Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Sergejs Panovs: "VTB līga varētu kļūt līdzīgāka KHL"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Sergejs Panovs: "VTB līga varētu kļūt līdzīgāka KHL"
Sergejs Panovs 2006. gadā noslēdza spēlētāja karjeru, sasniedzis "triple crown" - uzvaras Eirolīgā, Krievijas kausā un Krievijas čempionātā
Foto: www.cskabasket.com

"Pēdējā VTB līgas sanāksmē notika saruna par iespēju pārveidot turnīru līdzīgu Kontinentālajai hokeja līgai. Jautājums virmo gaisā. Protams, būtu labi pārveidot VTB līgu par pilnvērtīgām sacensībām, taču tas nozīmē, ka regulārajā sezonā būs 38 spēles plus "play-off". Ja visi klubi to spētu savienot ar dalību Eirokausos, nebūtu slikti," pirmdien, 1. oktobrī, pirmssezonas preses konferencē teica basketbola kluba "Nizhny Novgorod" ģenerālmenedžeris Sergejs Panovs.

Otrdien, 2. oktobrī, startēs VTB Vienotās līgas ceturtā sezona. Dienu vēlāk, 3. oktobrī, Gundara Vētras, Mārtiņa Zībarta un Ērika Visocka trenētais Vladivostokas klubs “Spartak-Primorje” divdesmit otrā Krievijas čempionāta pirmajā spēlē uzņems Maskavas CSKA komandu. Iespējams, tas notiks brīdī, kad savu pastāvēšanu būs beigusi Profesionālā basketbola līga, kura iepriekšējās divās sezonās bija nacionālā čempionāta rīkotāja.

No 2009. līdz 2012. gadam Krievijas klubu prioritāte bija starts nacionālajā čempionātā, dalību VTB līgā atstājot otrajā plānā. Jaunā turnīra pirmajā sezonā vietējo čempionātu turpināja pārraudzīt Krievijas basketbola federācija, bet 2010. gada vasarā rīkotāju pienākumus pārņēma jaunizveidotā Profesionālā basketbola līga.

Reformas iemesls bija “Basketgeita”. 2010. gada 20. maijā Championat.ru redakcija saņēma anonīmu vēstuli, kurā bija publicēta mājas lapas adrese ar audioierakstu. Tajā bija dzirdamas tiesnešu sarunas 13. un 14. maijā pirms “play-off” spēles starp Maskavas “Dinamo” un Krasnodaras “Lokomotiv-Kubaņ”, spriežot, kā nodrošināt uzvaru vienai no komandām. Pēc piecām dienām vadošie Krievijas tiesneši publicēja atklātu vēstuli, apstiprinot sarunu autentiskumu. Vakarā no amata atkāpās Superlīgas izpilddirektors Sergejs Černovs, bet 15. jūnijā desmit līgas klubi paziņoja, ka izstāsies no turnīra un veidos jaunu organizāciju.

2010. gada 21. septembrī Krievijas basketbola federācija un PBL parakstīja vienošanos par Krievijas čempionāta rīkošanas tiesību nodošanu nākamajiem trīs gadiem. Jau nākamā gada jūnijā pēc VTB līgas prezidenta Sergeja Ivanova iniciatīvas sākas sarunas par PBL un Vienotās līgas apvienošanu.

Pagāja septiņi mēneši. Sarunu ceļā kompromisu atrast neizdevās un Ivanovs spēra nākamo soli. 2012. gada 16. janvārī PBL klubiem tika nosūtīta vēstule, jautājot vai tie ir gatavi atteiktos no dalības PBL par labu startam VTB līgā un Eirokausos. Trīs dienas vēlāk PBL padomē izskanēja priekšlikums par VTB līgas pievienošanos PBL. Šo iniciatīvu atbalstīja Krievijas basketbola federācija.

Ivanovs nepadevās, 25. janvārī paziņojot par Austrumeiropas Profesionālās basketbola līgas izveidi. Trīs mēnešus vēlāk, 16. aprīlī, PBL padome piekrita apvienošanās koncepcijai, kura paredzēja “Četru fināla” aizstāšanu ar pilnvērtīgām “play-off” spēlēm. Vienlaikus VTB līga veica konsultācijas ar ULEB Eirolīgas vadību par jauno atlases kārtību.

