Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL - 15. kārtas apskats

NFL - 15. kārtas apskats
Andrē Džonsons (Hjūstonas "Texans").
Foto: AFP

Nacionālās Futbola līgas (NFL) sezona tomēr ir īsa, un nu jau vairs tikai divas kārtas atlikušas līdz tās noslēgumam un izslēgšanas spēlēm. Par šajā nedēļas nogalē laukumos un ap tiem notikušajām lietām lasiet 15. nedēļas spēļu apskatā, kura tapšanā šoreiz palīdzējis arī eSports.lv lietotājs janisd (Kaspars Dreiblats).

Vēl tikai pirms mēneša daudziem jau šķita, ka AFC Austrumu divīzijā uzvarēs un beidzot pie izslēgšanas spēlēm tiks Breta Fāvra kaujā sauktie Ņujorkas "Jets", taču "reaktīvie" ņujorkieši paši sev radījuši galvassāpes, zaudējot nestabilajai Denverai un šīs sezonas autsaideriem Sanfrancisko. Šonedēļ Ņujorkai knapi izdevās izmocīt uzvaru pār Bufalo "Bills". Tagad pat vairs nav pārliecības, ka "Jets" spēs tikt galā ar Sietlas "Seahawks", kuri tikai ar Olindo Mares pēdējo sitienu pārspēja vēl vienus sezonas neveiksminiekus - Sentluisu. Nu jau "Jets" tiek paredzēta trešā vieta divīzijā, kurā par uzvaru cīnās arī Jaunanglijas "Patriots" un Maiami "Dolphins". Joprojām palieku pie tā, ka divīzijā uzvarēs Maiami, kuriem daudz devusi pazīstamā Bila Pārsela stāšanās pie komandas vadības.

Atsevišķs stāsts ir par "Patriots" šīs nedēļas spēli. Kad nedēļas vidū komandu pameta saspēles vadītājs Mets Kesels, kura tēvs dažas dienas agrāk bija šķīries no dzīves, komanda to uztvēra ar sapratni. Ja Kesels būtu no ASV Austrumu krasta, viņš visdrīzāk nebūtu atgriezies uz spēli Oklendā, tomēr Losandželosā dzimušais saspēles vadītājs izvēlējās tomēr neupurēt pienākumu pret komandu, kas pēc spēles Sietlā palika Rietumkrastā un šai spēlei gatavojās Kalifornijā. Acīmredzot liekā nedēļa "zelta štatā" nāca par labu Jaunanglijas komandai, kura šosezon izbraukuma spēlēs pret šī reģiona komandām bija izskatījusies visai blāvi, un palīdzēja pielāgoties trīs stundu laika starpībai. Labi, Oklenda varbūt arī nav lakmusa papīrs un uzvara pret to - milzu panākums, bet tomēr... Mets Kesels laukumā bija teicams, bijušais Oklendas uzbrucējs Rendijs Moss nekautrējās pēc piezemējumiem izaicināt vietējos fanus, un komandai uzvara kabatā. Tik lielas sakritības gadījumā grūti nevilkt paralēles ar "Jets" pašreizējo saspēles vadītāju Fāvru - arī viņa karjeras arhīvos dažas dienas pret tēva nāves atrodama spēle pret Oklendas "Raiders", kurā Fāvrs tāpat guva četrus piezemējumus un palīdzēja komandai iekļūt izslēgšanas spēlēs, kurās gan tika zaudēts pirmajā kārtā. Tieši šāds scenārijs nav izslēgts arī "patriotu" gadījumā.

Iepriekš izdaudzinātajā divu labāko līgas aizsardzības komandu cīņā Pitsburgas "Steelers" komandai nācās pielikt visas pūles (tikai viens piezemējums un tas pats stipri apšaubāms - kārtējā strīdīgā epizode tiesneša Volta Kolmena karjerā), lai uzvarētu Baltimoras "Ravens". Līdz pat pēdējai ceturtdaļai, pateicoties vairāk sitieniem vārtos, Baltimora bija labāka uzbrukumā, kamēr aizsardzības bastionos saglabājās "status quo", tomēr spēles beigās savu kārtējo izglābšanos noorganizēja Pitsburga. Jau kuro spēli Pitsburgas aizsardzība iedragāja pretinieka saspēles vadītāja godu, neļaujot uzbrukumu caur piespēlēm, tās bloķējot vai pārtverot. "Ravens" jaunais saspēles vadītājs Džo Flako nebija izņēmums – 2 pārtvertas piespēles, reitinga punkti – 22,2 un pārtraukta astoņu spēļu rezultatīvo piespēļu sērija. Taču Baltimorai grūtākais tikai vēl priekšā – spēle Dalasā pret "Cowboys", kaut gan grūti pateikt, kurai komandai šajā cīņā klāsies grūtāk.

Jau šajā kārtā Tenesī "Titans" varēja atļauties "nerauties melnās miesās" pret Hjūstonas "Texans", varbūt arī tādēļ tāds iznākums – minimāls zaudējums pēc "Texans" pēdējo sekunžu sitiena vārtos. Cik liels te ir "Titans" aizsardzības kļūdu, cik liels - "Texans" spēles plāna nopelns, grūti spriest, tomēr nevar noliegt, ka komanda šajā sezonā ir faktiski neapturama, parādot lielisku sniegumu gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, taču ir viens bet... Sezonas ievadā un vidū šo komandu salīdzināja ar iepriekšējās sezonas Jaunanglijas "Patriots", kurus tā pa īstam arī nevienam neizdevās atkost līdz par finālam, kur viņus pārspēja "Giants", turpretī "Titans" spēles taktika klibo jau sezonas laikā, kas materializējies divos zaudējumos - pret "Jets" un nu jau arī "Texans". "Titans" trūkums ir tas, ka samērā neapgūts lauciņš ir izslēgšanas spēļu pieredze. Taču tā, kā parasti, ir lieta, ko iespējams iegūt vienīgi laukumā. Alberta Heinsvorta un Kaila Vandenboša traumas gan pienākušas nelaikā.

Sandjego "Chargers" tomēr izlīda caur adatas aci spēlē pret Kanzassitiju, pateicoties "Chiefs" pēdējo sekunžu sitienam garām vārtiem no 50 jardu attāluma, tā vēl uz vienu nedēļu saglabājot teorētiskas izredzes izcīnīt AFC Rietumu divīzijas titulu, atstājot Denveras "Broncos" bez iespējas pacīnīties par uzvaru "Super Bowl". Tiesa, ja Denvera šonedēļ zaudēs Bufalo "Bills", tas būs vērtējams kā pārsteigums. Pie tam paši Sandjego šogad uzvaras vākuši pārsvarā vien pret Oklendu un to pašu Kanzassitiju.

Lai gan Karolīnas "Panthers" šosezon ir izcīnījusi jau 11 uzvaras, tas tomēr negarantē tai vietu izslēgšanas spēlēs, jo par divīzijas titulu cīnās arī Atlantas "Falcons" un Tampabejas "Buccaneers". Tieši piedzīvotais zaudējums Atlantai liegs "Panthers" pēdējās 2 kārtās (pret Ņujorkas "Giants" un Ņūorleānas "Saints") taupīt spēkus.

Zaudēja arī esošie "Super Bowl" čempioni Ņujorkas "Giants", kuri viesos neatrada līdzekļus pret Dalasas "Cowboys". Iztiekot bez pamata balsta pussarga Brendona Džeikobsa un arī, līdzīgi kā Dalasai, iespēlējot rezerves pussargus, Ņujorkai tā arī neizdevās kaut reizi pietuvoties rezultatīvam piezemējumam, tādēļ arī tāds spēles iznākums.

Vašingtonas "Redskins" zvaigzne Klintons Portiss acīmredzot jau pēc iepriekšējās nedēļas neveiksmēm pret Baltimoru zināmu trenera neuzticību ir izpelnījies. Kā savādāk izskaidrot to, ka pret Sinsinati "Bengals" trijos uzbrukumos no viena jarda līnijas bumba ne reizi netika uzticēta viņam? Lai nu kā, sapnis par "Super Bowl" komandai, kas tik lieliski sāka sezonu, pēc zaudējuma vieniem no līgas autsaideriem (kaut arī zināmas dzīvības pazīmes izrādošiem) ir izsapņots.

eSports.lv nedēļas zvaigznes

Mets Kesels, "Patriots" - visu cieņu jaunajam "Patriots" saspēles vadītājam par laikam jau NFL karjeras nozīmīgāko sasniegumu, pēc tēva nāves tomēr pievienojoties komandai (visi saprastu, ja viņš uz spēli šādā brīdī nedotos) un četru rezultatīvu piespēļu atdošanu pret Oklendas komandu. Otro nedēļu pēc kārtas apskata pirmās zvaigznes, kaut arī neoficiāls, statuss saspēles vadītājam vārdā Mets, tomēr ir, par ko.
Andrē Džonsons, "Texans" - nu esmu gatavs noticēt, ka šis puisis ir ja ne vislabākais malējais uzbrucējs līgā, tad kaut kur turpat blakus. 207 jardi ar vienpadsmit notvertām piespēlēm ir jauns Hjūstonas komandas rekords, un, kaut arī izcīnītā ceturtā uzvara pēc kārtas neveiksmīgā sezonas sākuma dēļ vairs neko glābt neļauj, nākamsezon šī komanda, iespējams, pievērsīs sev vēl vairāk uzmanības.
Šons Eliss, "Jets" - spēlē pret Bufalo vienību vienpadsmit reižu apturēja pretinieku spēlētājus, kā arī divas minūtes pirms spēles beigām izrādījās manīgākais cīņā par Bufalo uzbrucēju zaudēto bumbu, gūstot uzvaras piezemējumu un saglabājot Ņujorkai cerības uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs.

Nacionālā Futbola līga.
15. kārtas spēles.

Čikāgas "Bears" - Ņūorleānas "Saints" 27:24
Atlantas "Falcons" - Tampabejas "Buccaneers" 13:10
Sinsinati "Bengals"- Vašingtonas "Redskins" 20:13
Indianapolisas "Colts" - Detroitas "Lions" 31:21
Sandjego "Chargers" - Kanzassitijas "Chiefs" 22:21
Sietlas "Seahawks" - Sentluisas "Rams" 23:20
Maiami "Dolphins" - Sanfrancisko "49ers" 14:9
Ņujorkas "Jets" - Bufalo "Bills" 31:27
Hjūstonas "Texans" - Tenesī "Titans" 13:12
Džeksonvilas "Jaguars" - Grīnbejas "Packers" 20:16
Minesotas "Vikings" - Arizonas "Cardinals" 35:14
Karolīnas "Panthers" - Denveras "Broncos" 30:10
Pitsburgas "Steelers" - Baltimoras "Ravens" 13:9
Jaunanglijas "Patriots" - Oklendas "Raiders" 49:26
Dalasas "Cowboys" - Ņujorkas "Giants" 20:8
Filadelfijas "Eagles" - Klīvlendas "Browns" 30:10

Izmantotie resursi:
nfl.com
espn.com

  -1 [+] [-]

, 2008-12-17 01:05, pirms 16 gadiem
Patriots joprojaam neuzvarami,tas priecee

  +1 [+] [-]

, 2008-12-17 01:05, pirms 16 gadiem
Man tāds jautājums, vai kāds latvietis a kādreiz varētu šajā līgā uzspēlēt, un kāds no latviešiem ar šo sporta veidu nodarbojas tā nopietni? paldies

  +2 [+] [-]

, 2008-12-17 01:09, pirms 16 gadiem
viedoklis rakstīja: Man tāds jautājums, vai kāds latvietis a kādreiz varētu šajā līgā uzspēlēt, un kāds no latviešiem ar šo sporta veidu nodarbojas tā nopietni? paldies
Kambala un Ivanaans vecumdienaas

  +3 [+] [-]

, 2008-12-17 01:14, pirms 16 gadiem
Domāju, ka vismaz tuvākajā laikā parādīties varētu labākajā gadījumā kāds amerikānis ar latviešu saknēm. Nevienu gan uzreiz nevaru iedomāties no tādiem dzirdētākiem talantiem. Filadelfijas "Eagles" spēlēja diskusijās jau pieminētais Pols Grasmanis, kurš nu gan jau beidzis karjeru. Esmu dzirdējis, ka sprinteris Ronalds Arājs Amerikā augstskolā uzspēlējot arī futbolu, bet par šīs nodarbes nopietnību grūti spriest. Komandas oficiālajā sastāvā viņa katrā ziņā nav.

Lietuvieši gan ir, turklāt pietiekami labi - Džo Jurevičus (Joe Jurevicius) ir līgā pietiekami labi zināms spēlētājs. Pie tam nav zaudējis saikni ar Lietuvu, jo ir uztetovējis sev nacionālo simboliku. Vēl Ohaio augstskolā spēlē tāds Džeimss Laurinaitis (James Laurinaitis), kam jau tagad paredz veiksmīgu karjeru. Varbūt ir vēl kāds.

  +1 [+] [-]

, 2008-12-17 01:19, pirms 16 gadiem
Lūk, svaiga ziņa par Laurinaiti:
sports.espn.go.com: ESPN - Ohio State linebacker James Laurinaitis...

