Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kas notika iepriekšējās sērijās? Eglīte, Indriķe un Stalidzāne pieber piparus

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kas notika iepriekšējās sērijās? Eglīte, Indriķe un Stalidzāne pieber piparus
Liene Stalidzāne 2023. gada 8. februārī. Foto: Raimonds Subatovičs

Sportacentrs.com divas nedēļas nerakstīja par aktualitātēm "Pullman" Latvijas Sieviešu basketbola līgā. Pienācis laiks atskatam uz spilgtākajiem notikumiem 2023. gada februāra pirmajā pusē.

Trīs spēlētājas atgriežas basketbola laukumā

Baiba Eglīte deviņu gadu garumā izgāja laukumā 24 valstsvienības spēlēs un guva 136 punktus. Pavisam aizsardze pārstāvējusi Latviju 73 spēlēs un guvusi 620 punktus, kā arī izcīnījusi bronzas medaļu Eiropas U20 čempionātā Gdiņā, Polijā.

Eglīte pēdējos gados arvien vairāk iesaistījās 3x3 basketbola apritē, tostarp sacensību rīkošanā. Šogad viņa no septembra trenējās ar RSU otro komandu, bet pēc Katrīnas Krieviņas savainojuma – pārrautas krusteniskās saites – atgriezās laukumā 1. februāra spēlē Valmierā.

Tajā pašā dienā uz Valmieras 5. vidusskolas parketa iznāca Eva Indriķe. “Kolibri” spēlētājas karjeru pārtrauca divi smagi savainojumi. Pagājušajā sezonā viņa palīdzēja Liepājas treneriem, bet no 2022. gada septembra rehabilitāciju turpināja Rīgā.

Divdesmit vienu gadu vecā Indriķe novembrī sāka treniņus ar Rīgas Stradiņa Universitāti. Pirmajā spēlē viņa 22 minūtēs sameta 11 punktus un izcīnīja sešas bumbas zem groziem. Indriķe pārstāvējusi Latviju 42 spēlēs, tai skaitā divreiz vilkusi mugurā valstsvienības kreklu. Pirms divarpus gadiem izvēlējās nebraukt uz Slovākiju.

Basketbola klubu “Jelgava” pastiprinājusi Liene Stalidzāne. Bezbailīgā aizsardze pēc krustenisko saišu pārrāvuma nebija spēlējusi basketbolu divus gadus. Rudenī viņa izgāja atjaunošanās kursu, savukārt decembrī sāka treniņus ar Zemgales komandu.

Stalidzāne 2013. un 2014. gadā aizvadīja 15 spēles Latvijas U20 izlasē. Vēlāk viņa devās uz Kanādu un kopā ar Lauru Grabi sekmīgi pārstāvēja Kalgari “Dinos” komandu. Tolaik pilsētā strādāja arī treneris Kristaps Petrovs.

Līderu maiņa

Līdz janvāra beigām līderes lomā pabija Ventspils basketbola skolas “Spars” komanda. Kurzemnieces ar bilanci 8-2 atradās priekšā Jūrmalai (7-3) un Rīgas Stradiņa Universitātes otrajai vienībai (7-2), bet Jelgavai, basketbola skolas “Rīga” juniorēm un “TTT/RBJSS Rīdzene” bija pa piecām uzvarām.

Kristapa Saulīša trenētās RSU meitenes pēc Eglītes un Indriķes pievienošanās izcīnīja trīs uzvaras pēc kārtas. Studentes viesos uzvarēja Valmieru ar 77:51, mājās revanšējās Jūrmalai ar 59:53 un pārliecinoši apspēlēja basketbola skolas “Rīga” junioru otro komandu – 96:50.

RSU izrāvās pirmajā vietā kopvērtējumā un tuvojas uzvarai pamatturnīrā. Studentēm ir nelabvēlīga savstarpējo spēļu attiecība pret Jūrmalu (1-1, -11), taču kūrortpilsētas meitenes citās spēlēs piedzīvojušas par diviem zaudējumiem vairāk.

Ventspils vēl nav pilnībā atguvusies pēc Šarlotes Šeptes savainojuma, taču lēnām tuvojas “Top 4” finišam. Roberta Prūša trenētā komanda 9. februārī atgriezās uz panākumu ceļa, mājās pieveicot Rīgas Tehnisko Universitāti ar 78:59. Martina Bertāne sameta 18 punktus, Ulla Ērkšķe pievienoja 16.

Kursu uz “Final 4” uzņēmušas Jūrmalas basketbolistes. Slokā bāzētā komanda viesos piekāpās RSU, taču nosargāja pārsvaru savstarpējo spēļu summā (1-1, +11). Sekoja uzvara izbraukumā pār Jelgavu ar 55:48 un mājās izcīnītais panākums pār Juglu.

Ja nenotiks lieli pārsteigumi, RSU otrā komanda, Jūrmala un Ventspils spēlēs 17.-19. martā paredzētajā “Četru finālā”. Finālturnīra uzvarētāja kvalificēsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēlēm, kur pievienosies piecas Baltijas līgas komandas.

Kam tiks ceturtā ceļazīme?

Trīs komandas – basketbola skolas “Rīga” junioru otrā vienība, Jelgava un “TTT/RBJSS Rīdzene” – turpina cīņu par finālturnīru. Pirmajām divām pamatturnīrā vēl jāaizvada pa trīs spēlēm, bet Pārdaugavas komandai priekšā sešas cīņas.

Jelgavai ir absolūti vienāda bilance pret “TTT/RBJSS Rīdzene” (mājās 55:65, viesos 77:67) un zaudēta spēle pret basketbola skolas “Rīga” juniorēm – 59:63. Liela nozīme būs 1. martā Zemgales Olimpiskajā centrā paredzētajai mājas spēlei pret juniorēm. Pirms tam 24. februārī jāviesojas pie RTU, savukārt 8. martā savā laukumā jāuzņem Ventspils.

Junioru otrā komanda 4. februārī viesos piedzīvoja prāvu zaudējumu pret “TTT/RBJSS Rīdzene” ar 58:83. Centra meitenes nenogremdēja sevi pavisam, jo 14. februārī nopelnītais revanšs pret “TTT/RBJSS Rīdzene” ar 76:75 saglabā izredzes uz “Top 4” finišu.

“TTT/RBJSS Rīdzene” ir labvēlīga gūto un zaudēto punktu attiecība savstarpējos dueļos pret Jelgava un juniorēm (2-2, +24), kā arī liels palikušo spēļu skaits. Ingūnas Markūnes komandai līdz 12. martam jāaizvada sešas cīņas.

Uz priekšu, Solvita!

Nozīmīgs notikums ārpus laukuma – Ventspils krustmāte Solvita Pleinica ceturtdien, 16. februārī, noslēdza darbu sporta skolā “Spars”. Pateicoties viņas iniciatīvai un atbalstam, kurzemnieces pēc 15 gadu pārtraukuma atgriezās Latvijas Sieviešu basketbola līgā.

LSBL 2023. gada 15. februārī

#KomandaU-Z+/-
1RSU 210-2+361
2Jūrmala9-4+135
3BK Ventspils9-3+105
4BS Rīga juniores 27-6-32
5Jelgava6-7-56
6TTT/RBJSS Rīdzene6-4+37
7RTU4-8-149
8Valmiera2-10-223
9Jugla2-10-167