Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Ozolas un Rozentāles komanda saņem ziedojumu 7,5 miljonu ASV dolāru apmērā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ozolas un Rozentāles komanda saņem ziedojumu 7,5 miljonu ASV dolāru apmērā
Nikola Ozola. Foto: Florida Atlantic

Latvijas basketbolistes pirms Neatkarības dienas aizvadīja labas spēles Nacionālās studentu sporta asociācijas (NCAA) pirmajā divīzijā. Nikolas Ozolas un Janetas Rozentāles pārstāvētā "Florida Atlantic" komanda saņēma lielu privāto ziedojumu.

Atlantic 10

“Richmond” (3-1) ceturtdien, 17. novembrī, izbraukumā Baltimorā uzvarēja “America East” līgas komandu “University of Maryland at Baltimore County” (1-3) ar 64:57 (17:18, 20:13, 14:14, 13:12).

Emīlija Krista Grava dalīja Ričmondas rezultatīvākās spēlētājas laurus un guva 16 punktus (2p 5/6, 3p 2/5). Līgatnes meitene 24 minūtēs izdarīja vienu rezultatīvu piespēli, trīs reizes kļūdījās, bloķēja vienu metienu un saņēma divas personiskās piezīmes.

Conference USA

“Florida Atlantic” (1-1) trešdien, 16. novembrī, izbraukumā zaudēja “Atlantic Coast Conference” komandai “Miami” (4-0) ar 42:75 (10:18, 8:18, 9:25, 15:14). Viešņas piekāpās cīņā par atlēkušajām bumbām (36-50, uzbrukumā 8-18).

Janeta Rozentāle kļuva par “pūču” rezultatīvāko spēlētāju un guva 11 punktus (2p 4/6, 3p 1/2). Uzbrucēja izcīnīja vienu atlēkušo bumbu aizsardzībā, bloķēja vienu metienu, pārķēra vienu bumbu un saņēma divas personiskās piezīmes. Nikola Ozola spēlēja četras minūtes un pa grozu nemeta.

Eleanora Boldvina (Eleanor R. Baldwin) apņēmusies ziedot 7,5 miljonus ASV dolārus “Florida Atlantic” universitātes sporta programmai (FAU Athletics). Pateicoties par dāvanu, FAU valde basketbola un volejbola zālei piešķīra “Eleanor R. Baldwin Arena” vārdu. Līdzekļi paredzēti arēnas renovācijai un uzlabošanai.

Boldvina 34 gadus bija pasniedzēja Brovarda grāfistes (Broward County) skolās. Pēc jaunākā ziedojuma viņas atbalsts “Florida Atlantic” universitātei pārsniedzis 10 miljonus ASV dolāru. Mecenātes vārdā nosaukta FAU prezidenta mītne, Vēstures un tradīciju zāle, kā arī prezidenta loža FAU stadionā.

Filantropi Filips un Sjūzena Morzes 2022. gada oktobrī ziedoja 10 miljonus ASV dolāru “Maine” sporta kompleksam. Vīriešu un sieviešu basketbola komandas turpmāk spēlēs jaunajā “Morse Arena”. Universitātes fonds pēc ziedojuma savācis 13,2 no 20 miljoniem sporta kompleksa attīstībai. ”Maine” vienībā spēlē Kristiāns Feierbergs.

NCAA mecenāti un filantropi

Augstākā izglītība ir milzīga un sarežģīta nozare. ASV 2018. gadā bija 4298 augstākās izglītības iestādes, tai skaitā 1626 publiskās koledžas, 1687 privātās bezpeļņas augstskolas un 985 privātās “for profit” skolas. Daļa no minētajām iestādēm piedāvā četru, vēl daļa – tā saucamās “kopienas koledžas” – divu gadu izglītību.

NCAA pirmajā divīzijā pārstāvētas 353 augstskolas un koledžas, kuru vidū ir visas slavenākās un prestižākās ASV universitātes. Lielākā daļa no tām ir publiskas, taču visām atļauts nodarboties ar līdzekļu vākšanu (fundraising), piesaistot privātos līdzekļus. Kā likums, galvenie līdzekļu devēji ir bijušie absolventi.

Tālākizglītības un atbalsta padomes (the Council for Advancement and Support Education) pētījums liecina, ka 2018. gadā augstskolas savāca 46,7 miljardus ASV dolāru, tā nodrošinot devīto rekordgadu pēc kārtas. Līdere bija Hārvarda universitāte ar 1,4 miljardiem, tai sekoja “Stanford” universitāte Kalifornijā ar 1,1 miljardu un privātā “Columbia” universitāte Ņujorkā ar 1 miljardu.

Publiskās universitātes 20. gadsimta 70. gados sāka plašāk piesaistīt privātos līdzekļus. To ietekmēja valsts politika – pēdējos 30 gados nodokļu maksātāju samaksātās naudas īpatsvars uz vienu studentu sarucis par 25%, tādēļ privāto līdzekļu piesaiste kļūst par arvien nozīmīgāku naudas iegūšanas avotu.

Privāto līdzekļu pieplūdums nav mazinājis mācību maksas. Tieši otrādi, studēšanai nepieciešami arvien lielāki līdzekļi, tāpēc pieaug gan studiju kredītu, gan parādu apjomi. Kāpēc tā? Jo ziedotāji ziedo savu naudu specifiskiem mērķiem – piemēram, universitātes slimnīcai vai sporta kompleksam.

Izmantotie resursi:
Kitija un Mumas. Kas palika neredzams?