Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Labākās olimpiskā 3x3 basketbola jauniešu komandas tiks noteiktas Upesciemā, Rīgā un Saulkrastos

Renārs Buivids
Renārs Buivids

Labākās olimpiskā 3x3 basketbola jauniešu komandas tiks noteiktas Upesciemā, Rīgā un Saulkrastos
U13 grupas komandas sacenšas 2023. gadā Saulkrastos sacenšas olimpiskā formāta 3x3 basketbolā. Publicitātes foto

Olimpiskā 3x3 basketbola formāta valsts labākās bērnu komandas trijās vecuma grupās – U12, U13, U14 – gan zēniem, gan meitenēm tiks noteiktas trijos turnīros – jūnijā Upesciemā, jūlijā Rīgā un augustā Saulkrastos. Sadarbībā ar organizāciju “Her take” kvalitatīvs 3x3 basketbols īpaši tiks popularizēts meiteņu pulkā.

Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) standartiem – mākslīgais laukuma segums, tiesneši, spēles un uzbrukuma laika kontrole, individuālās statistikas fiksēšana – atbilstoši 3x3 basketbola turnīri šovasar jau notikuši un vēl plānoti tikai profesionāļu grupā, sacenšoties Pasaules tūres kvalifikācijas sistēmas turnīros.

Šovasar triju vecuma grupu jauniešiem būs iespēja izmēģināt starptautiskā formāta 3x3 basketbolu, sacenšoties basketbola kluba “Varenie runči” sadarbībā ar pašvaldībām un privātajiem atbalstītājiem rīkotajos turnīros.

16. jūnijā Upesciema basketbola laukumā, uz kura šajā pavasarī tika izvietots “Bergo Flooring” profesionālais segums, sadarbībā ar Garkalnes Sporta centru notiks Garkalnes kausu izcīņa U13 vecuma grupā (2011. g. dz. un jaunāki) gan zēniem, gan meitenēm. Pieteikšanās ilgs līdz 13. jūnija vakaram.

13. vai 14. jūlijā Rīgā (vieta un laiks tiks izziņoti īpaši) notiks turnīrs U14 grupas zēniem (2010. g. dz. un jaunāki) un U12 grupas meitenēm (2012. g. dz. un jaunākas).

Savukārt, 2023. gada septembrī atklātajā Saulkrastu 3x3 basketbola laukumā, kurā izvietots gan profesionālais “Bergo Flooring” laukuma segums, gan starptautiskajiem standartiem atbilstoša groza konstrukcija, sadarbībā ar Saulkrastu novada pašvaldību tiks noteiktas labākās komandas vēl divās ieskaitēs – 10. augustā U12 grupā zēniem (2012. g. dz. un jaunāki), 11. augustā U14 grupā meitenēm (2010. g. dz. un jaunākas).

“Latvijas 3x3 basketbolisti ir aktuālie olimpiskie čempioni, tādēļ arī jauniešiem vēlamies dot iespēju izmēģināt olimpiskā sporta veida spēlēšanu maksimāli pietuvināti profesionālajiem standartiem,” uzsver BK “Varenie runči” valdes loceklis Renārs Buivids. “Lieliski izprotu trenerus un vecākus, kuri bieži vien nepieļauj jauno basketbolistu dalību turnīros uz asfaltētiem laukumiem, baidoties arī no nekontrolētās fiziskās cīņas, mazpieredzējušajiem vai nekvalificētiem tiesnešiem vadot spēles. Pagājušā gada pieredze liecina, ka mūsu izvēlētais formāts ļauj noteikt spēcīgākās komandas pēc sportiskajiem principiem, neizraisot negatīvas emocijas ne laukumā, ne ārpus tā. To novērtējuši arī paši spēlētāji, viņu vecāki un treneri.”

Turnīru organizatori iecerējuši īpaši uzaicināt arī meiteņu komandas. Līdz ar to “Varenie runči” uzsākuši sadarbību ar organizāciju “Her take”, kuru izveidojušas Latvijas 5:5 basketbola izlases pārstāves Aleksa Gulbe, Digna un Paula Strautmanes. Turklāt Aleksa un Paula izmēģinājušas spēkus 3x3 basketbolā, vēl pagājušajā gadā pārstāvot Latvijas krāsas Pasaules Sieviešu tūres turnīros.

“3x3 basketbols ir fizisks un tehnisks sporta veids, kas var sekmēt izaugsmi 5:5 basketbolā. Iekļūšana Latvijas komandā dalībai Pasaules Sieviešu tūrē man nodrošināja superīgu piedzīvojumu, sacenšoties ar citu valstu komandām,” komentē Aleksa Gulbe, kura pašreiz FIBA pasaules rangā sievietēm ieņem 149. vietu.

“3x3 basketbols ir kā skatuve, kur parādīt savu enerģiju, neatlaidību un cīņassparu katrā spēles epizodē. 3x3 basketbolā spēlētājiem jābūt daudzpusīgiem, jo viena mača ietvaros vari būt gan saspēles vadītāja, gan centra spēlētāja jomā. 3x3 basketbola spēlēšana ir papildus iespēja individuālās meistarības attīstīšanai,” piebilst Paula Strautmane.

Info par pieteikšanos Garkalnes kausu izcīņai!

Par 3x3 basketbola turnīriem jauniešiem

Informācija FIBA 3x3 basketbola sacensību vietnē “play.fiba3x3.com” liecina, ka Latvijas Basketbola savienība pēdējo reizi olimpiskā sporta veida turnirus atbilstoši starptautiskajiem standartiem rīkojusi 2022./2023. gada sezonā, kad notika “Dobeles dzirnavnieka 3x3 jaunatnes basketbola līga” ar posmiem Jelgavā, Madonā, Saldū, Talsos un finālu Rīgā, nosakot spēcīgākās komandas U19 un U17 vecumā gan zēniem, gan meitenēm.

2023. gada vasarā starptautiskā standarta turnīrus valstī sarīkoja tikai BK “Varenie runči”, sadarbojoties ar Saulkrastu novada pašvaldību un Garkalnes Sporta centru. 1. jūlijā Saulkrastos sacentās U13 un U15 grupas puiši, 16. jūlijā Langstiņos spēlēja U14 puiši, bet 30. jūlijā turpat Langstiņos mērojās spēkiem U12 zēni un meitenes. Pagājušajā vasarā Langstiņos gan spēles nācās aizvadīt uz asfalta, taču šogad mači jau pārcēlsies uz Upesciema stadionu ar profesionālo segumu.

Par “Her take”

Aleksa Gulbe: “”Her take” ir organizācija, kas iedvesmo, izglīto un savieno atlētus ar profesionāļiem, kopā strādājot, lai nokļūtu tuvāk saviem mērķiem. Sauklis “Take your shot” aicina meitenēm pamēģināt kaut ko jaunu, spert pirmo soli, paņemt nākotni savās rokās.”

Paula Strautmane: “Lai kādas būtu tavas dzīves prioritātes, katrs var atrast vietu basketbolā. Sporta pasaule ir liela un iespējām bagāta. Mums ir talanti, bet jaunie bieži šaubās par nākamo soļu speršanu un domā, ka jātiek galā pašiem. “Her take” apvieno profesionālas spēlētājas, kuras pašas to pieredzējušas. Mēs darbojamies, lai dalītos ar informāciju, lai jaunie spēlētāji spētu pieņemt labākos lēmumus.”

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/3x3Basketb...

     [+] [-]

, 2024-06-10 20:27, pirms 2 nedēļām
labs raksts!
beidzot kāds pasaka, ka Ghetto nav 3x3, bet beznoteikumu strītbols.