     [+] [-]

, 2008-12-17 01:21, pirms 16 gadiem
pāldies

  -1 [+] [-]

, 2008-12-17 01:40, pirms 16 gadiem
Viesturs Lācis rakstīja: Domāju, ka vismaz tuvākajā laikā parādīties varētu labākajā gadījumā kāds amerikānis ar latviešu saknēm. Nevienu gan uzreiz nevaru iedomāties no tādiem dzirdētākiem talantiem. Filadelfijas "Eagles" spēlēja diskusijās jau pieminētais Pols Grasmanis, kurš nu gan jau beidzis karjeru. Esmu dzirdējis, ka sprinteris Ronalds Arājs Amerikā augstskolā uzspēlējot arī futbolu, bet par šīs nodarbes nopietnību grūti spriest. Komandas oficiālajā sastāvā viņa katrā ziņā nav.

Lietuvieši gan ir, turklāt pietiekami labi - Džo Jurevičus (Joe Jurevicius) ir līgā pietiekami labi zināms spēlētājs. Pie tam nav zaudējis saikni ar Lietuvu, jo ir uztetovējis sev nacionālo simboliku. Vēl Ohaio augstskolā spēlē tāds Džeimss Laurinaitis (James Laurinaitis), kam jau tagad paredz veiksmīgu karjeru. Varbūt ir vēl kāds.
un NFL viena balva ir nosaukta viena speeletaaja vaardaa, kuram ir lietuvieshu sakne - Butkus Award, vinja vaards ir Pimpis Butkus (Dick Butkus)

     [+] [-]

, 2008-12-17 02:49, pirms 16 gadiem
viedoklis rakstīja: Man tāds jautājums, vai kāds latvietis a kādreiz varētu šajā līgā uzspēlēt, un kāds no latviešiem ar šo sporta veidu nodarbojas tā nopietni? paldies
8. janv. bus koledzu cempionata finals kur speles florida pret oklahomu, un sitejs (jeb kicker) prieks floridas universitates bus, iespejams latviesu izcelsmes - Caleb Sturgis

     [+] [-]

, 2008-12-17 03:58, pirms 16 gadiem
Par PIT td pret BAL, redzēju atkārtojumus un slow-motion un tas bija tīrs td, brīdī, kad tika noķerta bumba, spēlētājs atradās gala zonā.

Žēl par Titans zaudi, uzbrukums nevedās, lai gan bija vairākas izdevības gūt punktus. Šoreiz Kolins nebija efektīvs. Starp citu, esi aizšāvis garām, Viestur. Texans neuzvarēja ar pēdējo sekunžu sitienu, tas fg tika gūts jau labu laiku pirms beigām. TEN bija iespēja sist pēdējo sekunžu sitienu, kad bija ''4th down'', taču treneris izvēlējās nesist no 50y vējā un izvēlējās piespēli, kura bija neveiksmīga. Ar to viss beidzās. Bet nu Andre Džonsons ir neapturams. Manuprāt, šosezon labākais WR līgā.

Nākošnedēļ Steelers pret Titans, būs jautri.

     [+] [-]

, 2008-12-17 12:27, pirms 16 gadiem
Ar to nepietiek, bumbai ir arī jāsķērso gala līnijas plakne. Un to pēc atkārtojuma pilnīgi droši nevarēja pateikt, tāpēc td nebija jāskaita, jo sākotnējais lēmums bija, ka nav td.

     [+] [-]

, 2008-12-17 12:50, pirms 16 gadiem
sd90022 rakstīja: Ar to nepietiek, bumbai ir arī jāsķērso gala līnijas plakne. Un to pēc atkārtojuma pilnīgi droši nevarēja pateikt, tāpēc td nebija jāskaita, jo sākotnējais lēmums bija, ka nav td.
Jefiņ, Tu angliski nesaproti vai kā, bumbai ir nevis pilnībā jāšķērso, bet jāpieskaras (!!!) līnijai, un tas noteikti notika, plus abas kājas iekšā. Vispār vēlāk bija oficiālais līgas tiesnešu atzinums, pēc visu atkārtojumu izpētes un tas bija lakonisks "they got it right"... Tas bija TD, ja reiz arī pēcspēles atzinums ir šāds.

     [+] [-]

, 2008-12-17 13:01, pirms 16 gadiem
Juris. rakstīja: Jefiņ, Tu angliski nesaproti vai kā, bumbai ir nevis pilnībā jāšķērso, bet jāpieskaras (!!!) līnijai, un tas noteikti notika, plus abas kājas iekšā. Vispār vēlāk bija oficiālais līgas tiesnešu atzinums, pēc visu atkārtojumu izpētes un tas bija lakonisks "they got it right"... Tas bija TD, ja reiz arī pēcspēles atzinums ir šāds.
Tieši tā. Tas nav parastais futbols, kurā bumbai vienmēr ir pilnībā jāšķērso līnija, amerikāņu futbolā viss notiek tikai vien pieskaroties.

     [+] [-]

, 2008-12-17 15:12, pirms 16 gadiem
Gaints parak savki sakusi spelet

     [+] [-]

, 2008-12-17 17:16, pirms 16 gadiem
Juris. rakstīja: Jefiņ, Tu angliski nesaproti vai kā, bumbai ir nevis pilnībā jāšķērso, bet jāpieskaras (!!!) līnijai, un tas noteikti notika, plus abas kājas iekšā. Vispār vēlāk bija oficiālais līgas tiesnešu atzinums, pēc visu atkārtojumu izpētes un tas bija lakonisks "they got it right"... Tas bija TD, ja reiz arī pēcspēles atzinums ir šāds.
nevajag uzreiz lamaties. lai gan es ari uzskatu ka saja epizode TD bija, domaju jezga ir par principu, kurs saka, ka tiesnesa lemumu var mainit tikai tada gadijuma, ja ir neapsaubams video pieradijums, nu piedod man, tacu sis video notiekti neietilps kategorija neapsaubams un tadel ari tads cepiens, jo sis lemums atstaj pamatigu iespaidu ari uz parejam komandam.
sis lemums var radit nepatikamus precedentus nakotne. logiski domajot TD bija, tacu uzskatu ka tas nebija jaskaita, jo tiesnesa lemums bija neskaitit un ta ka video atkartojums nav neapsaubams, nebija nekada pamata atcelt tiesnesa lemumu.

     [+] [-]

, 2008-12-17 17:22, pirms 16 gadiem
tacu ja par spelem, tad noteikti jaatzime Jets izlisana speles beigas, kur pretinieks principa stulbi nospeledams uzdavinaja uzvaru Jets. redzesim ka bus talak, gribas jau redzet Farvu PO. vel noteikti svariga spele bija Dalasai pret maniem sis sezonas favoritiem Giants.. izskatas ka Dallasa tomer pedeja bridi spes sanemties un iesaistities cinas pa istam, turpreti Giants spele bez Burresa un Dzeikobsa mani rada saubas par sis komandas speku turpmak, jo izskatijas vini loti nevarigi. izskatas ka Burresa trukums bus sapigaks neka sakuma pasiem Giants likas. lai nu ka ceru ka viss bus kartiba un sogad otrs bralis Mannings dabus kausu I believe in you Eli! ka teiktu Deons Sanders

     [+] [-]

, 2008-12-17 17:42, pirms 16 gadiem
Man arī subjektīvi, šodien vēlreiz noskatoties šo epizodi, likās, ka piezemējums bija jāieskaita. Tomēr neizdevās saskatīt tieši to "indisputable visual evidence", kas nepieciešama laukumā pieņemtā lēmuma maiņai. Stīvs Mariuči iekš NFL Network par to pilnīgi pareizi teica.

Viena nianse gan - ja skatāmies pēc likuma burta, tad pat cilvēki, kam angļu valoda ir dzimtā, atzīst, ka oficiālajos spēles noteikumos ierakstītais formulējums par WR notvertas piespēles atzīšanu par piezemējumu ir visai dīvains. Atrašanos gala zonā/uz līnijas pēc valodas likumiem iespējams attiecināt gan uz bumbu, gan tikai uz spēlētāju. Citāts no 2008. gada noteikumiem:

"It is a touchdown (3-38):
(d) Any player who is legally inbounds catches or recovers a loose ball (3-2-3) on or behind the opponent’s goal line"

Vienīgi, ja šajā situācijā domāts, ka pašam spēlētājam jāatrodas gala zonā, bet bumba tur var nebūt, tad bezjēdzīgi kļūtu daži citi noteikumu punkti. Tomēr jocīgi, ka autori nav izteikušies skaidrāk un nepārprotamāk.

     [+] [-]

, 2008-12-19 11:47, pirms 16 gadiem
Nu ko Peitons savu darbu ir izdarījis, neskatototies uz to, ka colts ir pavāja aizsardzība un ļoti vājs skriešanas uzbrukums