Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Māris Noviks Ņujorkā: viena diena basketbola paradīzē

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Māris Noviks Ņujorkā: viena diena basketbola paradīzē
Džīno Oriemma, tāpat kā Džons Vūdens, ir desmitkārtējs NCAA pirmās divīzijas čempions basketbolā
Foto: AFP/Scanpix

Ierašanās zālē, pie kuras griestiem piekārti 14 NCAA čempionu plakāti, rada vārdos neaprakstāmas sajūtas. Var tikai lūkoties apkārt un sajūsmā noelsties. Harija A. Gampela vārdā nosauktā zāle – Harry A. Gampel pavilion – ir studentu basketbola templis.

Konektikutas universitātes slavu uzbūvējuši divi treneri – Džims Kalhūns (Jim Calhoun) vīriešiem un Džīno Oriemma (Geno Auriemma) sievietēm. Pirmais pirms dažiem gadiem atvaļinājās skandālu dēļ, taču viņa vārdā jau nosaukta iela blakus arēnai un veikums iemūžināts “UConn” Slavas zālē.

Oriemma vispār ir dzīva leģenda. Pirms 10 gadiem uzņemts Džeimsa Neismita vārdā nosauktajā Slavas zālē, treneris tikai palielinājis apgriezienus, izaudzinājis divas jaunas čempionu dinastijas un ar panākumiem trenē ASV izlasi.

Kad itāliešu izcelsmes speciālists pirms 31 gada ieradās Konektikutas mežu un pakalnu vidū uzslietajā studentu pilsētā, skolai nebija ne slavas, ne titulu. Tikai laika zoba skarta veca zāle un enerģisks sporta direktors (athletic director).

Soli pa solim – Oriemma iekaroja visas virsotnes. “Kamanu suņi” 1989. gadā izcīnīja pirmo “Big East” regulārās sezonas titulu, pirmo reizi uzvarēja konferences finālturnīrā un pirmo reizi kvalificējās NCAA čempionātam. Sekoja pirmais “Četru fināls” (1991) un pirmais valsts tituls (1995).

Sākot no 1989. gada, “UConn” basketbolistes 28 reizes pēc kārtas kvalificējušās NCAA čempionātam. Komanda 18 reižu uzvarējusi konferenču turnīros, tai skaitā pēdējos trīs gadus triumfējusi “American” čempionātos.

Pirms 2016. gada čempionāta Oriemmas rēķinā ir 16 “Četru fināli” (1991, 1995-1996, 2000-2004, 2008-2015) un 10 čempionu tituli ar perfektu finālu bilanci 10-0. Sākot no 1995. gada, “UConn” basketbolistes nopelnījušas 12 “gada spēlētāju” titulus (National Player of the Year).

“UConn” daudz kritizē par dominanci un titulu monopolu, taču grūti pārmest trenerim, kura vadītās komandas katru gadu tiecas pēc izcilības. “Tiekšanās pēc izcilības,” tā sauc pazīstamāko grāmatu par Oriemmu un šim motīvam komanda palikusi uzticīga joprojām.

Konektikutas kalibra komandas intereses NCAA čempionātā izsaka viens skaitlis – 11. Pirmsspēles video noslēgumā uz ekrāna parādās liels uzraksts “Relen11ess pursuit of perfection”, kurā t un l burtus aizvieto minētais skaitlis.

Ja “UConn” aprīļa sākumā triumfēs Indianapolē, tā kļūs par 1) pirmo sieviešu komandu, kura nacionālajā čempionātā uzvarējusi četrus gadus pēc kārtas, 2) Briena Stjuarte, Moraija Džefersone un Morgana Taka pirmās kļūs par četrkārtējām čempionēm, 3) Oriemma kļūs par tituliem bagātāko treneri NCAA pirmās divīzijas vēsturē.

Par vienu no komandām, kura šosezon lika “UConn” satrūkties – “kamaņu suņi” šobrīd uzvarējuši 69 spēlēs pēc kārtas – kļuva Kitijas Laksas pārstāvētā “South Florida” vienība. Latviešu uzbrucēja mājas cīņā iemeta 5 no 7 tālmetieniem, bet atbildes spēlē USF uzvarēja pirmo puslaiku.

No 1990. gada “UConn” mājas spēles aizvada 10 000 vietu plašajā Gampela zālē, taču katru sezonu vairākas cīņas tiek aizvadītas arī 50 kilometrus attālajā Hartfordā. No ārpuses neizskatīgajā “XL Center” ir vairāk nekā 15 000 sēdvietu, bet savulaik te bāzējās NHL klubs “Hartford Whalers”. Vēlāk "vaļu mednieki" pārtapa par "Carolina Hurricanes" un pārcēlās uz dienvidiem.

