Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:988, Did:0, useCase: 3

U18 izlase: ceturtais ceturtdaļfināls Eiropas junioru čempionātā

U18 izlase: ceturtais ceturtdaļfināls Eiropas junioru čempionātā
Latvijas U18 izlase: piektdien cīņa par Eiropas čempionāta pusfinālu un ceļazīmi uz pasaules U19 čempionātu.
Foto: fibaeurope.com (Mārtiņš Sīlis)

 Latvijas U18 izlase Eiropas čempionātā Viļņā, Siemens arēnā, piektdien plkst.19 tiksies ar Lietuvas junioru izlasi. Uzvarētāji ne tikai iekļūs pusfinālā, bet arī nodrošinās tiesības 2013.gada vasarā piedalīties pasaules U19 čempionātā Čehijā. Vēl ceturtdaļfinālā spēlēs Spānija – Krievija, Bulgārija – Serbija, Horvātija – Itālija.

 

Latvijas juniori, tāpat kā piecas pārējās Liepājā spēlējušās komandas, ceturtdien aizceļoja uz Viļņu un vakarā jau patrenējās Siemens arēnā. Interesanti, ka iepriekš FIBA Europe jaunatnes čempionātos kategoriski iestājās par to, lai visām komandām būtu pēc iespējas līdzvērtīgi apstākļi un neļāva grupas turnīra spēles aizvadīt tajā pašā zālē, kur notiek izslēgšanas mači. Taču šoreiz Viļņā spēlējošās komandas jau no pirmās dienas apguva Siemens arēnu, iegūstot zināmas priekšrocības pirms play-off.

Latvijas U18 izlases galvenais treneris Guntis Endzels gan neakcentē uzmanību uz šo faktoru: „Laukuma izmēri ir tādi paši un bumba būs apaļa abām komandām. Galvenais jautājums: kura labāk spēs tikt galā ar emocijām. E grupas līdervienību spēlē  Lietuva – Spānija interesantāk izskatījās spāņi, kaut arī uzvarēja lietuvieši. Mājinieki spēlē savā tradicionālajā stilā – ar lielu pārliecību un agresivitāti.  Daudz met no distances, jo šī Lietuvas U18 izlase nevar lepoties ar izciliem centriem. Manuprāt, pie groziem viņiem pārsvara pār mums nebūs. Pēc iespējas jāierobežo Lietuvas komandas ārējā līnija. Un pašiem jānospēlē tā, kā labākajās epizodēs Liepājā. Visi spēlētāji ir gatavi cīņai, visiem būs iespēja dot savu artavu komandas spēlē, jo tikai visi kopā esam stipri.”

Eiropas U18 čempionātos Latvijas junioru izlase ceturtdaļfinālā spēlēs ceturto reizi un līdz šim bilance bijusi pozitīva – divas uzvaras un viens zaudējums.

1998.gadā Varnā (Bulgārija) Latvijas U18 komanda, kuras treneru kolektīvā Valda Valtera vadībā darbojās arī Guntis Endzels, ceturtdaļfinālā iekļuva kā grupas 4.vietas ieguvēja un pretī nāca otrās grupas uzvarētāja Izraēlas komanda (Tals Buršteins, Janivs Grīns, Moše Mizrahi). Spēles lielākajā daļā izraēliešiem bija dažu punktu pārsvars, bet pamatlaika pašā galotnē latvieši izlīdzināja rezultātu – līdz ar beigu signālu precīzs bija Māra Ļaksas pustālais metiens. Pagarinājumā Latvijas komanda bija pārāka – 73:71 (36:40, 64:64). Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Kristaps Valters 14, Raimonds Vaikulis 19, Māris Ļaksa 8, Raimonds Jumiķis 16, Raitis Grafs 10; Sandis Amoliņš 3, Kaspars Grīnvalds 3, Jānis Cekuls, Edgars Suraks, Atis Ozols un Kaspars Cipruss (rezervē palika Kristaps Janičenoks). Ceļazīme uz pasaules U19 čempionātu bija rokā, lai arī nākamajos mačos tika piedzīvoti zaudējumi – pusfinālā ar Horvātiju 65:81, par trešo vietu ar Grieķiju 91:97.

2000.gadā Zadarā (Horvātija) Latvijas U18 izlase galvenā trenera Gunta Endzela vadībā grupas turnīrā izcīnīja trešo vietu un ceturtdaļfinālā tikās ar nākamajiem čempioniem Francijas basketbolistiem (Tonijs Pārkers, Maikls Petruss, Boriss Diavs, Ronijs Turiafs). Latvijas komandai ļoti pietrūka Kristapa Janičenoka, kurš rokas lūzuma dēļ  čempionāta priekšvakarā izgāja no ierindas. Otrajā puslaikā mūsējie samazināja rezultāta starpību līdz minimumam un franči varēja uzelpot tikai pēc beigu signāla – 53:59 (22:36). Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Jānis Blūms 4, Armands Šķēle 13, Juris Andžejevskis 4, Ģirts Spēlmanis 19, Kaspars Cipruss 9;

Gatis Melderis, Monvīds Pirsko 2, Artūirs Brūniņš 2, Jānis Pīpiķis un Roberts Jansons (rezervē palika Arvils Pūce un Artūrs Štālbergs).

2010.gadā Viļņā Latvijas komanda galvenā trenera Ziedoņa Jansona vadībā grupas turnīrā ierindojās 2.vietā un ceturtdaļfinālā pārliecinoši pieveica Horvātijas izlasi – 78:56. Latvijas komandā spēlēja un punktus guva: Kaspars Vecvagars 13, Jānis Timma 16, Dāvis Bertāns 17, Arnolds Helmanis 7, Edmunds Dukulis 14; Dāvis Čoders 3, Andris Misters 4, Kārlis Apsītis 4, Renārs Magone un Aleksejs Rostovs (rezervē palika Artūrs Brēmers un Artūrs Vītiņš). Turpinājumā pusfinālā nācās atzīt Krievijas komandas pārākumu (42:73), bet mačā par trešo vietu sagrauta Serbijas junioru izlase (75:49).

No 2005. līdz 2009.gada, Eiropas junioru čempionātos ceturtdaļfināli netika spēlēti. Šajā laikā Latvijas komandām trīs reizes izdevās iekļūt labāko astoņniekā.

2005.gadā galvenā trenera Raivo Otersona vadībā otrajā posmā tika piedzīvoti trīs zaudējumi (8.vieta).

2007.gadā Vara Krūmiņa vadībā otrajā posmā tika izcīnītas divas uzvaras (91:78 pār Izraēlu, 73:68 pār Turciju), piedzīvots viens zaudējums (73:83 pret Grieķiju), iegūstot otro vietu un iekļūstot pusfinālā. Sekoja 71:82 pret Serbiju un 74:72 pār Lietuvu, pirmo reizi vēsturē izcīnot Eiropas U18 čempionāta bronzas medaļas.

2008.gadā Vara Krūmiņa vadībā Latvijas komanda otrajā posmā sešu komandu turnīrā finišēja ar bilanci 3-2, taču savstarpējo spēļu bilance mūsējos atstāja ceturtajā pozīcijā, liekot turpinājumā cīnīties tikai par 5.-8.vietu. 

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja