Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:989, Did:0, useCase: 3

U16 izlase: Turcijas turnīra spogulis rāda darāmo

U16 izlase: Turcijas turnīra spogulis rāda darāmo
Sakarijas turnīrā Latvijas U16 izlase divreiz uzveica mājiniekus Turcijas kadetus.
Foto: tbf.org

 Latvijas U16 izlases starptautiskajā pārbaudes turnīrā Turcijā astoņās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras un ierindojās 7.vietā. „Varēja būt par dažām uzvarām vairāk, taču galvenais ieguvums ir pieredze. Redzējām gan savus plusus, gan, kas vēl vērtīgāk – trūkumus, kurus centīsimies novērt līdz Eiropas U16 čempionātam,” uzsver kadetu izlases treneris Mārtiņš Fomins, kurš Basketbola savienības Treneru padomi informēja par turnīra gaitā gūtajām atziņām.

 

„Spēlēs ar stipriem pretiniekiem labi varējām novērtēt, ko kurš spēlētājs var izdarīt stresa situācijās un saskaroties ar lielu pretestību.

Salīdzinot ar priekštečiem, 1997.gadā dzimušo puišu komanda ir garāka, tomēr Sakarijas turnīrā tik un tā bijām vieni no īsākajiem. Taču ne jau augumu starpības dēļ visās spēlēs zaudējām cīņu par atlēkušajā bumbām. Jaunatnes līgā mūsu labākajiem reizēm pietiek pastiepties pirkstgalos un savākt bumbu, bet starptautiskajos mačos tas neiet cauri. Jāspēlē pareizi – laikus jāieņem vieta, pareizi jāatbloķē pretspēlētājs. Tādu iemaņu pietrūkst.

Daudz jāstrādā, uzlabojot aizsardzību. Gan spēlējot viens pret vienu, gan izmantojot zonu. Bija problēmas ar savstarpējo komunikāciju un sadarbību, nepietiek iemaņu agresīvai segšanai. Šai ziņā labs paraugs bija grieķi, kuru ārējā līnija bieži paralizēja pretinieku komandu spēli. Pat serbi viņiem iemeta mazāk par 50 punktiem.

Uzbrukumā vēl ir daudz nepareizu lēmumu, arī piezīmju. Šai līmenī nevar izlauzties cauri pretinieku aizsardzībai tikai uz spēka rēķina, kā tas izdodas LJBL mačos, tāpēc jāmācās nospēlēt pacietīgāk, gudrāk, daudzveidīgāk.

Janvāra vidū veiktās veselības pārbaudes parādīja, ka spēlētājiem bija diezgan atšķirīga  sagatavotības pakāpe. Kaut ko mēģinājām labot, vismaz pareizi organizējot iesildīšanos un atsildīšanos. Šai ziņā vēl ir iespēja līdz vasarai situāciju labot.

No 11 Turcijā spēlējušajiem basketbolistiem neviens nekrita ārā no ansambļa, tiesa, sniegumam trūka stabilitātes. Kandidātu sarakstā ir vēl gandrīz desmit puiši, kuri var pretendēt uz vietu komandā.

Patīkami, ka visi izmanto iespējas iemācīties kaut ko jaunu un labot savas kļūdas. Par attieksmi un disciplīnu – nekādu pretenziju.

Uzturu kontaktus ar sporta skolu treneriem, kuri ikdienā strādā ar izlases kandidātiem. Esam pārrunājuši gan problēmas, gan darāmo. Atsevišķos gadījumos jau vērojami uzlabojumi spēlētāju darbībās. Tiesa, sporta skolās visu nepieciešamo izdarīt nav iespējas, jo līderiem bieži pietrūkst līdzvērtīgu sparingpartneru.  

Līdz vasarai, kad sāksim mērķtiecīgi gatavoties Eiropas čempionātam, būtu labi vēl sapulcēties uz īsām treniņnometnēm un pārbaudes spēlēm. Ceru, ka iespējas tiks atrastas.  

Manuprāt, būtu lietderīgi nākotnē noorganizēt U16 izlases startu LBL 2.divīzijas čempionātā visa gada garumā. Spēlēs ar gados vecākiem pretiniekiem jaunie iegūtu to pieredzi, kādu nevar dabūt LJBL, kur pietrūkst sportiski augstvērtīgu spēļu.”

Latvijas komanda Sakarijas turnīrā uzvarēja Turcijas (79:74 un 61:60) un Ķīnas komandas, bet zaudēja Zviedrijai (53:58), Serbijai (52:74), Francijai (67:69), Vācijai (60:82) un Slovēnijai (63:76). Latvijas komandas statistika:  Vīriešu U16 izlase

Kadetu izlasēm sezonas galvenās sacensības būs Eiropas U16 čempionāts, kas augustā risināsies Kijevā. Grupas turnīrā Latvijas komanda spēlēs ar Ukrainas, Itālijas un Horvātijas kadetiem.