Konektikutas universitāte ir profesionāla visā. Akreditācijas pieprasījums tiek apstiprināts 10 minūšu laikā, bet zālē man ir tieši tādas pašas iespējas kā amerikāņiem. Regulārās sezonas pēdējo mājas spēli translē ESPN 2, savukārt no malas to atspoguļo ap 50 žurnālistu, fotogrāfu un komentētāju.

“UConn” pirmsspēles piezīmes aizņem 50 lappuses, USF – 43 lappuses. Katrai komandai ir bagātīgs mediju ceļvedis, kurā apkopota informācija par spēlētājām, statistiku un vēsturi. Neskaitot komandu preses dienestus (SID – sports information department), klāt ir arī “American” līgas preses dienesta ļaudis.

Ierādītā vieta ir izcila – sēžu pirmajā rindā pie laukuma tieši pretī USF soliņam, iesildīšanās laikā Stjuarte atrodas pāris metru attālumā, savukārt studentu sektors “Blue sea” atrodas uzreiz aiz gala līnijas. Tieši tam aizmugurē atrodas vienīgā tukšā tribīne zālē, toties visi pārējie sektori piepildīti līdz malām.

Katra sēdvieta pārklāta ar “UConn” šalli – pirms spēles un tās laikā deviņi tūkstoši skatītāji griež tās ap galvu kā indiāņi laso. Te nav tikai NBA spēlēs dzirdamās “oh” un “ah” nopūtas. Dziesmas, saukļi – viss notiek sirsnīgā un vienkāršā atmosfērā, kā pie labiem draugiem.

Vecākās paaudzes fani divas stundas pirms spēles sākuma piepilda studentu veikala (bookstore) kafejnīcas. Visas preces ar “UConn” simboliku – te tās ir ļoti plašā izvēlē – spēles dienā var iegādāties ar 20% atlaidi. Cilvēki ar automašīnām uz spēli ierodas no visām Konektikutas malām, bet klātienē dzirdu, ka daži ceļu mērojuši arī no Rietumu krasta.

Kitija Laksa februāra beigās un marta sākumā potītes savainojuma dēļ bija spiesta izlaist piecas spēles, taču Konektikutā aktīvi atbalsta komandu no soliņa. Sanāk mazs latviešu salidojums – Paula Strautmane un “Quinnipiac” spēlētājas “Storrs” ierodas no stundas brauciena attālumā esošās Hemdenas (Hamden). Prieks, ka meitenes atbalsta viena otru.

Sieviešu basketbola spēles “XL Center” zālē Hartfordā vidēji apmeklē 10 000 cilvēku. Piemēram, 30. janvāra mājas spēlē pret “Memphis” ieradās 12 047 fani. Vienu reizi, 28. decembrī, “Uconn” aizvadīja spēli “Madison Square Garden”

Konektikutas pavalsts Kapitolijs Hartfordā – te pulcējas vietējie likumdevēji

Piemineklis-vārti ASV pilsoņu karā kritušajiem ziemeļniekiem

Harija A. Gampela zāle no austrumu puses

Mediju ieeja Gampela zālē

Desmit NCAA čempionu plakāti

Līdz jaunam ierakstam nebūs ilgi jāgaida – “UConn” basketbolistes 28. reizi pēc kārtas spēlēs NCAA čempionātā

”UConn” spēlētājas, treneri un komandas – slavas sienas dalībnieki (Huskies of Honor). Pirms dažām dienām sarakstu papildināja Oriemmas uzticamā līdzgaitniece Krisa Deilija (Chris Dailey)

”UConn” vīriešu komanda izcīnījusi četrus nacionālos titulus, tāpēc Hartforda tiek saukta par pasaules studentu basketbola galvaspilsētu

”UConn” dāmas atrodas četru uzvaru attālumā no septiņpadsmitā “Četru fināla”, tai skaitā devītā finālturnīra pēc kārtas

NCAA gada spēlētājām veltītie plakāti

Džīno Oriemma 2006. gadā tika uzņemts gan Džeimsa Neismita basketbola Slavas zālē (HoF), gan sieviešu basketbola Slavas zālē

Ikoniskais “UConn” logo ar haskija attēlu

Viens no lielizmēra plakātiem pa ceļam uz “UConn” ģērbtuvēm

Studentu sektorā pirmais ierodas studentu orķestris. Vienā no spēles pārtraukumiem laukumā tiek godināti orķestra ceturtā gada studenti (seniors)

Meitenes gaida “UConn” spēlētāju uznācienu pirms iesildīšanās

Studentu sektoram ir pašam savas karsējmeitenes. Viņas nav tik labas dejotājas kā “UConn” karsējgrupas meitenes, taču kustas no sirds

