Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kvalifikācijas izloze - jau rīt

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kvalifikācijas izloze - jau rīt
Gunta Baško
Līga Folkmane
Foto: R. Kokšarovs,
"Sporta avīze"

Pirmdien, 14. janvārī, plkst. 13:30 Spānijas galvaspilsētā Madridē sāksies 29. Olimpiādes spēļu kvalifikācijas turnīra izloze sieviešu basketbolā. Piedāvājam iepazīties ar izlozes dalībniecēm.


Piecas ceļazīmes uz Pekinas Olimpiādes spēļu basketbola turnīru 9. - 15. jūnijā Madrides "Telefonica" arēnā (10 500 skatītāju vietu) sadalīs 12 valstsvienības no Eiropas, Āzijas, Āfrikas, Amerikas un Okeānijas. To vidū ir Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība.


Starptautiskā basketbola federācija nepubliskos informāciju par izlozes groziem, eSports.lv informēja FIBA Preses direktors Markoss Beltra.


Kvalifikācijas izspēles kārtība
Divpadsmit komandas tiks sadalītas četrās apakšgrupās pa trīs vienībām katrā. Katras grupas divas labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālos, kuru uzvarētājas automātiski kvalificēsies Olimpiādes spēļu basketbola turnīram, bet zaudētājas sacentīsies par vienu atlikušo ceļazīmi. Dalību 29. Olimpiādes spēļu basketbola turnīrā jau nodrošinājušas Ķīnas, Austrālijas, Krievijas, ASV, Jaunzēlandes, Mali un Korejas komandas. Olimpiskā turnīra izloze notiks jau 26. aprīlī, vienlaikus ar starptautiskā pārbaudes turnīra noslēgumu Pekinā.


Spānija (FIBA rangā #5)
31. Eiropas meistarsacīkšu sudraba medaļnieces var pamatoti cerēt uz līdzjutēju tūkstošu atbalstu, turklāt turnīrs notiks Madridē – valstsvienības līderes Amaijas Valdemoro dzimtajā pilsētā. Neatkarīgi no ielozētās grupas, Spānija būs tās galvenā favorīte. 2004. gada Olimpiādes spēlēs Atēnās spānietes izcīnīja sesto vietu, bet 1992. gadā Barselonā aizsniedzās līdz piektajai pozīcijai.


Baltkrievija (FIBA rangā #30)
Tieši Baltkrievija, izcīnot bronzas medaļas, kļuva par lielāko Eiropas čempionāta pārsteigumu. eSports.lv jau pirms čempionāta prognozēja, ka Baltkrievija ir stiprākā sacīkšu jaunpienācēja un paredzēja tai vietu labāko astoņniekā. Anatolija Bujaļska vadītā komanda apliecināja savu spēku, izsitot no cīņas par medaļām laukuma saimnieces itālietes, Eiropas čempiones čehietes un spēlē par trešo vietu pieveica savainojumu novājināto Latviju. Komandas trumpis ir spēkos līdzvērtīgs un sabalansēts soliņš, kura kodolu veido tādas spēlētājas kā Ļevčanka, Veremejenka, Marčanka, kā arī labākais Baltkrievijas treneris. Klasi zemākā līmenī par komandu atrodas Baltkrievijas basketbola federācija, taču tas nav kavējis tai pieprasīt 5. – 8. vietas izcīnīšanu Olimpiādē vēl pirms kvalifikācijas turnīra izlozes...


Latvija (FIBA rangā #26)
Ceļš uz Olimpiādes kvalifikācijas turnīru sākās 2006. gada vasarā, valstsvienībai gatavojoties Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēm. Kvalifikācijā un Eiropas čempionātā aizvadītas 13 spēles, kurās izcīnītas 9 uzvaras, izcīnot ceturto vietu – līdz šim lielāko sasniegumu Latvijas sieviešu basketbola vēsturē. Salīdzinoši īsais soliņš tiek kompensēts ar pašaizliedzīgu un gudru komandas spēli. Savas līdz šim labākās sezonas Eiropas klubos aizvada valstsvienības līderes Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško, virknei citu spēlētāju ir nozīmīga loma savu komandu sniegumā. Pirmo sezonu FIBA Eirolīgā „TTT Rīga” sastāvā aizvada vairākas valstsvienības basketbolistes. Visi trīs valstsvienības treneri strādā Eirolīgas klubos.


Čehija (FIBA rangā #9)
2005. gada Eiropas čempionēm līdz Olimpisko spēļu medaļām līdz šim nav izdevies aizsniegties, taču to sastāvs šādu mērķi nepadara neiespējamu. Valstsvienības kodols spēlē 2006. gada FIBA Eirolīgas uzvarētājkomandā Brno „Gambrinus”, treneriem ir liela pieredze Eirolīgā un Eiropas čempionātos. Zaudējums Baltkrievijai 2007. gada Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā lika čehietēm cīnīties „mazajā finālā” par piekto vietu. Cīņā par to Čehija izgāza savas dusmas pār Beļģiju un Lietuvu, bet Spānijā centīsies pierādīt, ka 2007. gada neveiksmēm piemitis pārejas raksturs. Atēnu spēlēs Čehija izcīnīja piekto vietu, līdz medaļām aizsniegties nav izdevies un līdz 1992. gadam čehietes startējušas zem Čehoslovākijas karoga.


Brazīlija (FIBA rangā #4)
Brazīlietes bijušas regulāras pēdējo Olimpiādes spēļu dalībnieces, turklāt gūstot tajās labus panākumus. 1996. gadā, 26. Olimpiādes spēlēs Atlantā, Brazīlijā tikai finālā atzina mājinieču – ASV valstsvienības – pārākumu. Četrus gadus vēlāk brazīlietes izcīnīja trešo vietu, priekšā palaižot ASV un mājinieces austrālietes, bet Atēnās izkarota ceturtā vieta. Savu spēku Dienvidamerikas labākā komanda apliecināja arī 2006. gada Pasaules meistarsacīkstēs, iekļūstot pusfinālā, kur pēdējā ceturtdaļā piekāpās nākamajām pasaules čempionēm austrālietēm. Īpašu interesi par Brazīliju raisa fakts, ka divas pēdējo gadu komandas līderes – Iziane un Mikaela – spēlējušas Latvijā, „TTT Rīga” sastāvā.


Kuba (FIBA rangā #8)
2007. gada Ameriku čempionātā Čīlē kubietes izcīnīja otro vietu, finālā piekāpjoties ASV basketbolistēm 71:101. Ceļā uz finālu Karību jūras salinieces pārspēja Kanādu, Jamaiku, Brazīliju (69:67) un pašā pirmajā spēlē ļoti sīvi pretojās ASV (79:85). 2007. gada augustā Latvija divas reizes tikās ar Kubu pārbaudes turnīrā Ķīnā. Pirmajā spēlē nācās piedzīvot zaudējumu, bet pusfinālā izdevās revanšēties. Kubietēm netrūkst augstākā līmeņa spēļu pieredzes, komanda piedalījusies FIBA Pasaules līgas turnīrā, turklāt vairums spēlētāju pārstāv „Habana” klubu. Vadošās spēlētājas ir ļoti pieredzējušas – viņu vidū ir Žamila Martinesa (Atlantas spēļu labākā snaipere), centri Žaklīna Plutina un Žaime Bulē. 1992. gada spēlēs Barselonā Kuba izcīnīja ceturto vietu. Jāpiebilst, ka 19. – 26. aprīlī kubietes piedalīsies pārbaudes turnīrā Pekinā, sacenšoties ar ASV, Ķīnas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Korejas komandām. Kopš 1992. gada kubietes piedalījušās visos Olimpiskajos turnīros.


