Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:982, Did:0, useCase: 3

Nordea Basketbola līga: starts Latvijas sieviešu komandām

Sestdien un svētdien piecas Latvijas sieviešu komandas aizvadīs pirmās spēles Nordea Basketbola līgas turnīrā (par Latvijas un Igaunijas apvienotā sieviešu čempionāta ģenerālsponsoru kļuvusi Nordea Bank AB). Pamatturnīrā piedalīsies astoņas komandas no Latvijas un piecas no Igaunijas. 13 vienības līdz Jaungadam izspēlēs vienu apli, sadaloties divās grupās (1.-6., 7.-13.). Otrajā posmā katras grupas ietvaros tiks izspēlēti divi apļi (punkti tiek skaitīti no jauna). Trešajā posmā notiks divas spēļu sērijas starp 5.-8. un 6.-7.vietas ieguvējiem. Nordea Basketbola līgas čempionātu noslēgs sešu labāko komandu finālturnīrs. Pēc tam Latvijas četras labākās komandas izslēgšanas turnīrā sadalīs valsts čempionāta medaļas.

NBL turnīru nedēļas sākumā ievadīja divas Igaunijas komandu savstarpējās spēles, bet tagad kārta Latvijas - Igaunijas pirmajiem dueļiem. Sestdien spēlēs Latvijas Universitāte - Tallinas Universitāte, SK "Cēsis" - Tartu Universitāte, "RSU/Merks" - "AmEst Rapla". Svētdien: "Kolibri Pepsi/47.vsk." - AmEst Rapla", "Vega 1/Liepāja" - Tallinas Universitāte (šo spēli translēs sportacentrs.com).

Jauns zīmols, atjaunināti sastāvi, jauna komanda – par pirmssezonas noskaņu, pārmaiņām un mērķiem basket.lv iztaujāja Latvijas komandu galvenos trenerus (visu komandu sastāvi: LSBL).

SK „Cēsis” prezidents Krišjānis Kļaviņš (sezonas sākumam veltītajā preses konferencē):

„Mērķi nav mainījušies, komanda galvenā trenera Armanda Krauliņa vadībā vēlas uzvarēt gan Latvijas un Igaunijas līgā, gan Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēlēs. Pievienojušās valstsvienības spēlētājas Aija Brumermane, Liene Priede, ierindā palikušas pērn valstsvienībā spēlējušās Zane Jākobsone un Kristīne Silarāja. Turpinām meklēt pastiprinājumu pirmā numura pozīcijā, lai Zanei Lapsiņai nebūtu jāspēlē 40 minūtes katrā spēlē.

Labā ziņa, ka konkurence Latvijā kļūst nopietnāka Liepājas un Rīgas Stradiņa Universitātes komandas iegulda lielu darbu. Iespējami visādi pavērsieni un mūsu uzvaras pirmā apļa spēlēs pret šīm vienībām nav garantētas.”

„TTT Rīga” – galvenais treneris Aigars Nerips:

„Ja Anda Eibele nebūtu guvusi savainojumu, varētu teikt, ka sastāvā ziņā esam spēruši soli uz priekšu. Tagad tādas pārliecības tomēr nav. Pievienojušās pēdējos gadus ārzemēs spēlējušās Baiba Eglīte un Ieva Kūlīte, taču abām būs vajadzīgs laiks, lai adaptētos. Acīmredzot ņemsim klāt vēl kādu spēlētāju no junioru komandas, un sezonas gaitā skatīsimies, kā ies pašiem un konkurentēm – varbūt būs vēl kāds pastiprinājums.

Kopā ar mums trenējas vairākas pieredzējušās basketbolistes, kuras meklē darbu ārzemēs. Varam piedāvāt labus treniņapstākļus. Arī tas nav maz, jo pēdējos gados vismaz septiņas mūsu komandā spēlējušās basketbolistes ir atradušas darbu ārzemju klubos. Tātad meitenēm, kurām dzīvē basketbols ir pirmajā vietā un ar to tiek saistīti nopietni mērķi, „TTT Rīga” ir laba izvēle.

Izskatās, ka mūsu tuvākās konkurentes no Latvijas pirmā četrinieka ir spērušas vismaz pussolīti uz priekšu. „Cēsu” sastāvā ir vairākas valstsvienības kandidātes, „RSU/Merks” līdz ar jauno spēlētāju piesaistīšanu ir krietni plašāks sastāvs un arī nopietnāks treniņdarbs. Liepājas komandas sastāvā jau sezonas sākumā ir divas ārzemnieces. Būs interesantas spēles.”

"Vega 1 / Liepāja" galvenais treneris Armands Misus:

„Komanda kļuvusi stiprāka. Pērn svarīgākajos mačos laukumā gāja sešas spēlētājas, tagad rotācijā ir vismaz desmit. Tai skaitā amerikāņu centra spēlētāja Aleksandra Stelfoksa un baltkrievu aizsardze Janīna Ņikitina. Esam pieteikuši arī Sabīni Niedolu, kura pēc ceļgala krustenisko saišu plīsuma patlaban iziet rehabilitācijas procesu un laukumā varētu iziet pēc Jaungada.

Treniņrežīms ir nopietns – vismaz astoņas reizes nedēļā. Ja spēlējam, tad spēlējam nopietni! Pirmais mērķis – iekļūt Latvijas – Igaunijas čempionāta pirmajā sešniekā, bet vispār šosezon gribas spert soli uz priekšu, salīdzinot ar pērnajiem rezultātiem. Proti, iekļūt finālā gan apvienotajā čempionātā, gan Latvijas līgā.”

„RSU/Merks” galvenais treneris Aivars Vīnbergs:

„Salīdzinot ar pagājušo gadu mainījies ne tikai komandas nosaukums, bet arī iespējas. Pāriešana Rīgas Stradiņa universitātes paspārnē ļāvusi profesionālāk gatavoties. Vasarā bija nopietna treniņnometne, varam trenēties savā bāzē. Komandai tagad ir fiziskās sagatavotības treneris – Jānis Volajs. Esam piedalījušies pārbaudes turnīrā Druskininkos, uzvarējām Rīgas čempionātā. Piedalīsimies arī Baltijas sieviešu līgas turnīrā.

Komandas sastāvs ļoti mainījies. No pērnā ierindā palikušas piecas līderes – Daina Lazdeniece, Laura Audere, Asnāte Fomina, Signe Langenfelde un Paula Langina. Klāt nākušas U20 izlases spēlētājas Guna Lagzdiņa, Paula Tomsone, Kate Krēsliņa un Kate Aizsila, U20 izlases kandidāte Katrīna Dimante. Gandrīz visas ir RSU studentes.

Par pretinieču reālo spēku īsta priekšstata pagaidām nav. Cēsis, kā parasti, ieskriesies uz pavasari, „TTT Rīga” komandai pārbaudes turnīrā zaudējām ar 2 punktien, bet tad viņām spēlēja arī Ieva Kubliņa un Anda Eibele.

Bez mērķa un uzdevuma spēlēt nebūtu interesanti. Pērn Latvijas – Igaunijas līgā bijām trešajā vietā, LSBL – ceturtajā. Gribētos abos turnīros spert soli uz priekšu. Tātad – cīnīties par vietu finālā.”

„TTT Juniores” galvenais treneris Ainārs Čukste:

„ Komandā ir 1995.-1997.gadā dzimušās meitenes. Sākums droši vien būs grūts, bet ceru, ka sezonas laikā iespēlēsimies un jaunās spēlētājas adaptēsies pieaugušo basketbolā. Gan fiziski, gan mentāli.

Cīnīsimies pa vietu pirmajā četriniekā, kaut gan viegli tas nebūs. Liepājas komandai budžets pieaudzis, „RSU/Merks” papildinājis sastāvu ar jaunajām basketbolistēm, tai skaitā tām, kuras iepriekš spēlējušas pie mums. Rīgas čempionātā bija prieks skatīties, kā viņas spēlēja. Savukārt mums jāņem vērā iespēja, ka sezonas laikā kādai spēlētājai vajadzēs papildināt lielo „TTT Rīga”. Strādāsim – galvenais, lai meitenes progresētu.”

„Latvijas Universitātes” galvenais treneris Rūdolfs Rozītis:

„Uz sezonas sākumu esam labāki, nekā bijām pirms gada. Komanda vairāk trenējusies, labi pastrādājusi mūsu jaunā fiziskās sagatavotības trenere Santa Visocka. Pārbaudes spēlēs otrajā puslaikā vairs „nelūzām”.

Sastāvs ir pamatīgi mainījies – klāt nākušas sešas jaunas spēlētājas. Arī ārzemēs spēlējusī Inga Borodavko, Eva Pavlovska, U20 izlases dalībniece Liene Stalidzāne. Komandā vairs nav nevienas skolnieces  - tātad būs vairāk pieredzes, arī psiholoģiskās stabilitātes.

Noskaņojamies cīnīties, lai mēģinātu tikt tuvāk pirmajam sešniekam Latvijas – Igaunijas čempionātā. Tomēr gaisa pilis nebūvējam. Vairākas komandas kļuvušas spēcīgākas, īpaši spēku samēru tabulas augšgalā mainījusi „RSU/Merks” pastiprināšanās. Nešķirosim pretinieces. Katrā mačā centīsimies parādīt maksimumu un tad redzēsim, cik tālu tiksim.”

BK „Kolibri Pepsi/47.vsk.” galvenā trenere Mudīte Zandere:

„”Kolibri” meitenes aug, viņām vajadzīga iespēja spēlēt nākamajā līmenī, tāpēc pieņēmām lēmumu ar savu komandu startēt Latvijas virslīgā. Viegli nebūs. Kitija Laksa un Kate Krēsliņa jau spēlē citās komandās. Mūsu 17 -18 gadus vecajām meitenēm būs jācīnās ar pieredzējušākām, nobriedušākām pretiniecēm. Mācīsimies spēles apstākļos likt lietā visu, kas apgūts treniņos – neapmulst, nenolaist rokas. Cīnīsimies un centīsimies.”

Latvijas U16 izlases galvenā trenera p.i. Ainārs Čukste*:

„Kadetu izlases jaunais modelis vēl ir tapšanas stadijā. Pirmās spēles mums būs tikai novembrī. Līdz tam apzināšu kandidātes, kuras šajā gadugājumā „izkaisītas” pa visu Latviju. Pirmajos koptreniņos būs jānonāk pie kopsaucēja par komandas spēles pamatprincipiem.

Objektīvi vērtējot, iepriekšējo divu sasaukumu komandas bija stiprākas, labāk nokomplektētas visos posteņos. Starp 1998./1999.gadā dzimušajām meitenēm vienīgais īstais centrs ir Digna Strautmane. Trūkst auguma centimetru, tāpēc konkurēt ar pieaugušo komandām būs īpaši grūti. Par rezultātiem nedomāju – galvenais, iespēlēties un sagatavoties  vasarā paredzētajam Eiropas čempionātam.”

*U16 izlases galveno treneri amatā vēl jāapstiprina LBS valdei.