Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

Nikolajs Mazurs: Paši neatskrējām atpakaļ, paši neizcīnījām bumbas

Nikolajs Mazurs: Paši neatskrējām atpakaļ, paši neizcīnījām bumbas
Ivars Žvīgurs: 18 punktu Eiropas čempionāta pusfināla mačā ar Horvātijas komandu.
Foto: FIBAEurope.com/Romans Kokšarovs

Latvijas U18 izlase Eiropas junioru čempionātā pusfinālā  zaudēja Horvātijas komandai –  68:72 (23:18, 39:30, 48:50).  Cīņā par trešo vietu svētdien plkst.18:30 Arēnā Rīga Latvijas junioru pretinieki būs Spānijas basketbolisti, kuri pusfinālā ar 75:77 zaudēja Turcijas komandai (pirms nedēļas Liepājā grupas turnīrā Latvija uzvarēja Spāniju ar 66:61). Finālā plkst.20:45 spēlēs Horvātija – Turcija. Spēles translēs LTV7. Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās. 

Latvijas U18 izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs:

„Pie groziem zaudējām 20 bumbas (pēc pirmā puslaika 19-24, visā spēlē 33-53) – tā nevar vinnēt. Kad Porziņģis uztaisīja piecas piezīmes, apakšā nebija, kam cīnīties, jo  Pasečnikam baterijas jau bija tukšas. Bet vairāk izcīnītu bumbu nozīmēja vairāk metienu pa mūsu grozu.  

Pirmajā spēlē pirms dažām dienām mums bija lielāka enerģija, bijām svaigāki un toreiz mēs vinnējām grozu ar plus 20. Rihards Lomažs izcīnīja četras bumbas pēc kārtas, divas minūtes spēlējām uzbrukumā un viņus salauzām. Šodien viņi kādā brīdī salauza mūs.

Mūsu centri katrā spēlē cīnās pa 30 minūtēm un šodien bija astotais mačs 10 dienā. Tādā režīmā vienā līmenī pēc kārtas nospēlēt tik garā turnīrā ir grūti. Kristaps Porziņģis vidēji spēlē vāc 10 bumbas, bet šodien paņēma vienu... Savukārt ārējie spēlētāji uzbrukumā vispār negāja pēc bumbām.

Deviņu punktu pārsvars pēc pirmā puslaika bija mānīgs rezultāts. Horvāti vairākkārt neiemeta brīvus metienus no groza apakšas, citādi punktu starpība būtu mazāka. Diemžēl trešo ceturtdaļu sākām ar divām kļūdām, neatskrējām atpakaļ. Atdevām iniciatīvu, ļāvām pretiniekiem ieskrieties, spēlēt viņu iecienītajā stilā un panākt desmit punktu pārsvaru.

Diemžēl kārtējo reizi metienos nebija pārliecības. Kāpēc? No visa kā pa druskai - fiziskais nogurums, psiholoģiskā spriedze, pagaidām nepietiekams meistarības līmenis. Šajā čempionātā vēl nevienā spēlē neesam normāli metuši. Treniņos visi trāpa, bet spēlē...

Kad ūdens jau bija sasmēlies mutē, ar pēdējiem spēkiem sākām agresīvāk segt un kaut ko trāpījām, taču galotnē dažu punktu pietrūka. Dažās situācijās nepaveicās – tiesnesis pie mūsu soliņa nenofiksēja horvātam nostaigātu un viņš uzreiz iemeta trīspunktnieku. Bet pašās beigās tomēr panācām iespēju izglābties. Pēdējā uzbrukumā Ivaram vajadzēja censties apspēlēt savu sedzēju un, ja kāds no horvātiem ietu palīgā, atmest bumbu uz trīspunktu līniju. Tā arī notika. Taču – netrāpījām...

Nemeklēšu vainīgos. Paši neatskrējām atpakaļ, paši neizcīnījām bumbas. Mums bija iespēja iemest izšķirošo metienu, bet mēs to neizdarījām. Mums nevajag, lai tiesneši glābj. Pašiem bija jāspēlē.

