Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:989, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Fomins: Otrā vieta Čempionu kausā ir komandas rakstura nopelns

Mārtiņš Fomins: Otrā vieta Čempionu kausā ir komandas rakstura nopelns
Mārtiņš Fomins un BS Rīga/DSN: otrā vieta Čempionu kausā.
Foto: Swedbank LJBL

 Basketbola skolas Rīga/DSN U15 grupas puišu komanda no FIBA Čempionu kausa izcīņas Maskavā  atgriezusies ar otro vietu – tas ir Latvijas puišu labākais sasniegums līdz šim notikušajos sešos turnīros. Sestdien Latvijas U16 izlase uzzināja pretiniekus 2013.gada Eiropas kadetu čempionāta grupas turnīrā. Par abiem notikumiem basket.lv iztaujāja BS Rīga/DSN galveno treneri un Latvijas U16 izlase otro treneri Mārtiņu Fominu.

 

Uz Maskavu braucāt pēc medaļām?

Braucām ar domu beidzot iekļūt pirmajā četriniekā, kas Latvijas puišiem iepriekš vēl nebija izdevies. Biju pārliecināts, ka grupā Vroclavas komandu varam uzvarēt, bet par slovēņiem nekādas informācijas nebija. Izrādījās, ka esam labāk motivēti un protam labāk izmantot savus trumpjus – uzvarējām ar 93:71. Labāko spēli sezonā aizvadīja Artūrs Banga – gan guva punktus, gan izdarīja rezultatīvas piespēles, gan izcīnīja un pārķēra bumbas. Stabili nospēlēja arī mūsu līderi Artūrs Strautiņš un Kristers Zoriks.

Šis trio izcēlās arī citos mačos...

Statistikā viņi bija pamanāmi vislabāk, Strautiņš tika atzīt par vērtīgāko spēlētāju visā turnīrā. Trešais numurs, kurš labi pēlēja arī ceturtajā pozīcijā - Maskavā viņš bija nepaturams. Bet basketbolu laukumā spēlē pieci un, ja līderus neatbalstītu visi komandas biedri, uzvarēt neizdotos.

Pusfinālā ar Belgradas Crvena zvezda lūzumu panācāt otrajā puslaikā. Taktikas nopelns?

Drīzāk raksturu uzvara. Arī pirmais puslaiks nebija bezcerīgs, taču nespējām apturēt serbu līderi, kurš guva 17 punktus.  Rezultāts bija 28:41, ģērbtuvē nopietni parunājām un pēc pārtraukuma laukumā izgāja pavisam cita komanda. Aizsardzībā nelaidām pretiniekus groza tuvumā, bet no distances viņi meta neprecīzi. Pazīstami krievu treneri pēc mača teica, ka mūsu puiši spēlējuši taktiski pareizi un gudri. Arī pašaizliedzīgi, lidodami pēc visām neitrālajām bumbām. Pie mūsu groza serbi vairs neko nedabūja. Izlīdzinājām rezultātu un beigās Zoriks iemeta trīspunktnieku – 71:69.

Marčuļoņa skolas komandai zaudējāt divreiz...

Grupas turnīra mačā iekritām sākumā, pēc tam izlīdzinājāmspēli, bet pretiniekus noķert neizdevās (61:73). Finālā  pietrūka emociju, un savā līmenī nopēlējām tikai epizodiski. Tiklīdz parādījās kaut mazākās cerības uz lūzumu, lietuvieši mūs atvēsināja. Viņi nopēlēja ļoti stabili.

Kā Latvijas U16 izlases treneriem patīk Eiropas čempionāta izloze?

Īpašu emociju nav. Kijevā būs jāspēlē ar ukraiņiem, bet, cik zinu, FIBA turnīros mājiniekus vairs nelobē tā, kā to darīja kādreiz. Eiropas Jaunatnes līgā spēlēsim ar Doņeckas komandu, kas ir viena no labākajām Ukrainā – priekšstats būs.  Itālijai mēdz būt ļoti dažādas U16 izlases. Iespējams, grupas favorīti būs horvāti, jo vismaz viens 1997.gadā dzimis puisis bija komandas līderis jau pērnajā U16 čempionātā Ventspilī. Pretinieki ir nopietni, taču, ja paši būsim gatavi, varam cīnīties ar visiem.

Kad sāksies gatavošanās čempionātam?

Pirmais darba cēliens paredzēts decembra beigās, kad būs vairāki koptreniņi. No 3. līdz 5.janvārim Tallinā startēsim Baltijas jūras kausa izcīņā, bet janvāra beigās būs liels turnīrs Turcijā.

Cik plašs ir kandidātu saraksts?

Uzmanības lokā ir 25-26 spēlētāji, to skaitā arī 1998.gadā dzimušo puišu piecnieks. Arī daži „ārzemnieki” – piemēram, Džeiks Krūmiņš, kurš trenējas Spānijā un Žanis Jankovskis, kurš pēdējo gadus kopā ar vecākiem dzīvo Anglijā. Tallinā centīsimies pārbaudīt vairākus puišus par kuru iespējām vēl jātiek skaidrībā, uz Turciju brauks labākais sastāvs. Bet – līdz vasarai rangu tabula var krietni mainīties. Šajā vecumā nobriedušu meistaru vēl nav, savukārt dažs „neperspektīvais”, kārtīgi strādājot, var strauji progresēt.

Kā sadalīti pienākumi U16 izlases treneru kolektīvā?

Regulāri sazinos ar galveno treneri Artūru Štālbergu, kurš strādā Ukrainā un spēlētājiem seko gan pētot video, gan analizējot statistiku. Lēmumus pieņemam koleģiāli. Ziemā galvenais treneris izlases darbā nevarēs piedalīties, arī trenerim Kasparam Mājeniekam ir nopietni pienākumi Liepājas klubā, tāpēc lielāka slodze pagaidām būs man. Palīgos nāks BS Rīga/Pārdaugava treneris Edgars Toms.   

Guntis Keisels, basket.lv