Argentīna (FIBA rangā #12)
Kamēr Argentīnas vīri var lepoties ar pasaules čempionu lauriem, sievietes iekļuvušas Ameriku labāko komandu četriniekā. Pusfinālā piekāpjoties ASV (53:104), cīņā par trešo vietu Argentīna nokļuva saniknoto brazīliešu ceļā 41:73. Ceļā uz pusfinālu argentīnietes sagrāva Meksiku (90:52) un papildlaikā uzvarēja mājinieces čīlietes (67:66). Pirms turnīra ceļgala savainojumu guva viena no labākajām argentīniešu snaiperēm Noēlija Mendosa un tajā nepiedalījās komandas līdere Žizela Vega. Argentīnu noteikti iepriecina fakts, ka Olimpiādes kvalifikācijas turnīrs notiks spāniski runājošā valstī, kurā strādā simtiem tūkstošu viņu tautiešu. Olimpiādes spēļu pieredzes nav.


Japāna (FIBA rangā #15)
Uzlēcošās Saules zemes pārstāves pēdējos gados guvušas labu pieredzi, piedaloties FIBA U-19 un U-21 pasaules čempionātos. 2007. gada Āzijas čempionātā japānietes ieguva trešo vietu, pusfinālā piekāpjoties Ķīnai (62:74, tiesa, ķīnietes nebija stiprākajā sastāvā) un cīņā par bronzas medaļām pieveica Taivānu 73:70. Sākotnēji Japāna bija pieteikusies kvalifikācijas turnīra rīkošanai, taču pēdējā brīdī savu kandidatūru atsauca, līdz ar to samazinot izredzes uz Olimpisko ceļojumu. Olimpiādes spēlēs Japāna piedalījusies 1976. (5. vieta), 1996. (7. vieta) un 2004. gadā (10. vieta).


Taivāna (FIBA rangā #22)
Tikai viena Ķīna, šāda doma nav sveša gan kādam prezidentam, kurš apmeklē Eiropas čempionāta finālturnīru basketbolā un divus mēnešus vēlāk aizmirst par to, gan Pekinas Olimpiādes spēļu rīcības komitejas vadībai, par ko liecināja ķildas par Olimpiskās lāpas ceļu uz 29. Olimpiādes spēļu norises vietu. Taivānietes lūkos pierādīt pretējo, taču viņu rīcībā nav īpaši daudz vairāk argumentu par izcīnīto ceturto vietu Āzijas čempionātā.


Fidži (FIBA rangā #58)
Klusā okeāna salu valsts klātbūtne Olimpiādes spēļu kvalifikācijas turnīrā vairāk saistāma ar mazo valstu skaitu Okeānijas reģionā. Pasaules čempiones austrālietes automātiski garantēja vietu Pekinā, savukārt Atēnu spēļu ceturtdaļfinālistes jaunzēlandietes pārbrauca fidžietēm pāri kā ar ceļarulli 118:31. Fidži uzvara paŗ Amerikas Samoa (70:62) izrādījās pietiekama, lai nokļūtu Madridē. Komandas līdere ir Ziemeļamerikas Nacionālās studentu basketbola asociācijas (NCAA) Ziemeļaustrumu konferences (NEC) 2006./2007. gada sezonas spēlētāja Valērija Nainima.


Senegāla (FIBA rangā #17)
Āfrikas labākās komandas koncentrējušās franciski runājošos kontinenta rietumos – kādreizējā franču Rietumāfrikā. Tieši Francijā darbavietu atradušas vairākas Mali un Senegālas spēlētājas, Polijas klubā „CCC Polkowice” (kandidēja dalībai Eirolīgā) ar aukstumu cīnās un spēlē senegāliete Ndeje Ndiaje. Kamēr Āfrikas čempiones Mali vietu Pekinā jau nodrošinājušas, Senegāla mēģinās pacīnīties Madridē. „Lauvas” 20. Āfrikas meistarsacīkšu ceturtdaļfinālā pieveica Kongo (DR), pusfinālā tika galā ar Mozambiku un iekļuva finālā. Senegālietēm palīdzēja turnīra rīkotāju gods, tomēr Dakāras cīņā nācās atzīt Mali pārākumu (56:63). Jāpiebilst, ka cauri atlases sietam neizkļuva iepriekšējās Āfrikas čempiones, Pasaules čempionāta un Olimpisko spēļu dalībnieces nigērietes. Senegāla piedalījusies 2000. gada Olimpiādes spēlēs Sidnejā, paliekot 12. vietā.


Angola (FIBA rangā #42)
Angola ir valsts ar spēcīgām vīriešu basketbola tradīcijām, īsta Āfrikas „Lietuva”, kur basketbols ir reliģija. Par Angolas sieviešu basketbolu gan zināms krietni mazāk. Vietu Olimpiādes kvalifikācijas turnīrā angolietes nodrošināja, cīņā par trešo vietu kontinentā pārspējot Mozambiku 73:58. Ceļā uz pusfinālu Angola izcīnīja piecas uzvaras sešās spēlēs (zaudējums Kongo DR) un ceturtdaļfināla pieveica Ziloņkaula Krastu 44:42, pusfinālā ar deviņu punktu starpību zaudējot Mali 60:69.


Izmantotie resursi:
www.fiba.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:31, pirms 16 gadiem
Lai veicās ar izlozi

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:33, pirms 16 gadiem
lai noveicaas ar izlozi un lai priecē ar saturīgu spēli!

  +3 [+] [-]

, 2008-01-13 20:33, pirms 16 gadiem
nu ceru ka ieguus to kaaroto cellaziimi uz OS Pekinaa

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:35, pirms 16 gadiem
Te kaut kādi grozi ir?

  +3 [+] [-]

, 2008-01-13 20:36, pirms 16 gadiem
vot buuus kaifs skatiities mmm njam njam nevaru vien sagaidiit

     [+] [-]

, 2008-01-13 20:38, pirms 16 gadiem
musu meitenes ir tik talu tikusas ka pat nepielauj domu atgriezties no spanijas bez biletem!

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:39, pirms 16 gadiem
forši, viss kāŗtībā - rakstām tagad ar mīkstajiem Ŗ

  +4 [+] [-]

, 2008-01-13 20:40, pirms 16 gadiem
...Starptautiskā basketbola federācija nepubliskos informāciju par izlozes groziem, eSports.lv informēja FIBA Preses direktors Markoss Beltra....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:54, pirms 16 gadiem
Wukesong

Paldies!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 20:58, pirms 16 gadiem
Lai weicas ar izlozi!!!! jums jatiek uz olimpiadi!!!

     [+] [-]

, 2008-01-13 21:12, pirms 16 gadiem
Labs citāts

...Tikai viena Ķīna, šāda doma nav sveša gan kādam prezidentam, kurš apmeklē Eiropas čempionāta finālturnīru basketbolā un divus mēnešus vēlāk aizmirst par to, gan Pekinas Olimpiādes spēļu rīcības komitejas vadībai...

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 22:30, pirms 16 gadiem
Tā, tas viss ir labi. Vai kāda Latvijas televīzijas kompānija rādīs šīs spēles? Lai neiznāk tā, ka atkal tiesības translēt sacīkstes ir tv6 vai taml. Man kabelī tv6 ir, bet patīkamāk skatīties, zinot, ka redz un atbalsta mūsējos visa Latvija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 22:35, pirms 16 gadiem
ir izreedzes

  +1 [+] [-]

, 2008-01-13 22:46, pirms 16 gadiem
nu jācer uz puslīdz veiksmīgu izlozi!!! mūsu meičām jātiek uz olimpiādi!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-01-14 00:59, pirms 16 gadiem
Ļoti ceru un gaidu uz veiksmīgu izlozi un to,ka lv izlase iekļus Pekinas os,nu ko izlozes rezultāti jau taps zināmi pēc mazāk nekā diennakts,nu ko lai veiksme stāv klāt izlozē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja