Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Septiņus gadus ārpus NFL esošais Kaperniks lūdzas iekļaušanu "Jets" treniņkomandā

Emils Ozerinskis

Septiņus gadus ārpus NFL esošais Kaperniks lūdzas iekļaušanu "Jets" treniņkomandā
Kolins Kaperniks. Foto: AFP/Scanpix

35 gadus vecais Kolins Kaperniks, kurš Nacionālajā futbola līgā (NFL) pēdējoreiz spēlējis 2017. gada 1. janvārī, vēstulē uzrunājis Ņujorkas "Jets" vadību, lai saspēles vadītājs tiktu iekļauts komandas treniņsastāvā. Vēstule atklātībā nākusi pēc tam, kad to savā "Instagram" kontā publicējis reperis J. Cole.

Kolins Kaperniks vēstuli Ņujorkas "Jets" ģenerālmenedžerim Džo Duglasam adresējis aizvadītajā nedēļā, izklāstot argumentus sevis iekļaušanai komandas treniņsastāvā. Lai gan sākotnēji Kaperniks bijis atturīgs pret ideju publicēt vēstuli sabiedrībai, tomēr reperis Džermeins Lamārs Kols jeb skatuves vārdā zināms kā J. Cole pārliecinājis Kaperniku, ka publikai nepieciešams zināt aizkulisēs notiekošo.

Vēstules tekstā Kaperniks uzsvēris, ka pēc Ārona Rodžersa iedzīvošanās Ahileja cīpslas savainojumā, Ņujorkas "Jets" nav jāatmet čempiontitula ambīcijas un viņš vēlētos tikt iekļauts komandas treniņsastāva spēlētāju vidū, lai palīdzētu "Jets" aizsardzībai sagatavoties pret atlētiskiem un kustīgiem elites saspēles vadītājiem, kā piemērus minot Patriku Mahoumsu, Džeilenu Hērtsu un Raselu Vilsonu. Kaperniks izteicis atbalstu "Jets" šī brīža pirmajam numuram saspēles vadītāja pozīcijā Zekam Vilsonam, apgalvojot ka Kapernika iekļaušana treniņkomanā ļaus Vilsonam koncentrēties uz saspēles vadīšanas pienākumiem, neriskējot ar viņu treniņos.

Vēstulē Kaperniks argumentējis, ka šāds manevrs ir zema riska, bet var dot lielu ieguvumu "Jets" organizācijai. Ja saspēles vadītāja sniegums nebūs apmierinošs, Ņujorkas vienība bez lielām saistībām varēs sadarbību pārtraukt. Savukārt labākajā scenārijā "Jets" būs lieliska iespēja klātienē novērtēt Kaperniku kā komandai palīdzēt gatavu spēlētāju. Lai gan medijos izskanējušas baumas par kāda cita veterāna piesaistīšanu (domāts Toms Breidijs), Kaperniks uzsvēris, ka viņš ne brīdi nav devies "pensijā" un sešus gadus turpinājis treniņprocesu NFL formas uzturēšanai, no pirmdienas līdz piektdienai aizvadot rīta treniņus no pulskten 5:00 līdz 8:00.

Kolins Kaperniks savulaik bija viens no ekspolzīvākajiem saspēles vadītājiem NFL čempionātā. Sešas sezonas kvoterbeks pārstāvēja Sanfrancisko "49ers" vienību, 2012. gada sezonā aizvedot komandu līdz Super Bowl mačam, kurā kalifornieši piekāpās Baltimoras "Ravens". Kapernikam pieder NFL rekordi gan kā regulārās sezonas spēles (181 jards), gan kā play-off spēles (264 jardi) laikā visvairāk skriešanas jardu sakrājušajam saspēles vadītājam.

Kaperniku no NFL apcirkņiem pēc būtības "izēda" konservatīvo klubu īpašnieku attieksme pret Kapernika sociālo aktīvismu. 2016. gada sezonā, kad ASV uzliesmoja tumšādainos tiesību aktīvisms, ko radīja vairāki incidenti, kuros policijas darbinieki nošāva tumšādainos valsts iedzīvotājus, Kaperniks palika sēžam vai notupās uz viena ceļgala ASV himnas izpildīšanas laikā. Kaperniks kļuva par vienu no vienlīdzības tiesību aizstāvības publiskajām sejām, taču NFL īpašnieku vidū, kur izteikts vairākums ir seniem baltādainajiem vīriešiem, šāda vienlīdzības veicināšanas figura līgā, acīmredzot, nebija vēlama. Sabiedrībā spekulē, ka "zem galda" tika veikta vienošanās par Kapernika "izrakstīšanu" no līgas. Lai gan saspēles vadītājs vairākkārt organizējis dažādas akcijas, lai piesaistītu klubu uzmanību un tiktu pie iespējas atgriesties laukumā, taču līdz šim tas efektu nav devis.

Ņujorkas "Jets" nupat kā no brīvajiem aģentiem piesaistījusi saspēles vadītāju Trevori Simianu, kurš ir bijis izteikts rezervists. Viņš pēdējās četrās sezonās izgājis laukumā 35 spēlēs četru dažādu komandu sastāvā, visvairāk laika pavadot Denveras "Broncos" rindās. No treniņkomandas uz 53 spēlētāju sastāvu "Jets" paaugstinājusi saspēles vadītāju Timu Boilu, kurš četru gadu laikā izgājis laukumā 17 NFL spēlēs.

Ar Zeku Vilsonu saspēles vadītāja pozīcijā "Jets" uzbrukumam klājas ļoti smagi. Pēdējās divās spēlēs uzbrukums nav vedies uz priekšu Vilsonam sasniedzot kvoterbeku reitingu 26,7, kas ir 33. starp 34 rangā iekļautajiem saspēles vadītājiem. Sliktāk ir spēlējis tikai Čikāgas "Bears" saspēlnieks Džastins Fīldss.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/story/_/id...