Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gundars Vētra: "Lenghorna ir treneru sapnis"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gundars Vētra: "Lenghorna ir treneru sapnis"
Gundars Vētra un Candace Parker
Foto: basket.ugmk.com

"Nākamgad tiks mainīts Eirolīgas formāts. Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļa paziņojusi, ka "Astoņu Fināla" rīkotājiem būs garantēta vieta labāko astoņniekā, taču uzskatu, ka tas nav līdz galam pārdomāts lēmums," seškārtējais Krievijas čempions un divkārtējais FIBA Eirolīgas "Final Four" dalībnieks, Jekaterinburgas UGMK sieviešu basketbola kluba galvenais treneris Gundars Vētra vērtē gaidāmās izmaiņas Eiropas klubu basketbolā.

Trešdien UGMK izcīnīja septīto uzvaru Eirolīgā (bilance 7-1), C grupas mājas spēlē ar rezultātu 68:60 pieveicot Spānijas trešo spēcīgāko klubu “Rivas Ecopolis” (3-5). Jekaterinburga jau nodrošinājusi vismaz otro vietu grupā, bet pirmās pozīcijas liktenis izšķirsies izbraukuma spēlē ar “Fenerbahce”. Interesanti, ka abi klubi aprīlī vēlas rīkot turnīra “Četru Finālu” un, protams, izcīnīt prestižāko trofeju Eiropas klubu basketbolā.

“Mājās zaudējām Stambulas klubam. Cerams, janvārī Turcijā varēsim atbildēt ar citu rezultātu,” teica Vētra. “Tagad cenšamies uzvarēt komandas, kuras jāuzvar. Eirolīga kļuvusi interesantāka, (vadošās) spēlētājas sadalījušās lielākā skaitā komandu. Tas ir labi, turnīra augšgals kļuvis interesantāks, nav vairs tā, ka cīņā (par titulu) piedalās divas, trīs vai četras komandas. Tagad tādu ir astoņas.”

Četrus gadus pēc kārtas Eirolīgā triumfēja Maskavas apgabala “Spartak” (Vidnoje 2007, Brno 2008, Salamanka 2009, Valensija 2010), taču šogad viņu sastāvs vairs nav tik spēcīgs kā iepriekš. Amerikānietes Daiena Taurasi un Silvija Folsa pārcēlušās uz Stambulas klubiem “Fenerbahce” un “Galatasaray”, Dženela Makārvila spēlē Itālijas klubā “Schio”, bet Sjū Bērda komandai pievienosies janvārī.

Arī UGMK gaida savu vērtīgāko amerikāņu papildinājumu – 2008. gada vērtīgāko WNBA spēlētāju, Olimpisko un NCAA čempioni Kendisu Pārkeri, kura Urālos nomainīs uzbrucēju Kristalu Lenghornu. Klubs labprāt paturētu abas spēlētājas, taču jāievēro Eirolīgā noteiktais ārzemju spēlētāju limits – sastāvā nevar būt vairāk par divām neeiropietēm un šajā kvotā iekļaujas arī 2007. gada vērtīgākā WNBA spēlētāja Kepija Pondekstere. Lenghorna Eiropas karjeru sāka Viļņas “Teo Basket” sastāvā, pērn palīdzēja “Rivas Ecopolis” sekmīgi startēt Eirolīgas debijas sezonā un šogad jau apliecinājusi “Final Four” pretendentes kvalitātes.

“Kristala Lenghorna sevi attaisno simtprocentīgi, viņa ir ideāls personāžs laukumā un ārpus tā, treniņos. “Coaches dream” - trenera sapnis. Janvāra sākumā viņu nomainīs Kendisa Pārkere,” par izmaiņām sastāvā stāsta treneris un novēl veiksmi centra spēlētājai Annai Voutersai, kura devusies dzemdību atvaļinājumā.

Jauns Eirolīgas formāts, neskaidrības paliek

Decembra sākumā starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļa apstiprināja jaunu FIBA Eirolīgas formātu, atbilstoši kuram 24 komandas tiks sadalītas trīs grupās pa astoņām vienībām katrā, bet finālsacensībās tiksies astoņi labākie klubi. Regulārās sezonas spēļu skaits pieaugs līdz 14 pašreizējo 10 vietā. Komandas tāpat sacentīsies mājās un izbraukumā, bet "Astoņu Fināla" norises vieta būs zināma jau sezonas sākumā. Jaunais formāts stāsies spēkā jau 2011./2012. gada sezonā.

