Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bertomeu: "Vietējās līgas basketbola klubiem nedod pievienoto vērtību un ienākumus"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Bertomeu: "Vietējās līgas basketbola klubiem nedod pievienoto vērtību un ienākumus"
Hordi Bertomeu 2021. gada 13. janvārī Minhenē. Foto: imago/Scanpix

Eirolīga tuvākajā nākotnē plāno pieciem klubiem piešķirt ilgtermiņa licences, palielinot pastāvīgo turnīra dalībnieču skaitu no 11 līdz 16. Ja turnīrs paplašināsies līdz 20 komandām, ilgtermiņa licences būs 18 vienībām, svētdien, 30. maijā, Ķelnē atzina Eirolīgas direktors Hordi Bertomeu.

Konkurences pieauguma apstākļos Eirolīga gatavojas paplašināties, vienlaicīgi turpinot kustību slēgtas līgas virzienā, nenoliedza Bertomeu. “Slēgtas līgas izveide bija dienas kārtībā vēl pirms Eirolīgas dibināšanas. Tā bija lieta, kuru klubi prasīja no FIBA, sekojot basketbola pasaulē ļoti pazīstamam modelim (lasi – NBA).”

Bertomeu uzskata, ka basketbola Eirolīgu nevar pa īstam salīdzināt ar (nesen izgāzto) Eiropas Superlīgu. "Atšķirībā no futbola, vairākums vietējo basketbola līgu pašlaik klubiem nevar piedāvāt ne pievienoto vērtību, ne nozīmīgus ienākumus."

Pašlaik ilgtermiņa licences ir 11 no 18 klubiem: “Anadolu Efes” un “Fenerbahce” no Turcijas, “Panathinaikos” un “Olympiacos” no Grieķijas, “Real Madrid”, “Barcelona” un “Baskonia” no Spānijas, “Maccabi Tel Aviv” no Izraēlas, Maskavas CSKA no Krievijas, “Olimpia Milano” no Itālijas un Kauņas “Žalgirim” no Lietuvas.

Gaidāms, ka tuvākajā nākotnē licences iegūs Sanktpēterburgas "Zenit", Minhenes "Bayern" (kluba vadība janvārī tikās ar Bertomeu), Berlīnes ALBA (martā saņēma "wild-card" uz diviem gadiem), "Lyon ASVEL" un Boloņas "Virtus".

Eirolīgai paplašinoties līdz 20 komandām, arī Eirokausā spēlēs 20 klubi. Galvenais jaunums – 13 no 20 Eirokausa vienībām iegūs trīs gadu licenci. “Esam vairāk nekā ieinteresēti abu turnīru stabilitātē. Nekad neplānojām atteikties no Eirokausa, pretēji baumām. No otras puses, pilnībā slēgta līga neatbilst pašreizējai realitātei.”

Acīmredzams, ka nokļūšana Eirolīgā uu Eirokausā vairāk nebūs saistīta ar sekmēm nacionālajās līgās – tas nav iespējams, jo jūtama Basketbola Čempionu līgas klātbūtne.

Pirms dažiem gadiem klubi zināja, ka viņu iespējas spēlēt Eirokausā nosaka izcīnītā vieta nacionālajā čempionātā. Tagad parādījusies iespēja spēlēt Čempionu līgā, tāpēc nav skaidrs, kur klubi spēlēs nākamajā sezonā. Pastāv spiediens no nacionālajām federācijām, taču pati svarīgākā lieta ir fakts, ka fani nonākuši neziņā, kurā turnīrā spēlēs viņu komanda.”

Eirokausa nākamās sezonas dalībnieces būs zināmas jūnijā. Eirolīgā, ja atļaus kalendārs, varētu tikt izmēģināts “play-in” formāts – tas nozīmē, ka 7.-10. vietas īpašnieces cīnīsies par divām ceļazīmēm uz izslēgšanas spēlēm.

Noslēgumam tuvojas Eirolīgas un spēlētāju arodbiedrības (ELPA) sarunas par pirmo kolektīvo līgumu (CBA). Tā apstiprināšana ļautu izvairīties no situācijas, kāda aizvadītajā sezonā izveidojās “Himki” komandā.

Izmantotie resursi:
https://www.eurohoops.net/en/eurole...

  +1 [+] [-]

, 2021-06-01 20:54, pirms 3 gadiem
Ok, bet tad lai ULEB taisa Eirolīgas piramīdu, jo gribētāju spēlēt Eirolīgā ir krietni vairāk.

Uzskatu, ka tas paceltu Eiropas basketbolu jaunā līmenī

  +1 [+] [-]

, 2021-06-01 21:48, pirms 3 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Ok, bet tad lai ULEB taisa Eirolīgas piramīdu, jo gribētāju spēlēt Eirolīgā ir krietni vairāk.

Uzskatu, ka tas paceltu Eiropas basketbolu jaunā līmenī
Kāpēc ir kaut kas jātaisa? Jau ir piramīda - ja vēlies spēlēt eirolīgā, tad izcīni savu vietu caur eirokausu. Labākās Eirokausa komandas, kuras līmeni varēs noturēt ilgākā laika posmā izcīnīs licenci, tā pat kā to izcīnīs Boloņas Virtus. Un tici man Eirokausa līmenis ar gadiem celsies no šī jauninājuma, tāpēc gribētāju netrūks.

  -1 [+] [-]

, 2021-06-01 22:14, pirms 3 gadiem
Slēgtas līgas princips Eiropā neder, redzam kas notiek ar Himkiem. aizgāja pa burbuli jo pietrūka nauda

     [+] [-]

, 2021-06-02 05:19, pirms 3 gadiem
Bartomeu ir lamuvārds. Vai futbols, vai basketbols, to interesē tikai savu žūksni sagrābt.

     [+] [-]

, 2021-06-02 07:13, pirms 3 gadiem
Bertomeu ir kre...īns. Viņu interesē tikai peļņa. Vietējo līgu pievienotā vērtība ir valstu izlases, jo Eirolīgas klubos vietējie basketbolisti praktiski nespēlē. Piemēram, Milāna, Baskonija, Fenerbahče utt. utjpr.

     [+] [-]

, 2021-06-02 07:26, pirms 3 gadiem
Futbolam ir vienīgā strādājošā sistēma,jo ļauj visu valstu talantiem tiekties pēc tikšanas augstāk un klubi tiek novērtēti par šadu izaugsmi. Elitāra līga, kur tādam VEF nav cerību iekļūt ir bagātnieku rotaļlaukums,kas basketbolam par labu nenāk