Sagaidīsim pretiniekus bronzas spēlei un tad domāsim par taktisko plānu. Spānijas un Turcijas komandām  līmenis ir vienāds, bet spēles stils un akcenti atšķiras. Vai pietiks spēka? Par Eiropas čempionāta medaļām neiznāk cīnīties katru dienu – tādos mačos jāliek lietā viss, kas palicis pēc astoņām iepriekšējām cīņām.”

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +13 [+] [-]

, 2013-07-27 21:39, pirms 11 gadiem
es uzskatu ka vajadzēja iesniegt protestu, kaut vai tikai tāpēc, lai puikām parādītu, ka federācija ir aiz viņiem, nevis tagad tik tā atskaitīties, ka tiesneši kļūdījās.

  +1 [+] [-]

, 2013-07-27 22:22, pirms 11 gadiem
Jāpasaka tomēr paldies trenerim, jo progress salīdzinot ar U16 ir ievērojams.
Vienīgi pašvaki ar 1. un 2. numuriem. Bet nu labāku laikam nav. Vienīgais kāpēc tik ieilgušas uzbrukumu sērijas , kurus noslēdz ar tālmetieniem.
Šodien arī drusku nepaveicās, neiekrita no labām pozīcijām apakšā. Soģi šodien pabargi pret Porziņgi, bet laikam tas bija horvātu viens no galvenajiem uzdevumiem-dabūt Kristapu no laukuma. La veicas rīt un tālākajās cīņās!

  -4 [+] [-]

, 2013-07-27 22:34, pirms 11 gadiem
Spēli zaudēja TRENERIS, kurš slikti nostrādāja taktiski! Ja zin, ka visu turnīru nekrīt 3 pts un mazajiem vispār spēle uzbrukumā nevedas, bija jādomā taktiskas viltības, pastiprināti jāspēlē uz garajiem, jāmeklē kontakts ar pretspēlētājiem, lai mestu sodus, utt., bet NĒ, atkal pidžina 3 pts metienus, ārprāts!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-07-27 23:02, pirms 11 gadiem
PuLVeris rakstīja: Spēli zaudēja TRENERIS, kurš slikti nostrādāja taktiski! Ja zin, ka visu turnīru nekrīt 3 pts un mazajiem vispār spēle uzbrukumā nevedas, bija jādomā taktiskas viltības, pastiprināti jāspēlē uz garajiem, jāmeklē kontakts ar pretspēlētājiem, lai mestu sodus, utt., bet NĒ, atkal pidžina 3 pts metienus, ārprāts!!!
Garos nosedza un viņi neko nevarēja izdarīt! Andžejs 15 punktus guva, šķiet, 1/4 un tie paši 15 punkti bija arī 4/4 sākumā. Otrajā puslaikā garos pilnībā izslēdza pilnībā, pa pusei horvāti pa pusei tiesneši.

  +1 [+] [-]

, 2013-07-27 23:47, pirms 11 gadiem
Ko jūs te MULDAT! Treneris izdarīja MAXIMUMU! Un kas te ceļ augšā Pasečņiku bezmaz dievu kārtā, ka vajadzēja spēlēt uz viņu utt. Nu nav viņš nekāds pārcilvēks un superspēlētājs pat šajā U18 līmenī!!! Jā, labs... Jā, garš... Bet nekādā ziņā ne ļoti nobriedis vai stabils "punktu mašīna" zem groza! Kā iet, tā iet, viņš bija noguris jau ar rebaundiem ņemoties, ko tad jūs gaidāt vēl 30p spēli no viņa?

OK, dažreiz aizraušanās ar 3p metieniem bija jūtama, bet tas jau bija horvātu taktikas mērķis, savilkties apakšā uz grozu un atļaut šos metienus, noskautojot to, ka mums tik labi viņi neies. Un ja iespēlētu zem groza "garajiem", tad tur anyway bija vienam pret diviem jākapā.

Ļoti prātīgs gājiens bija Žvīgura iesaistīšana, viņš 1:1 ļoti izcili nospēlēja. Un tas arī ir trenera nopelns, viņš izštukoja MAXIMUMU, ko mēs vispār varējām uzbrukumā izdarīt!