USF nostāšanās pirms ASV himnas

”UConn” spēlētājas un treneri himnas laikā tur roku uz sirds

Studentu sektors darbībā. Aizmugurē ir vienīgā tukšā vieta zālē

”UConn” pirmgadniecei Keitijai Lū Samuelsonei (Katie Lou Samuelson) ir puskailu puišu fanuklubs. Pēc spēles divas spēlētājas uzrunā studentu sektoru un izspēlē ekspreskonkursu ar balvām

Ieskats preses konferencē

Paula Strautmane un Kitija Laksa

Ja kādreiz būsiet Konektikutā, noteikti aizbrauciet uz "UConn" spēli!

 +15 [+] [-]

, 2016-03-08 20:20, pirms 8 gadiem
Nu vot šeit cilvēks aizbrauc un kārtīgi apskata un apraksta visu. Nevis ta kā LTV purni kas tik lidinās šurpu turpu lai uztaisītu 2 minūšu video un dara to vairākas reizes gadā..

  +4 [+] [-]

, 2016-03-08 20:27, pirms 8 gadiem
Labs, Māri uztaisi kādu video ar ar Māri visi klipi parasi ir jautri ;dd

  +4 [+] [-]

, 2016-03-08 20:38, pirms 8 gadiem
leicester rakstīja: Nu vot šeit cilvēks aizbrauc un kārtīgi apskata un apraksta visu. Nevis ta kā LTV purni kas tik lidinās šurpu turpu lai uztaisītu 2 minūšu video un dara to vairākas reizes gadā..
+100

  +1 [+] [-]

, 2016-03-08 21:48, pirms 8 gadiem
Māri , apsolu , ka turpnāk lasīšu visas Tavas ziņas SC . Provokatīvie virsraksti vairs nav vajadzīgi - tāpat lasīšu !

Cepuri nost par " Amerikas tūri " !

  -1 [+] [-]

, 2016-03-08 22:04, pirms 8 gadiem
man atkal liekas pilnīgi garām šitie penteri.

palaiduši čali uz Ņujorku nu tad tagad liek vienā rakstā 100 bildes..

  +1 [+] [-]

, 2016-03-08 22:22, pirms 8 gadiem
Shedam Musu province nu nav tadas vestures un tradicijas,kas viniem atkal ir un bus -ta ir vertiba.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-08 22:28, pirms 8 gadiem
Noviks iet pēc gada sporta žurnālista titula! Ka es jums saku!

     [+] [-]

, 2016-03-08 22:42, pirms 8 gadiem
Nu vispār studentu basketbola meka ir ši 1927 gadā celtā zāle Filadelfijā !
The Palestra, often called the Cathedral of College Basketball,[2][3] is a historic arena and the home gym of the University of Pennsylvania Quakers men's and women's basketball teams, volleyball teams, wrestling team, and Philadelphia Big 5 basketball. Located at 235 South 33rd St. in Philadelphia, Pennsylvania on the campus of the University of Pennsylvania, near Franklin Field in the University City section of Philadelphia, it opened on January 1, 1927. The Palestra has been called "the most important building in the history of college basketball" and "changed the entire history of the sport for which it was built.

  +1 [+] [-]

, 2016-03-08 22:43, pirms 8 gadiem
Bet vispār LIELS PALDIES MĀRIM PAR ŠIM REPORTĀŽĀM !!

  -1 [+] [-]

, 2016-03-09 12:08, pirms 8 gadiem
Vēlos izcelt divas izteicienu pērles: "taču kustas no sirds"
un, "Aizmugurē ir vienīgā tukšā vieta zālē"! Papētot tuvāk, es atradu vēl citā pusē divas brīvas vietas!

     [+] [-]

, 2016-03-12 22:42, pirms 8 gadiem
leicester rakstīja: Nu vot šeit cilvēks aizbrauc un kārtīgi apskata un apraksta visu. Nevis ta kā LTV purni kas tik lidinās šurpu turpu lai uztaisītu 2 minūšu video un dara to vairākas reizes gadā..
Piekrītu, bet TV formāts neko vairāk nevar atļauties - dārgs sanāk sižets!

Protams Ošeniekam vajadzēja savu braucienu aprakstīt vairākos blogos, bet viņš LSM.LV uztaisīja vienu blogu un tajā pat čīkstēja par to cik traki ir MSG ar drošības kontrolēm un par to ka agri jāceļas un miegam labi ja sanākot 3-4 stundas!

Tripāns smuki pēc brauciena pie Girgensona uztaisīja 2 sēriju filmiņu, Ošenieks neko nav uztaisījis par KP, kgan tur būtu ko rādīt un rakstīt!