Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:985, Did:0, useCase: 3

Bagatskis: "Jādomā par to, ko varam ietekmēt - sagatavošanos"

Bagatskis: "Jādomā par to, ko varam ietekmēt - sagatavošanos"
Vīriešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis gatavos komandu jau ceturtajam Eiropas čempionāta finālturnīram.
Foto: basket.lv

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīra pirmajā posmā spēlēs D grupā Stambulā, no 1. līdz 7. septembrim spēļu secībā sacenšoties ar Serbijas, Beļģijas, Lielbritānijas, Krievijas un Turcijas izlasēm. Četras labākās komandas paliks Stambulā, kur 9. septembrī sāksies izslēgšanas turnīrs. D grupas komandas astotdaļfinālā spēlēs ar C grupas vienībām (Spānija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Melnkalne, Rumānija). 

Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis:

“Esmu radis uztraukties par lietām, kuras varu ietekmēt, bet izloze pie tādām nepieder. Tagad informācija saņemta un sākas praktiskais darbs – runāsim par pārbaudes spēlēm, detalizēti izstrādāsim gatavošanās plānu, ņemot vērā turnīra norises vietas un pretinieku specifiku.”

Ar Serbiju Belgradā uzspēlēt neiznāca. Varbūt labāk tikties Stambulā?

Serbi ir serbi jebkurā pasaules vietā – tradicionāli medaļu pretendenti, kuri var nokomplektēt izlasi tikai no NBA un Eirolīgas spēlētājiem. Var teikt, ka ar tādām komandām labāk tikties turnīra sākumā un neitrālā laukumā, taču pirms mača favorīti būs viņi. Laukumā – redzēsim.

Krievijas un Turcijas komandas divos iepriekšējos EuroBasket turnīros palika aiz Latvijas komandas...

Jā, abām bija savi iemesli tādām neveiksmēm. Man ir darba pieredze abās valstīs un zinu, ka abās basketbola federācijas vada jauni ambiciozi cilvēki, aiz kuriem stāv liela nauda. Ir labi spēlētāji, ir iespēja kādu vēl naturalizēt. Bija problēmas ar vienotas komandas izveidošanu, bet tās var atrisināt. Skaidrs, ka abas centīsies atgriezties statusā, kāds tām piestāv vai vismaz paši turki un krievi domā, ka piestāv. Piedevām sava laukuma faktors – Turcijas komanda 2001. gadā Stambulā kļuva par Eiropas vicečempioni, bet 2010. gadā – pasaules vicečempioni. Bet – 2001. gadā mēs turkiem grupas turnīrā zaudējām tikai pašā galotnē... Starp citu, šodien no rīta ar “Darussafaka” spēlējošajiem Turcijas izlases spēlētājiem smejoties runāja, ka vasarā var iznākt satikties.

Beļģija un Lielbritānija?

Ar beļģiem spēlēsim jau trešajā čempionātā pēc kārtas. Vienreiz zaudējām, vienreiz uzvarējām. Pazīstams pretinieks. Ko nevar teikt par Lielbritānijas izlasi, jo liela nozīme būs tam, kādu sastāvu viņi sapulcēs.

Tātad tomēr – veiksmīga vai neveiksmīga izloze?

Atbildi zināsim septembrī. Starp citu, ļoti iespējams, ka no otrā groza daudzas komandas pretī gribēja dabūt tieši mūs un tagad būs iespēja pierādīt, ka viņi kļūdījās. Ja mērķis ir labi nospēlēt – un tāds mums ir – pretinieku secība nav tik svarīga. Galvenais ir pašiem sapulcēt labāko sastāvu un sagatavoties. Un tas jau ir mūsu ziņā – atšķirībā no aklās izlozes.

EuroBasket 2017 - grupas 

Nr.Helsinki (A)Telaviva (B)Kluža-Napoka (C)Stambula (D)
1.PolijaUkrainaHorvātijaLielbritānija
2.GrieķijaIzraēlaČehijaKrievija
3.FrancijaLietuvaSpānijaSerbija
4.SomijaGruzijaMelnkalneLatvija
5.IslandeItālijaRumānijaTurcija
6.SlovēnijaVācijaUngārijaBeļģija

Sacensību sistēma

1.posms (31.augusts - 7. septembris): 4 grupu turnīri. A un B grupās spēles sāksies 31.augustā un turnīrs risināsies līdz 6.septembrim pēc shēmas 1 kārta - brīvdiena - 2 kārtas - brīvdiena - 2 kārtas. C un D grupās spēles sāksies 1. septembrī un risināsies līdz 7.septembri pēc shēmas 2 kārtas - brīvdiena - 2 kārtas - brīvdiena - 1 kārta.

7. un 8. septembris - grupu četras labākās komandas pulcējas Stambulā.

Astotdaļfināls: 9.septembrī spēlē A un B grupas komandas (A1-B4, A2-B3, B2-A3, B1-A4), 10.septembrī spēlē C un D grupas komandas ((C1-D4 C2-D3, D2-C3, D1-C4).

Ceturtdaļfināls: 12. un 13. septembrī.

Pusfināls: 14. un 15. septembrī.

Finālspēles par 3. un 1. vietu: 17. septembris.

Pirmo reizi kopš 1991.gada Eiropas čempionātam nebūs atlases funkciju, jo ceļazīmes uz nākamo Pasaules kausa izcīņu tiks dalītas īpašā kvalifikācijas turnīrā, kas sāksies 2017.gada novembrī.