  -1 [+] [-]

, 2013-07-28 01:08, pirms 11 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Ko jūs te MULDAT! Treneris izdarīja MAXIMUMU! Un kas te ceļ augšā Pasečņiku bezmaz dievu kārtā, ka vajadzēja spēlēt uz viņu utt. Nu nav viņš nekāds pārcilvēks un superspēlētājs pat šajā U18 līmenī!!! Jā, labs... Jā, garš... Bet nekādā ziņā ne ļoti nobriedis vai stabils "punktu mašīna" zem groza! Kā iet, tā iet, viņš bija noguris jau ar rebaundiem ņemoties, ko tad jūs gaidāt vēl 30p spēli no viņa?

OK, dažreiz aizraušanās ar 3p metieniem bija jūtama, bet tas jau bija horvātu taktikas mērķis, savilkties apakšā uz grozu un atļaut šos metienus, noskautojot to, ka mums tik labi viņi neies. Un ja iespēlētu zem groza "garajiem", tad tur anyway bija vienam pret diviem jākapā.

Ļoti prātīgs gājiens bija Žvīgura iesaistīšana, viņš 1:1 ļoti izcili nospēlēja. Un tas arī ir trenera nopelns, viņš izštukoja MAXIMUMU, ko mēs vispār varējām uzbrukumā izdarīt!
Nu un kādu tad maksimumu Mazurs izdarīja? Vienīgā labi aizvadītā spēle bija pret Lietuvu un tad tās uzvaras pamatā bija gandrīz ideālā aizsardzība 2. puslaikā. Trīs spēles, kā kopijas, pārliecinoši esam vadībā, bet beigas nospēlē kā iesācēji!

Tiek runāts, ka Pasečnikam spēka nepietika, ka nav nobriedis, pat pie tā, ka vidēji spēlēja tikai 20 min., salīdzinājumā ar Porziņģi, kurš vidēji laukumā pavadīja 30 min.! KĀ TĀ? Kāpēc tad Čavaru marinēja uz soliņa? Galīgi nebūtu līdzētājs, pat uz 5 minūtēm ne? Ja es nekļūdos, tad Pasečniks visu sezonu ir pavadījis Mazura uzraudzībā, vai tad nezin viņa spēju robežas?

Neko sev, tik dažreiz aizrāvās ar 3 pts metieniem, es saprotu, ja rezultativitāte ir virs 40%, tad var lādēt tos, kaut katru spēli neskatoties, bet izmest pa 25 trīspunktniekiem ar tādiem labiem centra spēlētājiem kuru vidējā rezultativitāte no groza apakšas ir virs 50% ir izšķērdība. Es saprotu arī kāpēc tiek mests tik daudz no distances, jo vienkārši mazie neprot iespēlēt postā garajiem, kā arī pa lielam garie ganās pa perimetru, lai tiktu pie bumbas, jo tādas ir Mazura kombinācijas.

Nesaprotu arī attiecībā par Žvīguru, vai tad neviens treneris nezināja, ka viņš tieši ir spēcīgs caurgājienos un spēlē tuvāk pie groza, manuprāt tas nav nekāds atklājums. Dēls ir gājis tēva pēdās, ja Jūs atceraties, tad Žvīguram senioram pirms hronisko traumu gūšanas bija tieši spēcīgs caurgājiens, viņam bija arī labs augsts lēciens.

Galu galā, ja paši neprotam, tad paskatieties kā leišu baskets spēlē ar labiem centriem! Kā viņi uz viens divi apspēlē zonu, kā tiek bumbiņa spēlēta uz centriem. LV reāli nebija gandrīz nevienas īsas sadarbības ar centriem. Nevajag arī aizmirst caurgājiena spēku, kurš LV gandrīz netika izmantots. Bez Žvīgura gandrīz neviena caurgājiena. Kur bija mērķtiecīgā spēle uz soda izprovocēšanu? Tās ir tās lietas, ja nekrīt no distances!

Mazuram vajadzētu paškritiskāk uz sevi paskatīties. Viņš saka, ka "nemeklēšot vainīgos", bet tajā pašā laikā turpina: "Paši neatskrējām atpakaļ, paši neizcīnījām bumbas. Mums bija iespēja iemest izšķirošo metienu, bet mēs to neizdarījām. Mums nevajag, lai tiesneši glābj. Pašiem bija jāspēlē." Pēc visa sanāk, ka vainīgi tomēr ir spēlētāji, ka spēlētāji nav pildījuši trenera norādījumus. Tad Tu esi vai neesi treneris, kā tad viņš ir iedomājies Eirolīgas zvaigznes trenēt, ja netiek galā ar bērniem.

Ļoti slavens latviešu basketbolists Gunārs Siliņš metienu grozā salīdzināja ar karotes likšanu mutē, ar to domādams, kā var ēdot karoti mutei garām likt? Otrs latviešu basketbola klasiķis Armands Krauliņš vienmēr ir uzsvēris, ka uzvar komanda, bet zaudē treneris!

  +1 [+] [-]

, 2013-07-28 01:36, pirms 11 gadiem
PuLVeris, Tavos komentāros ir zināma daļa rūgtas patiesības, tomēr ir jāņem vērā, ka mēs vērojam U18, nevis pieaugušo izlasi...
Tu vēlies ideālu spēli (to es secinu no Taviem komentāriem), bet šajā vecumā tas vienkārši vēl nav iespējams. Ideālu spēli varēja redzēt 1992.g. Olimpiādē ASV izlases izpildījumā.
Mans viedoklis, ka šis turnīrs ir kā minimums vērtējams ar atzīmi 8.
Ja vēl izdotos sakopot pēdējos spēkus bronzai, tad droši jāliek būtu 9. Es piekrītu, ka kaut kas nogāja greizi savstarpējā komunikācijā starp treneri un spēlētājiem 2 iepriekšējos zaudējumos (pret Itāliju un Turciju). Vai nu spēlētāji līdz galam nesaprata treneri, vai treneris savlaicīgi nepamanīja krīzi uz laukuma un nerīkojās. Iespējams trenerim nemaz nebija variantu kā rīkoties, jo visi resursi bija izsmelti. Kā bija īstenībā to zin tikai treneris un paši spēlētāji. Būtu lietderīgi pēc šī turnīra paaicināt treneri uz garu interviju tāpat kā tas notika ar A. Štālbergu un lai treneris pastāsta sīkāk kas sanāca, kur bija problēmas utml.
Secinājums ir viens, ka pamats U18 izlasei ir ielikts labs, bet darāmais darbiņš lai droši tēmētu uz lieliem panākumiem nākotnē vēl ir acīmredzams. Gan fiziskā, gan taktiskā ziņā.

  -1 [+] [-]

, 2013-07-28 01:46, pirms 11 gadiem
PuLVeris rakstīja: Spēli zaudēja TRENERIS, kurš slikti nostrādāja taktiski! Ja zin, ka visu turnīru nekrīt 3 pts un mazajiem vispār spēle uzbrukumā nevedas, bija jādomā taktiskas viltības, pastiprināti jāspēlē uz garajiem, jāmeklē kontakts ar pretspēlētājiem, lai mestu sodus, utt., bet NĒ, atkal pidžina 3 pts metienus, ārprāts!!!
Tev vajadzētu atslābt drusku, nāks par labu nerviem...

Iekļuvām pusfinālā, tātad, pa lielam, viss tika darīts pareizi.

Nevajag jau aizmirst, ka pats treneris nespēlē, bet ja spēlētaju talants nav liels un ir ierobežots, tad arī taktiski ne viss sanāk.

Paši redzējām, cik daudz tālmetienu garām aizmeta mazie, cik daudz kļūdu sataisīja, nu nav tādu talantu no 1. līdz 3. pozīcijai...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2013-07-28 09:01, pirms 11 gadiem
Namejs rakstīja: Tev vajadzētu atslābt drusku, nāks par labu nerviem...

Iekļuvām pusfinālā, tātad, pa lielam, viss tika darīts pareizi.

Nevajag jau aizmirst, ka pats treneris nespēlē, bet ja spēlētaju talants nav liels un ir ierobežots, tad arī taktiski ne viss sanāk.

Paši redzējām, cik daudz tālmetienu garām aizmeta mazie, cik daudz kļūdu sataisīja, nu nav tādu talantu no 1. līdz 3. pozīcijai...
Ja jau nav talantīgi spēlētāji, tad kāpēc visu laiku tika runāts par medaļām un ļoti bieži par zeltu?????

Treneris var būt arī nav slikts, bet viņa kļūdas bija pietiekami daudz! Pret LT bija vislabākā spēle, gan spēlētājiem, gan trenerim. Viss tika pareizi un laikā izdarīts, laikā taimauts paņemts un apturēts LT izrāviens, maiņas pareizas izdarītas.

Pret horvātiem kaut kas nebija, bet kā galveno iemeslu uzskatu tiesnešu kļūdas!!!!! It sevišķi nespotiskais sods Porziņģim un beigās nenosvilpts nostaigāts. 1/4 mums fiksēja 3 piezīmes horvātiem bija vairāk par 5. No 2/4 - 4/4 (ieskaitot) mums katrā no tām bija daudz vairāk par 5 sodiem un horvāti tikai meta sodus. Pašiem horvātiem, šķiet, netka fiksēti pat 5 sodi! Kā tas var būt, nespēlēja viņi tik tīri aizsardzībā!!!!!

     [+] [-]

, 2013-07-28 09:03, pirms 11 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Ko jūs te MULDAT! Treneris izdarīja MAXIMUMU! Un kas te ceļ augšā Pasečņiku bezmaz dievu kārtā, ka vajadzēja spēlēt uz viņu utt. Nu nav viņš nekāds pārcilvēks un superspēlētājs pat šajā U18 līmenī!!! Jā, labs... Jā, garš... Bet nekādā ziņā ne ļoti nobriedis vai stabils "punktu mašīna" zem groza! Kā iet, tā iet, viņš bija noguris jau ar rebaundiem ņemoties, ko tad jūs gaidāt vēl 30p spēli no viņa?

OK, dažreiz aizraušanās ar 3p metieniem bija jūtama, bet tas jau bija horvātu taktikas mērķis, savilkties apakšā uz grozu un atļaut šos metienus, noskautojot to, ka mums tik labi viņi neies. Un ja iespēlētu zem groza "garajiem", tad tur anyway bija vienam pret diviem jākapā.

Ļoti prātīgs gājiens bija Žvīgura iesaistīšana, viņš 1:1 ļoti izcili nospēlēja. Un tas arī ir trenera nopelns, viņš izštukoja MAXIMUMU, ko mēs vispār varējām uzbrukumā izdarīt!
Var piekrist, bet vai nevarēja Žvīgura gājienu uzlaist ātŗāk, teiksim ne pie -10, bet pie mīnus 2-4

  -1 [+] [-]

, 2013-07-28 09:09, pirms 11 gadiem
Horvātiem sodi 17/25 mums 13/16, iespējams, te arī ir tie 4 punkti, kas pietrūka!

     [+] [-]

