Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Šovakar Ņūmeksikā sāksies NCAA kausu sezona

Juris Miņins
Juris Miņins

Šovakar Ņūmeksikā sāksies NCAA kausu sezona
Ranga līdervienības Klemsonas "Tigers" saspēles vadītājs Dešons Vatsons.
Foto: AFP/Scanpix

Ar Arizonas "Wildcats" un Ņūmeksikas "Lobos" komandu spēli šovakar tiks dots starts vienam no Ziemeļamerikas sporta kalendāra nozīmīgākajiem periodiem – Nacionālās koledžu atlētikas asociācijas (NCAA) futbola kausu spēlēm.

NCAA futbola čempionāts tiek izspēlēts trijās divīzijās, taču pirmā divīzija ir iedalīta nosacīti divās konferencēs – FBS (Football bowl subdivision) un FCS (Football championship subdivision). Lai arī abas divas konferences praktiski ir pirmajā divīzijā FBS čempionāts tiek uzskatīts par augstāko līmeni koledžu futbolā, jo tajā piedalās piecas spēcīgākās konferences (B1G, ACC, Big 12, SEC, PAC-12). Šajās konferencēs spēlē spēcīgākās koledžu komandas, kā arī šajās komandās spēlē labākie jaunie futbolisti, kuri pēc tam arī spīd Nacionālajā futbola līgā.

Tiesa, lai arī FBS ir spēcīgākā futbola konference NCAA, tai nav uz sportiskajiem principiem balstītas sistēmas, pēc kuras tiek noteikts čempions. Iemesls tam ir vienkāršs, proti, pat piecu labāko divīziju komandas sezonas laikā nevar izspēlēt pat pa vienai savstarpējai spēlei, tāpēc noteikt labāko komandu balstoties uz uzvaru-zaudējumu bilanci, nav korekti, tāpēc ilgus gadus komandas, kuras cīnījās par NCAA čempionu titulu tika noteiktas pēc balsojuma (tas gan tika pielietots daudz sarežģītākā sistēmā, kas izskaitļoja labākās komandas).

Tiesa, no pagājušās sezonas NCAA ir mainījusi savu politiku un, pēc tam kā šī jautājuma risināšanā iesaistījās arī ASV prezidents Baraks Obama, čempions tiek noteikts jau mazliet sportiskāk, proti, tiek iebalsotas četras labākās komandas, bet tās jau par titulu sacenšas izslēgšanas spēļu formātā, kur pirmā spēlē ar ceturto, bet otrā – ar trešo.

Tā jau pirms kāda laika noskaidrojās, ka Klemsonas "Tigers" spēlēs pret Oklahomas "Sooners", bet Alabamas "Crimson Tide" mērosies spēkiem ar Mičiganas štata "Spartans". Tiesa, šīs spēles norisināsies vien gadu mijā (31. decembrī un 1. janvārī), taču līdz tam vēl ir ieplānota virkne ar citiem mačiem.

Tāpat kā vēl tajos laikos, kad izslēgšanas spēļu NCAA futbola spēcīgākajā konferencē nebija, arī pašlaik notiek tā sauktās Kausu spēles, kur pēc dažādiem kritērijiem atlasītas komandas (tās ir gan uzvaru-zaudējumu bilances, gan piederība konferencei, gan vēsturiskie aspekti) sacenšas savā starpā vienā mačā, lai noskaidrotu labāko un sezonu noslēgtu ar kādu uzvaru un iegūtu titulu. Tas arī ir viens no veidiem kā šajā turnīrā, kur ir 120 komandas, bet tikai 12 spēļu nedēļas (12 spēles), organizatori cenšas saglabāt intrigu un koledžu ieinteresētību, kā arī atalgo labi sezonu aizvadījušās komandas.

Kausu spēles, kā jau minēts, sāksies Ņūmeksikā, kur vietējie "Lobos" tiksies ar Arizonas "Wildcats". Taču rītvakar kopā notiks pieci mači, no kuriem vienā spēlēs arī koledžu futbola rangā iekļuvusi komanda. Tā būs Jūta, kura sezonu noslēdza 22. vietā un "Las Vegas Bowl" mačā tiksies ar BYU. Šī spēle arī varētu būt pati kvalitatīvākā un interesantākā no spēlētāju individuālā snieguma aspekta.

Kopumā jāsaka, ka, līdzīgi kā Marta trakums NCAA basketbolā, arī šis turnīrs Ziemeļamerikas sporta līdzjutējiem izraisa ļoti lielu sajūsmu, jo rezultāti šajos mačos bieži vien nesakrīt ar favorītu sarakstu "uz papīra", kā arī koledžu futbolistiem tā ir lieliska iespēja pēdējo reizi sevi parādīt NFL skautiem vēl spēles formātā (pēc tam seko vairākas atrādīšanās dažādos testos un individuālajos treniņos).

Tiesa, bez pusfināliem, kuros tiks noteikti NCAA Nacionālā čempionāta finālisti, kalendārā ir vēl dažas kausu spēles, kuras ir pieņemts uzskatīt par prestižām. Tās ir 2016. gada pirmajā dienā notiekošās "Fiesta bowl", kurā tiksies Notrdamas un Ohaio štata universitātes komandas, Stenfordas un Aiovas cīņa "Rose bowl" mačā, kā arī "Sugar bowl" spēle, kurā spēkiem mērosies Oklahomas štata komanda un Misisipi vienība.

NCAA futbola sezonas kulminācija, Nacionālo čempionu spēle notiks 12. janvārī, Arizonas štata Glendeilas pilsētā, Arizonas universitātes stadionā, kur savas spēles aizvada vietējā Nacionālās futbola līgas vienība Arizonas "Cardinals".

Kura komanda kļūs par šīs sezonas NCAA Nacionālajiem čempioniem?

  • 2

  • 1

  • 0

  • 2