Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Kvalitatīvs 3x3 basketbols vīriešiem un zēniem Saulkrastu novada svētkos 30. jūnijā un 1. jūlijā

Renārs Buivids
Renārs Buivids

Kvalitatīvs 3x3 basketbols vīriešiem un zēniem Saulkrastu novada svētkos 30. jūnijā un 1. jūlijā
Olimpiskais čempions Kārlis Pauls Lasmanis (pa kreisi) pirms gada tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju Saulkrastos. Publicitātes foto

Saulkrastu novada svētku programmu šovasar papildinās olimpiskā sporta veida 3x3 basketbola turnīri vīriešiem un jauniešiem divās vecuma grupās, komandām 30. jūnijā un 1. jūlijā sacenšoties uz Saulkrastu stāvvietā Ainažu ielā 20 izvietotā profesionālā 3x3 basketbola laukuma. Dalībnieku skaits būs ierobežots, tādēļ komandas pieteikšanu nav ieteicams atlikt uz pēdējo brīdi!

Piektdien, 30. jūnijā plkst. 14:00 sāksies sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību notiekošais “Herbalife” 3x3 basketbola kausa turnīrs vīriešu komandām. Šis būs Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Pasaules tūres kvalifikācijas sistēmas turnīrs – “Quest” sērijas posms. Latvijas un kaimiņvalstu 3x3 basketbolisti cīnīsies par balvām un vērtīgajiem kopvērtējuma punktiem, pretendējot uz vietām “Herbalife” 3x3 basketbola kausa finālturnīrā 5./6. augustā “Akropolē Rīga”. Iepirkšanās un izklaides centrā tiks izspēlēts vieta Pasaules tūres posmā Debrecenā (Ungārija).

Sestdien, 1. jūlijā turpat notiks jauniešu turnīri divās vecuma grupās – U13 (2010. g. dz. un jaunāki) un U15 (2008. g. dz. un jaunāki). Dienas pirmajā pusē sacentīsies jaunākie 3x3 basketbolisti, bet pēcpusdienā – vecākās grupas pārstāvji. Attiecīgo vecuma grupu spēlētājiem šī būs vienīgā iespēja šovasar Latvijā spēlēt 3x3 basketbolu pēc starptautiskajiem standartiem – uz profesionālā laukuma, ar tiesnešiem, spēles un uzbrukuma laika kontroli, ar individuālās statistikas fiksēšanu.

Gan vīriešiem, gan jauniešiem dalībnieku skaits būs stingri ierobežots, jo spēles notiks uz viena “Bergo Flooring” 3x3 basketbola laukuma. Vīriešu un U15 grupas komandu pieteikšanās notiek FIBA sacensību vietnē “play.fiba3x3.com”, bet U13 grupai notiek uz e-pastu renars32@gmail.com, vēstulē norādot komandas nosaukumu, spēlētāju un viņu dzimšanas datus (personas koda pirmo daļu). Saulkrastu novada komandām, nosaukumā iekļaujot novada kādu no ģeogrāfiskajiem nosaukumiem (piemēram, Saulkrasti, Zvejniekciems vai Ķīšupe), iespējams pretendēt uz dalības maksas atlaidēm.
Saulkrastu 3x3 basketbola turnīru vēsturē pirmais FIBA Pasaules tūres kvalifikācijas sistēmas turnīrs notika vēl pirms tam, kad 2021. gadā Latvijas valstsvienība – Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš un Agnis Čavars – kļuva par Tokijas olimpisko spēļu čempioni.

2019. gada 27. jūlijā Saulkrastos, stāvlaukumā pie “Cietā rieksta” notika “Saulkrastu kokteilis. Uno Group Quest Stop” turnīrs vīriešiem, 12 komandu turnīrā par uzvarētājiem kļūstot “Kūsiņā iekšā”, kuru pārstāvēja Renārs Uzraugs, Ivars Rihards Žvīgurs, Mārtiņš Rozenbergs, Mārtiņš Zemturis.

Saulkrastu 3x3 basketbola vēsturē nozīmīgākais turnīrs – “Rimi Saulkrastu kokteilis” – notika 2022. gada 11. un 12. jūnijā Saulkrastu brīvdabas estrādē, kur tika izvietoti divi profesionālie laukumi. Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas kopumā 14 komandu konkurencē uzvarēja olimpisko čempionu Lasmaņa un Čavara pārstāvētā “Rīga”. Kopā ar viņiem Saulkrastos cīnījās Artūrs Ausējs un Artūrs Strēlnieks, iegūstot arī 1500 eiro lielo naudas balvu.

Toreiz otro vietu ieņēma Lietuvas kvartets “Marijampole Mantinga”. Trīs no četriem šīs komandas spēlētājiem atkal būs redzami Saulkrastos, jo viņi jau ir pieteikti “Mantinga” sastāvā. Nešaubīgi, ka šogad lietuvieši būs galveno favorītu statusā, jo pieteikumā iekļauti šā gada Pasaules kausa divi dalībnieki Lietuvas izlases sastāvā – Gintauts Matulis un Evalds Džiaugus. Iespējams, ka kopumā Saulkrastos klātienē būs redzami trīs Pasaules kausa dalībnieki, arī bronzas medaļnieks Latvijas izlases sastāvā Francis Gustavs Lācis.

“Saulkrastos ielu basketbola turnīri notiek jau no pašiem sporta veida pirmsākumiem pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, bet 3x3 basketbola kļūšana par olimpisko sporta veidu, un Latvijas triumfs olimpiskajās spēlēs deva papildus stimulu Saulkrastos notiekošo sacensību kvalitatīvajiem uzlabojumiem, tiecoties uz augstākajiem starptautiskajiem standartiem. Svarīgi, ka paralēli vīriešu komandu sacensībām pie iespējas pilnvērtīgi izmēģināt spēkus regulāri tiek arī jaunie 3x3 basketbolisti. Tā bija pirms gada Saulkrastu estrādē, tā būs arī šogad stāvvietā pie slavenajām “Saulkrastu vistiņām”,” uzsver turnīra organizators Renārs Buivids. “Tā kā Ķīnas 3x3 basketbola pārstāvji aizvadītajā ziemā kļuva par neviennozīmīgi vērtētās spēlētāju tirgus revolūcijas autoriem, iespaidojot daudzu vadošo klubu komandu plānus, tad “Rīgas” menedžmentam neizdevās rast iespējas turpināt sadarbību ar mums. Šādā situācijā vēl jo vairāk novērtējam Saulkrastu novada pašvaldības finansiālo atbalstu un lielisko sadarbību ar Saulkrastu Kultūras centru!”

Saulkrastu 3x3 basketbola aktivitātes šovasar neaprobežosies tikai ar turnīra norisi, jo Saulkrastu Sporta un ģimenes centra basketbola treneris Rolands Nārķis izveidojis 3x3 basketbola programmu, uz treniņiem pulcējot kopumā gandrīz 30 jaunos spēlētājus, kuri papildus vēlas apgūt jauno olimpisko sporta veidu. Ar Saulkrastu novada pašvaldības atbalstu puišiem un meitenēm būs iespēja arī izmēģināt spēkus kvalitatīvās sacensībās. Debija notiks 10. jūnijā Keilā Igaunijas 3x3 basketbola čempionāta pirmajā posmā, Saulkrastu novadu pārstāvot piecām komandām.

Šogad 3x3 basketbola sacensības vairs nebūs “Saulkrastu kokteiļa” ietvaros, olimpiskajam sporta veidam Saulkrastos veidojot savu īpašo identitāti. Pēc starptautiski daudz labāk saprotamo vārdu salikuma “Saulkrasti Basketball” sociālajos tīklos būs iespējams atrast informāciju par sporta veida aktualitātēm, satura autoriem neaizmirstot arī vēsturi, kad strītbolisti sacentās pilsētas centrā pie “Krabja”.

Jautājumi par “Herbalife” 3x3 basketbola kausu un Saulkrastu novada svētku U15 un U13 turnīru zēniem – Renārs Buivids (renars32@gmail.com).