Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

Asnāte Fomina: Šī bija viena no labākajām spēlēm gatavošanās ciklā

Asnāte Fomina: Šī bija viena no labākajām spēlēm gatavošanās ciklā
Asnāte Fomina: 19 punktu un 3 rezultatīvas piespēles U20 izlases pārbaudes spēlē ar Lietuvas komandu.
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

Svētdien, 9. jūnijā Latvijas sieviešu U20 izlase Rīgas 49. vidusskolas sporta kompleksā aizvadīja teicamu spēli, ar 81:52 pieveicot kaimiņienes Lietuvas vienaudzes. Lieliska spēle izdevās Asnātei Fominai un Sabīnei Dukātei. Abas komandas spēkiem mērosies vēl divas reizes – pirmdien plkst.18 un otrdien plkst. 11:30.

Mača pirmās minūtes veiksmīgākas padevās latvietēm, kas uzņēmās iniciatīvu, panākot atrāvienu  13:4. Lietuva visiem spēkiem centās radīt briesmas groza tuvumā, bet latvietes, savelkoties soda laukumā, tās novēra. Vispusīgais uzbrukums – ātrie pretuzbrukumi, spēle pa perimetru, bumbas iespēles  garajām un agresīvi caurgājieni -  nesa vēlamo rezultātu.

Laukumā nākot nomināli otrajiem pieciniekiem, lietuvietes nodemonstrēja fizisko pārākumu un sadeldēja rezultāta starpību, bet latvietes otrās ceturtdaļas sākumā nepilnas četras minūtes nespēja gūt punktus. Līderes lomu kārtējo reizi uzņēmās Fomina, kas ne vien precīzi uzbruka pati, bet arī ievirzīja komandas uzbrukumu pareizajā gultnē. Atskanot pārtraukumu vēstošajai sirēnai, Latvija atradās vadībā ar 39:31.

Otrajā puslaikā trenera Aivara Vīnberga vadītā komanda nodemonstrēja pacietīgu un asu spēli aizsardzībā, piespiežot Lietuvas basketbolistes pieļaut vairākas rupjas kļūdas. Sekmējās bumbas pārtveršana un ātrie pretuzbrukumi. Latvijas basketbolistes spēja trāpīt brīvus tālmetienus, izmantot nevienlīdzīgās maiņas, kā arī sekmīgi cīnīties par bumbām zem oponentu groza. Tuvojoties mača izskaņai, latvietes nostiprināja vadību un pārliecinoši kontrolēja spēles ritējumu, turpretī lietuvietes nespēja pieļāva kļūdu pēc kļūdas, kas arī izslēdza jebkādus jautājumus par uzvarētāju šajā spēlē -81:52.

Abas komandas gatavojas Eiropas U20 čempionātam. Lietuvas komanda spēlēs A līgā, bet Latvijas komanda – B līgā.

Latvijas U20 izlases statistika un spēļu kalendārs: Sieviešu U20 izlase

Pēc spēles komandas rezultatīvākā spēlētāja Asnāte Fomina sacīja: „Šī bija viena no labākajām pārbaudes spēlēm. Prieks, ka nostrādājām kā komanda. Aizsardzība bija aizvien labāka, uzbrukumā spēlējām ar lielu pašatdevi. Meitenes centās pildīt trenera norādījumus, tāpēc arī uzvarējām. Esam ļoti labi pastrādājušas un uzlabojušas fizisko sagatavotību. Jūtos labāk, lai arī kājas joprojām ir diezgan sadzītas. Uz čempionātu noteikti būsim labākajā formā,” pastāstīja Fomina.

Sākotnēji Asnāte trenējās kopā ar Latvijas nacionālo izlasi, bet vēlāk pievienojās U20 izlasei. „Diezgan viegli iekļāvos komandā, jo iepriekš esmu daudz spēlējusi kopā ar šīm meitenēm. Lielā izlase deva neatsveramu pieredzi. Bija ne tikai lielāka pretestība, bet arī krietni sarežģītāki trenera uzstādījumi un prasības.  Šajā ziņā U20 izlasē jūtos daudz vieglāk,” atklāja Fomina, kas ir viena no šī izlases modeļa līderēm.

„Ar treneri Vīnbergu esmu strādājis kopā U20 izlasē, kad viņš pildīja trenera palīga pienākumus, un arī sezonas garumā komandā RTU/Merks. Mums ir laba savstarpējā saikne, jo labi saprotu viņa dotos norādījumus. Citi treneri pēc pirmās kļūdas rauj malā un bļauj, bet viņš uzticas un dod iespēju ikvienai parādīt savu labāko spēli."

„Līdz čempionātam derētu uzlabot aizsardzību. Mums visām vajadzētu piestrādāt pie iniciatīvas uzņemšanās, agresivitātes un saliedētības, bet tas viss nāks ar darbu. Vēl ir laiks,” pozitīvi noskaņota ir Asnāte Fomina. „Cenšos savākt meitenes, kad tas ir vajadzīgs. Ar katru treniņu, ar katru spēli viss vēl vairāk virzīsies uz labo pusi un sniegums uzlabosies.”