2012. gada vasarā spēku samēri turpināja nosvērties VTB līgas labā. 15. jūlijā Tallinā notika ceturtās sezonas izloze un kļuva zināms turnīra kalendārs, turpretī Krievijas čempionāta priekšdarbi ievilkās. Līdz septembra beigām līgas mājas lapā netika atjaunota informācija, bet nacionālā čempionāta kalendārs PDF formātā tiešsaistē parādījās tikai pāris dienu pirms čempionāta sākuma.

PBL izspēles kārtība paredz, ka desmit komandām no 2012. gada 3. oktobra līdz 2013. gada 16. maijam divos apļos jāaizvada 18 spēles. Kopā tas nozīmē 90 spēles, taču reāli Krievijas čempionāta ietvaros notiks tikai 58 spēles. Atlikušās 32 sacensības krievu klubu starpā tiks izspēlētas VTB līgā, tai skaitā divpadsmit spēles A grupā un divdesmit spēles B grupā.

Gaidāms, ka otrdien tiks paziņots par PBL izformēšanu, kam tālākā nākotnē sekos Krievijas čempionāta rīkošanas tiesību atdošana VTB līgai.

“Pirmssezonas preses konferenci atlikām līdz pēdējam brīdim, lai varētu jums pastāstīt par divu līgu mijiedarbību. Pēc pusotras dienas paredzēta pirmā Krievijas čempionāta spēle pret Kazaņu, bet skaidrības joprojām nav,” pirmdien Ņižņijnovgorodā teica “Nizhny Novgorod” ģenerālmenedžeris Sergejs Panovs.

“Nesen Kremlī notika PBL padomes sēde. Tiek lemts jautājums par PBL iekļaušanu VTB līgas struktūrā. Otrdien notiks kārtējā tikšanās un, iespējams, tiks pieņemts lēmums. Krievu komandas savā starpā izspēlēs divus apļus, turklāt VTB līgas spēļu rezultāti tiks ieskaitīti abos turnīros. Pēc šīm 18 spēlēm noteiks Krievijas klubu reitingu dalībai Eiropas turnīros. Kā tas notiks – pagaidām neviens nezina. Nav arī zināms, kas būs līgas ģenerālsponsors. Ir vienīgi pārliecība, ka kalendārā paredzētās spēles tiešām notiks.”

VTB līgā šosezon spēlē deviņi no desmit Krievijas čempionāta dalībniekiem, izņemot Vladivostokas klubu “Spartak-Primorje”, kura infrastruktūra neatbilst turnīra prasībām.

Panovs neizslēdz iespēju, ka VTB līga nākotnē kļūs par Kontinentālajai hokeja līgai (KHL) līdzīgu turnīru. Tiesa, starp minētajām sacensībām ir būtiskas atšķirības. Pirmkārt, KHL rīko Krievijas atklāto čempionātu hokejā, bet VTB līgai tādu ieceru nav. Otrkārt, KHL dalībnieku vidū ir 20 Krievijas un seši ārzemju klubi, bet VTB krievu komandas ir mazākumā – attiecīgi deviņi Krievijas un 11 ārzemju klubi. Treškārt, VTB līgas klubi nesaņem dotācijas miljoniem latu vērtībā.

Izmantotie resursi:
Новости. Баскетбол - россия. СЭ: Сергей Панов:...

  +3 [+] [-]

, 2012-10-01 19:05, pirms 12 gadiem
Nu tad dodiet VEF 10 ļimonus, tad piekritiisu

  +1 [+] [-]

, 2012-10-01 19:15, pirms 12 gadiem
Vedijs rakstīja: Nu tad dodiet VEF 10 ļimonus, tad piekritiisu
Tad jau mums gāze maksāt kā zelts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-10-02 00:21, pirms 12 gadiem
Sāks spēlēt ar slidām?!!!