Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Kurtinaiša mantojums Butautam

Kurtinaiša mantojums Butautam
Rims Kurtinaitis un Ramūns Butauts
Foto: lrytas.lt

Trešdien oficiāli pie ievērojamām izmaiņām tika basketbola klubs "VEF Rīga". Apstiprinājās tas, ka līdzšinējais galvenais treneris Rims Kurtinaitis pārcēlies līmeni augstāk uz Maskavas apgabala "Khimki", bet viņa aizvietotājs būs Rīgā labi pazīstamais Ramūns Butauts. Labi vai slikti un kas notiks šeit pēc Kurtinaiša došanās prom?

Rims Kurtinaitis divus mēnešus pirms sezonas beigām nolēma pamest vietu, kur bija darbojies pēdējos astoņus mēnešus. Savas komandas pamešana pirms sezonas svarīgākajām spēlēm nav labākais tonis, bet tagad tā ir vēsture. Skaidrs, ka VEFam tagad nav pamata pārdzīvot vai vēl jo vairāk apvainoties, ka Kurtinaitis uzmeta. Sezona turpinās, tāpēc jāskatās uz priekšu un VEF gadījumā klubam jāiet uz priekšu savā attīstībā, koncentrējoties uz jaunajām sejām.

Kurtinaitis Rīgā pavadītajā laikā tā arī nespēja atgriezt interesi par basketbolu, jo nebija paša galvenā - lielu uzvaru. Bija atsevišķas labas spēles, bet Eirokausos troksnis netika sacelts un ik pa laikam sanāca paklupt tur, kur to nevajadzēja. Tas liek nonākt pie secinājuma, ka grūti noteikt patiesās Kurtinaiša trenera spējas. Jā, pirms atnākšanas uz VEF viņš ar Viļņas "Lietuvos Rytas" tika pie viena titula pēc otra, bet tas kā izrādījās nepārgāja uz Latviju. Tas gan nenozīmē, ka Kurtinaitim nav nākotnes kā trenerim - tieši otrādi, tāda ir, bet laikam jau augstākā līmenī. Kurtinaitis panākumus guvis ar samērā meistarīgiem spēlētājiem, kas bija tikai pareizi jāsaliek kopā, kamēr Rīgā viņam bija jāpielāgojas komandai, uz ko lietuviešu treneris nebija gatavs.

Tomēr Kurtinaitis atstājis arī pozitīvas lietas. Līdz šim Latvijā neredzētā disciplīna, kas vairākiem itin pieredzējušiem spēlētājiem bija pārsteigums, atstās labvēlīgu iespaidu. Kurtinaitis pagājušajā vasarā bija laba izvēle, bet sezonas gaitā izrādījās, ka piemērotība nav tik liela. Ne visi VEFā spēja uztvert un pieņemt viņa idejas un koncepciju. Tāds treneris tomēr piemērotāks jau gataviem spēlētājiem, kas ir jāsaliek vienā komandā nevis tādā, kur jāmāca kā spēlēt. Daži šīs idejas uzķēra kā Kristaps Janičenoks (bez pārsteigumiem, jo viņš šīs sezonas VEF modelī ir labākais spēlētājs), bet lielākajai daļai tas sagādāja problēmas. Tāpat Kurtinaitis atvēra acis daudziem VEF organizācijā, kas izskatās, ka pamazām, bet tomēr attīstās.

Tagad Vefiņš nodots cita lietuvieša Ramūna Butauta rokās. Interesanti, ka Butauts savulaik jau strādājis kopā ar Kurtinaiti un abi ir ne tikai atzīti speciālisti, bet arī labi draugi. Butautam jau ir uzvaroša pieredze Latvijā, kad ar Rīgas ASK 2007. gadā tika iegūts zelts, pārspējot klubu, ar ko visticamāk nāksies spēkoties arī šogad - Ventspili. Tā kā pieredze un panākumi Latvijā Butautam ir, tas padarīja viņu par pievilcīgu variantu rīdziniekiem. Daudzi uzsver, ka sajūsmā par Butauta atgriešanos būs tie spēlētāji, kas pie viņa spēlēja jau ASK laikos. Vispirms jau prātā nāk viens no 2007. gada vērtīgākajiem spēlētājiem Sandis Valters, kas pie Butauta aizvadījis savas labākās spēles. Pats spēlētājs jau atklāti atzinis, ka pie Butauta viņam patika spēlēt labāk un tagad arī būs šāda iespēja. Visas sezonas laikā nepameta iespaids, ka Valters nespēja tā pa īstam sajust to, ko Kurtinaitis grib no viņa, bet tagad kā no debesīm nokrīt iespēja (turklāt brīdī, kad sasniegta laba sportiskā forma) spēlēt pie parocīgā Butauta.

Bez Butauta būtu bijis grūti atrast kādu uz doto brīdi pieejamu treneri, kas tik labi pārzinātu VEF atslēgas spēlētājus. Bez Valtera pie Butauta spēlējuši arī Dairis Bertāns, Gatis Jahovičs, Kaspars Bērziņš, Andrejs Šeļakovs. Sanāk gandrīz puse no sastāva, kas atlikušajā sezonas daļā vairs nemainīsies. Tā kā Butautam līgums ir arī uz nākamo sezonu, tad ieskatoties tajā, jādomā, ka būs lieliska iespēja nepieļaut ASK kļūdas. Kaut gan Butauts jau nebija vainīgs, ka vēlējās pēc iespējas labākus spēlētājus, kam atbilstošu segumu nevarēja nodrošināt kluba vadība. Tāpat VEF neatsakās no idejas pilnveidot jaunos spēlētājus un arī šajā lauciņā Butautam ir pieredze, jo veiksmīgi trenētas Lietuvas jauniešu izlases, kā arī pirms VEF piedāvājuma pieņemšanas strādāts tieši ar jaunajiem basketbolistiem Kauņā. Jādomā, ka motivācijas trūkumam Butautam nevajadzētu būt - pēdējā nopietnā darba vieta bija pirms gada Kauņas "Žalgirī", kur viss nebeidzās kā cerēts. Lai arī Butauts paveica itin sarežģītu uzdevumu un ieveda "Žalgiri" pagājušās sezonas Eirolīgas Top16, ar to nebija pietiekami un viņš tika atstādināts. Tagad BBL līmenī pastāv iespēja tikties ar "Žalgiri" un jādomā, ka uz to ies arī Butauta komanda.

Sezonas lielākajā daļā vefiešiem bijis smags ceļš kalnā ar prasīgo un nelokāmo Kurtinaiti, kurš centās ieaudzināt uzvarētāju domāšanu, bet noslēgums būs pie demokrāta Butauta, kurš uzvarēt grib ne mazāk kā savs tautietis. Tikai atšķirība būs pieejā visam un varbūt jaunais treneris būs kā radīts VEF, lai tas beidzot sāktu rādīt to, ko visi gaida katru spēli. VEF tēls piedzīvoja triecienu ar Kurtinaiša aiziešanu, bet sezonas beigās visu būs iespējams atgūt ar uzviju, ja pie kausiem ar Rīgas komandu tiks Butauts.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-16 13:11, pirms 13 gadiem
Pareizi, pareizi par Bērziņu es atceros, diez vai viņš būs īpaši priecīgs par Butautu, jo pēc pirmās ASK sezonas uz nākamo ASK/Butautas negribēja ar viņu sadarboties un vēl skaļi nozākāja

  +3 [+] [-]

, 2011-03-16 13:13, pirms 13 gadiem
iisteniibaa nedaudz parsteidz beerzinja baalais sniegums tagad sezonas beigu daljaa, varbuut tieshaam vinja vietaa labaak ir njemt kaadu citu??

  +6 [+] [-]

, 2011-03-16 13:37, pirms 13 gadiem
uiiiii Berziņš dabus pa kaklu no Butauta

     [+] [-]

, 2011-03-16 14:18, pirms 13 gadiem
Vienigais ieguvejs ar trenera mainu uz Butautu ir S.Valters.Paliks pie teva iekartotas "kormuskas".Bankrota gadijuma VEFam ta pat ka ASK ipasumu nav un apkilat ari nav ko!Tads pat vien burbulis ir!Jautajums -kad vins plisis.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-16 14:18, pirms 13 gadiem
Kurtinaitis varbūt arī ir prasīgs, bet Butauts tomēr liekas vairāk diplomātisks un patīkamāks kā cilvēks. Laiks rādīs un sliktāk jau nu nebūs!

  +1 [+] [-]

, 2011-03-16 15:07, pirms 13 gadiem
Starp citu, tas cik ātri tika atrasts aizvietotājs ļauj noprast, ka šī maiņa bija plānota, kādu laiciņu. Jo nevar atrast treneri vienā dienā. Gan jau, ka Kurtinaitis brīdināja par iešanu prom, kā parasti brīdina darba ņēmējs - mēnesi pirms aiziešanas. Tā kā apvainoties tiešām nav par ko. Kurtinaitis ir labs treneris, bet kaut kā nopūdelēja ar leģionāriem, jo lielākās problēmas radīja tieši viņi. Letiņiem Kurtinaiša shēmas uztvert bija vieglāk. Runājot par Butautu - labs treneris, bet pārāk uzticas leģionāriem. Pamatpieciniekā būs 4 melnādainie un Janičenoks plus uz maiņu nāks Sandis Valters un Dairis Bertāns, pārējie spēlēt dabūs vien epizodiski. Basketbola attīstībai tas noteikti nenāks par labu. Starp citu, nebrīnīšos, ja Janičenoks pievienosies Himki.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-16 15:22, pirms 13 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Starp citu, nebrīnīšos, ja Janičenoks pievienosies Himki.
Un Kuksiks Vefam? Jo citu aizvietotāju no LV spēlētājiem viņam neredzu...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-03-17 21:17, pirms 13 gadiem
Nez,vai Mažutis arī jau par vefiņu domā?