Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Tītara dienā Grīnbejas "Packers" iesloga lauvas krātiņā

Emils Ozerinskis

Tītara dienā Grīnbejas "Packers" iesloga lauvas krātiņā
Kristians Vatsons. Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien Amerikas savienotajās valstīs tika atzīmēta Pateicības diena. Par vienu no amerikāņu tradīcijām kļuvusi Nacionālās futbola līgas (NFL) spēļu vērošana. Trīs Pateicības dienas spēlēs lielākais pārsteigums notika Detroitā, kur Grīnbejas "Packers" ar lielisku spēles sākumu apbēdināja šosezon sekmīgi spēlējošo "Lions" vienību.

Pateicības dienā NFL īpaši atzīmē lieliskā amerikāņu futbola trenera Džona Madena piemiņu, kurs mūžībā devās 2021. gada izskaņā. Madens kā treneris iegājis vēsturē ar triumfu 11. Super Bowl izcīņā kopā ar Oklendas "Raiders". Vēl lielāku iespaidu uz amerikāņu kultūru Madens atstāja kā TV analītiķis, kurš aizraujošā manierē mācīja TV skatītājus vērot pietiekami sarežģīto amerikāņu futbola spēli. Viens no ikoniskajiem Madena ievedumiem NFL leksikonā kļuva "turducken" jeb Pateicības dienas cepetis, kas sastāv no tītara, pīles un vistas gaļas. Tradicionāli NFL pateicības dienas spēļu uzvarētāji tiek pie tiesībām notiesāt "turdakenu".

Grīnbejas "Packers" saspēles vadītāja Džordana Lava (pas: 3TD, 268 jardi; rush: 39 jardi) uz priekšu vestais uzbrukums jau pirmās ceturtdaļas sākumā uzņēma tempu kā no kalna ripojošs bluķis. Ar tālām piespēlēm Viskonsīnas komanda strauji devās uz priekšu un savos divos pirmajos uzbrukumos ieņēma "Lions" piezemējuma zonu. Vēl pirmās ceturtdaļas gaitā Džonotans Ovenss pagrāba zemē nomesto ("fumble") Džereda Gofa (pas: 2TD, 332 jardi) bumbu un aiznesa to līdz gala zonai, veicot "Packers" trešo piezemējumu. Puslaika atpūtā pakotāji gāja ar 23:6 pārsvaru pār lauvām.

Otrajā puslaikā kaķus centās piecelt pussargs Deivids Montgomerijs (rush: 1TD, 71 jards), samazinot atstatumu līdz deviņiem punktiem. "Packers" atbilde sekoja ar Kristiana Vatsona (rec: 1TD, 94 jardi) piezemējumu, kas padarīja Grīnbejas vienību neaizsniedzamu pretiniekiem. Spēle noslēdzās ar rezultātu 29:22, kas "Packers" ļāva ierakstīt turnīra tabulā piekto sezonas panākumu. Kamēr "Lions" bija spiesta samierināties ar tikai trešo neveiksmi. Lai gan Detroita saglabā drošas divīzijas līderpozīcijas, tomēr cīņā par augstāku play-off izsēto pozīciju šīs zaudējums lauvām var izrādīties ļoti sāpīgs.

Detroitas "Lions" ik gadu spēle Pateicības dienā, jo kluba pirmais īpašnieks Džordžs Ričards, kura piederēja vietējā radio stacija, 1934. gadā panāca vienošanos ar NBC par Pateicības dienas radio pārraides translēšanu 94 radiostacijās. "Lions" spēlēšana amerikāņu svētkos bija tik veiksmīga, ka sešdesmito gadu vidū Dalasas "Cowboys" panāca sev tiesības ik gadu uzņemt Pateicības dienas spēli. Tas lielā mērā palīdzēja komandai iegūt Amerikas komandas statusu, padarot "Cowboys" par populārāko un vērtīgāko sporta franšīzi ASV.

Pašai Dalasai šī gada Pateicības dienas spēlē milzu pūles uzvaras izcīnīšanai nevajadzēja pielikt. Kovboji ar rezultātu 45:10 sabradāja Vašingtonas "Commanders" vienību. "Cowboys" saspēles vadītājs Daks Preskots (pas: 4TD, 331 jards) nejuta nekādu spiedienu no ASV galvaspilsētas komandas piespēļu steidzinātājiem, brīvi vadot "Cowboys" spēli. Pie tačdauniem tika Dalasas vadošie piespēļu ķērāji Brandins Kuks (rec: 1TD, 72 jardi) un Cīdī Lembs (rec:: 1TD, 53 jardi), kā arī komandas galvenais skrējējs Tonijs Polards (rush: 1TD, 79 jardi).

Par nozīmīgu notikumu spēles izskaņā kļuva Dalasas malējā aizsarga Darona Blenda sezonas septītā pārtvertā piespēle. Blends piekto reizi šogad savu pārtverto bumbu aiznesa līdz gala zonai, veicot tā saucamo pick-six. Tas ir jauns NFL vienas sezonas rekords. "Cowboys" ar šo uzvaru guva astoto sezonas uzvaru. Lai cerētu uz mājas spēles aizvadīšanu izslēgšanas spēļu turnīrā, Dalasai jāsagaida vēl vismaz divi turnīra līdervienības Filadelfijas "Eagles" klupieni, tostarp jāuzvar atlikusī savstarpējā spēlē pēc divām nedēļām ar vismaz sešiem punktiem. Jāmin, ka savā laukumā "Cowboys" šosezon iedzinējos nav bijuši ne uz sekundi.

Pateicības dienas vēlajā spēlē Kristians Makafrijs (rush: 2TD, 114 jardi; rec: 25 jardi) ar diviem ieskrējieniem gala zonā jau otrajā ceturtdaļā ielika stingrus pamatus Sanfrancisko "49ers" uzvarai pār divīzijas konkurenti Sietlas "Seahawks".

Jūrasvanagiem nevienu uzbrukuma piezemējumu tā arī izveidot neizdevās, tukšā paliekot pērn karjeras renesansi piedzīvojušajam saspēlniekam Džino Smitam (pas: 1INT, 180 jardi). "Seahawks" vienīgo tačdaunu veica ar aizsardzības spēlētāja Džordana Bruksa pārtverto bumbu un pick-six pēc vienīgās rupjās Broka Purdija (pas: 1TD, 1INT, 209 jardi) kļūdas. Punktu "49ers" uzvarai ar 31:13 pielika Brendona Aijuka (rec: 1TD, 50 jardi) notvertā piespēle. Kalifornijas vienības astoais panākums ļāvis ļoti tuvu nonākt mājas spēles nodrošināšanai play-off turnīrā, ko dod pirmā vieta divīzijā.

Pēc leknajām Pateicības dienas maltītēm amerikāņi šodien dosies cīņā par lētajām precēm melnās piektdienas izpārdošanās. Pirmo reizi NFL vēsturē notiks arī melnās piektdienas spēle, kurā Ņujorkas "Jets" centīsies tikt līdz jaudīgajam Maiami "Dolphins" uzbrukumam.

NFL 12. nedēļas spēles

SpēleRez.SpēleRez
Lions - Packers22:29Cowboys - Commanders45:10
Seahawks - 49ers13:31
Jets - Dolphins
Falcons - SaintsBengals - Steelers
Titans - PanthersColts - Buccaneers
Giants - PatriotsTexans - Jaguars
Broncos - BrownsCardinals - Rams
Raiders - ChiefsEagles - Bills
Chargers - Ravens
Vikings - Bears

Amerikas futbola konference

V.AustrumiBil.ZiemeļiBil.DienvidiBil.RietumiBil.
1.Dolphins7-3Ravens8-3Jaguars7-3Chiefs7-3
2.Bills6-5Browns7-3Texans6-4Broncos5-5
3.Jets4-6Steelers6-4Colts5-5Raiders5-6
4.Patriots2-8Bengals5-5Titans3-7Chargers4-6

Nacionālā futbola konference

V.AustrumiBil.ZiemeļiBil.DienvidiBil.RietumiBil.
1.Eagles9-1Lions8-3Saints5-549ers8-3
2.Cowboys8-3Vikings6-5Falcons4-6Seahawks6-5
3.Commanders4-8Packers5-6Buccaneers4-6Rams4-6
4.Giants3-8Bears3-8Panthers1-9Cardinals2-9

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/