"Vairāk komandu regulārās sezonas grupu turnīrā klubiem nozīmē labākas iespējas darbam ar sponsoriem un TV darījumu nodrošināšanā, bet "Astoņu Fināls" var palīdzēt palielināt sacensību publicitāti," savu viedokli pauž FIBA Europe" ģenerālsekretārs Nars Zanolins.

Vētra norāda, ka jaunais formāts radījis dažus vēl neatbildētus jautājumus. “FIBA Europe iecerējusi slēgt divu gadu līgumu ar finālturnīra rīkotājiem. Noslēdzot līgumu, var dabūt naudu, klubs un organizācija var gatavoties komandu uzņemšanai, lai viss norisinātos pienācīgi. Šobrīd gatavošanās “Final Four” uzņemšanai iespējama tikai vienu mēnesi. FIBA saka, ka “Final Eight” rīkotājam būs garantēta vieta astoņniekā. Rodas jautājums par sportisko motivāciju spēlēt grupu turnīrā, uzskatu, ka tas nav līdz galam pārdomāts lēmums.”

“Ņemot vērā jaunās FIBA ieceres, UGMK vadība sākusi domāt par iespēju pieteikties “Final Four 2011” rīkošanai apvienojot to ar “Final Eight 2012”,” teica Vētra. “Ļoti iespējams, ja četriniekā iekļūs kāda no Turcijas komandām, “Četru Fināls” notiks Stambulā. Turcijas klubi turnīru vēlas rīkot katru gadu, taču pēdējos pavasaros neviena turku komanda nav bijusi pārstāvēta “Final Four”. Tiklīdz tas notiks, pastāv aizdomas, ka rīkošanas tiesības tiks piešķirtas Turcijai. Mūsu dzīvi tas neatvieglotu. Domāju, ka UGMK klubs būtu pelnījis rīkot finālus. Nevienam neizsauc šaubas fakts, ka Jekaterinburgā varētu sarīkot labāko turnīru.”

  +4 [+] [-]

, 2010-12-17 17:44, pirms 13 gadiem
Treneru sapnis,bet maina prom,tad jau Paarkere ir lielaaks sapnis!?

  +2 [+] [-]

, 2010-12-17 17:54, pirms 13 gadiem
viņš tak vasarā SA+ intervijā armandam pateica,ka vadošās spēlētājas pasaulē ir Taurasi,un Pārkere,tāka jautājumi lieki,kapēc maina,un pieklājības frāzes ar tak vajag pateikt.

  +1 [+] [-]

, 2010-12-17 18:00, pirms 13 gadiem
Morgiladze rakstīja: Treneru sapnis,bet maina prom,tad jau Paarkere ir lielaaks sapnis!?
neaizdomājies par to, ka Lenghornai līgums bija tikai līdz jaunajam gadam, kad ierindā atgriezīsies Pārkere?
Turklāt, tāda reklāma nevienai spēlētajai nav nākusi par sliktu

     [+] [-]

, 2010-12-17 19:38, pirms 13 gadiem
Vētra varēja iešķiebt viņai Latvijas pilsonību, skaitītos kā eiropiete un varētu spēlēt pie viņa klubā un būtu mūsu izlasē pasaules klases iekšējā spēlētāja, ne tikai ārējā.

  -1 [+] [-]

, 2010-12-17 20:05, pirms 13 gadiem
JK rakstīja: Vētra varēja iešķiebt viņai Latvijas pilsonību, skaitītos kā eiropiete un varētu spēlēt pie viņa klubā un būtu mūsu izlasē pasaules klases iekšējā spēlētāja, ne tikai ārējā.
lohs

  -1 [+] [-]

, 2010-12-17 20:32, pirms 13 gadiem
aldonis13 rakstīja: lohs
jo es vēlos, lai Latvijas izlasē spēlē pasaules top 5 līmeņa ceturtā numura spēlētāja? ak nē, kauns un negods man...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja