Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Kurš cits uzvarēs šajā karā, ja ne mēs?" Kā sportisti aizstāv Ukrainu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Kurš cits uzvarēs šajā karā, ja ne mēs?" Kā sportisti aizstāv Ukrainu
Vladimirs Holopovs 2022. gada martā kļuvis par Ukrainas zemessargu. Foto: Facebook

"Dzīve pārdalīta divās daļās – pirms un pēc... Varoņi atrodas priekšējā līnijā, bet katram no mums vienkārši jādara viss, lai uzvarētu," basketbola treneris Vladimirs Holopovs, līdzīgi kā daudzi Ukrainas sporta sabiedrības pārstāvji, stājies valsts aizstāvju rindās.

Holopovs spēlētāja karjeras laikā pārstāvēja Kijivas klubus SKA, CSKA un “Budivelnyk”, kā arī Odesas vienību, pirmajās 11 nacionālā čempionāta sezonās kļūstot par septiņkārtēju Ukrainas čempionu. Turpinājumā viņš pievērsās trenēšanai, tostarp 2006.-2014. gadā strādāja Čerkasu “Mavpi” sistēmā, būdams gan asistents, gan galvenais treneris.

Krievijas sāktā agresija 2014. gada 20. februārī pārtrauca Ukrainas basketbola aktīvo dzīvi. Leģionāri aizbrauca, klubi izstājās no Eirokausiem un bija spiesti dzīvot ar minimāliem līdzekļiem. Holopova karjera piedzīvoja spēju pavērsienu – viņš kļuva par Kijivas “Avangard” sieviešu komandas galveno treneri.

Ukrainas sieviešu valstsvienība 1995. gadā triumfēja Eiropas čempionātā un 1996. gadā izcīnīja ceturto vietu Atlantas spēlēs. Divas desmitgades vēlāk sieviešu basketbols nonāca zemākajā punktā – Virslīgā 2014. gadā spēlēja piecas komandas, Kazahstānas “Astana Tigers” ieskaitot...

Pirmais mēģinājums atgriezties Eiropā notika 2016. gada rudenī, kad “Avangard” pieteicās startēt Eiropas Sieviešu basketbola līgā. Holopova trenētā komanda mēroja pamatīgus attālumus, piemēram, decembra sākumā pavadīja 14 stundas autobusā, lai no Kijivas nokļūtu uz EWBL sabraukumu Polijas pilsētā Ļubļinā. “Avangard” piedzīvoja zaudējumus visās astoņās spēlēs.

Nākamo piecu gadu laikā Ukrainas ekonomika sāka iet uz augšu un basketbolā atgriezās dzīvība. Holopovs kļuva par “Kyiv Basket” sieviešu komandas un Ukrainas 3x3 dāmu izlašu galveno treneri. Lielākais panākums – bronzas medaļa 2018. gada Eiropas 3x3 čempionātā Bukarestē.

Tā viss turpinājās līdz 2022. gada 24. februārim, kad Kremļa diktators pielika Ukrainas sportam punktu, līdzi paraujot arī Krieviju un Baltkrieviju... Uzbrucēju artilērija pirms divām nedēļām apšaudīja Kijivas TV torni, vienlaikus nopostot arī “Avangard” sporta kompleksu. Holopovs reaģēja, 52. dzimšanas dienas priekšvakarā nomainot uzvalku pret automātu.

Jurijs Verņidubs

Viens no pazīstamākajiem Ukrainas aizstāvjiem – treneris Jurijs Verņidubs. Bijušais Luhanskas “Zarya” treneris šosezon rakstīja Moldovas futbola vēsturi, kopā ar Tiraspoles “Šerif” sasniedzot Čempionu līgas grupu turnīru. Tajā viņš negaidīti pieveica Doneckas “Šahtar” un viesos sensacionāli uzvarēja Madrides “Real”, turpinājumā nodrošinot startu Eiropas līgas “play-off”.

Kara pirmajā dienā “Šerif” aizvadīja Eiropas līgas 1/16 fināla atbildes spēli pret Portugāles “Braga”, piedzīvojot neveiksmi pēcspēles 11 metru sitienu sērijā. Drīz pēc spēles Verņidubs atgriezās Zaporižjā, bet nākamajā dienā devās uz kara komisariātu un iestājās teritoriālās aizsardzības spēkos – brīvprātīgo bataljonā. Jaunībā viņš divus gadus nodienēja sporta rotā.

“Man ir 56 gadi – no kā jābaidās? Esmu dzīvojis. Man ir bailes par bērniem, mazbērniem, sievu, visiem radiniekiem. “Šerif” vadība piedāvāja pārvest ģimeni uz Moldovu. Taču, kad iebraucu Zaporižjā un ieraudzīju, cik cilvēku atstāj mūsu valsti grūtos laikos... Tā ir katastrofa. Nolēmu rīkoties citādi, neļauties panikai.”

Kurš cits uzvarēs šajā karā, ja ne mēs? Jūs taču redzat, kā ukraiņi cīnās! Domāju, Putins nožēlo sastrādāto. Jo ukraiņu nācijas apvienošanās ir nenovērtējama. Man trūkst vārdu. Putins – lops, izdzimtenis un vampīrs vienā personā. Pareizi saka: Putin, ej... (pie velna),” Verņidubs teica intervijā “FootBoom” mājas lapai.

“Šerif” pašlaik trenē Verņiduba palīgs. Pats treneris cer, ka pēc Ukrainas uzvaras varēs atgriezties futbolā.

Aleksandrs Aļijevs

Viens no kara neticamākajiem stāstiem. Bijušais futbolists, Tālo Austrumu pilsētā Habarovskā dzimušais Aleksandrs Aļijevs iestājies Kijivas teritoriālās aizsardzības (zemessardzes) spēkos. Aļijevs pazīstams ar iesauku “Kent” – tā viņam pielipusi pēc viesošanās Artjoma Miļevska video šovā. Aleksandrs pat pārstājis sazināties ar vecākiem, kuri vairāk tic Krievijas TV propagandai.

“Aizsargāšu valsti, kurā piedzima mani bērni. Aicinu visus miera virzienā. Ukraiņi, turieties. Mēs esam spēks, mēs esam malači, mēs izturēsim visu. Centīšos darīt visu, kas manos spēkos, lai šajā valstī valdītu miers,” teica bijušais “Dinamo” un Ukrainas valstsvienības spēlētājs.

Aļijevs uzrunāja arī tautiešus Krievijā. “Puiši, lūdzu, sadzirdiet mani. Nebrauciet šurp karot. Jūs vilsieties. Te nav ne fašistu, ne nacistu. Davai, nedarāt tā, lai raudātu mūsu mātes, vecāki, māsas, brāļi un bērni. Dzīvosim mierā.”

Futbolists veltīja atsevišķu uzrunu Luckā uzaugušajam Anatolijam Timoščukam, kurš aizvadījis visvairāk spēļu Ukrainas valstsvienības rindās, taču pēdējās nedēļās nav nosaucis agresoru vārdā un turpina strādāt krievu “Zenit” rindās.

“Timoščuk, kur tu esi pazudis? Mēli pakaļā pazaudēji vai tā iestrēgusi kādā dibenā? Atradies ukraiņu patriots. Izrādās, ka karodziņus uz vaigiem zīmēji tikai izrādīšanās dēļ?” Aļijevs līdzīgus vārdus veltīja arī Maskavas “Dinamo” pārstāvim Ivanam Ordecam.

Aleksandrs Abramenko

Frīstailists 2022. gada 16. februārī izcīnīja sudraba medaļu Pekinas spēlēs. Tā kļuva par vienīgo Ukrainas godalgu. Pjončhanas spēļu čempions Abramenko teica, ka “Ķīnā izcīnīto medaļu velta visai valstij un katram ukrainim”.

Abramenko dzīvoklis atrodas kādas augstceltnes 20. stāvā netālu no Borispiļjas lidostas – galvenā valsts transporta mezgla. Pēc Krievijas sāktā kara divkārtējais olimpiskais medaļnieks ar sievu un divus gadus veco dēlu vairāk nekā nedēļu nakšņoja aukstā pazemes stāvvietā.

“Nakšņojām automašīnā, jo Kijivā regulāri skan sirēnas, vēstot par gaisa trauksmi. Dzīvoklī bail gulēt – pats pa logu redzēju, kā pretgaisa aizsardzība centās notriekt ienaidnieka raķetes. Bija dzirdami spēcīgi sprādzieni,” Abramenko pastāstīja “New York Times”.

Marta sākumā Aleksandrs aizveda ģimeni pie sava trenera Envera Ablajeva, kurš dzīvo Mukačevo pilsētā pie Ukrainas rietumu robežas – aiz Karpatu kalniem. Abramenko uztraucas par vecākiem, kuri dzīvo Nikolajevā – dienvidu pilsētā, kuras tuvumā jau divas nedēļas uzturas Krievijas karaspēks. “Viņi sēž mājās un dzird sprādzienus. Izbraukt pašlaik nav droši, varbūt izdosies vēlāk.”

Video: LATVIA FOR UKRAINE - Resistance

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/vladimir.k...
https://tribuna101.global.ssl.fastl...

  +1 [+] [-]

, 2022-03-18 16:05, pirms 2 gadiem
💙💛

  +2 [+] [-]

, 2022-03-18 20:05, pirms 2 gadiem
Slava Ukrainai!!!

     [+] [-]

, 2022-03-19 10:31, pirms 2 gadiem
detlefs93 rakstīja: Slava Ukrainai!!!
Slava varoņiem!!!