Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Marija Stepanova: "Izlasē mūs izmantoja kā lielgabalu gaļu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Marija Stepanova: "Izlasē mūs izmantoja kā lielgabalu gaļu"
Marija Stepanova 2008. gada vasarā Pekinā
Foto: AFP/Scanpix

"Kad Tatjanai Ščegoļevai sākās problēmas ar muguru, par viņu uzreiz aizmirsa. Man bijuši ceļgala savainojumi... Nevēlos izteikt skaļus paziņojumus, taču, visticamāk, valstsvienībā neatgriezīšos," intervijā ziņu aģentūrai "RIA Sport" teica Anetes Jēkabsones-Žogotas kolēģe Jekaterinburgas UGMK, bijusī Krievijas izlases kapteine Marija Stepanova.

Centra spēlētāja Krievijas valstsvienību pārstāvēja 15 (!) vasaras, neatsaucoties izlases aicinājumam tikai 2002. gadā, kad atradās mātes cerībās. Eiropas basketbola vēsturē tādas spēlētājas saskaitāmas uz vienas rokas pirkstiem.

1996. gada vasarā Stepanova septiņpadsmit gadu vecumā debitēja divdesmit sestās Olimpiādes spēlēs Atlantā. Sekoja trīs Olimpiskie ceļojumi uz Sidneju, Atēnām un Pekinu. Stepanova gatavojās piektajām Olimpiskajām spēlēm karjerā, taču cerības pārsvītroja marta beigās Stambulā gūtais savainojums.

Eirolīgas “Astoņu Fināla” spēlē pret “Sparta&K” spēlētāja pārrāva ceļgala priekšējās krusteniskās saites. Deviņi mēneši ir tradicionālais ārstu ieteiktais atveseļošanās laiks. Stepanova to ievēroja un laukumā atgriezās decembra vidū. Ziemassvētku priekšvakarā viņa atskatījās uz izlasē piedzīvoto.

“Maz ticams, ka atgriezīšos valstsvienībā. Pirmkārt, atgriešanās ierindā prasa laiku, otrkārt, to nosaka attieksme pret spēlētājām. Kad cilvēkam sākas savainojumi, viņš automātiski kļūst nevajadzīgs. Mūs izmantoja kā lielgabalu gaļu.”

Neskaitot četras Olimpiskās kampaņas, Stepanova sacentās astoņos Eiropas čempionāta finālturnīros (Ungārija 1997, Polija 1999, Francija 2001, Grieķija 2003, Turcija 2005, Itālija 2007, Latvija 2009, Polija 2011) un trīs Pasaules čempionātos (Vācija 1998, Brazīlija 2006, Čehija 2010). Piecas vasaras viņa devās uz karsto Arizonu, lai pārstāvētu WNBA klubu “Phoenix Mercury” (1998-2001, 2005).

“Kad tiekamies, gadās, ka pajautā, kas un kā. Bija operācija? Paldies dievam. Citādi viss gulstas uz kluba pleciem un viņiem esmu ļoti pateicīga – milzīgs cilvēcisks paldies. Viņi visu apmaksāja, palīdzēja un līgumu parakstīja. Savukārt (Krievijas) valstsvienībā, kā izrādījās, bijām tikai lielgabalu gaļa. Lai gan zināju to sen un sapratu, ka nekādi nopelni netiek augstu vērtēti. Pat zvanu nebija,” teica 33 gadus vecā sportiste.

Pēc Jēkabsones-Žogotas un Stepanovas savainojumiem UGMK neuzgrieza spēlētājām muguru, ar apdrošinātāju starpniecību sedzot ārstniecības, operāciju un rehabilitācijas izmaksas. Ļāva sezonas pirmajos mēnešos gatavoties individuāli, pakāpeniski ieiet formā un nesasteigt atveseļošanos.

Stepanova papildināja, ka, pat neņemot vērā attieksmi pret spēlētājām, viņa turpinātu spēlēt valstsvienībā, ja vien nebūtu guvusi savainojumu. “Visu mūžu spēlēju komandā, atdevu daudz spēku, veselību. Tagad vienkārši nevaru riskēt ar savu veselību, par kuru neviens neinteresējas.”

Izmantotie resursi:
Баскетболистка Степанова сомневается, что...

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Raitcha

  +2 [+] [-]

, 2012-12-24 02:52, pirms 12 gadiem
Raitcha rakstīja: kas ir lielgabalu gaļa?
Lielu gabalu gaļa?
Lielgabalu gaļa? Lielgabals, kas ir es saprotu, bet kāds sakara lielgabaliem ar gaļu?
Tu tizls esi, vai izliecies? Tak joptvaj, ieraxti googlee un apskaties ko noziimee shis vaardu salikums, vai mammai uzjautaa, kas tas taads ir, naxuj forumaa jaaspamo....

  +2 [+] [-]

, 2012-12-24 08:14, pirms 12 gadiem
>>>Raitcha
Kad lielgabals precīzi izšauj,tad otrā galā parādas daudz gaļas gabalu

  +1 [+] [-]

, 2012-12-24 08:15, pirms 12 gadiem
TÁ TAK VARENÁ KEPKU ZEME!

  +1 [+] [-]

, 2012-12-24 08:51, pirms 12 gadiem
It kā nekas jauns, Krievijā tas tā bija, ir un būs. Interesentākais, ka paši šie cilvēki, kas to sańem uz savas muguras attieksmē pret citiem saviem tautas brāłiem ne ar ko neatškjiras. Mums ir jālūdz dievs, lai Krievijā ogłūdenražu nauda neaptrūkstas, savādāk skifu pēcteči būs patiešām reāls drauds .
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-12-24 12:40, pirms 12 gadiem
"Eirolīgas “Astoņu Fināla” spēlē pret “Sparta&K” spēlētāja pārrāva ceļgala priekšējās krusteniskās saites. Deviņi mēneši ir tradicionālais ārstu ieteiktais laiks kaulu saaugšanai."
Interesanti kas tie par kauliem kam jāsaug ceļgalā?

     [+] [-]

, 2012-12-25 11:00, pirms 12 gadiem
Raitcha rakstīja: kas ir lielgabalu gaļa?
Lielu gabalu gaļa?
Lielgabalu gaļa? Lielgabals, kas ir es saprotu, bet kāds sakara lielgabaliem ar gaļu?
Ja tu zini kas ir braalju kapi, tad taadam jautaajumam newajadzeetu buut! Un sasaistot domaajams ka peec tam nevienu neatcereesies. Protams ka par vinjas diezvai taa var teikt. Skumji bet taa nu ir. Jo krievijaa jau pugachova, davai dosvidanjije aprunaatais kungs, baskovs utt.