Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Paula Cirša: "Uzvara Eiropas studentu spēlēs dāvāja satriecošas emocijas"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Paula Cirša: "Uzvara Eiropas studentu spēlēs dāvāja satriecošas emocijas"
Paula Cirša un RSU treneris Mārcis Pliens 2024. gada 10. septembrī. Foto: LBS

"Jau pavasarī zināju, ka būs jābrauc uz Debrecenu. Vasaras plāns – ļoti blīvs, turnīrs pēc turnīra. Atpūtai palika apmēram divas nedēļas, pārējo vasaru aizpildīja basketbols. Bija smagi un fiziski grūti, taču šo vasaru nemainītu pret neko citu," sarunā ar Sportacentrs.com atzina Rīgas Stradiņa Universitātes otrā kursa studente un Eiropas studentu spēļu uzvarētāja 3x3 basketbolā Paula Cirša.

“Optibet” Latvijas Sieviešu basketbola līgas mediju diena notika 10. septembrī “Radisson Old Town” viesnīcā Vecrīgā. Kādreiz ēkā atradās Latvijas Universitātes dienesta viesnīca – to daļēji atgādina kompaktais telpu plānojums. Viss notiek dažu metru attālumā – foto sesija Mihaila Tāla zālē, video filmēšana Mihaila Botviņņika zālē. Starplaikā intervijas ar Latvijas medijiem.

Paulai Ciršai komunikācijas prasmes nav svešas – tās ir meitenes pašreizējā darba sastāvdaļa. “Strādāju “Ghetto games”, veidojot sociālo tīklu saturu. Sezona turpinās no maija līdz augustam. Nesezonā varbūt pat ir grūtāk – jāizdomā idejas ierakstiem. Tāpat tas aizņem ļoti daudz laika.”

“Ghetto games” piedzīvoja vētrainu vasaru ar kaislībām ārpus laukuma un aizkulišu cīņām pašvaldības kabinetos. Kustība nosargāja savu vietu Grīziņkalna parkā un ceturtdienu vakaros, kā allaž, Kolizejā valdīja basketbola kaislības. “Centos būt klātienē, cik vien iespējams. Šovasar ļoti daudz ceļoju, tai skaitā ar 3x3 komandām, taču pārējā laikā biju klāt.”

Atlētiskās un izskatīgās meitenes spilgtākais panākums sportā – uzvara Eiropas studentu spēļu jeb “EUSA games” 3x3 basketbola turnīrā. RSU kvartets – Paula Cirša, Una Šteinharde, Anita Miķelsone, Luīze Šepte – grupas turnīrā pieveica katalāņu, horvātu un ukraiņu komandas, zaudēja vācietēm, bet izslēgšanas turnīrā uzvarēja visās četrās cīņās, finālā pārspējot Valensijas vienību.

“Tas bija kaut kas ļoti foršs. Īsi pirms tam atbraucu no turnīra ar Latvijas 3x3 izlasi un nākamajā dienā devos uz Eiropas studentu spēlēm. Ungārijā ierados bez lielām cerībām, jo nebijām daudz trenējušās kopā, taču... Saspēle un sapratne laukumā bija augstā līmenī. Skaisti spēlējām, baudījām pieredzi un kopā būšanu. Nonācām līdz pirmajai vietai – emocijas bija satriecošas!

Viena no balvām – tiesības piedalīties Pasaules 3x3 kausā studentu komandām, kas 22.-24. novembrī notiks Ķīnas pilsētā Sjameņā (Xiamen). “Viss darīts tā, lai treneri būtu informēti un novembra beigās varētu braukt uz turnīru. Ja nekas nenoies greizi, uz Ķīnu brauksim uzvarētāju sastāvā. Biļetes ir nopirktas. Tas būs piedzīvojums!”

Paulas sportiskā vasara sastāvēja ne tikai no 3x3 basketbola. “Augusta sākumā otro gadu pēc kārtas devāmies uz Itāliju, kur spēlējām pret amerikāņu komandām. Aizvadījām četras spēles – divās uzvarējām, divās zaudējām. Turneja daļēji ieskicēja RSU sastāvu un spēles stilu.”

Latviešu pazīstamakā pretiniece – “Villanova”. Filadelfijas universitātes vīriešu komanda “Wildcats” trīs reizes uzvarēja NCAA čempionātā (1985, 2016, 2018), savukārt sieviešu vienība “Big East” līgā katru gadu samēro spēkus ar vienpadsmitkārtējo čempioni “UConn”.

RSU turpinās spēlēt Sieviešu Baltijas basketbola pirmajā divīzijā, kurā sacentīsies trīs Eiropas kausa komandas – Rīgas TTT, Viļņas “Kibirkštis”, kā arī Rūtas Stiprās un Kates Vilkas pārstāvētā Klaipēdas “Neptūnas”. “Pēc Itālijas brauciena pamazām sākām gatavoties sezonai. Sākumā trīs reizes nedēļā, tagad četras. Gan basketbols, gan svari.”

Universitātes komandā spēlē ne tikai medicīnas studentes. “RSU studēju starptautisko biznesu un jauno uzņēmējdarbību. Esmu otrajā kursā. Tehniski bija arī viens gads Floridā – pārnākot uz Stradiņa Universitāti, sāku gandrīz ar tieši to pašu.”

Paula Cirša vēl vidusskolā aizvadīja vienu sezonu RSU sastāvā, bet uz Ameriku devās 2022.-2023. gada sezonā reizē ar jūrmalnieci Ievu Korzāni. Abas mācījās “Eckerd College” – augstskolā Meksikas līča tuvumā. NCAA otrās divīzijas komandā “Tritons” pirms tam spēlēja Līga Vente un no “Indiana” pārnākusī Kristiāna Štauere.

Daļa spēlētāju uz ASV dodas draugu ietekmē, daļa seko individuāliem mērķiem. “Manā gadījumā bija abas ietekmes – zināju meitenes, kuras brauca spēlēt, un arī pati gribēju to darīt. Tas bija mazais sapnis, kuru piepildīju. Diemžēl uz vienu gadu, bet viss notiek, kā tam jānotiek.”

RSU sastāvā otro gadu pēc kārtas notikušas lielas pārmaiņas. “Lomu maiņa ir jūtama. Visi zina, ka RSU iepriekšējās sezonas līderes pārcēlušās citur. Varētu šķist, ka liels zaudējums komandai, taču man ir prieks par viņu nākamo lielo soli. Spiedienu parasti sev vairāk uzliekam paši, taču gribu uzņemties un esmu tam gatava. Nevaru sagaidīt sezonu.”

Paula Cirša no pirmās līdz ceturtajai klasei mācījās Mežciema pamatskolā. Sekoja piecas ziemas Teikā un trīs gadi Rīgas 49. vidusskolā. “Mana pirmā trenere ir Kristīne Žeimute. Vēlāk dažus gadus nospēlēju pie Diānas Kuzinas, pēc tam pārmaiņus pie abām. Trenere Kristīne atvēra man basketbola pasauli un daudz iemācīja arī dzīvē – par to esmu viņai pateicīga.”

Vēl viens Paulas sasniegums – 2021. gadā Pasaules U18 kausā 3x3 basketbolā izcīnīta uzvara prasmju konkursā.

Izmantotie resursi:
TTT spēlētāja Ieva Korzāne 2022. gadā pārcelsies uz Floridu
Eternal flame: 27 latvieši sāks NCAA sezonu
RSU no Itālijas brauciena pārved divas uzvaras pār NCAA komandām

     [+] [-]

, 2024-09-13 23:23, pirms 4 dienām
Cirša ir tāda diezgan ciršama !