Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:992, Did:0, useCase: 3

U16 meitenes Eiropas čempionātā: ar kolektīvu spēku

U16 meitenes Eiropas čempionātā: ar kolektīvu spēku
U16 meiteņu izlase: labs noskaņojums prims Eiropas čempionāta.
Foto: basket.lv

Latvijas U16 meiteņu basketbola izlase (1999.dzimšanas gads un jaunākas) galvenās treneres Līgas Alilujevas vadībā ceturtdien, 13.augustā, plkst.16 Portugāles pilsētā Matusinju sāks Eiropas U16 čempionāta pirmo spēli ar Ungārijas kadetu izlasi. D apakšgrupas turnīrā Latvijas komandas pretinieces vēl būs Anglijas (piektdien plkst.22:45) un Spānijas (sestdien plkst.22:45) basketbolistes. Trīs labākās vienības turpinās cīņu par medaļām, 4.vietas ieguvējas – par 9.vietu noslēguma tabulā un vietas saglabāšanu virslīgā.

SASTĀVS. Komandā iekļautas septiņu sporta skolu audzēknes. Trīs meitenes U16 čempionātā varēs spēlēt arī nākamgad, viena – saspēles vadītāja Jete Nulle – pat vēl divus gadus. Gan saspēles vadītāju, gan centra spēlētāju pozīcijās pretiniecēm, visticamāk, būs augumu un arī fiziskā spēka pārsvars.

POTENCIĀLĀS LĪDERES. Četrām spēlētājām – Mariannai Kļaviņai, Luīzei Šeptei, Sabīnei Lipei un Aleksai Gulbei – jau ir pērnā Eiropas U16 čempionāta pieredze, turklāt ieguldījums 5.vietas sasniegšanā nebūt nebija simbolisks. No visām četrām tiek gaidīts labs basketbols arī šogad. Sagatavošanās posmā īstas stabilitātes nav bijis, bet šajā vecumā tas nav brīnums. Svarīgi, ka atsevišķās spēlēs iniciatīvu spēj uzņemties vairākas spēlētājas.  

TRENERE: Līgai Alilujevai šis būs pirmais Eiropas čempionāts galvenās treneres statusā. Debijas grūtības atvieglos pieredzējušā Aināra Čukstes līdzdalība komandas vadībā, kadetu komandai pieslēdzoties uzreiz pēc veiksmīgā starta Eiropas U18 čempionāta B līgas turnīrā, kur latvietes izcīnīja otro vietu un ceļazīmi uz finālturnīru.

PIEREDZE un GATAVOŠANĀS. Visā sezonas garumā U16 izlases kandidātes dažādos virknējumos rūdījās Latvijas – Igaunijas līgā, pārbaudot vairāk nekā 30 kandidātes un iegūstot labu pieredzi. Ziemā Baltijas jūras kausa izcīņā pēc diviem minimāliem zaudējumiem iznāca 3.vieta, vasarā tādā pašā pozīcijā finišēts Baltijas kausa izcīņā, kuras laikā izdevās uzvarēt divos mačos no trim. Jūlija beigās komanda piedalījās Eiropas jaunatnes olimpiādē Tbilisi, kur piecos mačos izcīnīja trīs uzvaras un finišēja 5.vietā. Tur piedzīvots zaudējums pret Ungārijas kadetēm, ar kurām būs darīšana arī Matusinju. Redzēs, kura komanda pēc tās spēles būs izdarījusi pareizākus secinājumus.

ORIENTIERI: Eiropas U16 čempionātos pēdējos gados startēts veiksmīgi – 7.vieta 2013.gadā, 5.vieta 2014.gadā. Atkārtot nebūs viegli, jo šim sasaukumam nav tik spilgtu līderu, kādas iepriekš bija māsas Strautmanes. Lielā nasta būs jāceļ komandas spēkiem.

NOSKAŅOJUMS. Galvenā trenere Līga Alilujeva: “Eiropas jaunatnes olimpiskais festivālā ieguvām labi pieredzi un arī pārliecību, ka varam veiksmīgi cīnīties pat ar tik stiprām pretiniecēm, kādas ir Francijas un Krievijas basketbolistes. Arī pārbaudījām dažādus taktiskos variantus, kas noderēs Eiropas čempionātā. Visvairāk neapmierināja tuvo un pustālo metienu precizitāte. Pietrūkst pārliecības, bet to var iegūt tikai spēlējot. Liela nozīme būs emocijām un cīņassparam.”

TURNĪRA SISTĒMA. Pirmajā posmā 16 komandas sadalītas četrās grupās. Pēc trim spēlēm katras grupas trīs labākās komandas, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, izveidos E un F sešniekus (D grupas vienības spēlēs ar C grupas komandām – Francija, Serbija, Vācija, Beļģija; katrai vēl pa trim spēlēm). Savukārt 4.vietu ieguvēji izspēlēs G grupas turnīru savā starpā, noskaidrojot rangu tabulu no 13. līdz 16.vietai. Trešajā posmā izslēgšanas turnīri. Pa četrām labākajām E un F grupas komandām cīnīsies par 1.-8.vietu, pa divām sliktākajām E un F grupas komandām kopā ar G grupas četrinieku cīnīsies par 9.-16.vietu. Trīs sliktākās komandas zaudēs vietu Eiropas čempionāta A līgā.

Latvijas U16 izlases kalendārs un statistika: Sieviešu U16 izlase

U16 meiteņu izlase Eiropas čempionātā

Vārds un uzvārdsPoz.Aug.Dzim.Sporta skola
Nikola Ozola1.1702000Jūrmala
Jete Nulle1.19672001Rīga/Rīdzene
Marianna Kļaviņa2.1741999Rīga/Rīdzene
Māra Mote1./2.1772000Cēsis
Annija Pozņaka2.17219993.BJSS
Luīze Šepte3.1801999Ventspils
Kecija Keita Salcēviča3.1751999Rīga/Rīdzene
Aleksa Gulbe4.1862000Rīga/Rīdzene
Sabīne Lipe4.1751999Liepāja
Katrīna Kārkle4.1791999Jelgava
Janeta Rozentāle5.1821999Jelgava
Amanda Švedenberga5.1811999Jūrmala
Vadība 
Līga AlilujevaGalvenā trenere
Ainārs ČuksteTreneris
Kaspars MājenieksTreneris
Andris SteļmahsTreneris/mendžeris
Kristaps BergsFizioterapeits
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja