Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Maiks Kžiževskis: "Četru fināls ir tilts uz Apsolīto zemi"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Maiks Kžiževskis: "Četru fināls ir tilts uz Apsolīto zemi"
Maiks Kžiževskis: divpadsmitais "Četru fināls" trenera karjerā
Foto: AP/Scanpix

"Viena no galvenajām lietām ir mācēt tikt galā ar iegūto panākumu līmeni. Manuprāt, Vūdens to darīja ar lielu pašcieņu," divpadsmito reizi sasniedzot Nacionālās studentu sporta asociācijas čempionāta "Četru finālu", teica "Duke" basketbola komandas galvenais treneris Maiks Kžiževskis.

Divas izcilas komandas

Laika posms no 1964. līdz 1975. gadam pasaules basketbola vēsturē paliks ar divu amatieru komandu supersērijām.

Rīgas TTT basketbolistes trenera Raimonda Karnīša vadībā 12 reižu pēc kārtas triumfēja Eiropas čempionvienību kausa izcīņā. Tas notika laikā, kad pasaulē oficiāli nebija profesionālu sieviešu basketbola klubu – Itālijas komandas “Sesto San Giovanni” un “Fiat Torino” pirmās balvas izcīnīja attiecīgi 1978. un 1980. gadā.

Tajā pašā laikā mūžīgu slavu ieguva Kalifornijas Universitātes Losandželosā studentu komanda “UCLA Bruins”. Trenera Džona Vūdena vadībā "lāči" no 1964. līdz 1975. gadam 10 reizes uzvarēja NCAA pirmās divīzijas čempionātā.

Vestvudas burvis

Vūdena 10 tituliem neviens cits vīriešu komandas treneris nav spējis pat pietuvoties. Mūsdienās tas šķiet neiespējami, jo konkurence kļuvusi daudz lielāka.

Vienu no Vūdena rekordiem šonedēļ atkārtos Maiks Kžiževskis. Poļu izcelsmes amerikāņu treneris kopā ar “Duke” komandu 12. reizi spēlēs “Četru finālā”. Lai to paveiktu, viņam bija nepieciešamas 30 sezonas, kamēr Vūdenam pietika ar...14 gadiem.

"Sākot trenēt, vienmēr jutu, ka, šķērsojot tiltu uz "Četru Finālu", tu nokļūsti Apsolītajā zemē," ceturtdien teica Kžiževskis, kura vadītā komanda četras reizes spējusi uzvarēt nacionālajā čempionātā.

Dūkas treneris norāda uz Vūdena izcilību. “Tas ir neatkārtojami. Domāju, ka gandrīz visi rekordi tiks laboti. Vūdena rekords – netiks. Viņš izcīnīja titulus vienu pēc otra. Viņš lika izciliem spēlētājiem spēlēt kā komandai, atkal un atkal.”

Vūdens prata saglabāt aizrautību. "Viņam nekad neapnika uzvarēt, par spīti spiedienam un milzīgajām cerībām. Tā bija tik neticama sērija, kādu sportā var tikai iedomāties."

Sešdesmit četru gadu vecumā Vūdens atstāja NCAA, lai pievērstos ģimenes dzīvei.

Neticamie skaitļi

“Četru fināla” komandu treneri – Maiks Kžiževskis, Bo Raiens, Toms Izo un Džons Kalipāri – karjeras laikā uzvarējuši 2 885 studentu basketbola spēlēs. Katrs no viņiem ir Slavas zāles cienīgs, kopā viņi izcīnījuši sešus NCAA titulus.

Tas ir par četriem tituliem mazāk nekā Vūdenam vienam pašam.

Kentakī komanda (38-0) centīsies kļūt par astoto komandu vēsturē, kura sezonu pabeigusi bez zaudējumiem. Vūdens to ir paveicis četras reizes. Visi pārējie NCAA treneri – trīs reizes.

“Michigan State” – komanda, kura savā apgabalā bija izlikta ar septīto numuru, taču apsteidza visus konkurentus – finālturnīru sasniedza ar 11 zaudējumiem. UCLA 10 čempionu komandas 10 gados zaudēja tikai 10 reizes.

Kžiževskis četras reizes ir zaudējis nacionālā čempionāta finālā. Vūdena bilance ir 10-0.

Izo komandām “Četru finālā” ir trīs uzvaras un pieci zaudējumi, Kalipāri 4-4, Raienam 0-1 un Kžiževskim 12-7. Summā 19-17. Dīnam Smitam bija 8-11, Rikam Pitino ir 8-5, Rojam Viljamsam 6-5.

Vūdena bilance ir 21-3, ieskaitot spēles par trešo vietu.

