Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Latviešu četrinieks uzzina pēdējās trīs pretinieces Eirolīgas pamatturnīrā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latviešu četrinieks uzzina pēdējās trīs pretinieces Eirolīgas pamatturnīrā
Aleksa Gulbe 2024. gada 28. augustā. Foto: DVTK Miškolc

Trešdien, 25. septembrī, noslēdzās FIBA Eirolīgas kvalifikācijas spēles basketbolā sievietēm. Pēdējās trīs ceļazīmes uz pamatturnīru izcīnīja Francijas "Basket Landes", Spānijas "Zaragoza" un Čehijas "Žabiny Brno".

Eirolīgas pamatturnīram automātiski kvalificējās 13 komandas – visas no nacionālo federāciju ranga “Top 10”. Turcija, Francija, Spānija, Ungārija un Itālija tika pārstāvētas ar vismaz diviem klubiem, bet Čehija, Polija un Grieķija – ar vienu vienību.

Kvalifikācijā piedalījās sešas komandas. Francijas “Basket Landes” divu spēļu summā apspēlēja Stambulas “Bešiktaš” ar 164:128. Spānijas “Zaragoza” pieveica Rumānijas “CSM Constanta” (146:109), bet “Žabiny Brno” uzvarēja “KSC Szekszard” ar 147:139.

Kitijas Laksas pārstāvētā “Famila Schio” un Aleksas Gulbes pārstāvētā “DVTK Miškolc” A grupā spēlēs pret Spānijas vicečempioni Salamankas “Avenida” un Francijas vicečempioni Mondemarsānas “Basket Landes”.

Polijas čempione “Polkowice” un Anete Šteinberga C grupā sacentīsies pret Turcijas čempioni “Fenerbahce”, Francijas čempioni “Villeneuve d`Ascq” un Spānijas pusfinālisti “Zaragoza”.

Kristīne Vītola un Spānijas čempione “Valencia Basket” D grupā samēros spēkus ar Čehijas čempioni “USK Praha”, Itālijas čempioni “Reyer Venezia” un Ungārijas vicečempioni “Uni Gyor”.

EuroLeague Women 2024-2025 izloze

#A grupaB grupaC grupaD grupa
1AvenidaMersinFenerbahceUSK Praha
2Famila SchioBourges BasketVilleneuve d`AscqValencia
3DVTK MiškolcOlympiacos SFPPolkowiceReyer Venezia
4Basket LandesŽabiny BrnoZaragozaUni Gyor

Jaunā izspēles kārtība no 2024. gada

Pamatturnīrā turpinās piedalīties 16 klubi, taču visiem nebūs garantētas 14 spēles. Komandas tiks ielozētas četrās grupās pa četrām vienībām katrā un izspēlēs divu apļu turnīru (sešas spēles). Regulārās sezonas otrajai kārtai kvalificēsies katras grupas trīs labākās komandas.

Turpinājumā 12 komandas tiks sadalītas divās grupās pa sešām vienībām katrā. E grupā spēlēs A un B apakšgrupu labākie trijnieki, savukārt F grupā pulcēsies komandas no C un D apakšgrupām. Visi rezultāti nāks līdzi. Vienības aizvadīs divus apļus pret vēl nesatiktajām komandām (sešas spēles).

Četras labākās komandas no katras grupas (E1, E2, E3, E4, F1, F2, F3, F4) sezonu turpinās “play-in” sērijās, kas būs sadalītas divās daļās – ceturtdaļfinālu “play-in” un pusfinālu “play-in”. Piekto un sesto vietu īpašniecēm sezona beigsies pēc 12 spēlēm.

“Play-in” spēlēs uzvarētājas noskaidros divu spēļu summā, augstāk izsētajai komandai otro spēli aizvadot mājās. Katras grupas divas labākās vienības (E1, E2, F1, F2) automātiski kvalificēsies “Final Six”, bet pusfinālu “play-in” sērijās automātiski nodrošinās vietu turnīra pusfinālos.

Katras grupas trešo un ceturto vietu īpašnieces (E3, E4, F3, F4) ceturtdaļfinālu “play-in” sērijās cīnīsies par divām palikušajām ceļazīmēm uz “Final Six”. Uzvarētājas kvalificēsies ceturtdaļfināliem, kamēr zaudētājām sezona būs beigusies pēc 14 spēlēm.

“Final Six” sastāvēs no sešām spēlēm – diviem ceturtdaļfināliem, diviem pusfināliem un medaļu spēlēm. Komandām, kuras uzvarēs ceturtdaļfinālā, sezona sastāvēs no 17 spēlēm, savukārt pusfinālu “play-in” uzvarētājām – no 16 spēlēm.

Jaunais formāts samazina regulārās sezonas un ceturtdaļfināla spēļu skaitu – pēdējā gadījumā vairāk nebūs izslēgšanas sēriju līdz divām uzvarām. Četrām komandām būs sešas spēles, vēl četrām 12 spēlēs, bet astoņām labākajām – no 14 līdz 17 spēlēm.

Izmantotie resursi:
FIBA Eirolīga izsludina jaunu formātu, TTT pēc valstu ranga jāspēlē kvalifikācijā
Oficiāli: TTT šogad nespēlēs Eirolīgas kvalifikācijā
TTT spēlēs Eiropas kausā, par trofeju cīnīsies 53 komandas
TTT basketbolistes izsētas Eiropas kausa pirmajā grozā
TTT izlozē tiek Beļģijas čempione un Polijas “play-off” dalībniece