Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Labākajām spēlētājām Eiropas čempionāts rada papildu motivāciju"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Labākajām spēlētājām Eiropas čempionāts rada papildu motivāciju"
Aivars Vīnbergs un ''RTU Merks'' basketbolistes
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Situācija sarunai ar labām, pieredzējušām spēlētājām par spēlēšanu izlasē Eiropas čempionātā ir ļoti labvēlīga. Jebkurš profesionāls sportists vēlas startēt augstākā līmeņa sacensībās. Ja atskatītos vēsturē, pats izvēlētos spēlēt D grupā," pirmajos iespaidos par EuroBasket Women 2013 izlozi dalās "RTU/Merks" galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

Kopā ar Latvijas valstsvienību Vīnbergs ir izcīnījis 26 uzvaras 55 spēlēs, šajā rādītājā atpaliekot tikai no Ainara Zvirgzdiņa (31 uzvara 56 spēlēs). Pirms trīspadsmit gadiem Vīnbergs kļuva par pirmo izlases treneri, kurš aizveda izlasi līdz Eiropas čempionāta finālturnīram. Tāpat viņam pieder ilggadības rekords, jo valstsvienības priekšgalā Vīnbergs atradās no 1996. līdz 2003. gadam.

Par C grupu

Vērtējot grupu sastāvus, jāatceras banālo teicienu “Eiropā basketbolu māk spēlēt visur”. Neviena grupa lielas priekšrocības nedod. Varu salīdzināt, ka pirms desmit gadiem esot galvenajam trenerim, mums bija liels psiholoģisks pārsvars pret Baltkrieviju. Tagad ar baltkrievietēm esam vienā grozā, taču savstarpējo spēļu rezultāti neliecina, ka mēs būtu favorītu lomā. Arī Spānijas atrašanās ceturtajā grozā ir vairāk pārpratums, nekā likumsakarība.

Lielbritānija ir augšupejoša komanda no bagātas valsts. Pēdējos gados tā ieguldījusi līdzekļus jaunos sporta veidos. Jaunatnes basketbolā tas ir labi redzams. Ja salīdzina rezultātus ilgākā laika posmā, mums formāli vajadzētu būt priekšrocībām. Zinot tumšādaino spēlētāju īpatsvaru, stažēšanos sieviešu NBA, jāatzīst, ka Lielbritānija jau kādu laiku min uz papēžiem vadošajām Eiropas komandām.

2003. gada Eiropas čempionāta atlasē Latvija pret Serbiju uzvaras dalīja uz pusēm. Pirmajā spēlē uzvarējām ar plus divi, atbildes cīņā zaudējām ar mīnus septiņi. Lai gan Serbija nepiedzīvo savas labākās dienas, tā ir stipra komanda. Skatoties no desmit gadus vecas pagātnes, gribētu spēlēt D grupā pret Čehiju, Horvātiju, Lietuvu un Baltkrieviju. Ar lietuvietēm esam spēlējuši daudz. Zinot, ka viņas šobrīd nav zirgā, mūsu izredzes būtu labas. Baltkrievijai ir bijusi viena spēcīga paaudze, taču tas var izrādīties izņēmums.

Par B grupu

Kādreiz varējām smīkņāt par Zviedriju. Šodien tā, līdzīgi Lielbritānijai, ir augšupejoša komanda. Spānijas atgriešanās virsotnē ir tuvākā laika jautājums, jau nākamajā čempionātā tā iekļūs vismaz otrajā grozā. Itālija ir mūsu līmeņa komanda.

Par pirmo spēli pret Franciju

Pateikt, vai tāda spēļu secība ir labāka, nav iespējams. Šajā gadījumā pat neveiksme pirmajā spēlē atstātu iespējas tikt tālāk pašu spēkiem un lemt savu likteni. Francija jebkurā gadījumā ir favorīte un maz ticams, ka nenospēlēs savam statusam cienīgi.

Pasaules čempionāta kandidātes

Trīs drošākās komandas iekļūšanai pirmajā piecniekā ir Francija, Krievija un Spānija. Paviršāku sekotāju pārsteigs Spānijas iekļaušana trio, taču tās komandu rezultāti Eiropas jaunatnes čempionātos pierāda pretējo. Spānijas jaunietes divus gadus pēc kārtas uzvarējušas U20 čempionātā. Nav pamata bedrei un paaudžu pārrāvumam resursu trūkuma dēļ. Vasarā sanāca tuvāk iepazīt Krievijas komandu. Redzētais liecināja, ka ceturtā vieta Olimpiskajās spēlēs ir objektīvs rādītājs. Cilvēku resursi atļauj Krievijai veikt paaudžu maiņu, ko tā paspējusi iekavēt. Ir spēlētājas, kuras sastāvā atrodas gadu desmitiem. Viņas sevi laukumā apliecina, taču vēl vienu soli uz priekšu nespers.

Par Turciju

Turcija savu varēšanu apliecina jau ilgstoši, tomēr tas nedaudz pārsteidz, jo neviena cita musulmaņu zeme sevi basketbolā apliecinājusi nav. Turcietes ir izmantojušas paaudžu maiņu citās valstīs. Pēdējā ir notikusi vienu divus gadus atpakaļ un nākamajā vasarā daudzas komandas būs nostabilizējušās. Ticamāks ir variants, ka Turcija tuvākajā laikā nebūs pirmajā grozā izlikta komanda.

Par Latvijas sastāvu

Ar spēlētājām ir jārunā laicīgi – jo ātrāk, jo labāk. Mums ir jaunās spēlētājas, taču sevi pilnībā vēl nav apliecinājis vidusposms, basketbolistes, kuras izlasē spēlē vairākus gadus. Pāris gadus ceru uz Aiju Putniņu, kurai veidojas labvēlīga situācija, lai dotu būtisku pienesumu. Pietrūkst stabilitātes. Spēle balstās uz vecām pārbaudītām vērtībām. Domāju, ka bez Lienes Jansones un Zanes Tamanes diez vai izdotos iekļūt finālturnīrā. Labs papildinājums ir Ieva Krastiņa.

Latvijas spēka punkti palikuši iepriekšējie, jo Tamane un Jansone pievērš ļoti lielu pretinieka uzmanību. Jāņem vērā, ka pieredzējušām spēlētājām katra sezona var būt kā pēdējā. Ticu, ka viņas grib čempionātu aizvadīt uz labas nots. Situācija, lai runātu ar labām, pieredzējušām spēlētājām, ir ļoti labvēlīga. Jebkurš profesionāls sportists grib spēlēt augstākā līmeņa sacensībās, par kādām uzskatāms Eiropas čempionāts, īpaši situācijā, kad ir vēlēšanās cīnīties par nokļūšanu Pasaules čempionātā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja