Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1133, Did:0, useCase: 3

Ainārs Čukste: Sezonas laikā U16 izlases līderes progresējušas straujāk

Ainārs Čukste: Sezonas laikā U16 izlases līderes progresējušas straujāk
Foto: Romualds Vambuts

 Latvijas – Igaunijas sieviešu basketbola čempionāta galvenās laureātes noskaidrosies nedēļas nogalē četru labāko komandu finālturnīrā Cēsīs, bet vienas veiksminieces jau zināmas. Tās ir Latvijas U16 izlases spēlētājas, kuras ar piecām uzvarām apsteidza trīs pieredzējušākas komandas un ierindojās 9.vietā, kā arī ieguva lielisku pieredzi, kas palīdzēs sagatavoties augustā Bulgārijas pilsētā Varnā paredzētajam Eiropas kadetu čempionātam. U16 izlases startu komentē komandas galvenais treneris Ainārs Čukste.

 

PAR REZULTĀTIEM. Piecas uzvaras – pa divām pār Latvijas un Tartu Universitāšu studentēm, viena pār Raplas komandu – ir lielisks rezultāts, ja ņem vērā, ka Latvijas – Igaunijas sieviešu čempionātā mums bija darīšana ar gados vecākām, pieredzējušākām un fiziski stiprākām pretiniecēm. Bija vēl vairākas spēles, kurās izdevās pretiniecēm radīt nopietnas problēmas un bija iespējas uzvarēt.

PAR IEGUVUMIEM. 9.vieta pieaugušo komandu konkurencē nepilnus 16 gadus vecām meitenēm ir labs rezultāts, taču vēl svarīgāki, protams, ir citi ieguvumi – pieredze un rūdījums. Meitenes laukumā saskārās ar pamatīgu spēka spiedienu un praksē mācījās to pārvarēt. Salīdzinot ar sezonas sākumu, progress bija vērojams gan tehniskajā un taktiskajā meistarībā, gan pārliecībā. Spēle kļuva stabilāka, pretiniecēm aizvien grūtāk bija piespiest mūsu meitenes kļūdīties.

PAR PAVEIKTO. Sezonas garumā caurmērā tikāmies reizi nedēļā – uz treniņu vai spēli. Trenerim jau vienmēr gribas , lai koptreniņu būtu vairāk, tomēr šādam ritmam bija savas priekšrocības. Izveidojās konstruktīva sadarbība ar sporta skolu treneriem, meitenes saglabāja azartu, neesam apnikuši cits citam. Emociju svaigums vēl noderēs vasarā, kad sāksim gatavoties Eiropas čempionātam.

PAR SASTĀVU. Spēlēs piedalījās 16 basketbolistes, bet lielāko cīņu smagumu iznesa sešas – māsas Paula un Digna Strautmanes, Kristiāna Rikveile (visas no Rīdzenes), Amanda Betlere (TTP) , Sindija Kudule un Laura Grabe (abas no 3.BJSS). Sezonas gaitā plaisa meistarībā starp līderēm un pārējām, šķiet, palielinājusies – nevis tāpēc, ka rezervistes atpalikušas, bet tāpēc, ka minētais sešnieks progresējis straujāk. Tas nenozīmē, ka otrais ešelons nevar palīdzēt, tomēr lomu sadalījums ir diezgan izteikts.

PAR REZERVĒM. Vasarā uz koptreniņiem uzaicināšu 16-17 basketbolistes, tai skaitā arī meitenes, kuras sezonas laikā nevarēja piedalīties komandas darbā. Piemēram, izvērtēsim, ko spēs daugavpiliete Tatjana Savicka, valmieriete Anete Ozola.

PAR TUPMĀKO DARBU. Meitenēm vēl priekšā Swedbank Latvijas Jaunatnes basketbola līgas finālspēles un eksāmeni skolās. Pilnīga atvaļinājuma no basketbola nebūs – maija beigās un jūnija sākumā turpināsim darboties vienu vai divas reizes nedēļā. Pamatdarbs sāksies pēc Jāņiem. Eiropas čempionāts Varnā sākas 1.augustā un pēc dažu gadu pārtraukuma U16 grupā startēsim A divīzijā.

PAR EIROPAS ČEMPIONĀTU.  Mums ir ļoti smaga grupa – Krievija, Zviedrija un Turciju –, taču, kā jau A divīzijas debitantes, izlozē bijām 4.grozā un uz dāvanām cerēt nevarējām. Zviedrietes janvārī uzvarējām Baltijas jūras kausa izcīņā, taču vasarā būs cita spēle.

PAR NĀKOTNI. U16 izlase līdzdalība sieviešu čempionāta virslīgā noteikti attaisnojusies un šāda prakse jāturpina. Protams, rīkojoties elastīgi – piemēram, kopā ar kadetēm varētu spēlēt arī kāda junioru izlases kandidāte, kura vēl nav iesaistīta pieaugušo klubā.