“Michigan State” cenšas kļūt par pirmo čempionu no “Big Ten” konferences kopš 2000. gada. Līgas komandas tās vēsturē nopelnījušas 10 titulus. Tikpat, cik Vūdens.

Kžiževskis 2015. gada finālturnīrā atlidoja uz pirmgadnieku spārniem. Kalipāri padarījis Kentakī par pretendenti ar pirmgadniekiem.

Diviem leģendāriem Vūdena spēlētājiem – Lū Alsindoram (vēlāk Karīms Abduls-Džabars) un Bilam Voltonam – pat nebija atļauts spēlēt kā pirmgadniekiem.

Vūdena 10 tituli

GadsU-ZPretinieki finālā
196430-0Duke
196528-2Michigan
196730-0Dayton
196829-1North Carolina
196929-1Purdue
197028-2Jacksonville
197129-1Villanova
197230-0Florida State
197330-0Memphis State
197528-3Kentucky

“Atceros, kā satiku viņu pirmo reizi,” teica Izo. “Viņš man teica, “Esi laipni aicināts 40 vīru brālībā.” Tobrīd NCAA bija 40 vīri, kuri uzvarējuši nacionālajā čempionātā. Jutos lepns, ka biju viens no 40. Bils Voltons pieskārās manam plecam un teica, “Atceries, Džons ir uzvarējis 10 no viņiem.”

“Neviens nekad neizcīnīs tik daudz titulu, kā ir viņam, tāpēc atliek tikai mācīties,” teica Kžiževskis. “Viena no galvenajām lietām ir mācēt tikt galā ar iegūto panākumu līmeni. Manuprāt, viņš to darīja ar lielu pašcieņu. Vienmēr domāju, ka viņa spēlētājiem patika pie viņa spēlēt. Viņi spēlēja kā viens, turklāt viņa komandas mācēja pielāgoties situācijai.”

“Visi runā par Alsindoru un Voltonu. Pusi no saviem tituliem viņš izcīnīja bez šiem diviem puišiem. Pirmie čempioni, 2-2-1 presings – tās bija vienas no skaistākajām lietām, ko vērot basketbolā.”

Tagad Kžiževskis pats sasniedzis divpadsmito “Četru finālu”. Izo ceturtdien uzslavēja Kžiževski. "Domāju, ka tu esi mūsdienu Vūdens."

Kāda bija Maika Kžiževska reakcija, kad viņam uzdeva jautājumu par Džonu Vūdenu? “Man ir gods atbildēt uz šo jautājumu.”

Izmantotie resursi:
Shadow of a legend | NCAA.com

     [+] [-]

, 2015-04-03 22:56, pirms 10 gadiem
vrb kāds zinātājs var izstāstīt vai niekt savu vērtējumu - kādas iespējas vispār būtu redzēt Maiku Kžiževski kādā no NBA komandām?

     [+] [-]

, 2015-04-03 22:59, pirms 10 gadiem
Tas tikai kārtējo reizi apliecina, cik lielus sasniegumus sportā var sasniegt pateicoties cilvēka paša intelģencei, prāta spējām un zināšanām ! Tie pārējie , kas piedalās , tikai apstiprina šo nēapgāžamo dzīves īstenību .

  -2 [+] [-]

, 2015-04-03 23:02, pirms 10 gadiem
bobiits rakstīja: vrb kāds zinātājs var izstāstīt vai niekt savu vērtējumu - kādas iespējas vispār būtu redzēt Maiku Kžiževski kādā no NBA komandām?
Izskatās, ka pats treneris uz to neparakstīsies nekad - pārāk liela iespēja sabojāt savu izcilo reputāciju. Turklāt universitātē viņš saņem vairāk naudas, nekā piedāvā NBA komandas.

     [+] [-]

, 2015-04-03 23:07, pirms 10 gadiem
Viņš pats teica,ka nevēloties trenēt NBA,jo saista studentu basketbols. Diemžēl linka nebūs,jo no telefona rakstu. Tas nav viņa aicinājums.

     [+] [-]

, 2015-04-04 02:47, pirms 10 gadiem
Orlandipo5 rakstīja: Viņš pats teica,ka nevēloties trenēt NBA,jo saista studentu basketbols. Diemžēl linka nebūs,jo no telefona rakstu. Tas nav viņa aicinājums.
Viņam Lakers 2004.gadā piedāvāja 40 miljonus dolāru, bet atteica.

     [+] [-]

, 2015-04-04 13:18, pirms 10 gadiem
Es pateikšu kas viņš ir arī es ar asv izlasi varētu uzvarēt pk un os,lai viņš aiziet piemēram uz vefu un aizved līdz vtb finālam ar galvastiesu pārāku budžetu un spēlētājiem trenerim nemaz nav jāmāk nekas vairāk kā psiholoģija.