Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

LBS: Jāizmanto ilgos pūliņos iegūto FIBAEurope uzticību

LBS: Jāizmanto ilgos pūliņos iegūto FIBAEurope uzticību
Artūrs Strautiņš un citi 1998.gadā dzimušie basketbolisti par Eiropas U16 čempionāta medaļām nākamvasar, iespējams, varēs cīnīties Latvijā.
Foto: FIBAEurope

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas zonas (FIBAEurope) valde piešķīrusi Latvijas Basketbola savienībai tiesības 2014.gada vasarā rīkot Eiropas U16 čempionātu puišu komandām. FIBAEurope vadība ir informēta, ka Latvijas Basketbola savienība uzņemsies šos pienākumus, ja pozitīvi beigsies pārrunas ar pašvaldībām un tiks saņemts Nacionālās sporta padomes akcepts. Turnīra sarīkošana būs papildus arguments Latvijas cīņā par tiesībām rīkot Eiropas vai pasaules pieaugušo čempionātu.

Situāciju komentē Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps:

„Kopš 2007.gada Eiropas vai pasaules basketbola čempionātus Latvijā esam rīkojuši jau septiņas vasaras pēc kārtas. Tādai aktivitātei ir tālejošs mērķis – nostiprinot LBS autoritāti starptautiskajā basketbola sabiedrībā panākt, ka Latvijai uztic tiesības rīkot pasaules vai Eiropas čempionāta finālturnīru vīriešu komandām.

2014.gadā LBS vēlējās Eiropas jaunatnes čempionātu rīkot kopā ar kādu kaimiņvalsti, turpinot pēdējos gados veiksmīgi aizsākto praksi, kas samazina izmaksas un nodrošina turnīriem lielāku publicitāti. FIBAEurope, kas sākotnēji uz šādu sadarbību raudzījās piesardzīgi,tagad jau novērtējusi kopdarba priekšrocības. Diemžēl Lietuvas Basketbola federācija, sakarā ar pārmaiņām tās vadībā, nākamgad nevēlējās uzņemties papildus pienākumus. Savukārt ar Igaunijas Basketbola federāciju bija grūti atrast kopīgas intereses, jo mūsu komandas Eiropas čempionātā spēlē dažādās līgās. Vienīgais iespējamais variants sadarbībai ar igauņiem bija U18 meiteņu čempionāta B līgas turnīrs, taču FIBAEurope valde nolēma tā rīkošanu uzticēt Rumānijai, kurai tas būs kā ģenerālmēģinājums pirms 2015.gada Eiropas sieviešu čempionāta.

Rezultātā Igaunija tika pie tiesībām rīkot U16 meiteņu čempionāta B divīzijas turnīru, bet Latvijai tiek piedāvāts rīkot U16 puišu čempionāta A divīzijas turnīru, kurā 16 komandas cīnīsies par medaļām.

Pieņemot šādu lēmumu, FIBAEurope valde ņēma vērā LBS līdzšinējo pozitīvo „kredītvēsturi”, paļaujoties uz Latvijas spēju ar zemām izmaksām nodrošināt augstu organizācijas līmeni. Patīkami, ka mūsu cilvēku profesionalitāte, kā arī pašvaldības un valsts atbalsts lielo starptautisko sacensību rīkošanai izpelnījies tādu uzticību. Tomēr esam informējuši FIBAEurope vadību, ka spēsim uzņemties šīs saistības tikai tādā gadījumā, ja veiksmīgi noslēgsies sarunas ar pašvaldībām un čempionāta rīkošanu atbalstīs Nacionālā sporta padome.

Likumā noteiktajā kārtībā LBS ir informējusi Latvijas Sporta federāciju padomi par vēlmi 2014.gada vasarā sarīkot kādu no Eiropas jaunatnes čempionātiem. U16 meiteņu B divīzijas čempionāta rīkošanai Nacionālās sporta padomes saskaņojums nebija nepieciešams, bet A divīzijas čempionātam tāds būs vajadzīgs.

U16 puišu čempionāta sarīkošana būs svarīga vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, pašvaldību pieredze jau nepārprotami liecina,  ka šādi sarīkojumi sagādā ne tikai rūpes un izdevumus, bet arī pozitīvu ekonomisko efektu un arī labu praksi mūsu cilvēkiem. Otrkārt, kadetu čempionāts spēlētājiem ir pati pirmā oficiālo starptautisko turnīru pieredze, jaunajiem latviešiem tā tradicionāli nāk grūti, bet mājinieku statuss sagādā būtiskas priekšrocības un atvieglo adaptēšanos. Treškārt, ir svarīgi vēlreiz apliecināt Latvijas spējas kvalitatīvi izpildīt starptautiskās saistības.

FIBAEurope valdes sēdē līdz ar 2014.gada čempionātu norises vietu izraudzīšanu apstiprinātas arī izmaiņas 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīra izspēles sistēmā (atcelti otrā posma turnīri, bet izslēgšanas spēles sāksies no astotdaļfināla). Tuvākajā laikā tiks publiskoti noteikumi konkursam uz rīkošanas tiesībām. 29.novembrī Baltijas valstu basketbola federāciju ģenerālsekretāru sanāksmē spriedīsim par konkrētu rīcību, lai pretendētu uz tiesībām EuroBasket’2017 rīkot Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Cīņa par šo godu ieiet finiša taisnē un būs svarīgi pēdējos soļus spert droši un pārliecinoši.” 

  +2 [+] [-]

, 2013-11-17 14:09, pirms 11 gadiem
Daudz labāk varētu saprast, ja uzrakstītu, cik katru gadu Latvija iztērē KONKRĒTI naudas, lai iegūtu šo uzticību.
Un pretī - cik Latvija NOPELNĪS, saņemot tiesības rīkot to vienu vienīgo Eiropas vai pasaules čempionātu.

Ja beigās pat teorētiski nesanāk plusi, tad es neredzu jēgu tādai centībai.
Nav noslēpums, ka katru gadu sanāk diezgan lieli tēriņi, ko sedz ne jau starptautiskā federācija, bet uzņemošā valsts.
Šo naudu varētu lietderīgāk izmantot Latvijas basketbola attīstībai, nevis palaist vējā, rīkojot nenozīmīgos, sīkos turnīriņus katru vasaru...

  +1 [+] [-]

, 2013-11-17 14:33, pirms 11 gadiem
Interesanti būtu uzzināt, kuras ir tās potenciālās pašvaldības, kurām ir interese rīkot U16 čempionātu, jo tas nav nekāds noslēpums, ka interese par kadetiem ir ĻOOOOOTI maza.