Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Efes pirmajā Turcijas finālspēlē ar 40 punktu pārsvaru sagrauj ''Fenerbahce''

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

Efes pirmajā Turcijas finālspēlē ar 40 punktu pārsvaru sagrauj ''Fenerbahce''
Šeins Larkins. Foto: EPA/Scanpix

Turcijas Superlīgas pirmajā finālspēlē ULEB Eirolīgas čempionvienība Stambulas ''Anadolu Efes'' sakāva citu turku superklubu Stambulas ''Fenerbahce'' ar 111:71 (21:21, 22:19, 37:11, 31:20). Efes izšķirošo izrāvienu veica trešajā ceturtdaļā, ko uzvarēja ar 26 punktu pārsvaru.

Ceturtdaļfināla sērijā abas komandas zaudējumus nepiedzīvoja. ''Anadolu Efes'' ar 2:0 pieveica ''Gaziantep'', bet ''Fenerbahce'' ar tādu pašu rezultātu apspēlēja ''Darussafaka''. Ergina Atamana vadītā komanda pusfinālā trijās spēlēs pārbrauca pāri ''Besiktas'', bet Igora Kokoškova trenētie vīri ievērojami spraigākā sērijā ar 3:1 uzveica ''Pinar Karsiyaka''.

Turcijas Superlīgas fināla ievads par sagrāvi neliecināja. Pirmajā puslaikā ''Fenerbahce'' uz brīdi atradās vadībā ar septiņu punktu pārsvaru, taču pēc tā ieskrējās ''Anadolu Efes'' zvaigžņotais aizsargu duets Vasilije Micičs un Šeins Larkins. Serba un amerikāņa meistarība ļāva Efes atspēlēt deficītu un pārtraukumā doties ar trīs punktu pārsvaru - 43:40.

Pirmās finālspēles liktenis tika izšķirts trešajā ceturtdaļā, kad Atamana vadītā komanda trāpīja pusi no desmit izpildītajiem trīspunktniekiem un septiņus no deviņiem divpunktu metieniem, uzvarot desmitminūtē ar 37:11. Noslēdzošā ceturkšņa pirmajā pusē laukumā vēl atradās pamatsastāva spēlētāji, taču, tuvojoties izskaņai, spēlē iesaistījās arī tālākie rezervisti, kas turpināja audzēt Eirolīgas čempiones pārsvaru. Noslēgumā ''Anadolu Efes'' izcīnīja graujošu panākumu ar 111:71.

Par rezultatīvāko basketbolistu uzvarētāju rindās kļuva Šeins Larkins, kurš, aizmetot garām tikai vienu no astoņiem metieniem, sakrāja 23 punktus. ULEB Eirolīgas vērtīgākā spēlētāja Vasilijes Miciča kontā 19 punkti, sešas rezultatīvas piespēles un trīs pārtvertas bumbas. ''Fenerbahce'' sastāvā ar 19 punktiem izcēlās Melihs Mahmetoglu, bet 14 punktus un sešas piespēles partneriem pievienoja Nando De Kolo.


Šajā sezonā līga atgriezusies pie čempiones noskaidrošanas piecu spēļu sērijā. Pēdējo reizi šāds formāts bija 1991./1992. gada sezonā, kad par čempioni kļuva tieši ''Efes Pilsen'' - pašreizējā ''Anadolu Efes'' vienība. Fināla otrā spēle sestdien norisināsies Efes mājvietā ''Sinan Erdem Dome''.

''Anadolu Efes'' ir tituliem pārliecinoši bagātākā Turcijas Superlīgas komanda. Stambulas vienība 43 sezonu laikā izcīnījusi 14 čempiontitulus, bet vēl 12 reižu spēlējusi finālā. Tiesa, kopš 2010. gada Superlīgā uzvarējusi tikai vienreiz. Tikmēr Efes niknākā sāncense ''Fenerbahce'' ir otra titulētākā komanda ar deviņiem tituliem 55 sezonu laikā.

Turcijas Superlīgas iepriekšējo piecu sezonu finālsērijas

GadsČempioneFinālisteRez.MVP
2019.Anadolu EfesFenerbahce4:3Šeins Larkins
2018.FenerbahceTofas4:1Bredlijs Vanameikers
2017.FenerbahceBesiktas4:0Bogdans Bogdanovičs
2016.FenerbahceAnadolu Efes4:2Luidži Datome
2015.Pinar KarsiyakaAnadolu Efes4:1Bobijs Diksons

*2020. gadā čempione netika noskaidrota Covid-19 pandēmijas dēļ