Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:988, Did:0, useCase: 3

Helmanis: “Ļoti jutām Basketbola akadēmijas trūkumu”

Helmanis: “Ļoti jutām Basketbola akadēmijas trūkumu”
U18 izlase: īstai komandai vēl jātop.
Foto: Gints Jankovskis (Pēda Latvijā)

Latvijas U18 puišu izlase Baltijas jūras kausa izcīņas turnīrā Tallinā piedzīvoja trīs zaudējumus, ar 56:85 piekāpjoties Eiropas čempionāta A līgas turnīra dalībniekiem Somijas junioriem, ar 61:62 – Zviedrijas komandai un ar 68:83 – Igaunijas vienībai. Noslēguma tabula: Igaunija 3-0, Somija 2-1, Zviedrija 1-2, Latvija 0-3. Par mūsu komandas labāko spēlētāju atzīts Gustavs Kampuss.

Latvijas U18 izlases galvenais treneris Uvis Helmanis:

“Ļoti noderīgs turnīrs, lai novērtētu atbilstību starptautiskajiem standartiem, kas šajā vecumā jau tuvojas pieaugušo basketbola prasībām.

Nepatīkami pārsteidza individuālās meistarības un basketbola pamatelementu izpildīšanas līmenis – prasme atbrīvoties no sedzēja, bumbas saņemšana un piespēlēšana, aizsardzība viens pret vienu. Pozitīvās iezīmes – puiši centās parādīt raksturu un cīnīties, par spīti neveiksmēm. Turnīra beigās daža spēlētāja darbību negatīvi ietekmēja nogurums, bet tas nav attaisnojums, jo visas komandas bija vienādos apstākļos un Eiropas čempionātā grafiks būs vēl skarbāks.

Iespēja sevi parādīt tika dota 11 basketbolistiem. Divpadsmitais – Niks Salenieks – šoreiz palika malā, jo man bija svarīgi tikt skaidrībā par nominālo pamata saspēles vadītāju Dāvida Atelbauera un Rainera Kalniņa varējumu nopietnu cīņu un lielas slodzes apstākļos.

Spēles laiks konkrētajos mačos un turnīrā kopumā bija atkarīgs no pašu basketbolistu prasmes ar savu attieksmi, enerģiju, kā arī darbībām aizsardzībā un uzbrukumā pierādīt, ka viņi grib un var palīdzēt komandai. Šai ziņā pozitīvs piemērs bija Gustavs Kampuss, kurš ar aktivitāti aizsardzībā izcīnīja tiesības uz aizvien lielāku spēles laiku.

Igaunijas un Somijas izlašu atrašanās turnīra tabulas pirmajās vietās bija likumsakarība. Igauņi jau divus gadus sezonas garumā trenējas kopā un spēlē Igaunijas virslīgā. Latvijā pirms dažiem gadiem tā strādāja LMT Basketbola akadēmija. Tās trūkums ļoti jūtams, jo ar Jaunatnes līgas un LBL 2.divīzijas spēlēm šajā vecumā vairs nepietiek, lai juniori varētu pietiekami ātri progresēt un iekļauties nopietnā basketbolā. Arī Somijā jau vairākus gadus darbojas mērķtiecīga programma un U18 izlases kandidāti ilgi gatavojas kopā. Mēs četros treniņos nevarējām viņus noķert.

Nevar teikt, ka Tallinā bijām iespējami labākajā sastāvā. Nebija Artūra Kuruca, kurš tikko bija jūtami palīdzējis iepriekšējā sasaukuma U18 izlasei Eiropas čempionātā, nebija Armanda Berķa (mācās ASV) un Artūra Žagara (patlaban trenējas ar ierobežotu slodzi). Kopā ar palīgiem meklēsim citus cienīgus kandidātus.

Iespējas uzlabot spēles kvalitāti noteikti ir, bet, lai to izdarītu, būs smagi jāstrādā.” 

Latvijas U18 izlases statistika: Vīriešu U18 izlase