, 2013-07-28 09:13, pirms 11 gadiem
janijs56 rakstīja: Var piekrist, bet vai nevarēja Žvīgura gājienu uzlaist ātŗāk, teiksim ne pie -10, bet pie mīnus 2-4
Domā tas tāds mērķtiecīgs un taktisks gājien no trenera puses bija domāts - Ivar ej un tagad samet padsmit punktus Driši vien ka teica, lai iet cauri, jo tā ir viņa stiprā puse. Ivars pamēģināja, sanāca, nu tad arī turpināja!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-07-28 10:52, pirms 11 gadiem
Šķiet, ka Mazuram vēl ir tālu līdz lielam taktiķim... Mums ir divi torņi, bet viens no tiem spēles laikā gūst 2p!!! Kā tas ir iespējams, Koļa? Neredzēju nevienu iespēlētu sadarbību uz centriem, un ja tāda bija, tad tikai pateicoties improvizācijai.
Kāpēc Geks var atļauties plivināt sasteigtus truļus, ja viņš nav nekāds Stojakovičs vai zelta roka??? Kāpēc pēc pirmā izmestā zilā, treneris neiedod pa muguru šim špīlerim?
Vai minūtes pārtraukumā nevar iedot norādījumus par to, kā ir jāatbloķē grozs, lai savāktu reboundus? Ar tādu sastāvu ir jāsavāc par 20 bumbām vairāk nekā oponentiem, bet mēs pilnībā zaudējām grozus!!! Ja Mazurs būtu sakārtojis dažas elementāras lietas, mēs nenonāktu līdz izšķirošam metienam vai nerunātu par to, ka tiesneši ir praida dalībnieki...

     [+] [-]

, 2013-07-28 11:29, pirms 11 gadiem
Vel jastradaa pie fiziskaa. Spelet prot, bet bez laba fiziskaa- profesionalajaa basketbolaa nav ko darit.

     [+] [-]

, 2013-07-28 11:46, pirms 11 gadiem
Guntars Šēnbergs rakstīja: Šķiet, ka Mazuram vēl ir tālu līdz lielam taktiķim... Mums ir divi torņi, bet viens no tiem spēles laikā gūst 2p!!! Kā tas ir iespējams, Koļa? Neredzēju nevienu iespēlētu sadarbību uz centriem, un ja tāda bija, tad tikai pateicoties improvizācijai.
Kāpēc Geks var atļauties plivināt sasteigtus truļus, ja viņš nav nekāds Stojakovičs vai zelta roka??? Kāpēc pēc pirmā izmestā zilā, treneris neiedod pa muguru šim špīlerim?
Vai minūtes pārtraukumā nevar iedot norādījumus par to, kā ir jāatbloķē grozs, lai savāktu reboundus? Ar tādu sastāvu ir jāsavāc par 20 bumbām vairāk nekā oponentiem, bet mēs pilnībā zaudējām grozus!!! Ja Mazurs būtu sakārtojis dažas elementāras lietas, mēs nenonāktu līdz izšķirošam metienam vai nerunātu par to, ka tiesneši ir praida dalībnieki...
Geks ir smaiperis, diemžēl, čempionātā nevarētu teikt, ka viņam krita un gāja spēle. Sasteigts metiens viņam vakar bija tikai viens! Tas, kurš puļī kad vajag un kad nevajag ir Gludītis! Geks vispār maz met pa grozu.

Šinī spēlē negāja cauri spēlēšana uz garajiem, sākumā sameta, bet pēc tam nosedza. Kaut kādas sadarbības jau bija uz garajiem, un diezgan daudz deva garajiem bumbu apakšā, tikai tie nevarēja iemest, jo horvāti gāja pa diviem virsū un nosedza.

Mums reizēm par daudz gribas, tur neviena komanda nav tāda, kuru varētu kā mazos apspēlēt, savākt visas bumbas un ar +20 uzvarēt!!! Tas gan nenozīmē, ka mēs nevarējām uzvarēt, visi gaidīja. Neviens mūs neuzvarēja ar lielu pātsvaru, lielākais pārsvars bija vakar ar +4, pārējas divās pretiniekam +1. Tas parāda, ka mēs esam tiešām spēcīgi. Un kad kaut kas tāds ir bijis, ka mēs varam sist pilnīgi visus Eiropā?!

     [+] [-]

, 2013-07-28 14:17, pirms 11 gadiem
Vispār jau labi priekš Latvijas. Tikai nevajadzēja citiem treneriem un žurnālistiem sacelt tādu ažiotāžu( komandā nav vājo posteņu, mērķējam uz zeltu. uzvarēsim ar 20 punktiem). Protams ja noskaņojas uz šādu vilni, tad liekas ka ir aplauziens, bet ja izvērtē objektīvi, rezultāti normāli priekš mūsu izlases.