tagad to vadīs FIBA NEVIS ULEB. BĻIN, LAI VIŅI IET UN AIZRIJAS. Karo te savā starpa, bet klubiem te jāizvēlas, lai neiebraugtu auzās un beigās nepaliktu bezšā vispār. Te FIBAM ar ULEBU jāapsēžas pie galda un jāizdomā, ko tad beigu beigās viņi grib, piķi un ietekmes sfēras dalīt, vai attīstīt un popularizēt bbolu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-11-04 14:03, pirms 9 gadiem
Eirolīga taču paliks, tas ir vairāk kā skaidrs, tā saucamie "lielie klubi" šeit spēlēs ar dublieiem un rezervistiem, formalitātes pēc.

  -1 [+] [-]

, 2015-11-04 14:05, pirms 9 gadiem
Kaut kāds bullšits tas turnīrs 16 komandas + pret visām viena spēle. Pilnīga huiņā

     [+] [-]

, 2015-11-04 15:14, pirms 9 gadiem
Didziz rakstīja: Vajag pasaules līgu, kur pa īstam sacenšas NBA klubi ar Eiropas un citu līgu klubiem. Bet maz ticams, ka NBA piekristu, citādi vēl var gadīties "nelaimes gadījumi", kas liktu apšaubīt NBA prestižu.
tādi nelaimes gadījumi jau ik pa laikam notiek pārbaudenēs, arī šogad, ja nemaldos, bet nu kopumā tomēr tur lielāki nēģer spēlē un cits krampis, tur nav ko apšaubīt... tā, ka nekādus atklājumus tur mēs neredzēsim.
Lai gan protams tas pats Porziņģis, ja būtu palicis ACB, nu nemestu tāpat 20pts pa spēli tur arī... un ne jau tikai tāpēc, ka mazāks spēles laiks Eiropā

     [+] [-]

, 2015-11-04 16:06, pirms 9 gadiem
Kāda jēga nomainīt esošo ar kaut ko citu, kas reāli ir tas pats esošais? ULEB vnk pasūtīs

  +1 [+] [-]

, 2015-11-04 17:21, pirms 9 gadiem
Pilnīgi lieki

     [+] [-]

, 2015-11-04 18:15, pirms 9 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Kāda jēga nomainīt esošo ar kaut ko citu, kas reāli ir tas pats esošais? ULEB vnk pasūtīs
šito pateiks viņiem
https://www.youtube.com/watch?v=15-...

     [+] [-]

, 2015-11-04 19:00, pirms 9 gadiem
Ja ta ir ideja, pagriezt tieshi tapat ka futbolaa, kad ir CL un EL tad nav slikts variants, vienigi EL varinta Liepaju njems prieksha piemeram Panatinaikos, kas bus palicis 2. vai 3. vieta, griekjijaa. Bet ja skatas, kas top 3 latvija bus valmiera,vetspils un varbut VEFS tad tiri labs varetu sanakt shis turnirs.